Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

MASTERCLASS TARANTINO 9 : ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

30 Απριλίου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1337 φορές

Γουέστερν είναι το σημερινό προτελευταίο και το αυριανό τελευταίο masterclass TRANTINO στη NOVA. Το σημερινό, μάλιστα, μάθημα περί του γουέστερν "ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" είναι μάθημα μεγατόνων

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

"TA ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" είναι το αποψινό φιλμ που θα μας κάνει masterclass ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ στη NOVA. Κι είναι ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ. Γουέστερν, από εκείνα, τα "μικρά", που τον ενέπνευσαν. Οχι από τα άλλα τα μεγάλα και τα ονομαστά
Είναι το "GUNMAN'S WALK"που κάποιοι ίσως και να το ξέρετε ως "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ". διότι συνηθιζόταν τότε, σε αυτά τα κάπως b-movies, οι διανομείς να τους αλλάζουν τίτλο κατά την επανακυκλοφορία τους.
Οπως και νάχει, προκαλεί το ενδιαφέρον το γεγονός ότι πρόκειται για γουεστερν του 1958(!!!) Κι όχι των late 60s.
Αρα, σε τι τον επηρέασε;
Πιστεύω ότι το ένα έχει να κάνει με τον σκηνοθέτη ΦΙΛ ΚΑΡΛΣΟΝ, που είναι από αυτούς τους "βήτα" που αγαπά πολύ ο Ταραντίνο του οποίου έδειξε κι άλλη ταινία, "Τα μυστικά όπλα των κατασκόπων"
Δευτερον πιστεύω , η καλύτερα ΝΟΜΙΖΩ, ότι έχει να κανει με τον ΤΑΜΠ ΧΑΝΤΕΡ που παίζει τον ένα από τους δυο γιούς του σκληρου"¨ΒΑΝ ΧΕΦΛΙΝ (τον άλλο τον παίζει ο ΤΖΕΗΜΣ ΝΤΑΡΕΝ) και μάλλον θα μας μιλήσει για τους ηθοποιούς αυτού του είδους που στη συνέχεια χάθηκαν, έληγε η μπογια τους και δεν τους έπαιρναν σε δουλειές, έχει ξανα-αναφερθει στον Ταμπ Χάντερ και θεωρώ ότι είναι από αυτούς που τους είχε "ορόσημο" για το ρόλο του Ντι Κάπριο στο "Κάποτε στο Χόλυγουντ", για το είδος ηθοποιών που εκπροσωπεί ο χαρακτήρας του Ντι Κάπριο αλλά και για το είδος του γουέστερν που από τα συνοικιακά (στην Ελλάδα) και τα drive-in ή τα double features στην Αμερική, μετακόμισαν στα 60ς στην τηλεόραση και μετά στην ...αφάνεια
Θα το δούμε και θα σας πω

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

 

Φαίνεται πως έχω αρχίσει και μπαίνω στο πνεύμα του, χάρη σε αυτά τα μαθήματα κι οι λόγοι για τους οποίους μας έδειξε απόψε στη NOVA, "ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" ήταν αυτοί που ανέφερα στο σημείωμα που έγραψα πριν δω την ταινία.
Στον ενα λόγο, στο σκηνοθέτη ΦΙΛ ΚΑΡΛΣΟΝ δεν στάθηκε πολύ πέρα της υπενθύμισης του θαυμασμού προς αυτόν και του ότι "Τα λύτρα της προδοσίας" τα θεωρεί το καλύτερο από τα γουέστερν που γύρισε.
Στο δεύτερο όμως, λόγο, αυτόν που είχα υποπτευθεί, στον ΤΑΜΠ ΧΑΝΤΕΡ στο ΄ότι ήταν ηθοποιός-μοντέλο για το ρολο του Ντι Κάπριο, έδωσε ρέστα.
Διότι ακριβώς για αυτό μας την έδειξε, και να μας ζητησει να τη δούμε σαν να έπαιζε το ρόλο του Ταμπ Χαντερ ο "Ρικ Ντάλτον" , ο χαρακτήρας του Ντι Κάπριο, ΟΧΙ Ο Ντι Κάπριο.
Ομως αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στο άλλο που επακολούθησε, στη δευτερη παρεμβαση κι ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΩ..
Μας θύμισε λοιπόν, μιά αφίσα, στα ντεκόρ του "Κάποτε στο Χόλυγουντ", που είχε το Ντι Καπριο και το όνομα του "Ρικ Ντάλτον" ως πρωταγωνιστή και τίτλο "ΤΑΝΝΕR". Αυτή μας είπε πως είναι μια ταινία που φαντάστηκε ότι θα έπαιζε ο "Ρικ Ντάλτον" κι ήταν βγαλμένη ακριβώς από τα "Λύτρα της προδοσίας"
Κι αρχίζει τώρα κι εξιστορεί; Τι; Αρχίζει να μας λέει , τον χαρακτήρα του "Ρικ Ντάλτον" που τον έφτιαξε απ΄αυτά εδώ τα φιλμ, μας υπενθυμίζει αφίσες που είχε ως ντεκορ στην ταινία από διάφορα γουέστερν με τον Ρικ Ντάλτον να παίζει πότε δίπλα στον ΡΟΜΠΕΡΤ ΤΕΙΛΟΡ, πότε πλάι στον ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΓΚΡΕΗΝΤΖΕΡ, έδειξε αφίσες από ένα φιλμ ασπρόμαυρο αστυνομικό, δίπλα στη ΣΟΥΖΑΝ ΠΛΕΣΕΤ, όπου θα έπαιζε ο "Ρικ Ντάλτον" σε άλλο είδος, σε θριλερ, προκειμένου να εξελιχθεί ως σταρ.
Για κάθε μιά από αυτές τις αφίσες είχε φτιάξει κι ολόκληρη ταινία , ολοκληρη υπόθεση, επίσης για την κάθε συνεργασία της εκάστοτε ταινίας είχε φτιάξει και "παρασκήνια" και "κουτσομπολιά" για το ποιός ήταν να πάρει το ρόλο και ποιός τον πήρε, που τσακώθηκε ο "Ρικ Ντάλτον"...
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ; Φτιάχνοντας τον ήρωα, εφτιαχνε ΑΝΘΡΩΠΟ, το έγραψα και σε παλαιότερη ανάρτηση, του έφτιαχνε όχι μόνο πλήρη ζωή, του έφτιαχνε και καριέρα, του έφτιαχνε και σενάρια από τα οποία έκανε αυτήν την καριέρα. Κι αφού τον ολοκλήρωσε ως ΑΝΘΡΩΠΟ, τότε τον έκανε ήρωα ταινίας και βρήκε το σενάριο .
Μπορούμε τώρα να καταλάβουμε ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ερμηνεία έχει κάνει ο ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ αλλά και πως δίνονται τα ΟΣΚΑΡ ΣΚΗΝΙΚΩΝ. ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ, βγαίνουν μέσα από το ΣΕΝΑΡΙΟ
ΕΧΩ ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΤΕΙ

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo