Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΚΡΙΝΑΝ …. «BLACK PANTHER»

28 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2754 φορές

Για τον υπογράφοντα, αυτή είναι η ΕΙΔΗΣΗ από τα χτεσινά ΒΡΑΒΕΙΑ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ τα τόσο καθοριστικά όπως θεωρούνται για τα ΟΣΚΑΡ. Κι όμως αυτή η επιλογή, μας μπέρδεψε κάπως.

Και μας μπέρδεψε, επειδή αφενός η ταινία δεν είχε υποψηφιότητα σε επιμέρους ερμηνείες παρά είχε μπει απευθείας κι αποκλειστικά στην πεντάδα του ENSEMBLE CAST, που θεωρείται ότι κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπεί το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των Ηθοποιών. Ensemble, όμως, χωρίς υποψηφιότητες επί μέρους και τελική νίκη αυτού του ensemble, κάνει.. κάπως.

Αυτό είναι το «αφενός»

Το «αφετέρου» έχει να κάνει με το ίδιο το είδος που οι ηθοποιοί επέλεξαν ως καλύτερη ΟΜΑΔΙΚΗ, ας το πούμε έτσι, ερμηνεία. Το «BLACK PANTHER» ανήκει σε ένα είδος που δεν φημίζεται για το ότι στους κόλπους του διακρίνονται ηθοποιοί. Ολο αυτό γεννά κάποια ερωτηματικά καθώς επίσης και για την πορεία του στα Οσκαρ αν υποθέσουμε ότι έχουμε εν ισχύει το «νόμο» εκείνο τον παλαιότερο που έλεγε ότι το βραβείο του ensemble cast των Ηθοποιών καταλήγει στο ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ , στη βάση ότι οι Ηθοποιοί αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό μελών της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τα τελευταία, όμως, χρόνια βλέπουμε αυτό το μύθο να ατονεί . Πρόπερσυ για παράδειγμα οι Ηθοποιοί είχαν επιλέξει ως ensemble cast τις «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ» που δεν κατέληξαν σε τίποτε οσκαρικό ενώ πέρσι «Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» που πήρε ΟΣΚΑΡ και ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ δεν συμπεριλαμβανόταν καν στη λίστα υποψηφιοτήτων της κατηγορίας αυτής.

Συνεπώς, τίθεται ένα ερώτημα για το BLACK PANTHER, στο βαθμό που κι οι Ηθοποιοί της Ακαδημίας δεν το έχουν βάλει σε καμία ερμηνευτική κατηγορία όπως δεν το έχουν βάλει στις δικές τους ούτε οι Σκηνοθέτες ούτε οι Σεναριογράφοι παρά μόνο πέντε τεχνικοί κλάδοι που προφανώς το συμπεριέλαβαν στις ψήφους για την 8άδα της καλύτερης ταινίας και με βάση τον ενθουσιασμό των αντιστοιχούντων καλλιτεχνών σε σκηνικά, κοστούμια, ήχους, μουσική-τραγούδι, έφτασαν οι ψήφοι ώστε να συμπεριληφθεί.

Είναι τα ερωτηματικά που γεννά το αποτέλεσμα των χτεσινών βραβείων του Σωματείου Ηθοποιών.

Είχαμε κι ένα ακόμα «παράταιρο»: Το βραβείο Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ΕΜΙΛΥ ΜΠΛΑΝΤ για το «ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ». H Μπλαντ δεν είναι καν υποψήφια για το Οσκαρ, δεν έχει ψφιστεί για την πεντάδα από τους Ηθοποιούς της Ακαδημίας. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει να βραβεύεται από το Σωματείο μη υποψήφιος, κι αυτό είχε συμβεί το 2016 με τον Ιντρις Ελμπα. Τότε, τα δημοσιεύματα των ασχέτων είχαν την απόλυτη πεποίθηση ότι του έδωσαν επειδή είναι…. Μαύρος. Της Μπλάντ της το έδωσαν φέτος επειδή είναι …Ασπρη;

Αυτό μπερδεύει τα πράγματα λίγο για το τι θα γίνει στα Οσκαρ στην κατηγορία αυτή, δεδομένου ότι  η ηθοποιός που σάρωνε στις Ενώσεις Κριτικών για τον β’ ρόλο κι είχε βραβευτεί κι από τις «Χρυσές Σφαίρες», έμενε απέξω από την πεντάδα του Σωματείου της. Η ηθοποιός αυτή είναι η Ρετζίνα Κινγκ για το φιλμ του Μπάρυ Τζένκινς « Αν μιλούσε η Μπηλ Στρητ». Το γεγονός, όμως, ότι δεν έχασε στο Σωματείο από κάποια συνυποψήφια στα Οσκαρ, της αναφτερώνει τις ελπίδες.

Όμως, όπως έχουμε δύο περιπτώσεις μη υποψήφιων στα Οσκαρ που κερδίζουν στο Σωματείο, έτσι, στην Ιστορία του Θεσμού που ξεκινά από το 1995, έχουμε και δύο αντίστροφες περιπτώσεις: Δύο περιπτώσεις δηλαδή ηθοποιών να έχουν πάρει ΟΣΚΑΡ – η ΜΑΡΣΑ ΓΚΕΪ ΧΑΡΝΤΕΝ το 2001 για το «POLLOCK» κι ο ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΛΤΣ το 2013 για το «ΤΖΑΝΓΚΟ Ο ΤΙΜΩΡΟΣ»- χωρίς να ήταν προηγουμένως υποψήφιοι στο Σωματείο.

Γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που λένε ότι για όλα υπάρχει πάντα μια πρώτη φορά κι ότι αν κάτι γίνει μια φορά μπορεί να επαναληφθεί και δεύτερη… Αρα, και τα Βραβεία του Σωματίου Ηθοποιών, του επισήμως καθοριστικού, όπως καθοριστικό είναι και το Σωματείο Σκηνοθετών, αφήνουν ανοιχτή την αγωνία ότι στα Οσκαρ μπορεί να δούμε άλλα αποτελέσματα, στο βαθμό μάλιστα που δεν ψηφίζουν εκεί μόνο οι Ηθοποιοί αλλά όλοι οι κλάδοι.

Στις άλλες, όμως, ερμηνευτικές κατηγορίες οι αισιόδοξοι πως τα βραβεία του Σωματείου προβλέπουν το νικητή του Οσκαρ θα έχουν χαρεί με τρεις περιπτώσεις που δείχνουν ότι πάνε για τη νίκη: Ο ΜΑΧΕΡΣΑΛΑ ΑΛΙ στον Β’ ΑΝΔΡΙΚΟ ΡΟΛΟ για το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ», ο ΡΑΜΙ ΜΑΛΕΚ στον Α’ ΑΝΔΡΙΚΟ για το «BOHEMIAN RHAPSODY» κι επιτέλους η ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ που στην 7η οσκαρική της υποψηφιότητα που την περιμένουν , κι αυτή κι οι θαυμαστές της να είναι η τυχερή, είδε να της συμβαίνουν τρία πράγματα που δεν της είχαν ξανασυμβεί: 1) Να της γραφτεί επιτέλους ένα ρόλος δυνατός, 2) να κερδίζει τη «Χρυσή Σφαίρα» που επίσης την.. απέφευγε και 3) το βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών που δεν το είχε πάρει ποτέ ως τώρα. Όλα αυτά της ήρθαν με την «ΣΥΖΥΓΟ», την ταινία που της τα χαρίζει.

Στις ερμηνείες η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου έχασε και στις τρεις ερμηνεύτριες που διεκδικούσαν ενώ δεν συμπεριλαμβανόταν καν στην πεντάδα του ensemble cast, της ομαδικής ερμηνείας.

Ακολουθεί η ΠΛΗΡΗΣ λίστα των Κινηματογραφικών Νικητών

  Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
Rami Malek in Bohemian Rhapsody

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
Glenn Close in The Wife

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role
Mahershala Ali in Green Book

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role
Emily Blunt in A Quiet Place

Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
Black Panther

Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Motion Picture
Black Panther

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo