Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ: H «ROMA» του ΚΟΥΑΡΟΝ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» του ΛΑΝΘΙΜΟΥ

21 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1855 φορές

Ωστόσο, κι η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» δεν τα πήγε άσχημα, έφυγε με ΤΕΣΣΕΡΑ βραβεία, ένα εκ των οποίων είναι της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η «ROMA» του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ αποδεικνύεται η αγαπημένη ταινία των ΚΡΙΤΙΚΩΝ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αφού και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κριτικοί του Λονδίνου, αυτήν επέλεξαν ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ και τον ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ ως καλύτερο σκηνοθέτη.

Βέβαια κι εδώ, όπως και στις αμερικανικές αντίστοιχες ενώσεις των κριτικών, παραμένει άλυτο το μυστήριο πως γίνεται κι η ΞΕΝΗ ταινία «ROMA», που εκπροσωπεί το ΜΕΞΙΚΟ να βγαίνει καλύτερη ταινία αλλά όχι και ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ όπου εδώ, όπως και σε πολλές ενώσεις της Αμερικής, πρυτάνευσε ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» του ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ που εκπροσωπεί την ΠΟΛΩΝΙΑ.

Δεν υπάρχει λογική σε αυτή την βράβευση, είναι κριτικό τέχνασμα. Αφού η «Roma» βραβεύεται ως καλύτερη ταινία ενώ είναι Ξενόγλωσση, γιατί δεν βραβεύεται τότε ο «Ψυχρός Πόλεμος» που κατά τους κριτικούς είναι καλύτερος ξενόγλωσσος; Κονφούζιο.

Όπως, και στη ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ φωτογραφία, οι κριτικοί τάσσονται υπέρ του «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» κι όχι της ευνοούμενης τους «ROMA» που για πολλούς το βασικό της προσόν είναι η μαυρόασπρη φωτογραφία της….

Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» που προηγείτο σε υποψηφιότητες, απέσπασε τέσσερα βραβεία: Ένα για το καλύτερο βρετανικό φιλμ της χρονιάς , και τα άλλα για την ηθοποιία α’ ρόλο στην ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ, για την ερμηνεία β’ γυναικείου ρόλου στην ΡΕΪΤΣΕΛ ΒΑΙΣ και για το ΣΕΝΑΡΙΟ.

Στην ανδρική ερμηνεία κι οι Λονδρέζοι κριτικοί ακολούθησαν το παράδειγμα των Αμερικανών συναδέλφων τους και βράβευσαν κι αυτοί τον ΗΘΑΝ ΧΩΚ για το «FIRST REFORMED», η ερμηνεία του οποίου δεν έχει προταθεί για βραβείο από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

Κάπου εδώ τελειώσαμε οριστικά και με τους κριτικούς. Αύριο Τρίτη, 22 Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ και εκεί θα δούμε τα τελικά του καθενός.

Ακολουθεί η λίστα των νικητών

Film of the Year: “Roma”

Foreign Language Film of the Year: “Cold War”

Documentary of the Year: “Faces Places”

British/Irish Film of the Year: ”The Favourite”

Director of the Year: Alfonso Cuarón, “Roma”

Screenwriter of the Year: Deborah Davis and Tony McNamara,  “The favourite»

Actress of the Year: Olivia Colman, “The Favourite”

Actor of the Year: Ethan Hawke, “First Reformed”

Supporting Actress of the Year: Rachel Weisz, “The Favourite”

Supporting Actor of the Year: Richard E. Grant, “Can You Ever Forgive Me?”

British/Irish Actress of the Year: Jessie Buckley, “Beast”

British/Irish Actor of the Year: Rupert Everett, “The Happy Prince”

Young British/Irish Performer of the Year: Molly Wright, “Apostasy”

Breakthrough British/Irish Filmmaker of the Year: Michael Pearce, “Beast”

Technical Achievement of the Year: Lukasz Zal (cinematography), “Cold War”

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo