Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

“OPPENHEIMER” ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ BAFTA ΜΕ 7 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 5 ΓΙΑ ΤΟ «POOR THINGS»

19 Φεβρουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 4068 φορές

Είναι σαφές το προβάδισμα του «OPPENHΕΙMER» στο δρόμο για τα Oscar, τώρα που πήρε και τη ενίσχυση από τους Βρετανούς, δίπλα στις τόσες άλλες προτιμήσεις υπέρ του. Επιβεβαιώνεται ωστόσο ότι ο στενός του αντίπαλος είναι το «Poor things»

Κι επιβεβαιώθηκε κι από τα BAFTA στα οποία ο σκηνοθέτης του, Γιώργος Λάνθιμος δεν ήταν καν υποψήφιος στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το φιλμ να κερδίσει σε πέντε κατηγορίες

Ο «OPPEΝHEIMER» κέρδισε σε 7: Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία για τον Κρίστοφερ Νόλαν (που έχει πάρει και το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών στις ΗΠΑ), Ηθοποιίας α  ανδρικού ρόλου για τον ΚΙΛΙΑΝ ΜΕΡΦΥ, Ηθοποιίας β’ ανδρικού ρόλου για το ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖ, Φωτογραφίας, Μοντάζ (που το έχασε ο φίλος μας ο Μαυροψαρίδης), Μουσικής.

Δεν πήρε το ΣΕΝΑΡΙΟ , το Εκ Διασκευής, αυτό το πήρε το «AMERICAN FICTION» για το οποίο έχω γράψει σε κάποιο πρώτο αφιέρωμα που συμπεριλαμβανόταν κι αυτό, πως σε όποια κατηγορία είναι υποψήφιο το «American Fiction» οι Σεναριογράφοι θα είναι μαζί του. Και για το Oscar «χτυπάει» ως Νο 1 σεναριακή απειλή (διασκευή)

Το «POOR THINGS» ήταν το αμέσως επόμενο σε διακρίσεις, ο επίσημος αντίπαλος του «Oppenheimer», όπως έχει φανεί από το ξεκίνημα πως αυτά τα δυο είναι τα φιλμ που έχουν ξεχωρίσει από τα αγγλόφωνα, πήρε 5:Α’ γυναικείο ρόλο για την ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ, Σκηνικά, Κοστούμια, Μακιγιάζ αλλα και Οπτικα Εφφέ,, όπου σε αυτή την κατηγορία δεν συμμετέχει στα Oscar.  

Ακυρώθηκαν εντελώς ως αντίπαλα το φιλμ του Σκορσέζε «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού», στο οποίο οι Βρετανοί, επιφύλαξαν υποδοχή χειρότερη από του Λάνθιμου στη Σκηνοθεσία: Δεν συμπεριελήφθη στις υποψηφιότητες η πρωταγωνίστρια- εκ των φαβορί του Oscar, Λίλυ Γκλαντστόουν. Ούτε ο Σκορσέζε στη Σκηνοθεσία ούτε και το φιλμ στην Καλύτερη ταινία. Επίσης , ακύρωσαν ως αντίπαλο και τον «Maestro» κι εντελώς την «Barbie», στα σκηνικά και τα κοστούμια μάλιστα,  που ήταν τα γερά χαρτιά της  κι υπογράφονταν τόσο τα μεν όσο και τα δε από βετεράνες Βρετανίδες της Σκηνογραφίας και της Ενδυματολογίας. Δεν ήταν από Χόλυγουντ τα Σκηνικά και τα Κοστούμια της «Barbie» , άσχετο αν αγνοούν το αντικείμενο αυτοί που σχολιάζουν ειρωνευόμενοι. Τα BAFTA ως προς την όψη υιοθέτησαν «Poor things» (πλην Φωτογραφίας)

Στη μη αγγλόφωνα, οι δύο ταινίες που επισήμως έχουν ξεχωρίσει φέτος στη διεθνή σκακιέρα είναι το «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ» που του ‘έδωσαν το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (πρωτοτύπου)  , το οποίο ενισχύεται προς αυτή την κατεύθυνση και η «ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» η οποία βραβεύτηκε κι ως Καλύτερη Διεθνής αλλά κι ως καλύτερη Βρετανική. Επιπλέον, πήρε και το βραβείο για τον Ηχο για τον οποίο έχει γίνει πολλή συζήτηση κατα πόσο είναι επίτευγμα Ηχοληψία ή Εύρημα Σκηνοθεσίας.

Σε ξενόγλωσσο απένειμαν και το βραβείο του Κινουμένου Σχεδίου, στου Μιγιαζάκι «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ».

Το έτερο «δικό μας», «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ» του Αλεξαντερ Πέην έφυγε με του β’ γυναικείου ρόλου για την ΝΤΑ ΒΑΙΝ ΤΖΟΫ ΡΑΝΤΟΛΦ αλλά και με το βραβείο casting που οι Βρετανοί το εφαρμόζουν ήδη ενώ στα Oscar θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στην απονομή του 2026

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo