Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

TA BAFTA ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΤΕ…

11 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1427 φορές

Και πρώτα από όλα την ΕΙΔΗΣΗ, μια και στη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ που εγώ διδάχτηκα από τους μεγάλους δασκάλους μου στα ωραία χρόνια του Τύπου, μιλούσε για αξιολόγηση του γεγονότος κι όχι το να γράφει ο καθένας τις επιθυμίες του ή τα μίση του. Αυτά περί του «σάρωσε ο Λάνθιμος» ή η «Ευνοούμενη» θα ήθελαν ένα άλλο χειρισμό από εκείνη τη δημοσιογραφία. Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» ΣΑΡΩΣΕ –Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ» θα ήταν το πιο ενδεδειγμένο, αν και στο ρήμα «σάρωσε» θα έπρεπε να προβλεφθεί κι ο λεπτομερής διαχωρισμός ότι «Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ ΣΑΡΩΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ». Αν μιλάμε για Δημοσιογραφία κι αν θέλουμε να δίνουμε στον κόσμο ακριβείς πληροφορίες κι όχι προπαγανδίζουσες συμπάθειες ή αντιπάθειες.

Διότι πράγματι «Η ΕΥΟΟΥΜΕΝΗ» σάρωσε, πήρε ΕΦΤΑ βραβεία. Όμως δεν πήρε και της καλύτερης ταινίας. Παρακάτω, σε οσκαρικές ερμηνείες η μεταφράσεις θα πούμε αυτό τι σημαίνει διότι νομίζω ότι όλος αυτός ο υποτιθέμενος «χαμός» γύρω από τα BAFTA , έχει να κάνει με τον τελικό και κύριο στόχο που είναι τα ΟΣΚΑΡ. Αλλωστε, και τα ίδια τα BAFTA, όχι μόνο εφέτος αλλά εν γένει στη διαδρομή τους, από τα ΟΣΚΑΡ επιχειρούν την άντληση αίγλης εξού κι έχουν «παραβιάσει» κάθε έννοια ΕΘΝΙΚΗΣ Κινηματογραφικής Ακαδημίας και θέλουν συμμετοχή και μερτικό από την καλύτερη και δυνατότερη, που είναι η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ. Εξού και βραβεύουν τα έργα της Αμερικάνικης με τις όποιες παραλλαγές ή αποκλίσεις τους.

Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» λοιπόν πήρε ΕΦΤΑ. Δεν πήρε την καλύτερη ταινία, πήρε την καλύτερη Βρετανική. Αυτό δεν της δίνει και τόσους πόντους για τα Οσκαρ, μάλλον της αφαιρεί.

Διότι τα BAFTA δεν έχουν καμία απολύτως επιρροή επί των Οσκαρ παρά μόνο συμπτωματικά συμπίπτουν αφού παίζουν με τις ίδιες ταινίες. 21 χρονια στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ που έζησα , δεν άκουσα ΠΟΤΕ μου ΚΑΝΕΝΑΝ να επικαλείται τα BAFTA για το τι συμβεί εκεί, Αντιθέτως, το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ το είδα κάθε χρόνο να συζητιέται και να λαμβάνεται υπόψη σε σχέση με το ΟΣΚΑΡ ΤΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ. Να το πω κι αυτό διότι είναι ΓΕΓΟΝΟΣ..

Tα BAFTA δεν επηρεάζουν σε τίποτα, όπως δεν επηρεάζουν ούτε οι «Χρυσές Σφαίρες». Δεν είναι πιο σημαντικά από τα βραβεία των Σωματείων. Τα των Σωματείων πράγματι επηρεάζουν.

Εξού και το γεγονός ότι ο Γιώργος Μαυροψαρίδης έχασε στα BAFTA τα βραβείο του ΜΟΝΤΑΖ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεν το πήρε καν ο άμεσος ανταγωνιστής του, αυτός που ορίστηκε από το Σωματείο Μοντέρ κι ήταν το «Bohemian Rhapsody». Το ότι μπορεί να χάσει και στα Οσκαρ από το «Vice» που το έχασε στα BAFTA θα είναι κι αυτό συμπτωματικό γεγονός, διότι μπορεί να χάσει κι από την «Παρείσφρηση» του Σπάικ Λη. Πέρσυ, στα BAFTA το βραβείο  ΜΟΝΤΑΖ δεν το είχε πάρει η «Δουνκέρκη» που πήρε το Οσκαρ αλλά το «Baby driver». Γι αυτό ας λέω.

Τα BAFTA λοιπόν δεν επηρεάζουν ωστόσο είναι ενδεικτικά σε κάποιες περιπτώσεις. Φερειπείν- Κι αυτή είναι η ΚΥΡΙΩΤΕΡΗ- στο να χάσει στα BAFTA Βρετανός από Αμερικάνο ή όποιον άλλο ξένο, που είναι κι αυτός υποψήφιος για Οσκαρ, Εκεί, ναι. Διότι στα BAFTA επικρατεί μια «βρετανίλα» στην αξιολόγηση των οσκαρικών ταινιών . Θυμάμαι το 2008 ήταν η στιγμή που ανησύχησα για την Αγγλίδα Τζούλι Κρίστι στο «Υστερόγραφο μιας σχέσης», η οποία είχε πάρει όλα σχεδόν τα βραβεία πριν, ακόμα και του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής, και ξαφνικά στο έδαφος της έχασε από την Μαριόν Κοτιγιάρ στο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Εκεί συναισθάνθηκα πως μάλλον κάτι άσχημο έρχεται για την Τζούλι και κάτι όμορφο ξημερώνει για τη Γαλλίδα Μαριόν. Και στα Οσκαρ ακούσαμε το όνομα κι ήταν της Μαριόν Κοτιγιάρ.

Συνεπώς οι Βρετανοί που έχασαν στα BAFTA από μη Βρετανύς την έχουν φέτος δύσκολα στα Οσκαρ. Η «Ευνοούμενη» που πήρε 7 βραβεία αλλά όχι και της καλύτερης ταινίας , την έχει επίσης δύσκολη την κατάσταση για την κατάκτηση του Οσκαρ. Κι η μη βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου με το βραβείο της Σκηνοθεσίας στην ταινία των Βρετανών οι οποίοι δεν τον προτίμησαν, δυσκολεύει την οσκαρική του ελπίδα. Εδώ όμως έρχεται κι ενισχύεται κι από το γεγονός πως πέτυχε μεν την υποψηφιότητα για το Οσκαρ, δεν είχε όμως υποψηφιότητα στο Σωματείο Σκηνοθετών. Η μη βράβευση στην Αγγλία το επιτείνει. Αντίθετα, η βράβευση αντ’ αυτού του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ για τη «ROMA», που έχει και το Βραβείο των Σκηνοθετών στην Αμερική, ενισχύει την πιθανότητα του Μεξικάνου , κυρίως λόγω Αμερικάνικου Σωματείου και ήττας του «Εγγλέζου»  Λάνθιμου στην Αγγλία, κι όχι για το Βραβείο Σκηνοθεσίας στα BAFTA ως αυτό καθαυτό.

Για τον ΡΑΜΙ ΜΑΛΕΚ του Α’ Ανδρικού ρόλου στο «BOHEMIAN RHAPSODY» και για τον ΜΑΧΕΡΣΑΛΑ ΑΛΙ του Β΄ρόλου στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ,ειδικά που ο τελευταίος νίκησε στην Αγγλία τον υποτιθέμενο (υποτιθέμενο!) αντίπαλο στα Οσκαρ που είναι Βρετανός κι εννοώ τον Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ στο «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» , τα ΟΣΚΑΡ μοιάζουν πλέον ως δεδομένα.

Για την Ολίβια Κόλμαν η ενίσχυση στην πατρίδα της είναι δεδομένη, στην Αμερική, όμως, ο συναγωνισμός με την Γκλεν Κλόουζ μπορεί να αποδειχτεί καίριος λαμβανομένου υπόψη του Βραβείου του Σωματείου Ηθοποιών στην Γκλεν, άρα, η Κόλμαν δεν έχει εξασφαλίσει εντελώς ήσυχο ύπνο ως τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία απονομής των Οσκαρ. Ούτε, όμως, κι η Γκλεν

Η υπερψήφιση του «Roma» από τους Εγγλέζους περισσότερο δείχνει ότι δεν έπεσαν με ζήλο και θέρμη στον Λάνθιμο και λιγότερο ότι το φαινόμενο της ταυτόχρονης κατάκτησης καλύτερης ταινίας και ξενόγλωσσης ταινίας θα επαναληφθεί κι εκεί, επειδή συνέβη στα BAFTA. Δεν αποκλείεται να συμβεί, διότι για κάθε πράγμα υπάρχει πάντα μια πρώτη φορά αλλά λέμε περισσότερο τι σηματοδοτεί κι όχι τι υποχρεωτικώς προδικάζει.    

Ακολουθεί η λίστα των Νικητών

 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ:  «H EYNOOYMENH»

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ: « Spiderman: Into the spider verse»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: «η ευνοούμενη»

ΜΟΝΤΑΖ: «Vice»

ΗΧΟΣ: «Bohemian Rhapsody»

ΜΑΚΙΓΙΑΖ-ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ « Η ευνοούμενη»

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ: Ρέητσελ Βάις «Ευνοούμενη»

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ: «Παρείσφρηση»

ΜΟΥΣΙΚΗ: «Ένα αστέρι γεννιέται» (κατηγορία «τραγουδιού δεν υπάρχει στα BAFTA)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: «Η ευνοούμενη»

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ: Μαχέρσαλα Αλι «Πράσινο βιβλίο»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Roma»

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: «Beast»

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ: «Black Panther»

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Roma»

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: «Ευνοούμενη»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Αλφόνσο Κουαρόν «Roma»

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ: Ράμι Μάλεκ «Bohemian Rhapsody»

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΊΟΣ: Ολίβια Κόλμαν «Ευνοούμενη»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Roma»

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo