Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2019: ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ», «BOHEMIAN RHAPSODY» και “ROMA”- O ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2738 φορές

Εκείνο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στις φετινές ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ λοιπόν είναι πως όλοι αυτοί οι p.r που στήνουν και προωθούν το παιχνίδι μέσω των ψηφοφόρων του …αιγυπτιακού «σταυρόλεξου» και του ιαπωνικού .. «μαμά και νυφικά» , άφησαν εντελώς απέξω δύο ταινίες που έμοιαζαν πολύ «χρυσοσφαιράδικες» για προώθηση: «Η ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ» δεν πήρε ΤΙΠΟΤΕ και το «ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» σχεδόν τίποτε, παρά μόνο του τραγουδιού για το «shallow».Κι αντ’ αυτών, υπερ-προώθησαν κάτι άλλο σε μουσική βιογραφία, το «BOHEMIAN RHAPSODY» οπότε δεν «έσπασαν» την παράδοση.  Αρα, από τους p.r κι από τα στούντιο,  μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τη μουσική βιογραφία του Φρέντυ Μέρκιουρυ, που καλή ταινία είναι, δεν λέω, αλλά κι ως καλύτερο δράμα.. πάλι, τι σου λέει …

Ω, ναι! Διότι το «BOHEMIAN RHAPSODY» βραβεύτηκε ως καλύτερο ΔΡΑΜΑ κι όχι ως μουσική ταινία όπως κι ο πρωταγωνιστής ΡΑΜΙ ΜΑΛΕΚ, που είναι πανάξιος κι αυτός που σηκώνει ψηλά την ταινία σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία του, βραβεύτηκε στην κατηγορία του δραματικού ηθοποιού κι όχι στην ερμηνεία για κωμωδία ή μιούζικαλ. Το λέω, επειδή ας πούμε η ΜΑΡΙΟΝ ΚΟΤΙΓΙΑΡ για τη «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» που ήταν κάτι ανάλογο αλλά με ηρωίδα την Εντίθ Πιάφ είχε βραβευτεί ως καλύτερη ερμηνεία για… ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Το ίδιο κι η Σίσυ Σπέησεκ σε δραματική μυσική βιογραφία, την ΄ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥ» όπου έπαιζε την τραγουδίστρια της «κάντρυ» Λορέτα Λυν, κι είναι αυτή που της χάρισε το Οσκαρ, είχε βραβευτεί από τις «Σφαίρες» ως ερμηνεία…μιούζικαλ λόγω μουσικής βιογραφίας. Ε, πως γίνονται αυτά τα πράγματα;

Όπως επίσης και το «ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» είχε μπεί στην κατηγορία δραματικής ταινίας κι όχι μιούζικαλ ενώ τα άλλα «ένα αστέρι γεννιέται» ήταν υποψήφια στον καιρό τους είτε του 1955 είτε του 1977 ως καλύτερο «μιούζικαλ». Κι η ΛΕΪΝΤΥ ΓΚΑΓΚΑ ήταν υποψήφια για το φιλμ στην κατηγορία ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ηθοποιού ενώ το 1955 η ΤΖΟΥΝΤΙ ΓΚΑΡΛΑΝΤ και το 1977 η ΜΠΑΡΜΠΡΑ ΣΤΡΕΪΖΑΝΤ είχαν βραβευτεί ως ερμηνείες καλύτερου ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Για το ΙΔΙΟ πράγμα ακριβώς.! Θέλω δηλαδή να πω ότι το έκαναν και πάλι το χρυσοσφαιρίτικο» θαύμα τους κι ότι δεν υπάρχει ούτε συνοχή ούτε συνέπεια ούτε συγκρότηση ούτε κανένα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από όλο αυτό το «πατιρντί» των «Χρυσών Σφαιρών» εκτός από το τι προωθείται.

Το τι προωθείται και για ποιους λόγους και πως τα συμφωνούν οι p.r κι οι συνεργάτες τους είναι κάτι που δεν εξηγείται δια της απλής λογικής παρά μόνο δια της λογικής της δικής τους. Ως εκ τούτου δεν εξάγεται και  συμπέρασμα.

Οπότε, κι εγώ από εδώ, καλλιτεχνικά δεν μπορώ να κάνω καμία επισήμανση όχι διότι δεν δύναμαι αλλά επειδή αυτά δεν έχουν καμία απολύτως καλλιτεχνική υπόσταση. Αν τα κρίνει κανείς καλλιτεχνικά, θα δει το άλλα αντ’άλλων του πράγματος.

Πάντως είδαμε και προώθηση της «Roma», στη δε περίπτωση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ και της «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗΣ» του, που ο ίδιος ο Λάνθιμος δεν ήταν υποψήφιος προσωπικά στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, προωθείται μέσω της πρωταγωνίστριας ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα προς τα εκεί στρέφονται τα περί Λάνθιμου, μαζί με πιθανές διακρίσεις στα σκηνικά και τα κοστούμια από τα Οσκαρ, αν και οι «Χρυσές Σφαίρες» το αποδεικνύουν κάθε χρόνο πως ό,τι συμπίπτει είναι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ. Απλώς, τσαλαβουτούν στις ίδιες ταινίες που πιθανολογούνται ότι θα εκτιμηθούν κι από την Ακαδημία.

Την αναφορά στο Λάνθιμο και στα περί πρωταγωνίστριας την έκανα όχι μόνο για τις «Χρυσές Σφαίρες» αλλά και για τους άλλους φορείς που δίνουν βραβεία- μία μέρα πριν και το NATIONAL SOCIETY OF FILM CRITICS από την «Ευνοούμενη» βράβευσε μόνο την πρωταγωνίστρια, την Ολίβια Κόλμαν

Η βράβευση της ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ που χαροποίησε τους θαυμαστές της επειδή περιμένει από το 1983 ένα Οσκαρ που δεν έρχεται, είχε να κάνει και με το γεγονός πως ΟΥΤΕ ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ είχε πάρει από κανένα εκ των έξη εκείνων που την είχαν φέρει στην υποψηφιότητα της Ακαδημίας (για τις «Επικίνδυνες σχέσεις» δεν ήταν ούτε καν υποψήφια από τις «Σφαίρες»). Το συγκινησιακό ξέσπασμα της είχε μάλλον να κάνει με αυτό, ότι αφού της έδωσαν επιτέλους και τη «Χρυσή Σφαίρα» μήπως ήρθε η ώρα και για το άλλο το ρημάδι που της κατατρώει την ψυχή τόσες δεκαετίες.

Οπότε έτσι οι p.r φρόντισαν να ρίξουν τον προβολέα πάνω της και να φαίνεται πλέον ότι στον Α’ Γυναικείο ρόλο η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στhν Γκλεν Κλόουζ για το «The wife» και στην Ολίβια Κόλμαν για την «Ευνοούμενη». Πάντως να έχουν βραβεύσει οι Χρυσές Σφαίρες την Πία Ζαντόρα και την Μαντόνα αλλά όχι την Λέιντυ Γκάγκα στο «Ένα αστέρι γεννιέται» είναι πολύ… χρυσοσφαιράδικο. Πόσοι ξέρουν ότι η μόνη «Μπλάνς Ντυμπουά» που δεν βραβεύτηκε από τις «Χρυσές Σφαίρες ήταν η υπέρτατη, η Μπλανς της ΒΙΒΙΑΝ ΛΗ στην ταινία του Καζάν ενώ βραβεύτηκαν ως «Μπλανς» σε τηλε-ερμηνείες της η Αν-Μάργκρετ κι η Τζέσικα Λανγκ…Για την Τζέσικα φυσικά δεν υπάρχει αντίρρηση αλλά όταν έχουν βραβευτεί όλες οι Μπλανς πλην της Βίβιαν Λη, ε, είναι κάτι  για επισήμανση σε σχέση με την περίπτωση της Λέιντι Γκάγκα φέτος. Μιλώ πάντα για τις Χρυσές Σφαίρες. Δεν λέω ότι το Οσκαρ πρέπει να το πάρει αυτή. Μιλώ όμως για την απόλυτη καλλιτεχνική ασυνέπεια διότι δεν υπάρχει κάποιος θεσμός από πίσω που να κάνει τέτοιες καλλιτεχνικές αξιολογήσεις.

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ έχει τώρα το λόγο στις 27 Ιανουαρίου, όπως επίσης αναμένουμε οσονούπω και τις υποψηφιότητες του Σωματείου Σκηνοθετών για να δούμε τι θα γίνει με τον Λάνθιμο. Καθώς και τις υποψηφιότητες των άλλων Σωματείων ώστε να επανέλθουμε στα ίσα μας.

Από τα «δραματικά» έργα ή τα έργα πρόζας, ας το πούμε έτσι, μια και το «BOHEMIAN RHAPSODY» βραβεύτηκε ως «δράμα», ξεχώρισαν και στήριξαν το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ως  «μιούζικαλ ή κωμωδία». Το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ο πολυνίκης με τρία βραβεία (κωμωδίας, σεναρίου και β ανδρικού ρόλου για τον ΜΑΧΕΡΣΑΛΑ ΑΛΙ) και σε άλλη περίπτωση θα πανηγύριζα διότι ξεχώρισαν την ταινία που ξεχώρισα κι εγώ αλλά με το συγκεκριμένο θεσμό δεν προτίθεμαι να το κάνω. Όπως δεν το έκανα και με την Γκλεν Κλόουζ που κι εγώ τη λυπάμαι για την ως τώρα άτυχη πορεία της στις διακρίσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν επισήμανση ερμηνείας κι όχι πυροτέχνημα χρυσοσφαιράδικο. Μακάρι να είναι έτσι και η πραγματικότητα κι όχι μόνο τα φαινόμενα ώστε να τιμηθεί η ταλαιπωρημένη από ρόλους γυναίκα με το Οσκαρ που περιμένει χρόνια και χρόνια και το περιμένουν κι οι θαυμαστές της.

Ακολουθεί η λίστα των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ νικητών

Best Director In Any Motion Picture: Alfonso Cuaron, Roma

Best Motion Picture, DramaBohemian Rhapsody

Best Motion Picture, Musical/ComedyGreen Book

Best Actress, DramaGlenn Close, The Wife

Best Actor, Drama Rami Malek, Bohemian Rhapsody

Best Actress, Musical/ComedyOlivia Coleman, The Favourite

Best Actor, Musical/ComedyChristian Bale, Vice

Best Supporting Actress In Any Motion Picture: Regina King, If Beale Street Could Talk

Best Supporting Actor In Any Motion Picture: Mahershala Ali, Green Book

Best Motion Picture, Animated: Spider-Man Into The Spider-Verse

Best Motion Picture, Foreign Language:Roma, Mexico

Best Screenplay In Any Motion Picture: Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Currie, The Green Book

Best Original Score In Any Motion Picture Justin Hurwitz, First Man

Best Original Song In Any Motion Picture: Shallow, A Star Is Born

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo