Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΝΤΟΡΙΣ ΝΤΑΙΗ 2: ΑΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ….

17 Μαΐου 2019
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1972 φορές

Το δεύτερο και τελευταίο αφιέρωμα στην ΝΤΟΡΙΣ ΝΤΑΙΗ είχα αποφασίσει να είναι πάλι κάτι διαφορετικό. Όπως το πρώτο ήταν η καριέρα της γύρω από μια ταινία της, το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην περσόνα της και σε ένα ΓΕΓΟΝΟΣ που δεν το γνωρίζουν , ίσως, πολλοί και που το είχα συζητήσει εμβριθώς στην Αμερική, στα χρόνια εκείνα, όπου το είχα πληροφορηθεί από τους βαθιά μυημένους της κινηματογραφίας. Το ότι ήταν η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ για τον ρόλο της Mrs Robbinson στον «ΠΡΩΤΑΡΗ» του ΜΑΪΚ ΝΙΚΟΛΣ, και τον είχε αρνηθεί. Και μετά, τελείωσε!

Πολλές φορές αναρωτήθηκα πάνω σε αυτό, στο πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν η ΝΤΟΡΙΣ ΝΤΑΙΗ είχε δεχτεί το ρόλο και ποια θα μπορούσε να ήταν η εξέλιξη της καριέρας της αλλά κι η τύχη του «Πρωτάρη». Θα είχε αναδειχθεί άραγε τόσο πολύ ο Ντάστιν Χόφμαν, όπως συνέβη, ή μήπως θα τον «καπέλωνε» η ανατρεπτική παρουσία της Ντόρις Νταίη ενώ με την Ανν Μπάνκροφτ , στην οποία κατέληξε ο ρόλος, οι χημείες ευνόησαν την ανάδειξη του Χόφμαν , χωρίς να υστερήσει σε δόξα η Μπάνκροφτ ως Κυρία Ρόμπινσον- το αντίθετο!

Η Ντόρις Νταίη τον αρνήθηκε το ρόλο επειδή τον φοβήθηκε. Ότι θα της χάλαγε την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει,

Μια εικόνα η οποία βγήκε μέσα από τις εκπληκτικές κομεντί που γύρισε όχι μόνο με τον Ροκ Χάντσον ως παρτενέρ αλλά και με τους άλλους, φεριεπείν τον Τζέημς Γκάρνερ που ήταν ο πρώτος επιλαχών στην αξιολογική σειρά των συμπρωταγωνιστών της.

Οι κομεντί εκείνες που εκτόξευσαν το άστρο της στο διάστημα και που της επέτρεψαν να φανεί το μέγεθος της ως κομεντιέν κλάσεως, είχαν ένα περίεργο συνδυασμό. Από τη μια ήταν κωμωδίες κρεβατοκάμαρας με κάτι το «ακατάλληλο δια ανηλίκους» κι από την άλλη η Ντόρις Νταίη, μέσα σε αυτές τις κομεντί, πρόβαλε ένα στοιχείο όχι ακριβώς παρθένας ούτε και γεροντοκόρης φυσικά αλλά σεμνής  πελαγωμενης σε διάφορα ερωτικά παιχνίδια που υπαγόρευαν τα σενάρια.

Το γεγονός πως ήταν δημοφιλέστατη μέσα από αυτές τις ταινίες, έκανε και τις παραγωγές πολύ φροντισμένες και πάνω από όλα φρόντιζαν να της βρίσκουν σενάρια, όπου κάποια εξ αυτών πρτάθηκαν και για Οσκαρ κι ένα από αυτήν την παραγωγή τιμήθηκε κιόλας με ΟΣΚΑΡ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, κι αυτό ήταν «ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΕΒΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ» (PILLOW TALK), αυτό που σηματοδότησε την εκτόξευση. Και το «Lover come back» με τον Ροκ Χάντσον προτάθηκε για Οσκαρ σεναρίου , και πιο πριν το «Ο χαϊδεμένος της δασκάλας» (Teachers pet) με τον ΚΛΑΡΚ ΓΚΕΗΜΠΛ, που το είχε γράψει η αείμνηστη φίλη μου ΦΑΙΗ ΚΑΝΙΝ  που είχε χρηματίσει και Πρόεδρος της Ακαδημίας κι έμαθα πολλά από αυτήν περί σεναρίου στο είδος «κομεντί» (ήταν και σύζυγος του Γκάρσον Κάνιν, ενός αριστεύσαντα κωμωδιογράφου του αμερικανικού θεάτρου, του Γκάρσον Κάνιν που είχε γράψει το «Γεννημένη χτες»..), και το «Η ωραία κι ο εκατομμυριούχος» (That touch of mink) με τον ΚΑΡΥ ΓΚΡΑΝΤ.

Από ένα σημείο και μετά, το αποδοτικό μοντέλο πήγαινε με αυτόματο πιλότο.

Όταν λοιπόν της ήρθε η πρόταση από τον ΜΑΪΚ ΝΙΚΟΛΣ, ξαφνιάστηκε. Ο Μάικ Νίκολς, ο ευφυής σκηνοθέτης, την πήγαινε παραπέρα στο είδος της. Ρόλο σε κομεντί της πρόσφερε. Μόνο που θα ανέτρεπε την εικόνα της. Διότι, αυτή τη φορά, η Ντόρις Νταίη θα ήταν εκείνη που θα αποπλανούσε άντρα και μάλιστα νεαρό και μάλιστα κατεξακολούθηση και μάλιστα να τον θέλει κι η κόρη της και δεν θα ήταν εκείνη το θήραμα ενός άντρα που επιχειρεί να την αποπλανήσει. Η, επίσης, το στοιχείο της οικογενειακής κομεντί, θα παρέμενε μεν αλλά κι αυτό θα δεχόταν ανατροπή, αυτή άλλωστε ήταν κι η αξία του «Πρωτάρη». Και το γεγονός πως ο Μάικ Νίκολς στόχευσε σε ανατροπή κι ότι όση σημασία έδινε για το νεαρό που θα αναλάμβανε το ρόλο του πρωτάρη, άλλη τόση σημασία έδινε και για την Κυρία Ρόμπινσον. Εξού κι όταν οι συζητήσεις με την Ντόρις Νταίη και τους εκπροσώπους της κατέληξαν σε ναυάγιο, ο Νίκολς την έψαξε την κυρία Ρομπινσον πάλι με κανόνες ανατροπής και κατέληξε στην Ανν Μπάνκροφτ που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε παίξει κομεντί κι ερχόταν κι από σοβαρούς δραματικούς ρόλους σε σινεμά και θέατρο.

Τον ρόλο όμως τον απέρριψε η Ντόρις Νταίη ή μήπως ο ΜΑΡΤΙΝ ΜΕΛΤΣΕΡ;

Ο Μέλτσερ αποδείχτηκε μοιραίο πρόσωπο στη ζωή της και στην καριέρα της, και θετικά κι αρνητικά. Ηταν ο τρίτος κατά σειράν σύζυγος της αλλά κι ο μακροβιότερος γάμος της και μάλιστα της είχε υιοθετήσει και τον γιό από τον πρώτο της γάμο, όπου ο γιός έφερε το επώνυμο Μέλτσερ.

Ο Μέλτσερ στην εποχή της Ντόρις Νταίη στην  Universal, όπου η συνεργασία ξεκίνησε χάρη στο μεγάλο παραγωγό κι έναν από τους φίλους που έχασα πιά (η διαφορά ηλικίας μας ήταν παραπάνω από πατέρα γιου, ήταν έξη χρόνια μεγαλύτερος κι από τον πατέρα μου- από αυτόν κι αν έμαθα πράγματα), τον ΡΟΣ ΧΑΝΤΕΡ, με τον οποίο συνεταιρίστηκαν.

Ουσιαστικά οι ταινίες της Ντόρις Νταίη ήταν κάτι σαν δικές της συμπαραγωγές με τα στούντιο , μόνο που τις υπέγραφε φαρδά πλατιά στους τίτλους, ο σύζυγος της, Μάρτιν Μέλτσερ. Πραγματικά τη φρόντιζε διότι όπως μου είχαν πει πολλοί, εκείνη δεν ήθελε να αναλώνεται σε τέτοια πράγματα, ωστόσο την ενδιέφερε πολύ η κατεύθυνση της καριέρας της.

Τώρα, άλλοι λένε ότι τον έβγαζε εκείνη μπροστά, άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται πως εκείνος της έκανε το πρόγραμμα. Πάντως, το τηλεοπτικό showThe Doris Day show”, που κράτησε δυό χρόνια, ήταν δουλειά του Μέλτσερ κι ότι η Ντόρις Νταίη η ίδια δεν το ήθελε, δεν ήθελε να βγαίνει στην τηλεόραση, δεν ήθελε να κάνει TV. Η πρόταση από τον Μάικ Νίκολς για τον «Πρωτάρη» ήταν της εποχής του τηλεοπτικού show, κι είναι ακριβώς η εποχή κι η στιγμή που ο ευφυής σκηνοθέτης της προτεινε την ανατροπή , το οποίο show ήταν καθαρώς οικογενειακό, ήταν οικογενειακή κωμική σειρά και δεν είχε σχέση με τις κινηματογραφικές κωμωδίες κρεβατοκάμαρας της Μεγάλης.

Και λέγεται ότι ο Μέλτσερ ήταν αυτός που το αποφάσισε και το αρνήθηκε θεωρώντας ότι θα της έκανε κακό στην εικόνα της παρα εκείνη. Ωστόσο, η ίδια δεν έδειξε τάση σύγκρουσης με τον άντρα της, αντιθέτως μάλιστα κι η ίδια συνυπογράμμισε την απόρριψη του ρόλου.Κι ουδέποτε δήλωσε μετανιωμένη για αυτή την απόφαση.

Παρόλο που αυτά τα οποία ακολούθησαν ήταν και τα πιο δυσάρεστα. Διότι ακριβώς εκεί που ο «Ο Πρωτάρης» πλέον είναι στο Οσκαρ, με υποψηφιότητες για όλους τους ηθοποιούς και με αγαλματάκι σκηνοθεσία για τον Μάικ Νίκολς, πεθαίνει ο Μάρτιν Μέλτσερ!. Και δεν είναι μόνο ‘ότι μένει χήρα  σε μια εποχή που αλλάζουν όλα στο Χόλυγουντ αλλά και στην Κινηματογραφία μα και στην ίδια την Αμερική. Είναι και το ενός κακού μύρια έπονται: Μια ειδοποίηση από δικηγόρους και λοιπούς πως ο Μέλτσερ είχε επενδύσει όλη της την περιουσία σε κάποιες αβέβαιες πηγές πλουτισμού κι ότι είχε πέσει και θύμα ενός απατεώνα και λοιπά και λοιπά, το σημαντικότερο ‘όμως ήταν πως από όλη αυτή την καριεράρα των άνευ προηγουμένου επιτυχίων, δεν είχε μείνει πεντάρα. Καινούργια Ντέμπυ Ρέυνολντς με το σύζυγο που επένδυσε τα λεφτά στον γάμο του Καραγκιόζη. Είχε συμβεί πάντως και με άλλους εκείνη την εποχή στο Χόλυγουντ, ένας απ΄αυτούς κι ο Ροντ Τέιλορ, παρτενέρ της Ντόρις Νταίη σε δυό ταινίες, που κι αυτός τα έδωσε σε κάποιον να του τα επενδύσει και του κατέσχεσαν  ακόμα και τα κουζινικά σκεύη..

Ωστόσο, η Ντόρις Νταίη, κάτι με τη βοήθεια καλών δικηγόρων, κάτι με τον εντοπισμό της απάτης, κατάφερε, ύστερα από σωρεία δικών, να της επιστραφούν 23 εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό ήταν μια μεγάλη ανακούφιση. Εννοείται πως η περιουσία θα ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερη αλλά και τα 23 εκατομμύρια μια χαρά είναι όταν πάει να σε πάρει ο διάολος…

Από κει μετά τα μάζεψε, άλλαζε κι η εποχή και σιγά αποτραβήχτηκε, κάποια ώρα έφυγε κι από το Χόλυγουντ, όχι όμως κι από τη Καλιφόρνια, κι αποσύρθηκε στο Καρμέλ. Χωρίς οικονομικό πρόβλημα.

Τώρα ξαναβάζω το ερώτημα και με αυτό θα κλείσω: Αν είχε δεχτεί να γίνει «Κυρία Ρομπινσον» τι θα είχε συμβεί στη συνέχεια; Ότι θα ήταν εκπληκτική, δεν γεννάται θέμα. Ότι θα είχε γίνει κι η ταινία κάπως διαφορετική κι ότι ο Μάικ Νίκολς θα τροποποιούσε αισθητά τη σκηνοθεσία του , επίσης .Στην ίδια την Ντόρις Νταίη, εκτός από την πιθανότητα ενός Οσκαρ με τέτοια ανατροπή ρόλου πάνω στο είδος της, θα της απέφερε κάτι παραπέρα; Θα της έφερνε ρόλους και τι ρόλους; Η θα της κατέστρεφε και θα της ακύρωνε το προηγούμενο, χωρίς χρονικά περιθώρια ανάκαμψης;

Βέβαια… Ο τολμών νικά!

Πιό ..βέβαια όμως…. Αρκεί και να ενδιαφέρεται!!!!

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo