Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

Η «SHORT LIST» ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΟΣΚΑΡ 2019

18 Δεκεμβρίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3952 φορές

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μόλις προχτές ανακοινώθηκαν τα βραβεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ όπου οι 4 από τις 5 υποψήφιες ήταν και υποβολές των χωρών τους για το ΟΣΚΑΡ κι από αυτές ΜΟΝΟ ο πολυνίκης «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» της ΠΟΛΩΝΙΑΣ πέρασε. Εξω το Βέλγιο με το «Κορίτσι», η Ιταλία με το «Dogman», η Σουηδία με το «Border», όσο για τη Γαλλία που είχε υποβάλει την «Οδύνη» από το έργο της Μαργκερίτ Ντυράς , δεν ήταν ούτε στα Ευρωπαϊκά. Μα κι η Ισπανία το ίδιο αλλά αυτή εντελώς αλόγιστα είχε υποβάλει μια κωμωδία μπάσκετ, το «Campeones» άγνωστο για ποιους λόγους πλην ίσως εμπορικών…. Κι έφαγε κόκκινη κάρτα κι από τα Οσκαρ κι από τα Ευρωπαϊκά.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως αποκλείστηκαν οι παραπάνω των ευρωπαϊκών που αναφέραμε, ωστόσο πέρασαν δύο άλλες από την ευρωπαϊκή κούρσα, που δεν είχαν καλή τύχη στις βραβεύσεις. Κι η μεν ΔΑΝΙΑ, με τον «ΕΝΟΧΟ» του ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΕΛΕΡ πήρε τουλάχιστον δύο υποψηφιότητες αν και καμία δεν κατέληξε σε βραβείο (ηθοποιίας και σεναρίου), το δε ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ με την «AΫKA» του ΣΕΡΓΚΕΪ ΝΤΒΙΡΤΣΕΒΟΫ είχε μείνει παντελώς εκτός. Κι όμως πέρασε.

Γενικώς, η χαμηλή βαθμίδα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στη φετινή χρονιά φαίνεται από το γεγονός πως για σπάνια φορά η Ευρώπη έχει περιορισμένη εκπροσώπηση, μόλις 4 ταινίες στη λίστα των 9. Η τέταρτη είναι η ΓΕΡΜΑΝΙΑ με το «NEVER LOOK AWAY» του ΦΛΟΡΙΑΝ ΧΕΝΚΕΛ ΦΟΝ ΝΤΟΝΕΡΣΜΑΡΚ (ο οποίος είχε χαρίσει το ξενόγλωσσο Οσκαρ το 2007 στη Γερμανία με τις «Ζωές των άλλων»)  που διαβάσαμε πολύ καλά σχόλια για αυτήν στο Φεστιβάλ Βενετίας (;) όπου προβλήθηκε αλλά δεν συμμετείχε στα ευρωπαϊκά όπως δεν συμμετείχε κι η ταινία του Λάνθιμου «Η ευνοούμενη»- άραγε για λόγους ημερομηνιών κι η γερμανική;

Ετσι, ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» του ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ τίθεται επικεφαλής του ευρωπαϊκού μπλοκ ξενόγλωσσων ταινιών και θα έχει να αντιμετωπίσει  πέντε ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο που έχουν αποδειχτεί καλύτερες από τα αγκυλωμένα ευρωπαϊκά της χρονιάς πλην «Ψυχρού πολέμου» και φυσικά αυτά είναι καταρχάς το «ROMA» του ΑΛΦΌΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ  εκ μέρους του ΜΕΞΙΚΟΥ και του «ΧΡΥΣΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ» του Φεστιβάλ Βενετίας  και οι «ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» της ΙΑΠΩΝΙΑΣ και του «Χρυσού Φοίνικα» των Κανών. Και φυσικά του σκηνοθέτη ΧΙΡΟΚΑΖΟΥ ΚΟΡΕ-ΕΝΤΑ

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ, κατέφερε και φέτος να περάσει με την «ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ» της ΝΑΝΤΙΝ ΛΑΜΠΑΚΙ ύστερα κι από τον περσινό του θρίαμβο να μπεί στην πεντάδα με την αξέχαστη «Προσβολή» του Ζιαντ Ντουερί και βέβαια δύο ταινίες που τις είχα δει στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ» κι οι οποίες είχαν κάνει αίσθηση. Οι ταινίες αυτές είναι η εξόχως ποιητική κι  ενδιαφέρουσα της ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ «ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ» του σκηνοθέτη ΣΙΡΟ ΓΚΕΡΑ που είχε βάλει για πρώτη φορά την Κολομβία στην οσκαρική πεντάδα το 2016 με το επίσης ποιητικό « Στην αγκαλιά του φιδιού» (το φετινό τον συν-σκηνοθετεί με την ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΑΛΕΓΚΟ) και το «BURNING» (ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ) του ΤΣΑΝΓΚ ΝΤΟΝΓΚ ΛΗ εκ μέρους της ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ, της αγαπημένης χώρας των κριτικών που για πρώτη φορά μπαίνει στη list της Ακαδημίας κι ελπίζει να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην 5άδα.

87 χώρες είχαν υποβάλει ταινία, μεταξύ αυτών κι η Ελλάδα (την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου) κι οι 78 πήγαν… περίπατο.

Ακολουθεί και τυπικά η λίστα των 9 από τις οποίες θα ψηφιστούν οι 5 που θα προταθούν για τα ΟΣΚΑΡ 2019.

Colombia, “Birds of Passage” (Αποδημητικά πουλιά) των Σίρο Γκερα και Κριστίνα Γκαλέγκο

Denmark, “The Guilty” (Ο ένοχος) του Γκούσταβ Μέλερ

Germany, “Never Look Away” του Φλόριαν Χένγκελ Φον Ντόνερσμαρκ

Japan, “Shoplifters” (Κλέφτες καταστημάτων) του Χιροκάζου Κορε-έντα

Kazakhstan, “Ayka” του Σεργκέϊ Ντβιρτσεβόυ

Lebanon, “Capernaum” της Ναντίν Λαμπάκι

Mexico, “Roma” του Αλφόνσο Κουαρόν

Poland, “Cold War” (Ψυχρός Πόλεμος) του Πάβελ Παβλικόφσκι

South Korea, “Burning” (Το παιχνίδι με τη φωτιά) του Τσανγκ Ντονγκ Λη

Οι υποψηφιότητες των Οσκαρ ανακοινώνονται στις 22 Ιανουαρίου 2019 κι η απονομή θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

Τροποποιήθηκε Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 16:05
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo