Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 20- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

23 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3785 φορές

Κι έτσι φτάσαμε αισίως στο… ΦΙΝΑΛΕ. Στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ. Η οποία συμβολικά είναι και το επιστέγασμα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό περί «ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ» και του πως επιλέγεται είναι πως για την Καλύτερη ταινία, στις ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ, ψηφίζουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ. Μαζί με το δικό τους κλάδο, ψηφίζουν υποψηφιότητες και για καλύτερη ταινία.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν έργα που με την λογική των «Φεστιβάλ» και της «θεωρίας του auteur και της άγνοιας περί έννοιας ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ κι όχι μόνο τους… Σκηνοθέτες, ξαφνιάζουν κυρίως τα ημιμαθή δημοσιεύματα. Διότι δεν γνωρίζουν κι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι υπάρχουν έργα που ενδιαφέρουν «τεχνικούς» λεγόμενους κλάδους περισσότερο από όσο θα ενδιέφερε αυτούς τους τεχνικούς μια ταινία «φεστιβαλίζουσα» . Καθότι, τους έθελξαν είτε τα τεχνικά της επιτεύγματα είτε η επεξεργασία κάποιων εξ αυτών είτε πρόταση επ’ αυτών είτε κι ένα σύνολο παραγωγής που τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ δεν γίνεται να τον αφήσει ασυγκίνητο. Οι των δημοσιευμάτων δεν το καταλαβαίνουν, γι αυτό κι από εδώ το εξηγώ.

Τις 8 ταινίες που προτάθηκαν θα τους δούμε ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ και τα γενικά ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ:

  1. BLACK PANTHER

ΤΟ ΦΙΛΜ :Blockbuster της Marvel, ψυχαγωγική περιπέτεια φαντασίας που διαδραματίζεται σε κάποιο Γήινο Βασίλειο της Αφρικής το οποίο , ακριβώς λόγω κόμικς από το οποίο προέρχεται, το κάνει ενίοτε να μοιάζει με περιπέτεια…. διαστημικής (χωρίς να είναι) φαντασίας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 7: Ταινία, Σκηνικά, Ηχος, Μουσική, Τραγούδι, Κοστούμια, Ηχητικό Μοντάζ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Ανανεωτικού τύπου κόμικς, που έβγαλε ταινία διαφορετική από τα άλλα blockbusters, με ισχυρό τον μαύρο παράγοντα και με όψη φουτουριστική. Γοήτευσε «τεχνικούς» κλάδους, το βλέπουμε κι από τις υποψηφιότητες , οι οποίοι εκτός από τους κλάδους τους το ψήφισαν και στην καλύτερη ταινία ως «και μία ψυχαγωγική» και πρέπει από τους συγκεκριμένους κλάδους να έγινε τόσο μαζικά ώστε οι ψήφοι να άρκεσαν για να χωρέσει στην 8άδα της καλύτερης ταινίας. Αν επρόκειτο για 5άδα, όπως παλιά, θα ήταν δύσκολο. Και πρέπει να έγινε τόσο μαζικά από τους συγκεκριμένους των υποψηφιοτήτων διότι από την άλλη απουσιάζουν όλες οι μεγάλες κατηγορίες (Σκηνοθετών, Ηθοποιών, Σεναριογράφων) αλλά και τεχνικών» λχ διευθυντών φωτογραφίας, μοντέρ, ακόμα – κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, των οπτικών εφφέ. Ποντάρει ως εναλλακτική της «Ευνοούμενης» σε σκηνικά-κοστούμια και ΚΥΡΙΩΣ στη μουσική αν η «Μαίρη Πόππινς επιστρέφει» ηττηθεί από την παλιά βερσιόν της… Θα ξαφνιαστούν οι soundtrack-άδες αν συμβεί κάτι τέτοιο αλλά ας μάθουν επιτέλους τους κινηματογραφικούς κανόνες της μουσικής. Κι αυτό όχι μόνο «αν συμβεί..»

  1. ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΗ (BlacKKKlansman)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ενας μαύρος μπάτσος από το Κολοράντο, παρεισφρέει στην ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν χρησιμοποιώντας λευκό συνάδελφο του αντ’ αυτού, στον οποίο δανείζει το όνομα του. Κι έτσι από τη μια παρακολουθούμε την αγωνία και την εξυπνάδα της διείσδυσης στα άδυτα κι από την άλλη την αγωνία ξεσκεπάσματος της υπόθεσης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 6: Ταινία, Β΄Ανδρικός ρόλος (Ανταμ Ντράιβερ), Σκηνοθεσία (Σπάικ Λη), Διασκευασμένο Σενάριο, Μοντάζ, Μουσική.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Ο Σπάικ Λη έκανε την καλύτερη ως τώρα ταινία του, επέστρεψε παν- ώριμος και παν- ψύχραιμος και μπόρεσε να δείξει με αυτό το φιλμ την κινηματογραφική του ωρίμανση. Ένα φιλμ επιδέξια γυρισμένο, με κανόνες αστυνομικού φιλμ και συνδυασμό ρατσιστικής καταγγελίας ,όπου η συνύφανση γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, και κρατά τον θεατή σε αγωνία ενώ δεν του λείπε κι η χιουμοριστική υπονόμευση. Οι Ηθοποιοί ξεχώρισαν τον Ανταμ Ντράιβερ για το ρόλο του λευκού «αντ’ αυτού», τον έκριναν ως αυτόν που με λιτό τρόπο κοινωνεί και τη λανθάνουσα χιουμοριστική υπονόμευση. Ποντάρει στο εκ Διασκευής Σενάριο.

  1. BOHEMIAN RHAPSODY

ΤΟ ΦΙΛΜ: Μουσική , δραματική βιογραφία για το βίο και την πολιτεία του τραγουδιστή των «Queen» Φρέντυ Μέρκιουρι, με τα προσωπικά του, τα καλλιτεχνικά του, την άνοδο, την πτώση, τον διασυρμό, την επιστροφή, την αποθέωση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 5: Ταινία, Α΄Ανδρικός ρόλος (Ράμι Μάλεκ), Ηχος, Μοντάζ, Ηχητικό Μοντάζ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Οι υποψηφιότητες είναι ενδεικτικές του τι σήκωσε την ταινία ψηλά και την έφερε ως την 8άδα της καλύτερης ταινίας: Ο πρωταγωνιστής ΡΑΜΙ ΜΑΛΕΚ, που είναι η αποκάλυψη της χρονιάς και πως ενσαρκώθηκε σε Φρέντυ Μέρκιουρυ, το μοντάζ που ανέλαβε να μετατρέψει το υλικό σε ταινία και να στηρίξει την φοβερά σύνθετη δουλειά στους ήχους αλλά και να προβάλει τη δουλειά που κάνει τα αστέρι στο οποίο επενδύει η ταινία. Ποντάρει στον Α’ ανδρικό και στις δύο ηχητικές κατηγορίες ενώ το μοντάζ απειλεί τον δικό μας Γιώργο Μαυροψαρίδη της «Ευνοούμενης». Μοντάζ ήχων εναντίον μοντάζ κάμερας.

  1. Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ (The favourite)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Μια ιστορία από τα εσωτερικά των ανακτόρων της βασίλισσας Αννας της Αγγλίας του 18ου αιώνα, με ύφος κλασικής ιστορικής ταινίας και με υπονόμευση σουρεαλισμού και γκροτέσκο στις συμπεριφορές των προσώπων που οδηγούν την ταινία ως τα όρια της ιστορικής, σατιρικής αλληγορίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 10: Ταινία, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Ολίβια Κόλμαν), ΔΥΟ Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΡΟΛΟΙ (Εμμα Στόουν και Ρέητσελ Βάις), Σκηνοθεσία (Γιώργος Λάνθιμος), Σενάριο (πρωτότυπο), Φωτογραφία, Σκηνικά, Μοντάζ, Κοστούμια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Η ταινία εκτόξευσε το άστρο του Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου όπου η σκηνοθετική προσέγγιση που τη επέβαλε σε σύνθετες ερμηνείες ηθοποιών, σε συνεργασία με φωτογραφία κι ευρυγώνιους φακούς που διόγκωσαν τον ρεαλισμό σε σουρεάλα, με μοντάζ που έκοψε κι έραψε κινήσεις κάμερας και όριο υποκριτικής και με σκηνικά κοστούμια που έδειξαν και το μεγαλείο της εποχής αλλά και την υπονόμευση της από την παρέμβαση σύγχρονων υφασμάτων σε ιστορικά πατρόν, έκαναν το έργο ξεχωριστό κι έφτασε εδώ που έφτασε. Ποντάρει στις γυναικείες ερμηνείες, στο σενάριο όπου θα «σκοτωθεί» με το «Πράσινο βιβλίο», φαβορί στα σκηνικά και στα κοστούμια αλλά και στο μοντάζ σε μεγάλο βαθμό καθώς και στη φωτογραφία , αν δεν προτιμηθούν οι δύο μαυρόασπρες αντίπαλοι της («Ψυχρός Πόλεμος» και «Roma»). Το σενάριο, η φωτογραφία, ο Α Γυναικείος και το Μοντάζ είναι οι 4 κατηγορίες στις οποίες θα «αποκαλυφθεί» η δυναμική της ταινίας καθότι , λόγω ανταγωνισμού με Κουαρόν ,δεν προβλέπεται να κερδίσει ο Γιώργος Λάνθιμος (ΣΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ) οπότε σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους 4 παράγοντες που ανέφερα θα πρέπει να πιστωθεί η Σκηνοθεσία του Λάνθιμου.

  1. ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ (Green book)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Αφηγείται μια πολύ ανθρώπινη ιστορία, τη σχέση ενός οξύθυμου Ιταλιάνου Αμερικάνου του Μπρονξ με ένα εκλεπτυσμένο μαύρο καλλιτέχνη της κλασικής μουσικής, όπου ο πρώτος αναλαμβάνει να συνοδεύσει ως σωφερ (κι όχι μόνο!!) τον δεύτερο, σε περιοδεία στο Βαθύ Αμερικάνικο Νότο εν έτει 1962, όταν ακόμα επικρατούσε εκεί κάτω καθεστώς απαρτχάϊντ. Κι οι φάσεις της διαδρομής της περιοδείας γίνονται φάσεις γέννησης κι ανάπτυξης μιάς βαθιά ανθρώπινης φιλίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 5: Ταινία, Α΄Ανδρικός Ρόλος (Βίγκο Μόρτενσεν), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Μαχέρσαλα Αλι), Σενάριο (πρωτότυπο), Μοντάζ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Ταινία περιεχομένου, άρα Σεναρίου κι Ερμηνειών. Με το Μοντάζ να του δίνει ρυθμό και ροή  . Εργο που αγκαλιάζει και γεμίζει τον θεατή με υπέροχα αισθήματα αλλά και με άνευ όρων παράδοση στην παρακολούθηση. Ποντάρει (ίσως και να είναι το φαβορί) στο βραβείο Καλύτερης Ταινίας οπότε σε αυτή την περίπτωση και του Σεναρίου και φυσικά στον Μαχέρσαλα Αλι  η λιτότητα του οποίου είναι για να διδάσκεται, στο πως φτάνει δηλαδή ο ηθοποιός στη  ταύτιση με ένα χαρακτήρα και πως καταλήγει στην ερμηνευτική λιτότητα.

  1. ROMA

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ένα ιδιαίτερο και προσωπικό μαυρόασπρο μεξικανικό φιλμ , σαν άλμπουμ προσωπικών αναμνήσεων, με ηρωίδα μια υπηρέτρια στο Μεξικό του1971, τη σχέση της με το περιβάλλον, τον περίγυρο, το χώρο του σπιτιού, την οικογένεια του σπιτιού, την ίδια την κυρά της, τους εκτός σπιτιού ανθρώπους, την ταύτιση με την άλλη γυναίκα..

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 10: Ταινία, Α’ Γυναικείος Ρόλος (Γιαλίτσα Απαρίσιο), Β’ Γυναικείος Ρόλος (Μαρίνα Ντε Ταβίρα), Σκηνοθεσία (Αλφόνσο Κουαρόν), Σενάριο (πρωτότυπο), Φωτογραφία, Σκηνικά, Ηχος, Ηχητικό Μοντάζ, Ξενόγλωσση Ταινία (Μεξικό)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Η πιο ιδιαίτερη ταινία της φετινής κούρσας. Ποντάρει στο να είναι και η πρώτη που μπορεί να κερδίσει ΚΑΙ την Καλύτερη Ταινία και την Ξενόγλωσσση- για την τελευταία τρέφει ελπίδες το Μεξικό που έχει εφοδιάσει την Αμερική με τόσους σκηνοθέτες κι ως χώρα το διεκδικεί για 9η φορά χωρίς νίκη ίσαμε τώρα. Βασικά, όμως είναι ΤΑΙΝΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ. Σε σημείο που δεν θα ξαφνιαστούμε αν την δούμε να παίρνει μόνο της Σκηνοθεσίας και τα υπόλοιπα βραβεία να πηγαίνουν στους επι μέρους ανταγωνιστές. Διότι είναι ταινία 100 ο/ο προσωπική κι όλα έχουν περάσει από τον σκηνοθέτη, όλα σχεδόν τα έχει κάνει ο Αλφόνσο Κουαρόν ιδιοχείρως. Η Ταινία φυσικά δεν πάει μόνο για της Σκηνοθεσίας , πάει και για τα μεγάλα.

  1. ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ (A star is born)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Τέταρτη βερσιόν της ελκυστικής ιστορίας με τον άνδρα σταρ σε κατάπτωση να γοητεύεται από γυναίκα ταλαντούχα σε άνοδο που την ώθησε ο ίδιος κι όσο εκείνη ανεβαίνει τόσο αυτός κατεβαίνει, παραδομένος στα πάθη του. Κι οδηγείται στην αυτοθυσία για χάρη της κι εκείνη στον πόνο για την απώλεια αλλά και στη δόξα που της φρόντισε εκείνος.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 8: Ταινία, Α’ Ανδρικός Ρόλος (Μπράντλεϋ Κούπερ), Α’ Γυναικείο Ρόλος (Λέιντυ Γκάγκα), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Σάμ Ελιοτ), Σενάριο (εκ Διασκευής), Φωτογραφία, Ηχος, Τραγούδι

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Το έργο πέτυχε χάρη στον εκσυγχρονισμό του που τον πίστωσαν οι κινηματογραφιστές πιο πολύ στην εκ νέου σεναριακή διασκευή και λιγότερο στη σκηνοθεσία καθώς και στη φωτογραφία που έδωσε με σημερινή αισθητική τη ροκ σκηνή των σταρ αλά πάνω από όλα στην Λέιντι Γκάγκα, η οποία κατεβαίνει με διπλή υποψηφιότητα τόσο ως ηθοποιός (όπου τα κατάφερε περίφημα, χώρια την ανάδειξη της μεγάλης φωνής της) όσο κι ως συνθέτης τραγουδιού με το «Shallow» που είναι και το βραβείο στο οποίο ποντάρει η ταινία. Με άλλα λόγια η Λέιντι Γκάγκα θα φύγει με Οσκαρ αλλά όχι της ηθοποιίας.  

  1. VICE

TO ΦΙΛΜ: Σατιρική βιογραφία με κεντρικό χαρακτήρα τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί Μπους Ντικ Τσέινυ, όπου βιογραφία, πολιτική και σάτιρα συνυπάρχουν σε απόλυτη συνύφανση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 8: Ταινία, Α’ Ανδρικός Ρόλος (Κρίστιαν Μπέηλ), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Σαμ Ρόκγουελ), Β’ Γυναικείος Ρόλος (Είμυ Ανταμς), Σκηνοθεσία (Ανταμ Μακ Κέι), Σενάριο (πρωτότυπο)(Ανταμ Μακ Κέι), Μοντάζ, Μακιγιάζ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Ο Ανταμ Μακ Κέι, μετά το «Μεγάλο Σορτάρισμα» που του είχε δώσει Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, κάνει μια ακόμα πολιτικού στόχου σάτιρα , που τη συνδυάζει με  τη βιογραφία  και με το σενάριο δημιουργεί ρόλους, εκτινάσσει τον Κρίστιαν Μπέηλ σε σπουδαία ερμηνεία και τον κάνει να ποντάρει ως υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του Ράμι Μάλεκ. Η ταινία έχει σίγουρο το Οσκαρ του μακιγιάζ, κι απειλεί το μοντάζ του Μαυροψαρίδη στην «Ευνοούμενη» και του Τζον Οτμαν στο«Bohemian Rhapsody» μια και το σενάριο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Ανταμ Μακ Κέι με τη «λογική του μοντάζ κατά τη συγγραφή του σεναρίου», που είναι σημα κατατεθέν του Μακ Κέι . Και  σε αυτό τον τομέα, υπερέχει του «μεγάλου σορταρίσματος» επειδή εκεί το μοντάζ σε αυτά τα πλαίσια γινόταν πιο εντυπωσιακό χάρη στον τρόπο γραφής του σεναρίου με τις σύντομες σκηνές ενώ εδώ το κάνει σαν να μη φαίνεται κι αυτό είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαιτέρως.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Και κάπου εδώ τελειώνουμε για φέτος. Περιμένουμε την βραδιά των ‘ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ» για όλα τα παραπάνω.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo