Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ «ROMA»- ΕΠΙΣΗΣ «ΜΙΛΗΣΑΝ» ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ ΚΙ ANIMATORS

03 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1806 φορές

ΤΡΙΑ ακόμα ΣΩΜΑΤΕΙΑ όρισαν τους ΝΙΚΗΤΕΣ τους στο διήμερο  και ξεκαθάρισαν τα πράγματα προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα των ΟΣΚΑΡ. Με πρώτο και κυριότερο το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

  1. Οι ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ στην ετήσια «βραβευτική» τους συνέλευση αποφάσισαν: ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ για τη «ROMA». Κι ο δρόμος πλέον για την κατάκτηση ενός δεύτερου Οσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Μεξικανό σκηνοθέτη είναι ορθάνοιχτος. Μια και τα Σωματείο Σκηνοθετών θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις αποφάσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και χρονιές που Σωματείο κι Ακαδημία δεν συνέπεσαν . Εφτά φορές έχει γίνει αυτό- υπολογίζουμε και δύο που βραβεύτηκε σκηνοθέτης ο οποίος δεν είχε προταθεί για το Οσκαρ- αλλά όλες οι άλλες, από το 1949 ίσαμε πέρσι ήταν ταυτόσημες.

Είναι η δεύτερη φορά που το Σωματείο βραβεύει Σκηνοθέτη Ξένης Ταινίας . Είχε επαναληφθεί το 2001 με τον Ανγκ Λι και το «Τίγρης και Δράκος» , ωστόσο εκεί η Ακαδημία βράβευσε για σκηνοθεσία τον Στήβεν Σόντερνμπεργκ για το «Traffic» ενώ το «Τίγρης και Δράκος» το κράτησε για το Ξενόγλωσσο Βραβείο μαζί με τρία τεχνικά.  Υπενθυμίζω ότι η «Roma», όπως και τότε το «Τίγρης και Δράκος», είναι υποψήφια και για την καλύτερη ταινία καθώς και για την καλύτερη Ξενόγλωσση. Κάτι ανάλογο περιμένουν μήπως συμβεί και φέτος , οπότε την καλύτερη ταινία θα την πάρει ποιος; Μήπως το «Πράσινο βιβλίο» που έχει την υποστήριξη ,για την ώρα, των Παραγωγών;

  1. ΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ στο δικό τους Σωματείο επανεπιβεβαίωσαν ότι στην κατηγορία αυτή,  η μάχη θα κριθεί ανάμεσα σε «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» και «BLACK PANTHER». Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» τιμήθηκε από τους Σκηνογράφους ως καλύτερη δουλειά στην κατηγορία «ΕΡΓΟ ΕΠΟΧΗΣ» (period, όπως το λένε) και το «BLACK PANTHER» στην κατηγορία τυ έργου «ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ». Υπήρχε και μία τρίτη πεντάδα του Σωματείου Σκηνογράφων, για σκηνογραφική διεύθυνση «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ» (contemporary) έργου που πήγε στο «CRAZY RICH ASIANS»- μόνο που το τελευταίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην πεντάδα του Οσκαρ άρα δεν υπολογίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως φυσικά δεν υπολογίζεται και το «ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ», που το βράβευσαν για σκηνογραφική διεύθυνση κινουμένου σχεδίου αλλά στα Οσκαρ δεν έχει προταθεί σε αυτή την κατηγορία. Συνεπώς , όπως οι ΜΟΝΤΕΡ στο Σωματείο τους υπέδειξαν ως μονομάχους της κούρσας των ΟΣΚΑΡ το «BOHEMIAN RHAPSODY» και την «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» για το ΟΣΚΑΡ ΜΟΝΤΑΖ, ως νικητές των δύο διαφορετικών κατηγοριών του Σωματείου τους (δράμα και κωμωδία, αντίστοιχα), έτσι κι οι Σκηνογράφοι υπέδειξαν αντιστοίχως ως μονομάχους της κούρσας για το ΟΣΚΑΡ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, το «BLACK PANTHER» και την «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ». Με απλά λόγια, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ορίζεται από τα ίδια τα Σωματεία (πλην Σκηνοθετών) ως μία από τις δύο επικρατέστερες για την διάκριση στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία. Εις πείσμα του κάθε Ελληναρά που ενώ δεν ξέρει από σινεμά, έχει «άποψη» ήτοι άγνοια, ημιμάθεια, φθόνο και προπαντός…. ΧΟΛΗ.
  2. Τέλος, βραβεία έδωσαν κι οι ANIMATORS στο δικό τους Σωματείο. Δεν βράβευσαν απλώς αλλά υπερ- βράβευσαν το «SPIDER MAN: INTO THE SPIDER VERSE», το βράβευσαν σε ΕΦΤΑ κατηγορίες που έχουν στο δικό τους Σωματείο. Λογικά καθίσταται το φαβορί για τα Οσκαρ της κατηγορίας αυτής. Ωστόσο, πρόλαβαν κι έδωσαν και στο «MIRAI» ένα βραβείο, του καλύτερου «ανεξάρητου» κινουμένου σχεδίου.

Και… συνεχίζουμε

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo