Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

MASTERCLASS TARANTINO 3: ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

24 Απριλίου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1149 φορές

Τρίτη ταινία του masterclass Tarantino στη Nova, ο θρυλικός "ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ"

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

 Ωρα 21.40 απόψε, η ΤΡΙΤΗ ταινία του Masterclass by TARANTINO, στη NOVA κι είναι ο "ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΆΡΗΣ"

Δεν κρατιέμαι από την ανυπομονησία περί επιρροών του διότι ο ΤΑΡΑΝΤΊΝΟ, είναι Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος , με έμφαση στο σενάριο. Το εγκώμιο του Πολ Μαζούρσκυ στο "Μπομπ και Καρολ και Τεντ και Αλικη" το έπλεξε πιάνοντας τη δουλειά από τη σεναριακή ιδιότητα και τη σκηνοθετική την έθιγε ενδιαμέσως. Στο "Αγκάθι", όπου ο σκηνοθέτης δεν είχε γράψει το σεναριο, ασχοληθηκε με τη σεναριακή δουλειά , με τους ηθοποιούς δια του σεναρίου, έδωσε ένα μάθημα περι του πως κτίζεται σεναριακά μια ταινία και περι του πως ξεκαθαρίζει, με ποιές διαδικασίες, το ποιός είναι ο κεντρικός ήρωας της.
Στον "Ξένοιαστο καβαλάρη" έχω μεγάλη περιέργεια διότι και στα Οσκαρ για το ΣΕΝΑΡΙΟ είχε προταθεί (και για την supporting ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον, που από εκεί εκτοξεύτηκε με το ρόλο του αλκοολικου δικηγόρου και πέρασε στα μεγάλα σαλόνια..) κι επειδή πολλοί, χωρίς να φταίνε αλλά ας όψονται τα δημοσιεύματα της συμφοράς και της λάθος διάγνωσης, πράγματα του σεναρίου τα νομίζουν για....σκηνοθεσία. Ειδικά στον¨Ξένοιαστο καβαλάρη" που εικονοποιεί τις παραισθήσεις από τα LSD και λοιπά, οι της σύγχυσης το περνούν για σκηνοθεσία. Μόνο που αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στα σενάρια διότι από τα σενάρια εκπορεύονται. Ενα πλήρες σενάριο έχει ακόμα και τη θέση κάμερας για τον ήρωα- κι όχι μόνο για τον ήρωα. Μιλώ για ΣΕΝΑΡΙΟ,όχι για ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ όταν φτάνουμε στο γύρισμα..Συνεπώς η Σκηνοθεσία είναι κάτι άλλο, πιό εσωτερικό, έχει να κάνει με άλλα πράγματα .....
Κι επειδή αυτό το έργο το συνυπογράφουν με ένα περίεργο τρόπο οι δύο πρωταγωνιστές του, οι δύο ηθοποιοί, το σενάριο από κοινού ΝΤΕΝΙΣ ΧΟΠΕΡ και ΠΗΤΕΡ ΦΟΝΤΑ, τη σκηνοθεσία μόνος του ο Χόπερ , θέλω να δω απο που το πιάνει ο Ταραντίνο και τι θα μας πει, αν και αυτή η "επιρροή" του ακούγεται πιό " συνάδουσα"με το έργο του.

 

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε ΤΕΣΣΕΡΑ πράγματα θα σταθώ του masterclass ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ γύρω από την επιρροή του "ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ"
1. Ανέλυσε την έννοια "αντικουλτούρα" που ήταν αυτο το οποίο εισηγήθηκε τρόπον τινά η ταινία των Φόντα-Χοπερ, κι επέλεξε να την πει μέσα από το είδος "ταινία μοτοσυκλετιστών".Κι ενώ πέρασε από πολλά στάδια αναγνωρισης, έχει επικρατήσει ως μη ξεπερασμένη διότι προφανώς εχει το κάτι παραπάνω κι αυτό δεν είναι παρα η αυθεντικότητα αυτής της κουλτούρας, της αντικουλτούρας.
2. Το soundtrack.Είναι, είπε, η ταινία του επιβάλλει το soundtrack album που μπορεί δηλαδή και παίρνει έτοιμα κομμάτια και τα διασπείρει σε όλη την ταινία, τα κάνει "ηχητική μπάντα" της. Κι ότι ο ίδιος, στις δικές του ταινίες, κι ειδικά στο ¨Κάποτε στο Χόλυγουντ" το κάνει αυτό συστηματικά κι είναι κάτι που το έδωσε, μαζί με άλλα, ο "Ξενοιαστος καβαλάρης"
3. Εκεί που σας ειδοποίησα χωρίς να εξηγήσω: Μα ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ. Σε τι τον επηρέασε ΑΜΕΣΑ στο ¨Κάποτε στο Χόλυγουντ" ο "Ξένοιαστος καβαλάρης"; Ακούτε: ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ. Είπε λοιπόν ο Ταραντίνο , ότι ο "Καβαλάρης" μέσα στην ολοκλρωμένη "αντικουλτούρα" εισηγήθηκε και τα χίππικα μαλλιά. Τα οποία δεν υπήρχαν στο σινεμά ως εκείνη τήν ώρα. Αυτό τον είχε εντυπωσιάσει, είχε δουλεψει πολύ μέσα του, και στο "Καποτε στο Χόλυγουντ" - κι έδειξε τις σκηνες- έγραψε ολόκηρη σκηνή πάνω στον Ντι Κάπριο, εκεί που στο καμαρίνι του ο "Σαμ Γουαναμέηκερ" του λέει να αλλάξει λοοκ και του εισηγείται το χίπικο , ότι το έγραψε ο Ταραντίνο ως επιρροή αλλά κι αναφορά στο 1969 του "καβαλάρη" κι ότι το έκανε και μέρος του ήρωα κι ότι του το ολοκληρώνει (ΟΤΑΝ ΕΣΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ!!!) με τη σκηνή στο αεροπλάνο, όταν επιστρέφει από τη Ρώμη και τα μαλλιά του εχουν αλλάξει "κουπάρισμα" μαζί με τις άλλες αλλαγές). Ακου να δεις. Ολόκληρο συμπληρωμα χαρακτήρα
4. Και λιαν σημαντικό είναι η ανάλυση που κάνει στο φινάλε , για το φινάλε, κι αναλύει κάτι εξόχως ενδιαφέρον σεναριακά, πως το φινάλε είναι που δίνεις υπόσταση ότι υπάρχει ιστορία ενώ μέχρι τότε βλέπαμε ανάκατα..Ναι, Κι η σκηνή του φινάλε είναι που αυτοματως πακετάρει τα "ανάκατα" και δείχνει τι ακριβώς ήταν.

 

 

 

 
 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo