Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2015: ΑΝΑΛΥΣΗ 15- ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ

14 Φεβρουαρίου 2015
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2986 φορές

Όπως υπάρχει το «κόψιμο» της εικόνας , και λέγεται ΜΟΝΤΑΖ από τους Γάλλους ή montaggio από τους Ιταλούς όπου και στις δύο περιπτώσεις σημαίνει «συναρμολόγηση» ή EDITINGστα αγγλικά, δηλαδή «εκτύπωση», έτσι υπάρχει και το ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ. Το οποίο είναι ξεχωριστή ειδικότητα κι αντικείμενο επιβράβευσης.

 

Η κατηγορία αυτή έχει περάσει από πολλά στάδια πριν φτάσει στη σημερινή της μορφή. Κάποτε , και για χρόνια, ονομαζόταν ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΦΕ. Κι επιβράβευε άλλο πράγμα, αυτό που έλεγε η ονομασία της. Στη συνέχεια, οι μοντέρ του ήχου, καθώς προχωρούσε κι η τεχνολογία , άρχισαν να αναπτύσσονται ως οντότητα στην τεχνική συμβολή των ταινιών κι η εξειδίκευση πέρασε μέσα στα ηχητικά εφφέ, όπου η κατηγορία άλλαξε ονομασία και πήγε να συμπεριλάβει και τα δύο: SOUND EFFECTS EDITING. Τελικά, τα ηχητικά εφφέ ήταν που απορροφήθηκαν από τον ΗΧΟ κι εντάχθηκαν κι αυτά στο SOUND MIXING ως μέρος του ήχου κι άφησαν τους ηχητικούς μοντέρ με ψηλά τη σημαία της… ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.

Είναι πολύ σημαντική κατηγορία για όποιον θέλει να μυείται στα μυστικά της Τέχνης του Κινηματογράφου . Είναι εκεί που «κόβεται» ο ήχος. Ο οποίος οφείλει να παρακολουθεί την εικόνα. Και  πλέον η αλληλεπίδραση μεταξύ μοντάζ (εικόνας) και ηχητικού μοντάζ είναι τεράστια, τουλάχιστον στο καθαρώς τεχνικό κομμάτι μια κι ο ένας καλείται να ακολουθεί τον άλλο. Σε πρωτοβάθμια εξήγηση, μέρος αυτής της Τέχνης, είναι κι ο ενιαίος ήχος που ακούμε και σε αυτό το κομμάτι της τέχνης τους οι μοντέρ του ήχου βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ηχολήπτες περισσότερο παρά με τους μοντέρ της εικόνας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για το ΟΣΚΑΡ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΑΖ είναι:

  1. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ (American Sniper)

Αλαν Ρόμπερτ Μάρει,  Μπαμπ Ασμαν

Προιστορία στα Οσκαρ: Και οι δύο είχαν πάρει ΟΣΚΑΡ στη συνεργασία τους στο «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΒΟ ΖΙΜΑ» το 2007.

Εχουν επίσης κοινές υποψηφιότητες ως συνεργάτες , με το «Απόλυτη διαγραφή» (Eraser) το 1997 (έχασαν από το «Σκιά μές στο σκοτάδι»- The Ghost and the Darkness), «Οι κάου-μπόυς του διαστήματος» (το 2001 που το έχασαν από το « U-571, το χαμένο υποβρύχιο») και το 2007 για το «Οι σημαίες των προγόνων μας» που το έχασαν από τον… εαυτό τους στην άλλη ταινία του Κλιντ Ιστγουντ που αναφερθήκαμε στη νίκη τους.

Ωστόσο, ο πρώτος έχει δύο υποψηφιότητες παραπάνω από τον δεύτερο ως παλαιότερος. Κι αυτές ήταν : 1986 για το «Ο λύκος και το γεράκι» (που το πήρε το «Επιστροφή στο μέλλον»), 1990 με το «Φονικό όπλο 2»(βραβεύτηκε το «Ιντιάνα Τζόουνς κι η τελευταία σταυροφορία»)

Ταυτότητα Κατηγορίας: Από τους τίτλους και μόνο των υποψηφιοτήτων διαπιστώνει κανείς ότι το δίδυμο έχει σταθερή παρουσία στις ταινίες του Κλιντ Ιστγουντ. Ο οποίος Ιστγουντ δίνει μεγάλη σκηνοθετική σημασία στη γενικότερη έννοια περί ήχου κι ακόμα περισσότερη στην έννοια του μοντάζ. Στη συγκεκριμένη ταινία, όπως είπαμε και στην ΑΝΑΛΥΣΗ 11 περί μοντάζ, εξ αρχής φαίνεται να τη συνέλαβε και να την οργάνωσε ως ταινία στην οποία απαιτείται πρωτοβουλία των μοντέρ. Ο ήχος συνεργάζεται πλήρως, το δε ηχητικό μοντάζ οφείλει να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αγωνία του θεατή καθώς θα κόβει ηχητικά είτε τη σιωπή της αγωνίας του ελεύθερου σκοπευτή είτε τον ήχο του όπλου που θα πρέπει να ανακουφίζει(στην ταύτιση με τον ήρωα) αλλά και να παγώνει (στην αντικειμενική κρίση) καθώς και τα κοψίματα στις όποιες σκηνές των μαχών.

  1. BIRDMAN

Μάρτιν Ερνάντεζ, Ααρον Γκλάσκοκ

Προιστορία στα Οσκαρ: Πρώτη υποψηφιότητα αμφοτέρων

Ταυτότητα Κατηγορίας: Προσέξτε εδώ κάτι ενδιαφέρον. Το μοντάζ της ταινίας δεν προτάθηκε για το Οσκαρ. Ο μοντέρ θεωρήθηκε από τους ειδικούς ότι ουσιαστικά «κόλλησε» τα μονοπλάνα που τράβαγε ο διευθυντής φωτογραφίας για να πετύχει το εύρημα του σκηνοθέτη και το αποτέλεσμα εκείνο δεν ήταν υπόθεση μοντέρ. ΟΜΩΣ για τους ΜΟΝΤΕΡ ΗΧΟΥ ήταν αλλιώς τα πράγματα. Διότι το να κόβεις ήχο σε κυκλικό πλάνο που πρέπει να δίνει την ψευδαίσθηση μονοπλάνου και να «ξεγελάς» ταυτοχρόνως με την «ενιαιότητα» του ήχου, ε, είναι ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ισάξιο με του διευθυντή φωτογραφίας για λογαριασμό του σκηνοθέτη

  1. ΤΗΕ ΗΟΒΒΙΤ¨: the battle of the five armies

Μπρεντ Μπερτζ, Τζέισον Κανόβας

Προιστορία στα Οσκαρ: Ο Μπρεντ Μπερτζ ήταν υποψήφιος , στην ίδια κατηγορία και για τα περσυνά «Hobbit» κι έχασε από το «Gravity». Ο Τζέισον Κανόβας προτείνεται για πρώτη φορά.

Ταυτότητα Κατηγορίας: Στην ΑΝΑΛΥΣΗ 3 για το ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ είχα αναλύσει τα ζητούμενα σε εκείνη την κατηγορία κι είχα καταλήξει πως μέσα από εκεί περνάει ένα είδος, αυτό των blockbusters, που στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι κλάδοι της Ακαδημίας το προσπερνούν. Είναι ενδιαφέρον ότι το φετινό «HOBBIT» δεν περιελήφθη στη σχετική κατηγορία κι οι μόνοι που αναγνωρίστηκαν ότι έκαναν δουλειά, η οποία άξιζε αναγνώρισης, ήταν οι μοντέρ του ήχου. Αφού όσο κι αν τα οπτικά εφφέ επαναλαμβάνονταν όπως επαναλαμβανόταν και το είδος, αφού τα σκηνικά ήταν και πάλι ένα με τα εφφέ μέσα από την ψηφιακή επεξεργασία, το κόψιμο όλων αυτών των σύνθετων ήχων που προέρχονταν από τα παραπάνω, ήταν ένα ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

  1. INTERSTELLAR

Ρίτσαρντ Κινγκ

Προιστορία στα Οσκαρ: ΤΡΙΑ Οσκαρ έχει πάρει ο τύπος. Για το “MASTER AND COMMANDER” (2004), για το «ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ» (2009) και για το «INCEPTION» (2011).

Είχε και μια ατελέσφορη υποψηφιότητα (έτσι, για να δει πως είναι κι η «χασούρα»), το 2006 με τον «Πόλεμο των κόσμων» που το έχασε από τον «Κινγκ Κονγκ»

Ταυτότητα Κατηγορίας:  Εδώ η δουλειά του ηχητικού μοντέρ βρίσκεται περισσότερο σε συνάρτηση με τη δουλειά των ηχοληπτών μια κι έχει να «κόψει» πάνω στην εικόνα μια σειρά από σύνθετους ήχους στους οποίους περιλαμβάνεται κι η μουσική η οποία κρατά το ενιαίο της ενώ κόβονται οι από κάτω ήχοι.

  1. ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ (Unbroken)

Μπέκυ Σάλιβαν, Αντριου Ντι Κριστόφαρο

Προιστορία στα Οσκαρ: Πρώτη υποψηφιότητα και των δύο

Ταυτότητα Κατηγορίας: Ολες οι πολεμικές σκηνές, που είναι κι ένα από τα ατού της ταινίας, γίνονται υπόθεση των μοντέρ του ήχου. Σαν, ας πούμε, να ήταν σκηνοθέτης του φιλμ ο ηχολήπτης, και ο μοντέρ του ήχου να ήταν ο μοντέρ της εικόνας που να είχε να σφιχτοδέσει σε ταινία και να δώσει ραχοκοκαλιά στα πλάνα του σκηνοθέτη. Εδώ, τη δουλειά των ηχοληπτών, έχουν να την μανουβράρουν και να την ανυψώσουν σε ατού, όπως είπαμε, της ταινίας, οι δύο ηχητικοί μοντέρ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Δεν ξέρω γιατί έχω «κολλήσει» τόσο πολύ στους τομείς αυτούς με το «Ελεύθερος σκοπευτής». Κι αν πράγματι, το «Χωρίς Μέτρο» έχει δημιουργήσει ενθουσιασμούς κι αναταράξεις στην κινηματογραφική οικογένεια των 6000 μελών και ψηφίζεται σε μοντάζ και ήχο, ταιριάζει στη λογική μου η ψήφιση του «Ελεύθερου σκοπευτή» σε τούτη την κατηγορία. Αλλά …κι εγώ αγωνιώ για τον φάκελο, για να δω τι αποτίμηση έγινε από την Ακαδημία.

 

Τροποποιήθηκε Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 22:15
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo

2 σχόλια