Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«MAY- DECEMBER» : ΣΕΝΑΡΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ -ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ OSCAR

15 Ιανουαρίου 2024
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 1375 φορές

Το «May-December» του ΤΟΝΤ ΧΑΙΗΝΣ, είναι κατά βάση ταινία σεναρίου, απολύτως ανθρωποκεντρική ώστε εκ τούτου να δημιουργεί ρόλους και να προσφεύγει σε ερμηνείες από τις οποίες προσδοκά.

Δεν έχει βάλει εδώ τη γραφίδα του ο Τοντ Χαίηνς, άλλοι υπογράφουν το σενάριο, οι ΣΑΜΥ ΜΠΕΡΚ και ΑΛΕΞ ΜΕΚΑΝΙΚ.

Κι εδώ ως σκηνοθέτης ο Χαίηνς αλλάζει κάπως και όψη, υιοθετεί κάτι ρεαλιστικό σε ύφος, φωτισμούς, ντεκόρ κι αίσθηση, μακριά απο εκείνα τα ωραία παστελ χρώματα που είχε στο «Ο Παράδεισος είναι μακριά» ή στην «Carol". Ισως για αυτό το λόγο να μην κατέφυγε αυτή τη φορά στο διευθυντή φωτογραφίας Εντουαρντ Λάτσμαν που του εκανε εκείνους τους περίτεχνους φωτισμούς.

Λοιπόν, πάμε στο έργο διότι εδώ στηρίζονται όλα κι αυτά που έχουμε να εξετάσουμε , κι είναι το σεναριο

Το σενάριο λοιπόν πιάνει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, ιντριγκαδόρικο θα έλεγα (με την καλή έννοια), μια ιστορία που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Μια νεαρή γυναίκα τότε, παντρεμένη, με δυο παιδάκια , αποπλάνησε στο pet shop, έναν 13άρη που γνώρισε εκεί.  Η γυναίκα καταδικάστηκε, εξέτισε και ποινή, κι όμως αυτόν τον τότε 13άρη, όταν αποφυλακίστηκε, τον παντρεύτηκε. Και ζουν τώρα παντρεμένοι κι ευτυχισμένοι στη Σαβανα, στον αμερικάνικο Νότο, στην Πολιτεία της Τζόρτζια κι έχουν κάνει και παιδάκι. Η ζωή τους κυλά ήρεμα, το παρελθόν το έχουν αφήσει πίσω, το ίδιο και κάποιους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτό.

Με τη σχέση τους, έχουν αποδειξει ότι εκείνη η αποπλάνηση ανηλίκου, έκρυβε έναν μεγάλο κι αμοιβαίο έρωτα .

Και ξαφνικά, στο παρόν, 24χρόνια μετά,  κινηματογραφική πηγή που ψαχουλεύουν για θέματα, ανακαλύπτουν κι αυτό κι αποφασίζουν να το κάνουν ταινία. Την όλη περίπτωση. Το σενάριο όμως της ταινίας δεν έχει γραφτεί, δουλεύεται στο ψάξιμο και στην έρευνα κι η ηθοποιός που θα αναλάβει να παίξει τη συγκεκριμένη γυναίκα που φυλακίστηκε, ζητά συνάντηση μαζί της, να έρθει να μείνει λίγο κοντά τους, να συζητήσουν, να την «εξερευνήσει», να δει τι στοιχεία δικά της μπορει να γεννηθούν από την υπόθεση, τι στοιχεία μπορεί να βάλει στο ρόλο, ποια στοιχεία του ρόλου, του χαρακτήρα δηλαδή είναι εκείνα στα οποία θα μπορούσε να πατήσει.

Και βέβαια, καθώς προχωρά η συνάντηση, δημιουργείται σχέση, προχωρά η έρευνα της ηθοποιού, αρχίζει κι η ηθοποιός να αισθάνεται περίεργα, και μερικές φορές να ξεφεύγει σε θέματα ταύτισης με τον χαρακτήρα  εκείνης που την φιλοξενεί, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον νεαρό ο οποίος  πλέον είναι ο σύζυγος.

Είναι ένα σενάριο , λοιπόν, με πάρα πολλά ψαξίματα ή μήπως με πάρα πολλές επισημάνσεις κι όχι «ψαξίματα» ακριβώς; Αυτό είναι ένα πρώτο θεμα που θα συζητιόταν , σε ένα πολλών ωρών μάθημα σε Σχολή, μετά την ολοκλήρωση της Ανάγνωσης.

Διότι το αμέσως επόμενο που θα έμπαινε προς συζήτηση θα ήταν ότι περνάει το σενάριο από τόσα στάδια, περνά τους χαρακτήρες από τόσα στάδια, για να καταλήξει στο ότι όπως άρχισε έτσι και τελείωσε.

Εδώ στο Μάθημα θα ξεκινήσουν οι ενστάσεις .Κάποιοι μπορεί να το κατηγορήσουν και για έλλειψη φινάλε αν και δεν ισχύει στο ακέραιο κάτι τέτοιο, εδώ οι φωνές είτε οι υποστηρικτικές είτε κι πιο αποστασιοποιημένες, θα αναγνωρίσουν ότι δεν καταλήγει σε τίποτα από εκεί που βρισκόταν όταν ξεκίνησε, ότι δεν πήγε δηλαδή κάπου παραπέρα, δεν θα το θεωρήσουν όμως ότι δεν έχει και φινάλε. Αν κι οι επικριτές του επιχειρήματος θα είναι τόσο έντονοι  ώστε να το περάσουν και σαν θέση.

Ο αντίλογος θα τους πει ότι όλο αυτό γίνεται για λογαριασμό της ηθοποιού, για να μπει εκείνη στην ιστορία και στην υπόθεση και στο «πετσί του ρόλου» που μελλοντικά θα παίξει, κι εδώ έρχεται το έτερο σεναριακό ερώτημα περι του ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας και τίνος την ιστορία λέει. Και στη συγκεκριμένη δομή, κεντρικός ήρωας είναι η ηθοποιός, αυτή είναι που προσεγγίζει τα πράγματα, στο πλευρό αυτηνής κάνει κι ο θεατής για λογαριασμό του την ίδια δουλειά, εξ ού και στα όποια βραβεία ή υποψηφιότητες η ΝΑΤΑΛΙ ΠΟΡΤΜΑΝ που παίζει την ηθοποιό είναι που προτείνεται στην κατηγορία Α’ ρολου ενώ η ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ στο ρόλο της «εκμαυλίστριας» ανηλίκου, προτείνεται ή βραβεύεται ως supporting.

Διότι το ψητό είναι στην ιστορία, στο παρελθόν που έχει συμβεί, στο παρόν τη φέρνει η ηθοποιός που έρχεται να ερευνήσει. Κι έτσι πληροφορείται κι ο θεατής σιγα σιγα τα καθέκαστα. Αυτό τι δηλώνει από την όλη σεναριακή δομή; Ότι ο ωραιος ρόλος είναι της «εκμαυλίστριας» ,της ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ, η οποία φυσικά και τον αποδίδει έξοχα της προσφέρει όλα τα πατήματα. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ηθοποιού καλείται να εμπλουτιστεί από στοιχεία της supporting καθώς η leading, η Πόρτμαν δηλαδή, σιγα σιγα περνά και στο παίξιμο της στοιχεία της Μουρ.

Το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης με βάση το σενάριο είναι ο νεαρός, ο ΤΣΑΡΛΣ ΜΕΛΤΟΝ. Ο ηθοποιός καλείται να παίζει ως άνδρας αλλά εμφανισιακά τον διάλεξαν φυσικά να θυμίζει και  νεαρό.. Καλείται λοιπόν ο ηθοποιός να «συνομιλικοποιηθεί» τον χαρακτήρα με την παρτενερ του στις σκηνές τους, την Μουρ δηλαδή΄, αλλά στην αντανάκλαση , πάνω στην Πόρτμαν να συνδυάσει και τους δυο σε επίπεδο πόθου. ‘Εδώ εχει γίνει δουλεια μεταξύ των ηθοποιών κάργα ώστε να βρεθούν σιγά σιγά σε μεταξύ τους εφαρμογή, άπαντες.

Το ότι δεν προχωρά την ιστορία παραπέρα από εκεί που την πιάσαμε ,μειώνει το ρόλο της Πόρτμαν. Διότι το σενάριο ναι μεν την έκανε κεντρική ηρωίδα και μεσω αυτής να μαθαίνουν κι οι θεατές τα καθέκαστα, όμως η ανατροπή που δεν ήλθε , αν ερχόταν μόνο μέσω της Πόρτμαν  , του ρόλου της Πόρτμαν δηλαδή, θα μπορούσε να έλθει. Απαξ και δεν ήλθε, η Νάταλι πληρώνει η ζημιά ,διότι η ίδια ως ηθοποιός επιχείρησε προς το τέλος να δείξει ότι ετοιμάζεται να ταυτιστεί με το ρόλο της Μουρ αλλά το σενάριο δεν της έδωσε πλούσια την παροχή των ανατροπών, Οπότε από τη στιγμή που το story κρατήθηκε στο επίπεδο που βρισκόταν  όταν ξεκίνησε, ωφελημένη βγαίνει η Τζουλιαν διότι αυτή είναι που κουβαλά και το φορτίο του δράματος (Που την είδαν την «κωμωδία» οι «Χρυσές Σφαίρες» είναι από τα κουραστικώς επαναλαμβανόμενα)

Ο έτερος ωφελημένος είναι ο ΤΣΑΡΛΣ ΜΕΛΤΟΝ ακριβώς επειδή παίζει μαζί ΠΑΙΔΙ και ΆΝΤΡΑ σε ένα. Το παίζει με λιτότητα, με λιτότητα τέτοια, που είναι σαν να μην παίζει, λίγο όπως έπαιζε τη μάνα της Σαορσι Ροναν η Λόρι Μέτκαλφ στο «Ladybird».Οπότε θα παιχθεί ένα θέμα με απειλή προσθαφαίρεσης βαθμών από νεαρό σε νεαρό, από τον νεαρό του Αλεξάντερ Πέην, τον Ντομινικ Σέσσα , όπου εκεί θα τεθεί ένα άλλο ζήτημα μεταξύ λιτότητας, ενεργητικότητας, υποτονικότητας.   

  

 

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 20:53
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo