Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 4- ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

27 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2655 φορές

Τώρα πλέον έχει προστεθεί στην ονομασία της κατηγορίας κι η λέξη «ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ» («MAKE UP AND HAIR STYLING» είναι στις μέρες μας η πλήρης ονομασία) ενώ κάποτε, από το 1982 που καθυστερημένα καθιερώθηκε, η κατηγορία μιλούσε μόνο για ΜΑΚΙΓΙΑΖ. Όμως το Σωματείο Κομμωτών , που είναι ανεξάρτητο από των Μακιγιέρ, μολονότι συνδέονται στενά κι άμεσα, επέβαλε τελικώς και τη δική του ονομασία παρόλο ότι στην κατηγορία «μακιγιάζ» περιλαμβάνονταν κι οι κομμώσεις. Στην Ιταλία μάλιστα, στην εκεί Ακαδημία, στα «DAVID DI DONATELLO», μιλούν για δύο ξεχωριστές κατηγορίες, για δύο εντελώς ξεχωριστά βραβεία.

Φέτος πάντως οι Κομμώσεις έκαναν και δυναμική εμφάνιση και μάλιστα ένα από τα τρία υποψήφια για μακιγιάζ φιλμ, προκρίθηκε στην 3άδα χάριν των κομμώσεων.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ:

  1. ΣΥΝΟΡΟ (Border) - Γκέραν Λούντσρεμ, Πάμελα Γκολντάμερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους δύο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Είναι από αυτά που μόνο μία Ακαδημία μπορεί και τα επισημαίνει. ΣΟΥΗΔΙΚΗ ταινία , που υποβλήθηκε επισήμως από τη χώρα της για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ, όπου και απερρίφθη , δεν μπήκε καν στο short list κι εν τούτοις στο ΜΑΚΙΓΙΑΖ διέκριναν ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ και το έβαλαν στην ΤΡΙΑΔΑ ενώ μπορούσαν να βάλουν οποιοδήποτε blockbuster και να τελειώνουν. Και πρόκειται για μακιγιάζ δραματικής ταινίας, ρεαλιστικής, μικρής παραγωγής, όπου το μακιγιάζ είναι αυτό που δικαιώνει καλλιτεχνικά την ύπαρξη της ταινίας: Τα ανθρωπόμορφα troll. Μια τέτοια ιστορία πραγματεύεται το έργο με ήρωες ανθρώπινα troll. Βέβαια η ταινία γίνεται λίγο απωθητική με όλα αυτά, το μακιγιάζ, όμως, ήταν που είχε το λόγο.

  1. ΜΑΙΡΗ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ (Mary, Queen of Scots) – Τζένυ Σιρκορ, Μαρκ Πίλτσερ, Τζέσικα Μπρουκς

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Η Τζένυ Σίρκορ είχε ΠΑΡΕΙ ΟΣΚΑΡ για την « ELIZABETH» το 1999. Αυτή είναι η τρίτη υποψηφιότητα της. Ξαναπροτάθηκε το 2010 για τη «Νεαρή Βικτώρια».

Για τον Μαρκ Πίλτσερ και την Τζέσικα Μπρουκς είναι η πρώτη υποψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Εδώ, όπως έγραψα και στην κριτική για την ταινία, κυριάρχησαν οι κομμώσεις. Το θέμα των κομμώσεων αναπλήρωσε την ύπαρξη μακιγιαζ όπου στις κομμώσεις κυρίως των δύο βασιλισσών έχουν γίνει περίτεχνες εργασίες. Από πλευράς καθαρού μακιγιάζ περισσότερο μετρά κι υπολογίζεται το μακιγιάζ της Ελισάβετ στην τελευταία σκηνή όπου στο πρόσωπο της συγκεκριμένης βασίλισσας η μακιγιέζ Τζένυ Σιρκορ έχει αποκτήσει ειδικότητα, αν κρίνουμε κι από το Οσκαρ της το 1999 για το μακιγιάζ της «Εlizabeth» πάνω στο πρόσωπο της Κέιτ Μπλάνσετ όπου για πολλούς εκτιμητές της κινηματογραφίας είχε στερήσει από την Μπλάνσετ το Οσκαρ ηθοποιίας- είχαν πιστωθεί πολλά, ακόμα και για τις εκφράσεις της ηθοποιού, στο μακιγιάζ της Σιρκορ.

  1. VICE- Γκρεγκ Κάνομ, Κέιτ Μπίσκοου, Πατρίτσια Ντέ Χάνεϋ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ. Ο ΓΚΡΕΓΚ ΚΑΝΟΜ, ο ΜΕΓΑΛΟΣ Γκρεγκ Κάνομ, που μαζί με τον Ρικ Μπέικερ θεωρούνται οι βασιλείς του κινηματογραφικού μακιγιάζ, έχει ΠΑΡΕΙ ΤΡΙΑ ΟΣΚΑΡ (σύν ένα ΤΕΤΑΡΤΟ τιμητικό συνολικού τεχνικού επιτεύγματος) για τον κατά Κόπολα «ΔΡΑΚΟΥΛΑ» το 1993, για την «ΚΥΡΙΑ ΝΤΑΜΠΦΑΪΑΡ» το 1994 και για την «ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΑΤΟΝ» το 2009 ενώ συνολικά έχει προταθεί, μαζί, με την φετινή , δέκα φορές.

Για την Κέτ Μπίσκοου και για την Πατρίτσια Ντε Χάνεϋ είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η ολοκληρωτική μεταμόρφωση του νεαρού και λεπτού Κρίστιαν Μπέιλυ σε ηλικιωμένο , αλλά και νεώτερο, υπερτραφή Ντικ Τσέϊνυ.  Οπου ο ηθοποιός, χάρη σε αυτό το μακιγιάζ, έπαιξε τις λεπτομέρειες της εξωτερικής συμπεριφοράς του αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Τζωρτζ Μπους του νεώτερου, ακολουθώντας αυτό το μοντέλο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: πολλοί στην κινηματογραφία αναρωτιούνται αν το μακιγιάζ του «VICE» ανεβάζει στα ύψη και τις πιθανότητες νίκης του Κρίστιαν Μπέηλ κι απειλής του φαβορί Ράμι Μάλεκ ή αν το μακιγιάζ θα πάρει όλη τη δόξα και θα καταστεί αποτρεπτικό για νίκη και του ηθοποιού. Αυτό θα μάθουμε εκείνο το βράδυ, το ποια άποψη τελικώς κυριάρχησε.

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo