Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΣΩΜΑΤΕΙΑ: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ 10ΑΔΑ, ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ 4ΑΔΑ..

08 Ιανουαρίου 2020
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1540 φορές

Τα δύο καθοριστικότερα Σωματεία, των Παραγωγών και των Σκηνοθετών (τρίτο είναι των Ηθοποιών που έχουν ήδη επιλέξει) έδωσαν τις λίστες τους και πλέον προχωράμε ανοιχτά για τα Οσκαρ.

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Οι Παραγωγοί  επέλεξαν την ετήσια δεκάδα τους κι όλα δείχνουν, σύμφωνα και με την προϊστορία, πως από εκεί μέσα θα αντλήσουν ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ την 8άδα ή 9άδα των ταινιών που προταθούν για το Οσκαρ του καλύτερου φιλμ. Το λέω αυτό υπενθυμίζοντας πως για τις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι κλάδοι παράλληλα με τις υποψηφιότητες για το δικό τους κλάδο. Φυσικά, οι Παραγωγοί ψηφίζουν στις υποψηφιότητες μόνο για την καλύτερη ταινία αλλά δεν την ψηφίζουν μόνο αυτοί- αυτό θέλω να πω.

Το Βραβείο των Παραγωγών που θα απονεμηθεί στις 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Οσκαρ) θεωρείται καθοριστικής σημασίας και τις περισσότερες φορές συνέπεσε με την επιλογή των χιλιάδων μελών της Κινηματογραφικής Ακαδημίας όλων των κλάδων. Κι αυτό επειδή ο Παραγωγός,  δεν είναι ένας καπιταλίστας χρηματοδότης όπως προπαγάνδιζε η εν Ελλάδι αριστερής απόκλισης θεωρία του auteur, που κατέστρεψε τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά αυτός ο οποίος συλλαμβάνει σχέδιο, επιλέγει θέμα ή και σενάριο, κανονίζει με τον σκηνοθέτη και μετά τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του (ελληνική περίπτωση «ΕΥΤΥΧΙΑΣ») είναι λογικό να καθρεφτίζει τις επιλογές του Συνόλου. Διότι Σύνολο για τον Παραγωγό είναι όλοι οι καλλιτεχνικοί συντελεστές με τους κλάδους τους και κάπως έτσι εξηγείται το γιατί το βραβείο των Παραγωγών είναι καθοριστικό. Αυτό, για να δίνουμε κι εξηγήσεις κι όχι να μιλάμε με γενικότητες ή να πουλάμε αέρα κοπανιστό αντιγραφής… Χωρίς το παραπάνω να αποκλείει και τις… αποκλίσεις

Στη δεκάδα των Παραγωγών περιλαμβάνεται φυσικά κι ο «JOKER»κι όπως βλέπουμε, κι όπως επισήμανα από όταν άρχισαν να μιλούν οι Κλάδοι των Κινηματογραφιστών και φύγαμε από τις Ενωσεις των Κριτικών, ο «JOKER» παίρνει τη θέση του. Μαζί με αυτόν , προτείνουν και τις άλλες ταινίες που ξεχώρισαν κι εννοούμε τον «ΙΡΛΑΝΔΟ», που θέλουν δεν θέλουν μερικοί, αναγνωρίζεται από ΠΑΝΤΟΥ- κι από τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, το «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ»  για το οποίο δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας, το «1917» που μόλις εισέβαλε στην κινηματογραφική ζωή μας και φιλοδοξεί να την ανατρέψει, και βέβαια τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του Νοτιο-Κορεάτη ΜΠΟΝΓΚ ΤΖΟΥΝ ΧΟ, που πάνε να γίνουν η φετινή…. «Ρόμα».

Παραδέχονται κι αυτοί την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ» αλλά αξίζει να σταθούμε σε δύο επισημάνσεις τους που μπορεί να αποβούν καθοριστικές: Η μία είναι το « JO JO RABBIT» με το οποίο κάνουν την έκπληξη οι ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ όπως θα δούμε παρακάτω στο κείμενο, όταν θα περάσουμε στο δικό τους Σωματείο. Η άλλη είναι  το  «ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ» που μετά την αναγνώριση και των Παραγωγών και αφού προηγήθηκε η επισήμανση του Σεναρίου του από το Σωματείο Σεναριογράφων (να συνυπολογίσω και τα BAFTA ;) δείχνει να ανεβαίνει ψηλά…

Στέκομαι και στην επισήμανση τους για το «ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ» πως τελικά ήταν ένα καλό έργο κι όχι απλώς ένα θορυβώδες blockbuster ταχυτήτων και κλείνουμε με τις «ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» που δεν τις έχω δει ακόμα κι έτσι δεν έχω γνώμη.

Διαβάστε εδώ τις λίστες των ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ- υπάρχει ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ για τα ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

The Darryl F. Zanuck Award for Outstanding Producer of Theatrical Motion Pictures

1917
Producers: Sam Mendes, Pippa Harris, Jayne
Ann Tenggren, Callum McDougall

Ford v Ferrari
Producers: Peter Chernin & Jenno Topping, James Mangold

The Irishman 
Producers: Jane Rosenthal & Robert De Niro, Emma Tillinger Koskoff & Martin Scorsese

Jojo Rabbit 
Producers: Carthew Neal, Taika Waititi

Joker
Producers: Todd Phillips & Bradley Cooper, Emma Tillinger Koskoff

Knives Out 
Producers: Rian Johnson, Ram Bergman

Little Women 
Producer: Amy Pascal

Marriage Story
Producers: Noah Baumbach, David Heyman

Once Upon a Time in… Hollywood 
Producers: David Heyman, Shannon McIntosh, Quentin Tarantino

Parasite
Producers: Kwak Sin Ae, Bong Joon Ho

The Award for Outstanding Producer of Animated Theatrical Motion Pictures

Abominable
Producer: Suzanne Buirgy

Frozen II
Producer: Peter Del Vecho

How to Train Your Dragon: The Hidden World
Producers: Bradford Lewis, Bonnie Arnold

Missing Link
Producers: Arianne Sutner, Travis Knight

Toy Story 4
Producers: Mark Nielsen, Jonas Rivera

 

 

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Το καθοριστικότερο Σωματείο ΟΛΩΝ των άλλων. Κανένα δεν έχει τη δική του επιρροή. Ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα οι φορές αποκλίσεων Σωματείου κι Ακαδημίας όπερ σημαίνει ότι Σκηνοθέτες για τους οποίους γίνεται λόγος περί «αδικίας»- είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών-  στα Οσκαρ κι αναφέρομαι περισσότερο στον Αλφρεντ Χίτσκοκ και τον Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Επισημαίνω ότι ΔΕΝ είχαν βραβευτεί ΠΟΤΕ από το Σωματείο τους. Και στην περίπτωση του Μάρτιν Σκορσέζε, η φορά που τον βράβευσε το Σωματείο ήταν κι η φορά που πήρε το Οσκαρ, για τον «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ». Αυτά δεν τα ξέρουν πολλοί αλλά είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Και δείχνουν την καθοριστική σημασία του βραβείου των Σκηνοθετών στους υπόλοιπους κλάδους. Κι ότι οι Σκηνοθέτες κι οι Κινηματογραφστές εν γένει αξιολογούν εντελώς διαφορετικά από τους κριτικούς.

Αν ο Παραγωγός έχει μία άλφα κινηματογραφική επιρροή, σαν κι αυτή που ανέλυσα πιο πάνω , στο κεφάλαιο «Σωματείο Παραγωγών», ο Σκηνοθέτης (ΟΙ Σκηνοθέτες) έχουν τη δική τους επιρροή πάνω σε αυτό που επιλέγουν διότι στο τέλος ακούνε ΟΛΟΙ τον Σκηνοθέτη. Κι αυτό που συμβαίνει στα γυρίσματα έχει την προέκταση του και στο παραπέρα.  

Οι ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ φέτος, μέσω του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ τους δίνουν ξεκάθαρα , μέσα από τις επιλογές των άλλων Σωματείων κι από ό, τι κυκλοφόρησε στην παραγωγή, τη δική τους ΣΤΑΘΕΡΗ 4άδα. ΚΙ ότι αυτές οι 4 είναι πλέον που έχουν ξεχωρίσει ΕΠΙΣΗΜΩΣ και δεν είναι άλλες από τον «ΙΡΛΑΝΔΟ» του ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ, από το «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ» του ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ, από το «1917» του ΣΑΜ ΜΕΝΤΕΣ και βεβαίως από τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του ΜΠΟΝΓΚ ΤΖΟΥΝ ΧΟ. Ανάμεσα σε αυτές τις 4 θα γίνει η μεγάλη επιλογή μια κι αυτές οι 4 έχουν περάσει από όλους τους κλάδους και παίρνουν εδώ το τελικό «χρίσμα».

Η ΠΕΜΠΤΗ επιλογή των Σκηνοθετών είναι που έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και ΔΕΝ είναι ο «JOKER». Οι Σκηνοθέτες καθίστανται ως ο μόνος Κινηματογραφικός Κλάδος που δείχνει να συντονίζεται με τους Κριτικούς ως προς την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ταινίας.

Κι έχει σημασία , ποιο επέλεξαν αντ’ αυτού. Όχι κάποιο φεστιβαλικό, όχι κάποιον αντίποδα , όχι ένα καλλιτεχνικό βαριάς έννοιας, αλλά ένα ΠΑΡΑΜΥΘΙ. Ποιο; Το «JO JO RABBIT» και τον σκηνοθέτη του , τον ΤΑΪΚΑ ΓΟΥΑΪΤΙΤΙ. Ένα παραμύθι παράξενο, κωμικό και δραματικό ταυτόχρονα, με ήρωα ένα παιδάκι-Ναζιστάκι. Το οποίο μπορεί και συνομιλεί με τον Χίτλερ (που τον παίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης) και δεν τον βλέπει κανένας άλλος. Με κλίμα παραμυθιού κι αισθητική τύπου Γουές Αντερσον με ενδιαφέρουσα δουλειά στη χρήση του χρώματος στη σκηνογραφία που επεκτείνεται και στην ενδυματολογία.  Και με πολύ συναίσθημα.

Αυτό λοιπόν επέλεξαν αντί του «Joker» κι έχει τη σημασία του απέναντι στον «Joker». Εχει σημασία όταν αντί κάποιου δεν επιλέγουν αντίποδα αλλά κάτι παρεμφερές. Τότε είναι σαν να θέλουν κάτι να του πουν, κάποιο μήνυμα να του στείλουν. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα της παλαιότερης Ιστορίας του Σινεμά και των Οσκαρ. Αφορά στον αποκλεισμό της Ωντρεϋ Χέπμπορν από την πεντάδα, το 1965, με το «Ωραία μου κυρία». Δεν ήταν η Τζούλια Αντριους με τη «Μαίρη Πόππινς» το καθοριστικό σημείο, κι ας είχαν προηγηθεί ο θόρυβος και η δημοσιότητα πως ο ρόλος ανήκε στην Αντριους, πως το είχε παίξει στο θέατρο, πως τραγουδούσε καλύτερα, πως το δικαιούταν. Το μήνυμα στην Ωντρεϋ Χέπμπορν εστάλη με την επιλογή στην πεντάδα, αντ’ αυτής, μιάς άλλης του μιούζικαλ. Με την επιλογή της Ντέμπυ Ρέυνολντς για τη «Μόλλυ Μπράουν». Αυτό ήταν το πιο ηχηρό χαστούκι κι όχι εκείνο της Αντριους. Διότι με αυτό της επεσήμαιναν ότι δεν ξέρει να παίξει το μιούζικαλ. Βάζοντας δύο ηθοποιούς μιούζικαλ στη  πεντάδα: Την ανερχόμενη αλλά και την παραδοσιακή, τη Ρέυνολντς εννοώ, που δεν είχε προταθεί ποτέ της ως τότε.

Κάπως έτσι, στέλνουν οι Σκηνοθέτες το δικό τους μήνυμα στον «Joker»

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται απόκλιση στην πεντάδα των Οσκαρ. Κι οι Σκηνοθέτες-μέλη του Σωματείου που είναι και μέλη της Ακαδημίας, μέσα στην Ακαδημία μπορεί να πλειοψηφήσουν οι υποστηρικτές του «Joker». ΚΙ ότι εδώ να πρόκειται για απόφαση της συντεχνιακής ολότητας. Αυτό θα το δούμε στις 13 Ιανουαρίου , όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες της Ακαδημίας.

Ακολουθούν οι λίστες του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ που περιλαμβάνουν τη θεσμική πεντάδα αλλά και μία ακόμα, των πρωτοεμφανιζόμενων. Και στην τελευταία φιγουράρει και το όνομα μιας Ελληνίδας, της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ με το φιλμ «Queen and Slim». Προσέξτε επίσης, ότι μαζί με το όνομα του κάθε Σκηνοθέτη, το Σωματείο δίνει και τα ονόματα των στενών συνεργατών , των βοηθών Σκηνοθετών. Διότι κι αυτοί θεωρούνται μέρος της συμβολής στη Σκηνοθεσία, μια κι αυτό που θα βραβεύσουν είναι ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ κι όχι ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (ώστε να φύγουν οι απορίες για εκείνα που ανέφερα παραπάνω περί Κιούμπρικ και Χίτσκοκ)

 

Bong Joon Ho

“Parasite”

(Neon)

Mr. Bong’s Directorial Team:

·Unit Production Manager: Park Min Chul

·First Assistant Director: Kim Seong Sik

Sam Mendes

“1917”

(Universal Pictures)

Mr. Mendes’s Directorial Team:

·Unit Production Managers: Callum McDougall, Hannah Godwin

·First Assistant Director: Michael Lerman

·Second Assistant Director: Joey Coughlin

Martin Scorsese

“The Irishman”

(Netflix)

Mr. Scorsese’s Directorial Team:

·Unit Production Managers: John A. Machione, Carla Raij

·First Assistant Director: David Webb

·Second Assistant Director: Jeremy Marks

·Second Second Assistant Director: Trevor Tavares

·Additional Second Assistant Director: Ryan Robert Howard

·Location Manager: Kip Myers

Quentin Tarantino 

“Once Upon A Time In… Hollywood”

(Columbia Pictures)

Mr. Tarantino’s Directorial Team:

·Unit Production Managers: Georgia Kacandes, Nathan Kelly

·First Assistant Director: William Paul Clark

·Second Assistant Director: Christopher T. Sadler

·Second Second Assistant Director: Brendan “Bear” Lee

·Additional Second Assistant Directors: Debbie Chung, Katie Pruitt

Taika Waititi

“Jojo Rabbit”

(Fox Searchlight Pictures)

Mr. Waititi’s Directorial Team:

·Unit Production Managers: Václav Mottl, Pavel Voráček

·First Assistant Director: Mark Taylor

·Second Assistant Director: Martina Götthansová

·Second Second Assistant Director: Martina Frimelová

First-Time Feature Film Directors: 

Mati Diop 

“Atlantics”

(Netflix)

Ms. Diop’s Directorial Team:

·First Assistant Director: Vincent Prades

Alma Har’el 

“Honey Boy”

(Amazon Studios)

Ms. Har’el’s Directorial Team:

·Unit Production Manager: David Grace

·First Assistant Director: Sean Vawter

·Second Assistant Director: Colin Flaherty

·Second Second Assistant Director: Sarah Balboa

Melina Matsoukas 

“Queen & Slim”

(Universal Pictures)

Ms. Matsoukas’s Directorial Team:

·Unit Production Managers: Pamela Hirsch, Max Berryhill (Los Angeles Unit)

·First Assistant Directors: HH Cooper, Joe Suarez (Los Angeles Unit)

·Second Assistant Directors: James Roque, Johnny Recher (Los Angeles Unit)

·Second Second Assistant Directors: Sumner Boissiere, Tami Kumin (Ohio Unit)

Tyler Nilson and Michael Schwartz

“The Peanut Butter Falcon”

(Roadside Attractions)

Directorial Team:

·Unit Production Manager: Manu Gargi

·First Assistant Director: James Grayford

·Second Assistant Director: Dee Jones

·Second Second Assistant Director: Michael McKay

Joe Talbot

“The Last Black Man in San Francisco”

(A24 Films)

Mr. Talbot’s Directorial Team:

·Unit Production Manager: Natalie Teter

·First Assistant Director: Hilton J. Day

·Second Assistant Director: Dominic Martin

·Second Second Assistant Director: Jeremiah Kelleher

·Additional Second Second Assistant Director: Alex Gilbert

Ημερομηνία απονομής η 25η Ιανουαρίου

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo