Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1993 φορές

Η απουσία του ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ  για τον «Ιρλανδό»  από τις ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ομολογώ ότι με προβλημάτισε. Είχε προηγηθεί η απουσία του ονόματος του από τις τις υποψηφιότητες της «Χρυσής Σφαίρας» αλλά εκεί δεν έδωσα σημασία διότι δεν έχω σε εκτίμηση το όλο γεγονός κι επειδή γνωρίζω πολύ καλά (στα 21 χρόνια που έζησα στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ των ΟΣΚΑΡ, στα 15 από αυτά ζούσα παράλληλα και τις «Χρυσές Σφαίρες» - καμία σχέση!!!!!!!!!!!!!) το πώς επιλέγονται ,οπότε δεν στάθηκα. Η απουσία του , όμως, από το Σωματείο Ηθοποιών, ομολογώ ότι με ξάφνιασε στο τι ακριβώς μπορεί να μου έχει διαφύγει γύρω από την ερμηνεία , το ρόλο, τη σκηνοθετική επικέντρωση του Σκορσέζε. Βέβαια, ο Ντέ Νίρο από την άλλη είναι και το φετινό τιμώμενο πρόσωπο των Βραβείων του Σωματείου Ηθοποιών, σε αυτόν θα απονεμηθεί το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΙΕΡΑΣ…  Περιμένω , όμως, να δω και τα Οσκαρ  και μόνο τότε θα εκθέσω τους προβληματισμούς   μου…..

Κι αυτό, επειδή , όπως έχω εξηγήσει στο παρελθόν κι εξηγώ κάθε χρόνο όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ Σωματείων (όχι μόνο των Ηθοποιών) και Ακαδημίας, στα Σωματεία υπάρχει κι ένα συντεχνιακό κριτήριο. Στην Ακαδημία οι του κάθε κλάδου που εξετάζουν τα επιτεύγματα μπορεί να είναι αυτοί που στην επιλογή κάποιου επιτεύγματος ως μέλη του Σωματείου, είχαν μειοψηφήσει.  Στην Ακαδημία δεν συμμετέχει όλη η συντεχνία.

Ανάλογος είναι κι ο προβληματισμός για την απουσία του ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ  για το «Πόνος και Δόξα» ως προς το συντεχνιακό στοιχείο διότι με τη συνεχή βράβευση του από τους Κριτικούς αλλά και με την ενίσχυση από το Φεστιβάλ Κανών και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία είχε αρχίσει να μοιάζει σαν «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο φετινών διαφαινόμενων πόλων, δηλαδή του ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ και του ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ. Τους είχα εξ αρχής ορίσει ως δύο πόλους και τον Ντράιβερ ως τον μόνο που βλέπω ότι μπορεί να ανταγωνιστεί και να θέσει σε κίνδυνο τον Γιόακιν Φίνιξ επειδή είναι οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες.

Ο μεν ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ στον «Joker» είναι αυτός που ηλεκτρίζει με την παρουσία του, με τον τρόπο ερμηνείας του , αυτός που κόβει την ανάσα, όμως σε ρόλο που από ό,τι έδειχναν οι ΚΡΙΤΙΚΟΙ δεν τον παραδέχονται ως χαρακτήρα αλλά ως καρικατούρα. Κι αυτή η αντιμετώπιση επηρεάζει και την αξιολόγηση της ερμηνείας . Από την άλλη, ο ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ είναι το ακριβώς αντίθετο : Είναι ο ηθοποιός  που ενσαρκώνεται στο ρόλο, που παίζει ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, που παίζει καθημερινό άνθρωπο και με όπλο την ΛΙΤΟΤΗΤΑ.

ΔότιΙ- ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ Σας ΣΕ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ‘Η ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ- στους ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ δύο είναι τα Κυρίαρχα Στοιχεία: Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΙ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Κι όλα αυτά σε σχέση με το ρόλο που προέρχεται από το σενάριο ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ και παρακάτω με τη Σκηνοθεσία και με το πώς συμβάλλει ή σηκώνει την ταινία ο Πρωταγωνιστής (ή η Πρωταγωνίστρια).

Με βάση τους ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ οι δύο φετινοί πόλοι είναι ο ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ κι ο ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ

Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ είχε αρχίσει και μου φαινόταν ως αυτό που είπα παραπάνω, κάτι σαν «χρυσή τομή» των δύο. Ότι κάνει STAR PERFORMANCE ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Οι Ηθοποιοί, όμως, τον εξοβέλισαν. Αυτά δηλαδή που έβλεπαν οι Κριτικοί και προσπαθούσα να ερμηνεύσω και να αιτιολογήσω εγώ, οι Ηθοποιοί, τουλάχιστον στο Σωματείο το είδαν με άλλα κριτήρια.

Με κριτήρια που κρατούν σταθερούς τον ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ και τον ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ αλλά που προτίμησαν τρεις άλλες ερμηνείες, επίσης ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΕΣ στις θέσεις των Μπαντέρας και Ντε Νίρο: Του ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΕΗΛ για το «ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ», του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ για το «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ» αλλά και του ΤΑΡΟΝ ΕΓΚΕΡΤΟΝ για την ερμηνεία του ως «Ελτον Τζων» στο μιούζικαλ «ROCKETMAN».

Στις υποψηφιότητες των γυναικών και των β΄ρόλων δεν έχω να πω κάτι το ιδιαίτερο, κι αν κάποια ονόματα μπορεί να μου έκαναν εντύπωση δεν με βάζουν σε σκέψεις διότι την ταινία «JUST MERCY» για την οποία προτάθηκε στην κατηγορία Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ο ΤΖΕΪΜΥ ΦΟΞ δεν την έχω δει οπότε δεν μπορώ να μιλώ αυθαίρετα. Απέναντι του είναι οι τρεις σταθερά αναμενόμενοι ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ, ΤΖΟ ΠΕΣΙ (κι οι δυό από τον «ΙΡΛΑΝΔΟ»)και ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ από το «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ» κι επανέρχεται κι ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ, πρώτη φορά σε κατηγορία supporting  με το « A BEAUTIFUL DAY IΝ THE NEIGHBOROHOOD»

Θα επισήμαινα στις γυναίκες, στον Α΄ρόλο τη σταθερή παρουσία της ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΥΟΝΓΚΟ’ στο θρίλερ «ΕΜΕΙΣ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάει για νίκη αλλά πάντως τη βλέπουμε παντού, την είδαμε και στους Ηθοποιούς.  Όπως κάτι ανάλογο και στον Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ με την ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΠΕΖ στο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» που είναι κι εδώ.

Κι η μεν Λουπίτα, έχει να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ΡΕΝΕ ΖΕΛΒΕΓΚΕΡ ως «JUD και τη ΣΥΝΘΙΑ ΕΡΙΒΟ που δεν την έχουμε δει αλλά έχουμε διαβάσει πολλά για αυτήν στο «HARRIET» ενώ έχουμε και την περίπτωση της ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ που κατεβαίνει μ ΔΙΠΛΗ υποψηφιότητα, στον α’ γυναικείο με το «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ» αλλά και στον β’ γυναικείο με το «JO JO RABBIT».

Το «BOMBSHELL» μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι ξεχωριστό με αυτό που του συμβαίνει όπου έρχονται κι οι τρεις γυναίκες που το ερμηνεύουν με υποψηφιότητες κι από αυτές πρωταγωνίστρια θεωρείται η ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ και supporting η ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ κι η ΜΑΡΓΚΟ ΡΟΜΠΙΝ η οποία πήγε για εδώ κι όχι για το «Κάποτε στο Χόλυγουντ». Η ταινία είναι και στην πεντάδα του ENSEMBLE CAST, άρα έχει την έγκριση των Ηθοποιών εν γένει.

Και βέβαια σταθερή υποψήφια στην supporting κατηγορία η ΛΟΡΑ ΝΤΕΡΝ για το «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ»

Για τους φίλους της ταινίας «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» υπάρχει επισήμανση μεγάλων προσδοκιών, αφού και το ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ Σωματείο Ηθοποιών, αυτή την κορεάτικη ταινία την έβαλε ΥΠΟΨΗΦΙΑ στο ensemble cast. Που σημαίνει ότι είναι μία από τις πέντε της προτίμησης ΚΑΙ των Ηθοποιών. Αρα, ο δρόμος για τα Οσκαρ στρώνεται με ροδοπέταλα κι όχι μόνο για την Ξενόγλωσση Ταινία, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Στο ENSEMBLE CAST έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το «BOMBSHELL» που ανέφερα πιο πάνω  , το «ΙΡΛΑΝΔΟ», το «JO JO RABBIT» και το «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ» που είναι η φετινή δική μου προτίμηση με τα «Παράσιτα» αμέσως μετά

Οι αναλύσεις των επι μέρους ερμηνειών θα γίνουν στο οσκαρικό αφιέρωμα του PANTIMO όπου θα έχουμε τον επίσημο λόγο, τις επίσημες πεντάδες.

 

Ακολουθούν οι Υποψηφιότητες με ημερομηνία ΑΠΟΝΟΜΗΣ την 19η Ιανουαρίου 2020, έξη μέρες μετά την ανακοίνωση των Υποψηφιοτήτων για τα ΟΣΚΑΡ.

Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture

BOMBSHELL
CONNIE BRITTON / Beth Ailes
ALLISON JANNEY / Susan Estrich
NICOLE KIDMAN / Gretchen Carlson
JOHN LITHGOW / Roger Ailes
MALCOLM McDOWELL / Rupert Murdoch
KATE McKINNON / Jess Carr
MARGOT ROBBIE / Kayla Pospisil
CHARLIZE THERON / Megyn Kelly

THE IRISHMAN
BOBBY CANNAVALE / Skinny Razor
ROBERT DE NIRO / Frank Sheeran
STEPHEN GRAHAM / Anthony “Tony Pro” Provenzano
HARVEY KEITEL / Angelo Bruno
AL PACINO / Jimmy Hoffa
ANNA PAQUIN / Older Peggy Sheeran
JOE PESCI / Russell Bufalino
RAY ROMANO / Bill Bufalino

JOJO RABBIT
ALFIE ALLEN / Finkel
ROMAN GRIFFIN DAVIS / Jojo
SCARLETT JOHANSSON / Rosie
THOMASIN McKENZIE / Elsa
STEPHEN MERCHANT / Deertz
SAM ROCKWELL / Capt. Klenzendorf
TAIKA WAITITI / Adolf
REBEL WILSON / Fraulein Rahm

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
AUSTIN BUTLER / Tex
JULIA BUTTERS / Trudi
BRUCE DERN / George Spahn
LEONARDO DiCAPRIO / Rick Dalton
DAKOTA FANNING / Squeaky Fromme
EMILE HIRSCH / Jay Sebring
DAMIAN LEWIS / Steve McQueen
MIKE MOH / Bruce Lee
TIMOTHY OLYPHANT / James Stacy
AL PACINO / Marvin Schwarz
LUKE PERRY / Wayne Maunder
BRAD PITT / Cliff Booth
MARGARET QUALLEY / Pussycat
MARGOT ROBBIE / Sharon Tate

PARASITE
HYAE JIN CHANG / Chung Sook
YEO JEONG CHO / Yeon Kyo
WOO SHIK CHOI / Ki Woo
HYEON JUN JUNG / Da Song
ZISO JUNG / Da Hye
JUNG EUN LEE / Moon Gwang
SUN KYUN LEE / Dong Ik
MYUNG HOON PARK / Geun Se
SO DAM PARK / Ki Jung
KANG HO SONG / Ki Taek

Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role

CHRISTIAN BALE / Ken Miles – “FORD v FERRARI”
LEONARDO DiCAPRIO / Rick Dalton — “ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD”
ADAM DRIVER / Charlie Barber – “MARRIAGE STORY”
TARON EGERTON / Elton John – “ROCKETMAN”
JOAQUIN PHOENIX / Arthur Fleck – “JOKER”

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role

CYNTHIA ERIVO / Harriet/Minty – “HARRIET”
SCARLETT JOHANSSON / Nicole Barber – “MARRIAGE STORY”
LUPITA NYONG’O / Adelaide Wilson/Red – “US”
CHARLIZE THERON / Megyn Kelly – “BOMBSHELL”
RENÉE ZELLWEGER / Judy Garland – “JUDY”

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role

JAMIE FOXX / Walter McMillian – “JUST MERCY”
TOM HANKS / Fred Rogers – “A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBORHOOD”
AL PACINO / Jimmy Hoffa – “THE IRISHMAN”
JOE PESCI / Russell Bufalino – “THE IRISHMAN”
BRAD PITT / Cliff Booth – “ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role

LAURA DERN / Nora Fanshaw – “MARRIAGE STORY”
SCARLETT JOHANSSON / Rosie – “JOJO RABBIT
NICOLE KIDMAN / Gretchen Carlson – “BOMBSHELL”
JENNIFER LOPEZ / Ramona – “HUSTLERS”
MARGOT ROBBIE / Kayla Pospisil – “BOMBSHELL”

Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Motion Picture

“AVENGERS: ENDGAME”
“FORD v FERRARI”
“THE IRISHMAN”
“JOKER”
“ONCE UPON A TIME…IN HOLLYWOOD”

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo