Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ «ROMA»

30 Νοεμβρίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1894 φορές

Εξακολουθούν να παραμένουν «εκτός», ο Λάνθιμος με την ομάδα του,  ο Ράμι Μάλεκ, η Γκλεν Κλόουζ, ο «Πρώτος άνθρωπος» με τους γύρω του… Σταθερά ΠΑΡΩΝ ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Σειρά των Κριτικών Νέας Υόρκης να μπουν στον χορό των προ-οσκαρικών βραβείων με τις δικιές τους ανακοινώσεις βραβεύσεων απολογισμού του έτους κι εδώ έχουμε φανερή υποστήριξη της «ROMA» του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, της ταινίας που απέσπασε τον «ΧΡΥΣΟ ΛΕΟΝΤΑ» στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ κι εκφράζονται δημοσιογραφικές (όχι κινηματογραφικές) εκτιμήσεις πως η ταινία θα έχει αισθητή παρουσία στα ΟΣΚΑΡ, όχι μόνο ως Ξενόγλωσση Ταινία αλλά ευρύτερα…. Η ετυμηγορία των Κριτικών Νέας Υόρκης έρχεται να ενισχύει αυτή την ΕΝΤΥΠΩΣΗ.

Μιλάμε, όμως, για «εντύπωση» διότι το πώς βλέπουν τα πράγματα οι ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία, είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος πολλές φορές από εκείνο των κριτικών, των θεωρητικών, των δημοσιογράφων κλπ. Κι αυτό επειδή, ακόμα και στην Ξενόγλωσση Ταινία θα μπορούσε η «Roma» να αντιμετωπίσει «κίνδυνο» αφού, από τις ίδιες τις Κριτικές Ενώσεις, ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» του ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ δείχνει να προτιμάται σταθερά από τους κριτικούς σε αυτή την κατηγορία..

Ο ΗΘΑΝ ΧΩΚ δείχνει να «σπρώχνεται» από τους κριτικούς της Ανατολικής Ακτης, μια και προ ημερών τιμήθηκε κι από τα GOTHAM AWARDS για την ίδια ταινία , το «FIRST REFORMED”, το οποίο τιμήθηκε και με το βραβείο σεναρίου στον ΠΟΛ ΣΡΕΪΝΤΕΡ αλλά αυτό είναι εμφανώς «βραβείο κριτικών» και θα δούμε αν θα έχει απήχηση εκτός κύκλου κριτικής. Διότι ο Πολ Σρέηντερ είναι «σεναριογράφος των ΚΡΙΤΙΚΩΝ», τα ελλιπούς γραφής σενάρια του μόνο από τους κριτικούς γίνονται δεκτά, ακριβώς επειδή οι ελλείψεις του, δίνουν πάτημα σε εκείνους για «γέμισμα» του κενού σεναριακού χώρου κι είναι αυτοί που τον προβάλλουν εδώ και 40 και κάτι χρόνια διότι είναι κι αυτοί που έχουν πρόσβαση στον Τύπο και στα ΜΜΕ.  Υποψηφιότητα για Οσκαρ σεναρίου δεν έχει δει , από τους σεναριογράφους δεν εκτιμάται όσο από τους κριτικούς και θα δούμε αν με το «First Reformed» θα τύχει αναγνώρισης έστω με υποψηφιότητα. Πάντως, έλαχε και της προτίμησης του National Board of Review για αυτό το σενάριο, στην κατηγορία του original.

Από  την ταινία  " IF BEALE STREET COULD TALK"υπάρχει σταθερή προτίμηση  στην ερμηνευτική τετράδα. Αφορά στην ηθοποιό ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ, που όπως στο National Board έτσι κι εδώ, απέσπασε το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου. Οι άλλοι τρεις είναι εντελώς διαφορετικοί από την άλλη ένωση: Ο ΗΘΑΝ ΧΩΚ στον α΄ανδρικό για το «FIRST REFORMED», ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΑΝΤ στον β’ ανδρικό για το «CAN YOU EVER FORGIVE ME?» και μια άλλη ΡΕΤΖΙΝΑ, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, η ΡΕΤΖΙΝΑ ΧΩΛ στο «SUPPORT THE GIRLS» για τον α’ γυναικείο, παίρνουν την προτίμηση των Νεοϋορκέζων της κριτικής.

Ποιοι από αυτούς θα φτάσουν μέχρι τα Οσκαρ, κινεί την περιέργεια, επειδή πολλές φορές οι επισημάνσεις των κριτικών της Νέας Υόρκης, ήταν για «κριτική» κατανάλωση χωρίς ομόφωνη γνώμη κι από ηθοποιούς Σωματείου κι Ακαδημίας Κινηματογραφιστών, χωρίς ευρύτερη αποδοχή κι απήχηση.

Την περιέργεια κινεί κι η σταθερά συνεχιζόμενη απουσία από τα βραβεία των κριτικών αυτών που αναφέρουμε στον πρόλογο και κυρίως του «The favorite» του Γιώργου Λάνθιμου που είναι σκηνοθέτης ο οποίος ξεκινά από την υποστήριξη των κριτικών αλλά τα αποτελέσματα για την ώρα δεν ενισχύουν, τουλάχιστον από αυτή την αφετηρία και προς αυτή την κατεύθυνση….. Θα δούμε, όταν θα μιλήσει η Ακαδημία και πριν από αυτήν τι θα πουν και τα επι μέρους Σωματεία. Ας μην ξεχνάμε ότι και το «2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ήταν ανάλογη περίπτωση, οι κριτικοί του έγραφαν διθυράμβους αλλά όταν ήρθε η ώρα των βραβείων δεν το τίμησε ΚΑΜΙΑ ένωση πλην κριτικών Κάνσας Σίτυ.

Ο πυρετός ανεβαίνει κι ακολουθεί η πλήρης λίστα των νικητών

 

 

Best Film: Roma

Best Director: Alfonso Cuarón (“Roma”)

Best First Film: “Eighth Grade” (Bo Burnham)

Best Actor: Ethan Hawke (“First Reformed”)

Best Actress: Regina Hall (“Support the Girls”)

Best Supporting Actor: Richard E. Grant (“Can You Ever Forgive Me?”)

Best Supporting Actress: Regina King (“If Beale Street Could Talk”)

Best Non-Fiction Film: “Minding the Gap” (Bing Liu)

Best Screenplay: “First Reformed” (Paul Schrader)

Best Cinematography: “Roma” (Alfonso Cuarón)

Best Foreign Language Film: “Cold War” (Pawel Pawlikowski)

Best Animated Film: “Spider-Man: Into the Spider-Verse” (Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman)

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo