Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: ΚΙ ΑΛΛΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ (ΚΑΙ ΓΙΑ) ΤΑ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ»

20 Ιανουαρίου 2020
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1787 φορές

Μετά το ΣΩΜΑΤΕΙΟ των ΜΟΝΤΕΡ που έγραψε Ιστορία δίνοντας το βραβείο του Σωματείου ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ σε ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ φιλμ, κι αυτό ήταν τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του Μπονγκ Τζουν Χο και ης ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ, ήρθε και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ να γράψει τη δική του Ιστορία. Πάλι με (και για) τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ». Απένειμε στο φιλμ το βραβείο του ENSEMBLE CAST, της ΟΜΑΔΙΚΗΣ δηλαδή ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ που στη Γλώσσα του Σωματείου Ηθοποιών σημαίνει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για λογαριασμό του τεράστιου κλάδου.

Πρώτη φορά οι ΗΘΟΠΟΙΟΙ στο Σωματείο τους επιλέγουν Ξενόγλωσση Ταινία για αυτή τη διάκριση, όπως έπραξαν κι οι Μοντέρ με την ίδια ταινία.

Γεγονός που έρχεται να αναστατώσει την προ-οσκαρική περίοδο και το τι μέλλει γενέσθαι στα Οσκαρ της 9ης Φεβρουαρίου μια κι η κορεάτικη ταινία δείχνει δύναμη κι αποδοχή στους κύκλους των Κινηματογραφιστών στην Αμερική, σχεδόν απροσδόκητη. Η Νότιος Κορέα δεν είχε ως τώρα προταθεί ποτέ για Ξενόγλωσσο Οσκαρ με ταινία της και ξαφνικά με τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» έρχεται κι απειλεί το Σύμπαν..

Βέβαια…  Νο 1, το Βραβείο του ENSEMBLE CAST  δεν σημαίνει υποχρεωτικά και Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια όπου είδαμε να βραβεύονται με το σχετικό βραβείο ταινίες όπως το «BLACK PANTHER» ή οι «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ» (Hidden figures).

Βέβαια…. Νο 2, προηγήθηκε το Βραβείο του Σωματείου Παραγωγών που πήγε στο «1917» οπότε καθόμαστε σε μια γωνιά και παρατηρούμε ποιο από τα δύο σωματειακά βραβεία θα αποδειχτεί ισχυρότερο.

Κι αναμένεται και το Βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών, το οποίο θα αποβεί καθοριστικότατο.

Πάντως η υπεροχή της ταινίας της Νότιας Κορέας «Παράσιτα»  εντυπωσιάζει με το ότι συμβαίνει σε μια χρονιά που ο αμερικανικός και πλατύτερα ο αγγλόφωνος κινηματογράφος είχε πολύ δυνατές ταινίες.

Κατά τα άλλα στις μεμονωμένες, στις ατομικές ερμηνείες, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ μάλλον ξεκαθάρισε τα πράγματα κι η τετράδα των νικητών του Σωματείου θα είναι μάλλον κι η τετράδα του Οσκαρ: Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ «JOKER», Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ : ΡΕΝΕ ΖΕΛΒΕΓΚΕΡ «JUDY», Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: ΜΠΡΑΝΤ ΠΗΤ «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ», β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: ΛΩΡΑ ΝΤΕΡΝ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ»

Αν δεν είχε έρθει το Βραβείο του Ensemble Cast να μετατρέψει τα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» σε ΕΙΔΗΣΗ, σε αυτό το δημοσίευμα θα πανηγυρίζαμε για την επιβεβαίωση περί ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ που τον λαχταρούν οι άπειροι θαυμαστές του, θα λέγαμε και για τον ΜΠΡΑΝΤ ΠΗΤ πως πιστοποιείται πλέον έναντι Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι από τον «Ιρλανδό», με άλλα λόγια θα στρεφόμασταν γύρω από τους σταρ.

Εννοείται πως οι θαυμαστές της κορεάτικης ταινίας έχουν χάσει τον ύπνο τους από τον ενθουσιασμό και ΔΙΚΑΙΩΣ.

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo