Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ «ΛΑΝΘΙΜΟΣ»

09 Δεκεμβρίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2083 φορές

Σκέφτηκα, μια και το θέμα μας αφορά ιδιαιτέρως κι επειδή δεν το ζούμε πολύ συχνά, να παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις της διαδρομής Γιώργου Λάνθιμου με την ταινία του «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ», στον δρόμο προς τα Οσκαρ και μέχρι που θα φτάσει και πως θα φτάσει. Να δούμε τα «εμπόδια» που παρεμβάλλονται αλλά και τις χαρές που εναλλάσσονται , όπου σιγά- σιγά θα βγάζουμε κι εμείς ένα ασφαλές συμπέρασμα. Και να ξέρουμε και τι αγωνίες θα ζούσαμε αν ήμαστε στη θέση του. Και προς τα πού σιγά σιγά θα στρέφεται το ενδιαφέρον για αυτή την ταινία και σε ποια σημεία μπορεί να αναμένεται η κορύφωση.

Εχω λοιπόν δύο νεώτερα: Το ένα προέρχεται από ένωση ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ (όχι παραδοσιακών) κριτικών του Λος Αντζελες (καμία σχέση με την ένωση Κριτικών Λός Αντζελες, που ξέρουμε), το άλλο νέο προέρχεται από το χώρο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ.

Ξεκινώ από το πρώτο. Εδω είχαμε υποψηφιότητες και νίκες. Βεβαίως κι είναι κριτικοί, και μάλιστα διαδικτυακοί, κι η γνώση περί κινηματογράφου δεν είναι εκ των ασφαλεστέρων ,όμως, αξίζει να παρακολουθήσουμε αν μη τι άλλο, το προς τα που στρέφονται, σύμφωνα με τις δικές τους θεωρήσεις.

Ο συμπατριώτης μας λοιπόν ο Γιώργος  Λάνθιμος για την ταινία του «Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» είχε πάρει ΔΕΚΑ υποψηφιότητες. Από αυτές κατέληξαν σε ΝΙΚΗ οι ΔΥΟ. Σημειωτέον πως εδώ, σε αυτή τη διαδικτυακή κριτική ένωση οι κατηγορίες δεν είναι υποχρεωτικά ούτε παραδοσιακά ακαδημαϊκες. Οι ΔΥΟ νίκες λοιπόν της «Ευνοούμενης» είναι για το καλύτερο CAST και για την καλύτερη ΚΩΜΩΔΙΑ.

Οι άλλες 8, στις οποίες μετρά απώλειες, είναι οι παρακάτω και αναφέρω κι από ποιούς χάνει: Ξεκινώ από το ΜΟΝΤΑΖ διότι εδώ έχω ενθουσιώδη, προσωπικό αλλά και «πατριωτικό» λόγο μια κι ο μοντέρ είναι ΕΛΛΗΝΑΣ κι ο Λάνθιμος δεν τον αποχωρίζεται. Κι ο μοντέρ αυτός είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗΣ. Ο ΠΟΛΥΣ Γιώργος Μαυροψαρίδης, ένας μοντέρ που κατέχει το σινεμά όσο λίγοι στον ΚΟΣΜΟ, ο Μαυροψαρίδης έχει διακριθεί σε μοντάζ κωμωδίας, έχει «σώσει» ταινίες της Ολγας Μαλέα που αν δεν ήταν αυτός δεν ξέρω ποια θα ήταν η έκβαση τους, ο Μαυροψαρίδης είναι αγγλοσπουδαγμένος, κι έχει προταθεί από το Σωματείο Μοντέρ Αμερικής, στην κατηγορία «μοντάζ κωμωδίας», για την προηγούμενη συνεργασία με τον Λάνθιμο, τον «Αστακό». Δεν είχε καταφέρει να φτάσει ως το Οσκαρ. Αν η τωρινή ταινία, «Η Ευνοούμενη» είναι τόσο καλή όσο λένε, κι αν διακρίνεται στην κατηγορία της Κωμωδίας, τότε νομίζω ότι ο Γιώργος έχει πολλές πιθανότητες (να τη δω βέβαια πρώτα την ταινία, ωστόσο θέλω να πιστεύω) να φτάσει ως την υποψηφιότητα για το Οσκαρ μοντάζ, κάτι που δεν υα έχει ξανασυμβεί με Ελληνα μοντέρ. Ωστόσο εδώ, στο διαδικτυακό σωματείο κριτικών του L.A, επισημάνθηκε μεν, έχασε όμως από το μοντάζ της ταινίας «SEARCHIΝG».

Οι άλλες απώλειες αφορούν στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που έχασε από τον ΑΛΦΟΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ με τη «ROMA» (διευθυντής φωτογραφίας είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης), στη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ όπου αντί του Λάνθιμου προτιμήθηκε ο ΣΠΑΙΚ ΛΗ για την «ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΗ», στο ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ όπου το «VICE» του ΑΝΤΑΜ ΜΑΚ ΚΕΪ πήρε τη διάκριση, στους Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ όπου τόσο η Εμμα Στόουν όσο κι η Ρέιτσελ Βάις έχασαν από την ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ για το «IF BEAL STREET COULD TALK» του Μπάρυ Τζένκινς όπου η Ρετζίνα Κινγκ αποδεικνύεται σταθερή νικήτρια επί αμερικανικού εδάφους, στον Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΟ ΡΟΛΟ όπου η Ολίβια Κόλμαν έχασε από την ΤΟΝΙ ΚΟΛΕΤ στο θρίλερ «Η ΔΙΑΔΟΧΗ» την οποία οι «Χρυσές Σφαίρες» δεν έχουν συμπεριλάβει στη λίστα τους, και στην καλύτερη ΤΑΙΝΙΑ, όπου εδώ η προτίμηση των διαδικτυακών μας τα λέει λίγο…. αλα «κριτική διαδικτύου», βγάζει νικήτρια αντι της «Ευνοούμενης» το «THE HATE U GIVE» του Τζωρτζ Τίλμαν τζ …. Ένα εργα με φυλετικά μάλλον ζητήματα και με Αφρικανο-Αμερικάνους… πολύ…. διαδικτυακό ακούγεται ως επιλογή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου παίζει σε μεγάλες και σε αισθητικές αλλά και τεχνικές κατηγορίες αλλά αποκομίζει λίγα. Αυτά τα λίγα όμως είναι και καθοριστικά επειδή είναι συγκεκριμένα, όταν θα έλθει η ώρα να ελεγχθούν, να εξεταστούν και να κριθούν από τους Κινηματογραφιστές της Ακαδημίας.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΕΟ περί Λάνθιμου κι «Ευνοούμενης» αφορά στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ. Εδώ τα νέα δεν είναι πολύ καλά, όχι γιατί αυτό που συμβαίνει καθορίζει τις εξελίξεις αλλά διότι περιπλέκει τα πράγματα. Κι έχει να κάνει, όχι με τον ίδιο τον Λάνθιμο αλλά με το σενάριο της «Ευνοούμενης» που δεν κρίνεται «εκλέξιμο» , όπως το λένε εκεί, διότι οι Σεναριογράφοι του έργου δεν είναι Αμερικανοί ούτε μέλη του αμερικανικού σωματείου σεναριογράφων. Είναι μια ιδιαιτερότητα αυτού του συγκεκριμένου Σωματείου, καθαρά συντεχνιακής κι όχι καλλιτεχνικής φύσεως, που όμως το σενάριο του Αμερικανού συγγραφέα που θα «εκλέξουν» ως  νικητήριο , είναι λογικό να έχει και προωθητικό χαρακτήρα. Βέβαια, από την άλλη δεν καθορίζει διότι οι Σεναριογράφοι της Ακαδημίας και οι υπόλοιποι κινηματογραφιστές ψηφίζουν Σενάριο κι όχι Πρόσωπο οπότε δεν είναι απαγορευτικό αυτό που συνέβη. Το ότι είχε συμβεί και πέρσι με τον αποκλεισμό, για τους ίδιους λόγους , του «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ στο Μισούρι», δεν είχε να κάνει με την απώλεια του Οσκαρ. Για τους ίδιους λόγους που δεν πήρε το Οσκαρ δεν θα είχε πάρει και το βραβείο του Σωματείου, με το σεναριακό έλλειμμα στην ολοκλήρωση και την κάθαρση. Το ότι δεν θα ακούσουμε την «Ευνοούμενη» ως νικήτρια από το Σωματείο Σεναριογράφων δεν θα σημαίνει ότι δεν άρεσε αλλά ότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα για να διαγωνιστεί εκεί.

Μόλις υπάρξουν νεώτερα θα επανέλθω

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo