Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ «ΠΕΡΣΟΝΑ»

06 Φεβρουαρίου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 2383 φορές

Αν υπάρχει μια λέξη για να χαρακτηρίσει τον ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, είναι η λέξη «ΠΕΡΣΟΝΑ». Διότι μέσα στην «περσόνα» χωράει και η λέξη και η έννοια «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ»

«Περσόνα» ήταν,  κι αυτή η περσόνα είναι που του έφτιαξε τον ΠΑΝΑΞΙΟ Μύθο του!

Προσωπικότητα ήταν ο Κερκ Ντάγκλας, πάνω από ο,τιδήποτε άλλο.

Αυτή η προσωπικότητα είναι που του έφτιαξε την «περσόνα», πέρα από το αν ήταν ή δεν ήταν μεγάλος Ηθοποιός, να του δίνουν μεγάλοι σκηνοθέτες τα σενάρια τους. Κι ο Μαρκ Ρόμπσον κι ο Μπίλυ Γουάιλντερ κι ο Βιντσέντε Μινέλι κι ο Γουίλιαμ Γουάιλερ –  την περσόνα του είναι που ήθελαν για να ντύσει τους χαρακτήρες των έργων τους . Πιο πολύ για να τους ντύσει αυτός παρα για να το ντύσουν εκείνοι. Ακόμα κι ο Ηλίας Καζάν, ο γκρινιάρης και μεμψίμοιρος κι αυστηρός κι απαιτητικός Καζάν, στην «περσόνα» του Ντάγκλας κατέφυγε όταν ο Μάρλον Μπράντο τεμπέλιασε για μια ακόμα φορά και την τελευταία στιγμή ακύρωσε τον «Συμβιβασμό». Δεν τρελαινόταν ο Καζάν για τον Ντάγκλας , σύμφωνα με τις δικές του εμμονές περι Ηθοποιίας, όμως η προσωπικότητα του τον έβγαλε ασπροπρόσωπο.

Η περσόνα του είναι που όποιον ρόλο έπαιξε τον «σφράγισε», κυρίως με την περσόνα του, λιγότερο με την ηθοποιία του. Ηθοποιία και περσόνα στην περίπτωση του Κερκ Ντάγκλας , όμως,ήταν ένα και το αυτό.

Η περσόνα του είναι που δεν του δόθηκε Οσκαρ για συγκεκριμένη ερμηνεία σε καμία από τις τρείς υποψηφιότητες, η περσόνα του είναι που του έστειλε απευθείας το τιμητικό!!! Το ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ!!

Η περσόνα του είναι που τον έκανε παραγωγό, που ήθελε τις τύχες των ταινιών του στα χέρια του και να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Μόνο που ως «περσόνα», ως Προσωπικότητα, δεν ήθελε να έχει τον έλεγχο όπως κάποιοι άλλοι σταρ είτε της εποχής του είτε μεταγενέστερων χρόνων, που ήθελαν να κάνουν κάνουν τους παραγωγούς ή τους σκηνοθέτες προκειμένου να έχουν τη γη να περιστρέφεται γύρω από αυτούς. Ο Κερκ Ντάγκλας ήθελε με καλλιτεχνικούς όρους ως παραγωγός τον έλεγχο, κι αυτό είναι που τον ανέβασε στην κορυφή και  στην αιωνιότητα του ΜΥΘΟΥ.

Η Περσόνα είναι που τον έστειλε στη μυθική πλεον απόφαση που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, να τερματίσει τον Μακαρθισμό, με το να επιβάλει το όνομα του Ντάλτον Τράμπο ως διασκευαστή του βιβλίου του Χάουαρντ Φαστ, σε σενάριο. «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»! Χωρίς να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Με τη δύναμη της προσωπικότητας του. Αποδεικνύοντας έτσι ότι ήταν θέμα τόλμης να τερματιστεί ο μακαρθισμός και τίποτε περισσότερο. Με το όνομα του πλέον. Και με την απόφαση του. Και παρέσυρε επί τόπου τον Οττο Πρέμινγκερ, να χρησιμοποιήσει κι αυτός το όνομα του Ντάλτον Τράμπο στη σεναριακή διασκευή του βιβλίου του Λέον Γιούρις «Εξοδος», δυο ταινίες που βγήκαν ταυτόχρονα, δυο μεγάλες παραγωγές, με το όνομα του Ντάλτον Τράμπο φαρδύ πλατύ  κι εξ αυτού με την επισημοποίηση του τέλους του μακαρθισμού.

Με τον έλεγχο του στην ταινία προσέλαβε τον Στάνλεϋ Κιούμρικ τον οποίο δεν εκτιμούσε ως σκηνοθέτη, σύμφωνα με τα όσα λέει ΚΑΙ στο βιβλίο του, είχαν σκοτωθεί στα γυρίσματα του «Σταυροί στο μέτωπο»,δεν εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για αυτόν, τον προσέλαβε στον «Σπάρτακο» ως υπάλληλο του επειδή τον θεωρούσε του χεριού του. Το τι κατασκευάζουν τα δημοσιεύματα και πως τα παρουσιάζουν, είναι μια άλλη ιστορία που άπτεται της χαλκευμένης πραγματικότητας κι όχι της κανονικής. Αλλωστε, για τον «Σπάρτακο» εγωιζόταν πως ήταν μια δική του ταινία και κανενός αλλουνού..

Αυτή η έντονη περσόνα είναι που τον είχε στρέψει στην παραγωγή όπως είπα και πιο πάνω και μαζί με αυτόν και δύο δυο σπουδαίους συναδέλφους του, τον Μπαρτ Λάνκαστερ, με τον οποίο συνδεόταν με προσωπική, ζεστή φιλία μέχρι να φύγει πρώτος ο Λάνκαστερ , και του Γκρέγκορυ Πεκ, οι οποίοι, ακριβώς όπως ο Κερκ Ντάγκλας, σε ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, έψαχναν σενάρια κι έκαναν ταινίες που ανέβαζαν το κύρος του Κινηματογράφου κι αυτό κράτησε χρόνια.Ο Πολ Νιούμαν είναι ένας, κατά δέκα χρόνια νεότερος τους, που ακολούθησε την ίδια πορεία, στο να ψάχνεται και να θέλει να κάνει καλές ταινίες.

Κι ως Περσόνα, χαιδεμένη κι από τη Μοίρα, που του επιφύλαξε μια φτωχική, στερημένη παιδική ηλικία – Ο τίτλος του βιβλίου του «Ο γιός του ρακοσυλλέκτη» είναι εύγλωττος- του επιφύλαξε και μια μακροζωία  της απόλυτης ολοκλήρωσης, χωρίς ίχνος φθοράς. Συνήθως, σε αυτές τις χαϊδεμένες από τη Μοίρα περσόνες, το τέλος έρχεται σύντομα για να φτιάξει αλλιώς τον μύθο. Στον ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ήθελε και τη Μακροζωία ως μέρος του Μύθου του!!!!

103… Καλά είναι…

 

 

Τροποποιήθηκε Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 21:00
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo