Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ»- ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΙ ΟΙ ON LINE N.Y.

09 Δεκεμβρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1765 φορές

Η Ενωση Κριτικών Λος Αντζελες, για μια ακόμα φορά προτίμησε ένα ξένο φιλμ, όπως είχε κάνει και με το «Ρόμα» πέρσι και με το «Amour» τη σαιζόν 2012-13 ή με το «Τίγρης και Δράκος» πιο παλιά κι έδωσε την πλήρη σχεδόν υποστήριξη της στα κορεάτικα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του ΜΠΟΝΓΚ ΤΖΟΥΝ ΧΟ.

Αφήνοντας έτσι απέξω τις αμερικάνικες ταινίες με τον «Ιρλανδό» να έρχεται πρώτος αναπληρωματικός (Runner up). Ας σημειωθεί ότι η ένωση αυτή ανακοινώνει και τους αναπληρωματικούς στην κάθε κατηγορία.

Τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» δεν τα βράβευσε μόνο ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ, τα βράβευσε κι ως ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ (για τον Μπονγκ Τζουν Χο)  αλλά και για ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στον ΣΟΝΓΚ ΚΑΝΓΚ ΧΟ που παίζει τον πατέρα.

Πλέον κι ύστερα κι από τη στάση της ΕυρωπαΪκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δεν όρισε Ευρωπαίο αντίπαλο, καθώς κι από άλλες ενώσεις κριτικών στις ΗΠΑ που έχουν προηγηθεί και βραβεύουν αυτό το φιλμ, αρχίζει να επισημοποιείται η πρωτοκαθεδρία στη στέψη με το Ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Ωστόσο, την έκανε την «κουτσουκέλα» της η εν λόγω ένωση κι αυτά δεν είναι πολύ σοβαρά πράγματα: Βράβευσε την κορεάτικη ταινία ως καλύτερη ταινία της χρονιάς εν γένει αλλά ως καλύτερη Ξενόγλωσση βράβευσε άλλη. Αυτό πως εξηγείται δια της λογικής; Τότε αφού υπάρχει καλύτερη ξενόγλωσση από τούτη, από τα «Παράσιτα» δηλαδή», γιατί δεν βράβευσε την άλλη κι ως καλύτερη ταινία; Αυτά είναι παιχνίδια των κριτικών ενώσεων…Η ταινία που βραβεύτηκε ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ είναι το «ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, που το ξαναβάζουν στο παιχνίδι για τη διεκδίκηση του Ξενόγλωσσου Οσκαρ αλλά μάλλον σε θέση.. αναπληρωματικού.

Όμως, ο πρωταγωνιστής του «Πόνος και Δόξα»  ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ ανεβαίνει κι άλλο την προ-οσκαρική κλίμακα, κι ύστερα από το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας το βράδυ του Σαββάτου και των Κριτικών Νέας Υόρκης λίγες μέρες πριν, και φυσικά με το βραβείο των Κανών τον Μάιο παίρνει πλέον θέση σοβαρού διεκδικητή έναντι άλλων φερομένων ως  φαβορί που για την ώρα, στην πράξη, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα.

Στον Α’ ΓΥΝΑΙΚΙΟ ΡΟΛΟ η ΜΑΙΡΗ ΚΕΪ ΠΛΕΪΣ λαμβάνει την προτίμηση και μπαίνει κι αυτή στο προ-οσκαρικό παιχνίδι. Για την ταινία «DIANE». Η Μαίρη Κέι Πλέις είναι ηθοποιός που την αγαπήσαμε πριν από 36 χρόνια, στη «ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΙΑ» που έπαιζε το ρόλο της δικηγόρου αλλά τα χρόνια πέρασαν κι οι ρόλοι δεν έρχονταν. Τώρα, κάτι άρχισε να σαλεύει.

Στο Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ το L. Α των κριτικών αναφώνησε ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΠΕΣ για το «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» (Hustlers)  κι έτσι πλέον έχει και την έγκριση των Κριτικών να προχωρήσει για την υποψηφιότητα του ΟΣΚΑΡ- την ετοίμαζαν από καιρό με τα γραφτά τους.

Στο ΣΕΝΑΡΙΟ οι κριτικοί του L.A είπαν : «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ»

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των νικητών μαζί με τους αναπληρωματικούς τους

Best Picture: “Parasite” (Runner-up: “The Irishman”)

Best Director: Bong Joon Ho, “Parasite” (Runner-up: Martin Scorsese, “The Irishman”)

Best Actress: Mary Kay Place, “Diane” (Runner-up: Lupita Nyong’o, “Us”)

Best Actor: Antonio Banderas, “Pain & Glory” (Runner-up: Adam Driver, “Marriage Story”)

Best Supporting Actor: Song Kang Ho, “Parasite” (Runner-up: Joe Pesci, “The Irishman”)

Best Supporting Actress: Jennifer Lopez, “Hustlers” (Runner-up: Zhao Shuzhen, “The Farewell”)

Best Animated Film: “I Lost My Body” (Runner-up: “Toy Story 4”)

Best Documentary: “American Factory” (Runner-up: “Apollo 11”)

Best Foreign Language Film: “Pain & Glory” (Runner-up: “Portrait of a Lady on Fire”)

Best Screenplay: Noah Baumbach, “Marriage Story” (Runner-up: Bong Joon Ho and Han Jin Won, “Parasite”)

Best Cinematography: Claire Mathon, “Portrait of a Lady on Fire,” “Atlantics” (Runner-up: Roger Deakins, “1917”)

Best Editing: Todd Douglas Miller, “Apollo 11” (Runner-up: Ronald Bronstein & Benny Safdie, “Uncut Gems”)

Best Music/Score: Dan Levy, “I Lost My Body” (Runner-up: Thomas Newman, “1917”)

Best Production Design: Barbara Ling, “Once Upon a Time in Hollywood” (Runner-up: Ha Jun Lee, “Parasite”)

New Generation Prize: Joe Talbot, Jimmie Fails and Jonathan Majors, “The Last Black Man in San Francisco”

Douglas Edwards Experimental Film Award: “The Giverny Document,” Ja’Tovia Gary

Career Achievement: Elaine May

 

ΚΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Κι οι on line της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» ψήφισαν ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ της χρονιάς εν γένει,  με βραβεία και για τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΜΠΟΝΓΚ ΤΖΟΥΝ ΧΟ- αυτοί και για το ΣΕΝΑΡΙΟ.

Όμως κι αυτοί ως κριτικοί , για να παίξουν τα παιχνίδια τους, την έκαναν την ανακολουθία τους για να χάνουν από  σοβαρότητα και ως καλύτερη ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ψήφισαν επίσης άλλη (όπου θα εκφράσω την ίδια απορία που εξέφρασα και για τους Κριτικούς του Λος Αντζελες – τότε γιατι δεν βράβευσαν την άλλη ξενόγλωσση κι ως καλύτερη αφού τη θεώρησαν καλύτερη της ξενόγλωσσης που επέλεξαν ως καλύτερη του έτους;) κι η ταινία αυτή είναι «ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ» το οποίο δεν έχει οσκαρικές προοπτικές στην Ξενόγλωσση διότι η Γαλλία δεν έχει δώσει την έγκριση- για το Οσκαρ υπέβαλε το «Οι άθλιοι». Μόνο σε άλλες κατηγορίες μπορεί να διεκδικήσει.

Ωστόσο οι ON LINE Κριτικοί της Νέας Υόρκης  δίνουν το πρώτο βραβείο που φτάνει στα χέρια του ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ ως «JOKER» και κάνουν τους θαυμαστές του (και το ίδιο φυσικά ) να αναθαρρέψουν.

Στον A’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ επαναλαμβάνουν την κίνηση των άλλων συντοπιτών τους, των Κριτικών Νέας Υόρκης και βραβεύουν κι αυτοί την ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΥΟΝΓΚΟ’ για το «ΕΜΕΙΣ» (Us), το θρίλερ του Τζόρνταν Πηλ που είχαμε δει στις αρχές του έτους ενώ στον Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ επιλέγουν, επίσης, όπως κι οι συντοπίτες τους, την ΛΟΡΑ ΝΤΕΡΝ για την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ».

Στον Β’ ΑΝΔΡΙΚΟ ο ΤΖΟ ΠΕΣΙ για τον «ΙΡΛΑΝΔΟ» είναι αυτός που κερδίζει, όπως επίσης και στους παραδοσιακούς  Κριτικούς  της Νέας Υόρκης κι αυτός που ήρθε αναπληρωματικός στους Κριτικούς Λος Αντζελες οι οποίοι προτίμησαν για την πρώτη θέση τον Κορεάτη Σονγκ Κανγκ Χο. Οπερ , από το cast του «Ιρλανδού» ο Τζό Πέσι είναι αυτός που ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των Κριτικών.

Ακολουθεί η λίστα των βραβείων

Picture: Parasite
Director: Bong Joon Ho (Parasite)
Actor: Joaquin Phoenix (Joker)
Actress: Lupita Nyong'o (Us)
Supporting Actor: Joe Pesci (The Irishman)
Supporting Actress: Laura Dern (Marriage Story)
Screenplay: Parasite (Bong Joon Ho, Han Jin-Won)
Cinematography: 1917 (Roger Deakins)
Documentary: Apollo 11 (Neon)
Foreign Language: Portrait of a Lady on Fire (Neon)
Ensemble Cast: Knives Out (Casting director: Mary Vernieu)
Breakthrough Performer: Kelvin Harrison Jr. (WavesLuce)
Debut as Director: Lila Aviles (The Chambermaid)
Use of Music: Rocketman (Elton John, Bernie Taupin, Giles Martin, Matthew Margeson)
Animated Feature: I Lost My Body (Netflix)

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo