Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΚΙ Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

08 Δεκεμβρίου 2019 Διαβάστηκε 1860 φορές

Με θρίαμβο «έκλεισε» ο κύκλος βραβείων της «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗΣ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ, ένας κύκλος που ξεκίνησε πέρσι, με διακρίσεις πρώτα στο Φεστιβάλ Βενετίας, κατόπι  με νίκες στα BAFTA (τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας), με δέκα υποψηφιότητες για Οσκαρ στη συνέχεια και με ΟΣΚΑΡ στην πρωταγωνίστρια ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ που εξέφραζε και την ιδιαίτερη σκηνοθετική γραμμή του Γιώργου Λάνθιμου. Φέτος, αυτός ο κύκλος πήρε την απόλυτη αποδοχή του συνόλου των Ευρωπαίων, με μια σαρωτική νίκη που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία: Ένα φιλμ να κερδίζει 8 (ΟΚΤΩ) διακρίσεις.

Κι αυτή τη στιγμή, ο Γιώργος Λάνθιμος- θέλουν δεν θέλουν, φυσάνε-ξεφυσάνε,  κάποιοι συμπατριώτες του..- είναι επισήμως από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ονόματα, αν λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν τρεις υποψηφιότητες για Οσκαρ σε ισάριθμες ταινίες, νίκες στα Φεστιβάλ Κανών και Βενετίας με όπια ταινία κι αν κατέβει,  και μια τέτοια σαρωτική νίκη στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Αφήνοντας απέξω τις ταινίες του ΠΕΔΡΟ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ, του ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ, του ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΟΚΙΟ- για να περιοριστώ στα μεγάλα ονόματα.

Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» τιμήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, με τα βραβεία ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (άλλο ένα προστέθηκε στο μπουκέτο της ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ, η ερμηνεία της οποία ως ..Βασίλισσα  «Πάστα Φλώρα» «έγραψε» στην Ιστορία των Σύγχρονων Ερμηνειών) ενώ είχαν προηγηθεί, κάποιες μέρες νωρίτερα , και τα βραβεία των καλλιτεχνικών συντελεστών, όπου η «Ευνοούμενη» είχε πάρει άλλα τέσσερα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ, ΜΑΚΙΓΙΑΖ-ΚΟΜΜΩΣΕΩΝ και ΜΟΝΤΑΖ για τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗ) κι έτσι έφτασε στο σαρωτικό αριθμό των 8.

Οπότε, δεν άφησε  περιθώρια για άλλους κι αν για κάποιον έχει μελλοντικές επιπτώσεις η ήττα είναι για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και το «Πόνος και Δόξα», μια και στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία, ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ ήταν ο νικητής της υπόθεσης  (και το βραβείο ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ που είχε προηγηθεί στα βραβεία καλλιτεχνικών συντελεστών της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου). Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ επανέλαβε τη νίκη που κατήγαγε στο Φεστιβάλ Κανών με το βραβείο ερμηνείας, άνοιξε η τύχη του και στις ΗΠΑ στον κύκλο των Κριτικών με το βραβείο Κριτικών Νέας Υόρκη και τώρα με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας πηγαίνει προς τα Οσκαρ ενισχυμένος σοβαρά και δείχνει ότι αυτός παίρνει πάνω του την βιωματική ταινία του Αλμοδόβαρ, σαν να θέλουν να πουν ότι χωρίς τον Μπαντέρας η ταινία του Αλμοδόβαρ δεν θα ήταν ίδια. Αυτό είναι το μήνυμα. Φυσικά, τόσο το βραβείο ερμηνείας στον Μπαντέρας όσο και στη σκηνογραφική διεύθυνση, είναι βραβεία που έχουν άμεση σχέση με την ιδιαίτερη σκηνοθετική κατεύθυνση του Πέδρο. Είναι από τις άπειρες περιπτώσεις του κινηματογράφου όπου η σκηνοθετική γραμμή εισπράττεται ως διάκριση από τους επιμέρους καλλιτεχνικούς συντελεστές στου οποίους ο σκηνοθέτης βάσισε τη γραμμή του και δεν εισπράττεται από τον ίδιο. Αυτά για όσους μπερδεύουν ή δεν αντιλαμβάνονται επειδή δεν γνωρίζουν την πολυπλοκότητα του σινεμά με την απλή τοποθέτηση των άλλων Τεχνών, του ενός και μόνου ανθρώπου.

Η ήττα του Αλμοδόβαρ στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία δεν ανεβάζει μόνο τον πήχη του πρωταγωνιστή Μπαντέρας ,που μπαίνει δυναμικά στο χορό των Οσκαρ, αλλά και της κορεάτικης ταινίας «Παράσιτα» του Μπόνγκ Τζουν- Χο, που της ανοίγει πλέον το δρόμο για μεγαλύτερη σιγουριά στην κατάκτηση του Ξενόγλωσσου Οσκαρ ενώ αρχικά το «Πόνος και Δόξα» φαινόταν ως πολύ ισχυρός αντίπαλος αλλά τώρα με την «μη έγκριση» των Ευρωπαίων…

Το λέω αυτό επειδή το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας υπολογίζεται πολύ στους κύκλους των κινηματογραφιστών της Αμερικανικής Ακαδημίας, η οποία συναποτελείται κι από πάρα πολλούς Ευρωπαίους, όλων των ειδικοτήτων και δεν είναι αμιγώς αμερικάνικη όπως νομίζουν οι ημιμαθείς κι οι αδαείς.

Το πόσο υπολογίζεται θα το πω από προσωπική μου εμπειρία, που, η ειδοποίηση ότι έγινα μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας , πριν αρκετά, πιά, χρόνια, με είχε βρει στην Αμερική, στο Λος Αντζελες συγκεκριμένα. Όταν ενημέρωσα εκεί κάποιους φίλους από την Κινηματογραφία,  η περί συγχαρητηρίων χειρονομία τους ήταν κάτι το απίστευτο, που δεν το φανταζόμουν ούτε εγώ ο ίδιος πόσο μέτραγε: Με έβγαλαν σε dinner, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι Αμερικάνοι όταν κάποιος φίλος έχει γενέθλια, τον βγάζουν οι φίλοι ρεφενέ σε τραπέζι και δεν τους βγάζει ο εορτάζων όπως συμβαίνει στα μέρη μας. Και με έβγαλαν σε δείπνο για να μου δείξουν πόσο σημαντικό ήταν,   πώς το έβλεπαν εκείνοι. Ως σημαντικότητα τιμής στο άτομο μου.   Σε εκείνο το τραπέζι ήταν ο μοντέρ Πήτερ Ζίνερ, η σεναριογράφος Φαίη Κάνιν, ο παραγωγός και σεναριογράφος Μάικλ Εκονόμου, η Δήμητρα Αρλυς που δραστηριοποιείτο στην Ακαδημία στο τμήμα με τις Ξενόγλωσσες και με τα ντοκυμαντέρ.. Κι ανάλογα πράγματα αμοιβαιότητας συνάντησα από κει και μετά κι από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία προς την Αμερικανική . Τον ανάλογο σεβασμό!!!

Τα λέω αυτά για να γίνει κατανοητό αυτό που είθισται, ότι η ταινία που παίρνει το Ευρωπαϊκο Βραβείο είναι αυτή που παίρνει και το Ξενόγλωσσο Οσκαρ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ…. Εκτός αν, η κύρια αντίπαλος είναι μια μη ευρωπαϊκή, από άλλη Ηπειρο. Τότε μπορεί  η της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας να χάσει.

Φέτος, που η ταινία η οποία σάρωσε στα Ευρωπαϊκά , είναι περσινής κοπής για την αμερικάνικη και δεν συμμετέχει η «ευνοούμενη» στη φετινή κούρσα», ο δρόμος για τα «Παράσιτα» είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ύστερα από την ευρωπαϊκή ήττα της ταινίας του Αλμοδόβαρ..

Βέβαια, ποτέ κανείς δεν ξέρει, το μέλλον άδηλο κι η ζωή αρέσκεται στις ανατροπές κι εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε και να αναλύουμε…

Το βραβείο Σεναρίου το έδωσαν στο «Πορτραίτο μιας γυναίκας που φλέγεται» επαναλαμβάνοντας κι εδώ τη διάκριση των Κανών, ένα έργο που έλκυσε προφανώς τις γυναίκες ψηφοφόρους αλλά και τον εντοπισμό στο που εστίαζε η ταινία ως επίτευγμα, στο σενάριο κι όχι τόσο στη σκηνοθετική απόδοση.

Κι ως Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου («Discovery» το λένε) η νίκη πήγε στο «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του ΛΑΤΖ ΛΥ, που είναι κι η υποβολή της Γαλλίας για το Οσκαρ η οποία έχει προτιμήσει να στείλει αυτό κι όχι το «πορτραίτο της γυναίκας που φλέγεται» παρά τις τελευταίες εξάρσεις των Γαλλίδων φεμινιστριών…

Ως καλύτερο Ευρωπαϊκο Κινούμενο Σχέδιο ανακηρύχτηκε αυτό που παίζεται στο «Δαναό» τούτες τις μέρες, το «Ο Μπουνουέλ στο Λαβύρινθο με τις χελώνες».

 

Ακολουθεί η λίστα των νικητών

EUROPEAN FILM

The Favourite, Dir. Yorgos Lanthimos

EUROPEAN DIRECTOR

Yorgos Lanthimos for The Favourite

EUROPEAN ACTRESS

Olivia Colman in The Favourite

EUROPEAN ACTOR

Antonio Banderas in Pain and Glory

EUROPEAN SCREENWRITER

Céline Sciamma for Portrait of a Lady on Fire

EUROPEAN COMEDY

The Favourite, Dir. Yorgos Lanthimos

EUROPEAN DOCUMENTARY

For Sama, Dir. Waad al-Kateab, Edward Watts

EUROPEAN ANIMATED FILM

Buñel in the Labyrinth of the Turtles, Dir. Salvador Simó

EUROPEAN DISCOVERY 2019 – Prix FIPRESCI

Les Misérables, Dir. Ladj Ly

EUROPEAN CINEMATOGRAPHY

Robbie Ryan for The Favourite

EUROPEAN EDITING

Yorgos Mavropsaridis for The Favourite

EUROPEAN PRODUCTION DESIGN

Antxon Gómez for Pain And Glory

EUROPEAN COSTUME DESIGN

Sandy Powell for The Favourite

EUROPEAN HAIR & MAKE-UP

Nadia Stacey for The Favourite

EUROPEAN ORIGINAL SCORE

John Gürtler for System Crasher

EUROPEAN SOUND

Eduardo Esquide, Nacho Royo-Villanova, Laurent Chassaigne for A Twelve-Year Night

EUROPEAN VISUAL EFFECTS

Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen, Torgeir Busch for About Endlessness

EUROPEAN SHORT FILM

The Christmas Gift, Dir. Bogdan Mureşanu

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Werner Herzog

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA

Juliette Binoche

ACHIEVEMENT IN FICTION SERIES

Babylon Berlin

EFA PEOPLE'S CHOICE AWARD

Cold War, Dir.  Pawel Pawlikowski

EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD

Juric Tilic

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo