Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

MASTERCLASS TARANTINO 10 : ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ

01 Μαΐου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1428 φορές

Κι εδώ τελειώνει (όπως όλα τα ωραία πράγματα...) το masterclass TARANTINO στη NOVA. Με γουέστερν. ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

Καουμπόϊκο '60ς σήμερα ως τελευταίο masterclass από τον ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ στη nova, ώρα 21.30.

Καουμποϊκο, όχι...γουέστερν
Και λέω "καουμπόϊκο" διότι έτσι συνήθιζαν να "αποκαλούν" τα γουέστερν στη συνοικία, στα συνοικιακά σινεμά. Το "γουέστερν" έκανε για τα συνοικιακά πιό...φλώρικο.., πιό "κυριλάτο". Το "καουμπόϊκο" έσφυζε από μαγκιά κι αντριλίκι. Ως κάτι που δεν είναι για τις γυναίκες.
Και το καουμπόικο με το οποίο θα μας αποχαιρετήσει ο maestro είναι "ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ" (Arizona raiders)
Κι ο λόγος ,πιστεύω, που το διάλεξε είναι όχι μόνο για το είδος, που έτσι κι αλλιώς εμπίπτει στα γούστα του τα γενικότερα και σε εκείνα από τα οποία πήρε ερεθίσματα, μια κι η σχέση του Ταραντίνο με το σινεμά είναι ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ, αλλά κυρίως για τον Πρωταγωνιστή.
Ο ΟΝΤΙ ΜΕΡΦΥ είναι ΜΟΡΦΗ.
Μια ιδιάζουσα περίπτωση, που αγγίζει τα όρια του "καλτ" Ο ΟΝΤΙ ΜΕΡΦΥ είναι ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Με αμέτρητα παράσημα.
Ενας "ΛΟΧΙΑΣ ΓΥΟΡΚ" της ζωής μόνο που δεν είναι ΑΝΤΡΑΚΛΑΣ σαν τον ΓΚΑΡΥ ΚΟΥΠΕΡ
Ως ήρωας του Πολέμου πέρασε στο σινεμά, κι έφτασε στο σημείο να παίξει και σε έργα κορυφαίων όπως του ΤΖΟΤΖΕΦ ΜΑΝΚΙΕΒΙΤΣ ή του ΤΖΩΝ ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Ο Μάνκιεβιτς μαλιστα του είχε κάνει και τον "Ησυχο Aμερικανο" (The quiet American), αυτό που έγινε remake με τον Μάικλ Κέην στ οποίο προτάθηκε για Οσκαρ ο Κέην το 2003.
Η φυσιογνωμία του δεν είναι "ηρωϊκή", όμως ως προσωπικότητα ταυτίστηκε με τα γουέστερν και τα πολεμικά καθώς και με τον υπαρκτό μύθο των παρασήμων και νομίζω ότι ο Ταραντίνο θα μας πει ουσιαστικά πράγματα για αυτόν , και σε σχέση με το συγκεκριμένο φιλμ και το συγκεκριμένο είδος, και το συγκεκριμένο μοντέλο ηθοποιού, και πλέον θα έχουμε πληρέστατη εικόνα του παζλ από το οποίο προήλθε ο ρόλος του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο "Κάποτε στο Χόλυγουντ", ο "Ρικ Ντάλτον"

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

Με μπέρδεψε λίγο ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ταραντίνο στο αποψινό, τελευταίο του masterclass στη Nova.
Διότι την ταινία δεν μας την έδειξε για τον Οντι Μέρφι- κι ως εδώ πάμε καλά-αλλά για τον άλλο ηθοποιό, τον ΜΠΕΝ ΚΟΥΠΕΡ, που του κάνει support στην ταινία που είδαμε , το καουμπόικο "ΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗς ΑΡΙΖΟΝΑΣ" (Arizona Raiders) λέγοντας μας ότι αυτου του ηθοποιού το ρόλο θα έπαιζε ο "Ρικ Ντάλτον", ο Ντι Κάπριο του "Κάποτε στο Χόλυγουντ". Και μας παρότρυνε σε κάθε παρεμβαση να βλέπουμε τον "Ρικ Ντάλτον"
Μόνο που προσωπικά ο Μπεν Κούπερ μου φάνηκε ασήμαντος. Και προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ο δάσκαλος επιμένει. Συνειδητοποίησα ότι σε μενα "Ρικ Ντάλτον" ήταν ο Ντι Κάπριο κι όχι ο... Ρικ Ντάλτον...
Με αυτό το περιστατικό, ή το παράδειγμα συνειδητοποίησα το παιχνίδι ταύτισης στο οποίο μας είχε βάλει σε αυτά τα ΔΕΚΑ μαθήματα, και μας επέτρεψε να χαθούμε κάπου ανάμεσα σε Ρικ Ντάλτον, Λεονάρντο Ντι Κάπριο κι όλους αυτούς τους ηθοποιούς αυτού του είδους που είτε έπαιζαν σε ταινίες του δεκαημέρου ή αναφέρονταν στις παρεμβάσεις του.
Το φετινό μάθημα έγινε η ΕΠΙΤΟΜΗ όλων των προηγηθέντων διότι τό έστρεψε όλο σε αυτούς τους ηθοποιούς της εποχής εκείνης που πέρασαν στην τηλεόραση, ανακάτεψε υπαρκτά πρόσωπα και ρόλους, έκανε και υποθέσεις πάνω στο casting ταινιών αν του τάδε ηθοποιού η καριέρα είχε ακολουθήσει εκείνη την οδό, αν θα είχε παίξει αυτο το ρόλο ή ποιόν άλλο θα μπορούσε να είχε παίξει , αν θα είχε πάει στην Ιταλία για σπαγγετι και κατασκοπικά ερζάτς τι ρόλους θα άφηνε κι αν περναγε στην τηλεόραση τι θα γινόταν μετά και τι απέγιναν ένα σωρό ονόματα που αράδιασε όταν ξαφνικά έπαψαν να τους δίνουν δουλειά. Αλλα και τι καριέρες που έγιναν από αυτούς τους "ξεμπογιατισμένους" όταν τους καλούσαν μετά από χρόνια να κάνουν guest ως πρωταγωνιστές επεισοδίων σε τηλεοπτικές σειρές κι αν και σε ποιούς παρατηρείτο μια δευτερη ευκαιρία..Και κάπου εκεί ανάμεσα τους, ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ, ο "ΡΙΚ ΝΤΑΛΤΟΝ"
Συνιστώ, σε όσους θέλουν να δουν τις ταινίες του masterclass από το ON DEMAND της Nova,να ακολουθήσουν τη σειρά των κειμένων που είναι κι η σειρά προγραμματισμού τους από τον Ταραντίνο διότι έχουν το λόγο τους αλλά δια γυμνού οφθαλμού δεν φαίνεται . Κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο όταν το ολοκληρώσει.
Με αυτά τα δέκα φιλμ - μαθήματα, μας έβαλε στην ψυχή της ταινίας "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ
Αλήθεια, ο "Μπραντ Πιτ" που ήταν σε όλο αυτό; Την απάντηση ας την δώσουν εκείνοι που απορούσαν "γιατί supporting:"
Διότι τα μαθήματα έδειξαν ποιός είναι ο leading character. Και σε ένα από αυτά, στο "ΑΓΚΑΘΙ" συγκεκριμένα μιλα και για το πως διαμορφώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος, ποιός είναι αυτός που κινεί την ιστορία ή τίνος την ιστορία λεει το σεναριο. Κι όχι το πόσο εμφανίζεται ή αν κλέβει την παράσταση (περίπτωση Γκόλντι Χωουν πλάι στην Μπεργκμαν) (όπως, άλλωστε, και του ΜΠΡΑΝΤ ΠΗΤ)
ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

Τροποποιήθηκε Παρασκευή, 01 Μαΐου 2020 17:57
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo