Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΑΚΑΔΗΜΙΑ: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ»

10 Δεκεμβρίου 2023 Διαβάστηκε 1440 φορές

Στον Παγκόσμιο Τύπο σήμερα κυριαρχεί το «σάρωμα» της γαλλικής ταινίας «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ» της ΖΥΣΤΙΝ ΤΙΕ που έφυγε με πέντε βραβεία από τη φετινή απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων.

Θα παραθέσω τα βραβεία και την τελετή έτσι όπως την παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου με τους σχολιασμούς μου από το φβ και θα συμπληρώσω ό,τι είναι απαραίτητο, αν και τα καλύψαμε.

Στο τέλος θα βάλω και τη λίστα ως λιστα για όποιον θέλει να δει απευθείας.

Ξεκινάμε λοιπόν.

Πρώτα από την ατμόσφαιρα της απονομής: Το έχουν ζωντανέψει, το έχουν ζωηρέψει ενόψει της ένταξης στο προ οσκαρικο γίγνεσθαι από το 2026.

Συμπλήρωμα: Εχω ξαναγράψει ότι τα βραβεια από το 2026 εντάσσονται στο παραπάνω που ανέφερα. Σε συνεννόηση μεταξύ των δύο Ακαδημιών, τα Ευρωπαϊκά δέχθηκαν να ενταχθούν στο προεόρτιο των Oscar, τους το ζήτησε η Αμερικανική Ακαδημία, επειδή πλέον  εκείνη και τα βραβεία της έχουν διεθνοποιηθεί και θέλουν το ευρωπαϊκο κομμάτι ως συνάρτηση με τα δικά τους, επειδή το μετράνε ως δύναμη. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία το δεχτηκε, του χρονου, το 2024 δηλαδή ,θα είναι η τελευταία φορά που απονέμονται Δεκέμβρη, θα γίνει μια «σταση» και δεν θα έχουμε απονομή στο 2025 διότι το 2026 η απονομή θα γίνει Γενάρη ακριβως  κοντα στις «Χρυσές Σφαίρες». Τα τρία που ζήτησε η Αμερικανική Ακαδημία για «προ-οσκαρικά» είναι τις «Χρυσές Σφαιρες» για το glam, τα BAFTA και τα Ευρωπαϊκά.

Βραβείο ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: Η ΑΔΕΛΦΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ

 Παίζεται στην Αθήνα. Η ΕΣΘΟΝΊΑ το έχει υποβάλει για το Oscar Διεθνούς Ταινίας.

Συμπλήρωμα:  Είναι κάτι ανάμεσα στο θεατρικό «Χαμαμ γυναικών» και στο περσινό φιλμ της Σαρα Πολεϊ «Γυναικείες κουβέντες» που είχε πάρει το Οσκαρ Σεναρίου Εκ Διασκευής. Γυναίκες «ξετυλίγονται» κι αυτοαναλύονται στους «καπνούς» της σάουνας. Σκηνοθετημένο ντοκυμαντέρ με ΣΕΝΑΡΙΟ!!!!!

HOW TO HAVE SEΧ Της Μολι Μανιγκ Ουοκερ- ΒΡΑΒΕΊΟ EUROPEAN DISCOVERΥ(ας πούμε Πρώτο εμφανιζόμενο)

Από ΗΝΩΜΈΝΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ, έχει κι Έλληνες συμπαραγωγούς. Εδω γυρίστηκε, εδώ αναφέρεται η υπόθεση. Βραβεύτηκε και ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Συμπλήρωμα: Οι δυο Ελληνες που συμμετέχουν στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΑΒΑΣ κι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ, οι οποίοι συμμετείχαν και στον «Χρυσό Φοίνικα» με τις  3 οσκαρικές υποψηφιότητες «Το τρίγωνο της θλίψης» του Σουηδού Ρούμπεν Εστλουντ

-Ενέταξαν και το IN Memoriam στο πρόγραμμα. Είχαν και τον ΜΙΣΈΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ στους αναφερθέντες.

ΒΡΑΒΕΊΟ ΣΕΝΑΡΊΟΥ : ΑΝΑΤΟΜΊΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ

ΖΥΣΤΙΝ ΤΡΙΕ, ΑΡΤΟΎΡ ΧΑΡΑΡΙ

Θα το δούμε και στα Όσκαρ, θα πέσει ξύλο στη Γαλλία που η επίσημη επιτροπή δεν το υπέβαλε για το Διεθνές

 Συμπλήρωμα: Η γυναικεία ματιά στο σενάριο, πάνω σε μια δίκη με οικογενειακό χαρακτήρα. ΕΠΊ ΜΕΡΟΥΣ ΒΡΑΒΕΊΑ

ΜΟΥΣΙΚΉ CLUB ZERO: Άλλο ένα δείγα Ακαδημιών πάνω στο τι είναι η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Μουσική και δεν είναι η «θεματάρα»,η «κομματάρα» , το «soundtrack», αυτό που επαναλαμβάνω κάθε χρόνο στα Oscar, η μουσική στον κινηματογράφο είναι  πιο πολύ για να «βλέπεται» παρά  να ακούγεται- με την έννοια τη δισκογραφική…Της Αυστριακής ΓΕΣΙΚΑ ΧΑΟΥΣΝΕΡ είναι η ταινία, διαδραματίζεται σε ένα σχολείο κολεγιακό , με μια καθηγήτρια κι ένα παράξενο γκρουπ μαθητών κι η μουσική υποβάλει αίσθηση τελετουργίας..MΑΡΚΟΥΣ ΜΠΙΝΤΕΡ ο συνθέτης, επίσης Αυστριακός.

Oπτικα Εφφε SOCIETY OF THE SNOW ¨: Η πτώση του αεροπλάνου στις Ανδεις, τo 1972, αληθινό περιστατικό, το οποίο μετέφερε την Εθνική ομάδα Ραγκμπυ της Ουρυγουάης πού πήγαινε στη Χιλή να παίξει με την εκεί Εθνική Ομάδα. Το κομμάτι της πτώσης είναι που έδωσε το βραβείο στην ταινία. Το κομμάτι της επιβίωσης βραβεύτηκε, όπως θα διαβάσετε παρακάτω , με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ.

ΜΟΝΤΑΖ ΑΝΑΤΟΜΊΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ: Οι κλιμακώσεις της δίκης είναι το προφανές, η ουσία όμως είναι η προβολή των ψυχολογικών  μεταπτώσεων εντός κι εκτός δίκης που κρύβουν το μυστήριο κι η σκηνοθέτης Ζυστίν Τριέ απέδωσε στον ΜΟΝΤΕΡ  της ταινίας ΛΟΡΑΝ ΣΕΝΕΣΑΛ το χειρισμό των αναμνήσεων του πιτσιρικά.  Ο Σενεσάλ είναι Γάλλος  πολίτης με καταγωγή από το Κονγκό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Η χρήση του φυσικού φωτός, οι αλλαγές των εποχών, τα νυχτερινά κι οι φωτιές, η αισθητική προέκταση στα εσωτερικά. Η φωτογραφία ως δεξι χερι της σκηνοθεσιας. ΡΑΣΜΟΥΣ ΒΙΝΤΕΜΠΕΚ, ο διευθυντής φωτογραφίας, απόφοιτος από τη Μεγάλη της Κοπεγχάγης Σχολή.

Βραβείο ΚΙΝΟΥΜΈΝΟΥ ΣΧΕΔΊΟΥ :ROBOT DREAMS

ΤΟΥ Ισπανού ΠΆΜΠΛΟ ΜΠΕΡΧΕΡ.

Συμπλήρωμα: Ο οποίος κατά την παραλαβή του βραβείου του, αναφωνησε «ΤΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ» (Animation is not a genre) και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επαναλάβουν μαζι του ρυθμικά το σλόγκαν> Σαφως κι επρόκειτο περί υπαινιγμού τόσο απέναντι στα στουντιο του Χόλυγουντ όσο και προς τα ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογραφου που το υπερασπίζονται ως είδος για  την ψυχαγωγία παιδιών. Ωστόσο, η ταινία του Ισπανού εχει έντονο το παιδικό στοιχείο, με φιλαράκια ένα σκύλο κι ένα ρομπότ.

YOUNG AUDIENCE AWARD- SCRAPPER

Αυτό το βραβείο δεν το ψηφίζουμε τα μέλη. Συγκροτείται ειδική επιτροπή με παιδιά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Είναι πολύ ωραία η φετινή απονομή. Εξελίσσεται σε show. Ένα show, όμως, που δίνει τον ευρωπαϊκό τόνο στο είδος, τόνο που δεν δίνουν οι εθνικές Ακαδημίες των Ευρωπαϊκών χωρών. Γι αυτό κι οι άλλοι το θέλουν για το προ οσκαρικο τους. Τώρα που κι εκείνοι διεθνοποιηθηκαν

Κι από την ευρωπαϊκή απονομή έφυγε εκείνη η... αγκυλωση του παρελθόντος

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

ΒΡΑΒΕΊΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑΣ

ΖΥΣΤΙΝ ΤΡΙΕ

ΑΝΑΤΟΜΊΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ

Ωρε τι έχει να γίνει στη Γαλλία. Πήρε το σενάριο, τώρα και τη σκηνοθεσία, επίσης το μοντάζ. Κι έχουμε κι άλλα

 Συμπλήρωμα: Μετά τη γυναικεία ματιά στο σενάριο, ήρθε κι η γυναικεία ματια στη σκηνοθεσία μιας δικαστικής υπόθεσης. Κι η γυναικεία ματιά είναι κι αυτή μέρος σπουδών εσχάτως σε κινηματογραφικές πανεπιστημιακές σχολές Ευρώπης κι Αμερικής κι έχει να κάνει γενικότερο με το πως βλέπει μεσα από το φακό μια γυναίκα σκηνοθέτης. Ονομαστή σχετική έδρα υπάρχει στην Ολλανδία. Εδώ της Ζυστίν Τριέ της αναγνωρίστηκε το πως κοίταξε τόσο τη δίκη όσο και την ηρωίδα μεσα από αυτή. Με ένα τρόπο  γυναικείο, χωρίς το παραμικρό κήρυγμα.

Κι άλλα ΕΠΊ ΜΕΡΟΥΣ ΒΡΑΒΕΊΑ

ΜΑΚΙΓΙΆΖ SOCIETY OF THE SNOW : Τα είπαμε πιο πάνω. Το αεροπλάνο με την ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης που πήγαινε να παίξει στη Χιλή κι έπεσε στις Ανδεις, πήρε βραβείο οπτικων εφφε για την πτώση και ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ για το δεύτερο και μεγάλο μέρος για τον αγώνα επιβίωσης. Η ταινία του του γνωστου Ισπανού σκηνοθέτη Χουάν Αντόνιο ΜΠΑΓΥΟΝΑ έφυγε με δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία  κι είναι η επίσημη υποβολή της ΙΣΠΑΝΙΑΣ για τα Oscar 2024

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ Διεύθυνση LA CHIMERA. Της Ιταλ΄δας σκηνογράφου ΕΝΙΤΑ ΦΡΙΓΚΑΤΟ, η οποία σνόμπαρε κανονικά(?) πάντως είπε ότι δεν μιλά αγγλικά κι ήθελε να μιλήσει μόνο στη γλώσσα την ιταλικη ή έστω την ισπανική…. Τους ανάγκασε να της φέρουν και….διερμηνέα. Το βραβείο σκηνογραφικής διεύθυνσης στην ταινία της Ιταλίδας Αλμπα Ρορβαχερ απεικονίζει το σλόγκαν της ταινία «Uno sguardo sognante del mondo», ‘ένα ονειρικό βλέμμα στον κόσμο, κι είναι αισθητικές παρεμβάσεις σ ρεαλιστικό περιβάλλον που κάνουν τη διαφορά καθώς γύρω απ΄το φιλμ εξυφαίνεται και μια ιστορία αρχαιοκαπηλείας που κάνει τη δική της αισθητική υπαγόρευση. Αισθητική παρέμβαση πάνω στο ρεαλισμό ..και τον μεταβάλει

Κοστούμια Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ – KIKI ΙΛΑΝΤΕΡ είναι το ονομα της Σουηδης ενδυματολόγου που εδωσε στη δανεζικη ταινία τόνο χρωμάτων ανάλογα με την περίσταση, με τις κοινωνικές διαβαθμίσεις που όλες πέρασαν από τα ρουχα της , με την υπογράμμιση των χαρακτήρων και με τον εναρμονισμό στο χρωματικό ύφος της ταινίας.

Ήχος ΖΏΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Ο ήχος της σιωπής. Όπως όλη η ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ όπου στην έπαυλη ζουν γαλήνια ενώ  λιγο πιο πέρα είναι το Αουσβιτς κι οι ανθρωποι της βίλας είναι οι εκτελεστές. Οι ήχοι έρχονται από άπου μακριά…Σκηνοθεσία πάνω στον ΗΧΟ.

Κι είναι το μόνο βραβείο που τελικά παίρνει η ταινία ενώ δηλωνόταν ως φαβορί. Στα Οσκαρ θα δειξει τη δυναμική της μια και δεν εχει αντιπαλο στο Διεθνές το «Ανατομία μιας πτώσης» που της στέρησε εδώ όλα τα «μεγάλα» βραβεία.

ΓΥΝΑΙΚΕΊΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

ΣΑΝΤΡΑ ΧΟΥΛΕΡ ΑΝΑΤΟΜΊΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ

Πάει σαρωτικα

Συμπλήρωμα: Μετα από αυτό το θρίαμβο , δεν αποκλειεται να φτάσει ως την πεντάδα του Οσκαρ η Φράου Χουλερ

 

ΑΝΔΡΙΚΉ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

ΜΑΝΤΣ ΜΙΚΕΛΣΕΝ Η γη της επαγγελίας

Δεν υπάρχουν λόγια

Συμπλήρωμα. Είναι το δεύτερο βραβείο της Ευρωπαϊκής που παίρνει, είχε τιμηθεί ξανά τo 2020 για το «Ασπρο πάτο». Δεν παρέστη στο Βερολίνο, εμφανίστηκε  κι ευχαρίστησε από δορυφόρο . Με τρία ευρωπαϊκα βραβεία (Μαντς Μίκελσεν, Φωτογραφία, Κοστούμια) στο ενεργητικο της , η «Γη της επαγγελίας»  αναθαρρεύει στο δρόο για τα Oscar. Διότι στα Ευρωπαϊκα δεν είχε προκριθεί στις «μεγαλες» κατηγορίες, ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου

ΤΑ 2 ΤΙΜΗΤΙΚΑ

Δόθηκαν και δύο ΤΙΜΗΤΙΚΆ βραβεία καριέρας. Στον Ουγγρο σκηνοθέτη ΜΠΈΛΑ ΤΑΡ και στην ΒΑΝΈΣΑ ΡΕΝΤΓΚΡΕΗΒ. Ωστόσο η Βανέσα δεν παρέστη... Βγήκε όμως από δορυφόρο. Κι αποθεώθηκε στο καθιστικό του σπιτιού της με την κόρη της Τζολι Ρίτσαρντσον, που ανέλαβε το λόγο και το μεταξύ τους συναισθηματικό, καλλιτεχνικό διάλογο. Η Βανέσα έπλεξε το εγκώμιο του πρώτου συζύγου της Τόνι Ρίτσαρντσον με δήλωση ευγνωμοσύνης

Ο ΜΠΕΛΑ ΤΑΡ, αν κι υποβοηθούμενος από πατερίτσα, παρεστη. Κι έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα ως αναγνώριση μιας κινηματογραφικής πρωτοπορίας  ενώ επί σκηνής τον υποδέχτηκε με λόγια θαυμασμού  και τον ασπάστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, η Πολωνή σκηνοθέτης Ανιέσκα Χόλαντ, η οποία προσφώνησε και την …δορυφορική Βανέσα Ρεντγκρέηβ.

Είναι μεγάλο σφάλμα των Oscar  που υπέκυψαν στις τηλεοπτικές απαιτήσεις του καναλιού που τα μεταδίδει κι έκοψαν τα τιμητικά από τον κύριο κορμό-τα πήγαν άλλη μέρα. Τα ΤΙΜΗΤΙΚΑ είναι που δίνουν ΠΑΝΤΟΤΕ τον συναισθηματικό τόνο στις απονομές. Αν τα αφαιρέσεις, το ξενερώνεις.

ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

ΑΝΑΤΟΜΊΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ

Στη Γαλλία θα στηθούν οι γκιλοτινες του Ροβεσπιερου. Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες, σαρώνει στα Ευρωπαϊκά με 5 βραβεία κι η επιτροπή της Γαλλίας στέλνει στα Όσκαρ άλλο. Θα τρέχει η υπουργός πάλι να αποκεφαλιζει διότι κι η τωρινή επιτροπή είναι αποτέλεσμα αποκεφαλισμων της προηγούμενης, επειδή ο, τι έστελνε άφηνε τη Γαλλία εκτός 5αδας. Βέβαια το ΣΤΗ ΦΩΤΙΆ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αποστολή του κι έχει πάρει κι εκεί Καλές κριτικές. Ωστόσο και στις ΗΠΑ οι ενώσεις των κριτικών βραβεύουν την ΑΝΑΤΟΜΊΑ. Η οποία δείχνει ότι θα προταθεί κι εκεί σε μεγάλες κατηγορίες. Αν πάρει και τα Σεζάρ τότε οι γκιλοτινες θα πιάσουν δουλειά

Συμπλήρωμα. Η Ζυστίν Τριέ, η θριαμβευτρια του «Ανατομία μιας πτώσης» μίλησε ξεκάθαρα για τα Oscar στη συνεντευη Τυπου που ακολούθησε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο Βερολίνο κι είπε ότι πλέον βαδιζουν για τα Οscar. Το θέλει πολύ, και να το αποκτήσει αλλά και να στειλει και το μηνυματάκι της.

Ακολουθεί η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

European Film

Anatomy of a Fall, dir. Justine Triet

European Documentary

Smoke Sauna Sisterhood, dir. Anna Hints

European Director

Justine Triet for Anatomy of a Fall

European Actress

Sandra Hüller in Anatomy of a Fall

European Actor

Mads Mikkelsen in The Promised Land

European Screenwriter

Justine Triet and Arthur Harari for Anatomy of a Fall

European Discovery – Prix FIPRESCI

How To Have Sex, dir. Molly Manning Walker

European Animated Feature Film

Robot Dreams, dir. Pablo Berger

European Short Film

Hardly Working, dir. Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf

European Cinematography

Rasmus Videbaek for The Promised Land

European Editing

Laurent Sénéchal for Anatomy of a Fall

European Score

Markus Binder for Club Zero

European Production Design

Emita Frigato for La Chimera

European Costume Design

Kicki Ilander for The Promised Land

European Visual Effects

Félix Bergés and Laura Pedrobest for Society of the Snow

European Hair and Make-Up

Ana López-Puigcerver, Belén López-Puigcerver, David Martí and Montse Ribé for Society of the Snow

European Sound Design

Johnnie Burn and Tarn Willers fοr The zone of interest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo