Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ «BOHEMIAN RHAPSODY» ΑΠΟ ΗΧΗΤΙΚΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡ.

18 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1534 φορές

Οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ τους , με τα βραβεία που έδωσαν, δημιουργούν σασπένς για τη βραδιά των Οσκαρ  και για τις δύο σεναριακές κατηγορίες τους.

Πρώτα στην κατηγορία του ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ όπου για σπάνια φορά , μετά το 2003, απένειμαν το βραβείο σε σενάριο που δεν έχει προταθεί για το ΟΣΚΑΡ. Κι αυτό είναι το «EIGHTH GRADE» που έγραψε ο ΜΠΟ ΜΠΕΡΝΑΜ (ο οποίος και το σκηνοθέτησε). Οπότε, ξαφνικά, δημιουργούν αγωνία στους φίλους του «Πράσινου βιβλίου» που το θεωρούσαν φαβορί και περίμεναν την ενίσχυση κι από τους Σεναριογράφους, μετά την ενίσχυση από τους Παραγωγούς, ώστε να το δουν να πορεύεται χωρίς άγχος στη βραδιά των Οσκαρ με σκοπό την κατάκτηση. Επιπλέον, το βοηθούσε και το γεγονός πως «Η ευνοούμενη» στο συντεχνιακότερο αμερικάνικο κινηματογραφικό Σωματείο δεν ήταν υποψήφια, μιά κι οι δύο Βρετανοί σεναριογράφοι της δεν είναι μέλη του αμερικάνικου Σωματείου, οπότε δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Θεωρείτο λοιπόν πως με το βραβείο του Σωματείου, το «Πράσινο βιβλίο» θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο εύκολα την «Ευνοούμενη». Τώρα ξαφνικά, η απόφαση των Σεναριογράφων για το «EIGHTH GRADE» μπερδεύει τα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως νικά στα Οσκαρ υποχρεωτικώς η «ευνοούμενη». Όμως να που ένα βραβείο εμείς οι θαυμαστές το θεωρούσαμε σίγουρο από πλευράς ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ (διότι περί εντυπώσεων πρόκειται)  και με τις ίδιες εντυπώσεις από πλευράς Σωματείου , ξαφνιαζόμαστε…

Περίπου, όπως έγινε στο Σωματείο των Ηθοποιών με το βραβείο του ensemble cast στο «Black panther» το οποίο στην Ακαδημία δεν έχει υποψηφιότητα ούτε στους Ηθοποιούς ούτε στους Σεναριογράφους ούτε στους Σκηνοθέτες αλλά ούτε και σε κάποιους τεχνικούς κλάδους όπως οι Διευθυντές Φωτογραφίας, οι Μοντέρ, οι των Οπτικών Εφφέ.

Ότι η βράβευση του «EIGHTH GRADE» έχει συντεχνιακό χαρακτήρα, «φωνάζει» από χιλιόμετρα. Το Σωματείο περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους, στην Ακαδημία μέλη είναι μέρος αυτών, οι εκλεκτοί, και δεν είναι μόνο οι εκλεκτοί της Αμερικής αλλά και πάρα πολλοί ξένοι. Οι οποίοι με σεναριακούς κανόνες προφανώς και δεν πρόκριναν το «Eighth Grade». Όμως, και τι με αυτό; Η σύγχυση επετεύχθη και τα «μέτωπα» είναι ανοιχτά..

ΑΝΑΤΡΟΠΗ και στην κατηγορία του ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, όπου όλοι ανέμεναν νίκη του Σπάικ Λη και των Συνεργατών του με την «Παρείσφρηση», άντε κάποιοι να περίμεναν το «Αν μιλούσε η Μπηλ Στρητ» του Μπάρυ Τζένικινς που ήταν το αγαπημένο εκ διασκευής σενάριο σχεδόν όλων των ενώσεων κριτικών.

Το Σωματείο δεν βράβευσε κανένα από τα δύο, το απένειμε στο «ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙΣ;» αυτό που ο εγχώριος διανομέας σαν να παραχώρησε στο torrent κι έχει γεμίσει το φβ με «κριτικές» της ταινίας κι όλο καθυστερεί την κυκλοφορία του. Ωστόσο, πρόκειται για ένα θαυμάσιο σενάριο ασυνήθιστης κι υπαρκτής ηρωίδας, της Λη Ισραέλ, συγγραφέως που ενεπλάκη σε σκάνδαλο απάτης με πλαστές επιστολές διασημοτήτων . Το σενάριο που συνέγραψαν οι ΝΙΚΟΛ ΧΟΛΟΦΣΕΝΕΡ και ΤΖΕΕΦ ΓΟΥΙΤΥ βασίζεται στα απομνημονεύματα της. Υπενθυμίζω ότι το φιλμ έχει προταθεί για τρία ΟΣΚΑΡ, για Α’ γυναικείο ρόλο (Μελίσα ΜακΚάρθυ), για Β΄ανδρικό ρόλο (Ρίτσαρντ Ε.Γκραντ) και φυσικά για ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟ.

Οπότε, κι εδώ έχουμε αγωνίες για τη βραδιά των Οσκαρ.

ΗΧΗΤΙΚΟΙ ΜΟΝΤΕΡ

Εδώ τα πράγματα πήγαν , ως ένα βαθμό, πιο ομαλά. Το «BOHEMIAN RHAPSODY», που είχε κερδίσει στο Σωματείο των Ηχοληπτών κέρδισε και στο Σωματείο των Ηχητικών Μοντέρ και θεωρείται πρώτο τη τάξει για τα Οσκαρ και στις δύο κατηγορίες . Κι επειδή όλη αυτή η ηχητική εργασία έχει εκπονηθεί κι υποστηριχτεί από το ΜΟΝΤΑΖ του Τζον Οττμαν, το κάνει απειλητικό για το φίλο μας Γιωργο Μαυροψαρίδη στο μοντάζ της «Ευνοούμενης», χωρίς να σημαίνει τίποτε αυτό κατά του Μαυροψαρίδη, αντίθετα μπορεί  να σημαίνει και κατά του Οττμαν. Ο Οττμαν μοντάρει ήχους, ο  Μαυροψαρίδης μοντάρει κίνηση κάμερας.

Όμως, για αυτό και είπα πιο πάνω τη φράση ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ, διότι το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΡ περιλαμβάνει πολλές εξειδικεύσεις. Και σε κάποιες έχουν τιμηθεί αντίπαλα φιλμ του «Bohemian Rhapsody» για το Οσκαρ Ηχητικού Μοντάζ.

Λοιπόν, να τα διευκρινίσω (και δείτε και πόσες εξειδικεύσεις υπάρχουν):

Το «BOHEMIAN RHAPSODY» πήρε βραβείο για Ηχητικό Μοντάζ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Πήρε δύο δηλαδή. Αυτό το ισχυροποιεί.

Όμως πήραν βραβείο και το «ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ» και η «ROMA» που είναι υποψήφια για τα Οσκαρ στην κατηγορία Ηχητικού Μοντάζ

ΤΟ «ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ» πήρε βραβείο Ηχητικού Μοντάζ για ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΦΕ.

Κι η «ROMA» πήρε για Ηχητικό Μοντάζ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.

Εδωσαν κι ένα βραβείο ηχητικού μοντάζ και στο «SPIDERMAN: INTO THE SPIDER VERSE»,  για το πώς μόνταραν ηχητικά τη ΜΟΥΣΙΚΗ. Αυτό όμως δεν είναι υποψήφιο για Οσκαρ.

Με άλλα λόγια, κι εδώ …χμ!.....

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo