Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΟΣΚΑΡ 2021- Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ: ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΚΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΚΙ Ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ.

15 Μαρτίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1394 φορές

Η πρώτη ματιά του PANTIMO.GR στις ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ 2021 ξεκινά με επισήμανση συναισθηματικού χαρακτήρα, με το γεγονός ότι επιβραβεύτηκαν με υποψηφιότητα  τα ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ δύο άξιων ΕΛΛΗΝΩΝ καλλιτεχνών του σινεμά που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο ένας είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ , που προτάθηκε για το ΟΣΚΑΡ ΜΟΝΤΑΖ στην ταινία «ΠΑΤΕΡΑΣ» με τον ΑΝΤΟΝΥ ΧΌΠΚΙΝΣ και την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ («γουρλού» η Κόλμαν ως προς τους Ελληνες μοντέρ- κι ο Γιώργος Μαυροψαρίδης σε δικη της ταινία είχε προταθεί, στην «Ευνοούμενη»). Ο άλλος είναι ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ που προτάθηκε για το ΟΣΚΑΡ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στην ταινία «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ».

Και να σκεφτεί κανείς ότι το Σωματείο των Μοντέρ , τον Λαμπρινό δεν τον είχε επισημάνει, μόνο τα BAFTA τον πρόσεξαν.. Οι ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ δηλαδή. Η χαρά μου είναι μεγάλη διότι η συμβολή του στην ταινία είναι τεράστια, ο ΦΛΟΡΙΑΝ ΖΕΛΕΡ, συγγραφέας του θεατρικού έργου «ΠΑΤΕΡΑΣ», που μετά τη σκηνική επιτυχία στο Παρίσι θέλησε να το μεταφέρει στην οθόνη και να το σκηνοθετήσει ο ίδιος, στον ΛΑΜΠΡΙΝΟ κατέφυγε για τις κινηματογραφικές έμπειρες λύσεις, στον Λαμπρινό που είναι κορυφαίο όνομα του Μοντάζ στη Γαλλια, τιμημένος με «Σεζάρ» το 2019 για το «Μετα τον χωρισμό». Όταν φτάσουμε στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΖ στα προσεχή  και καθιερωμένα αφιερώματα του PANTIMO.GR, θα μιλήσω αναλυτικά για το θέμα.

Ο δε ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, με την κάμερα του υποκατέστησε τη σκηνοθεσία, όπως κι ο Λαμπρινός στο δικό του, στη «ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ», όπου με η χρήση των φακών και την κίνηση της κάμερα έδωσε την ώθηση στο Μοντάζ που υπαγορευόταν από το σενάριο και τον τρόπο γραφής κι ανέλαβαν την κινηματογραφική διάσταση της ταινίας.

Τόσο στην ταινία του Λαμπρινού όσο και στου Παπαμιχαήλ, οι Σκηνοθέτες των ταινιών, Φλοριάν Ζελέρ και Ααρον Σόρκιν, ΔΕΝ προτάθηκαν στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ είδε στα επιτεύγματα τα βοηθήματα να προέρχονται από αλλού…Κι απέδωσε τα του Καίσαρος τω  Καίσαρι στην κάθε περίπτωση.

Υπενθυμίζω ότι ο Φαίδων Παπαμιχαήλ προτείνεται γα δεύτερη φορά, είχε προταθεί το 2014 για τη «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέην και το είχε χάσει από τον ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΛΟΥΜΠΕΖΚΙ για το «GRAVITY»

Από το σύνολο τώρα, η πρώτη ματιά δίνει ένα αριθμητικό προβάδισμα στο «ΜΑΝΚ» με 10 Υποψηφιότητες…ΟΜΩΣ , δεν του αναγνώρισε Σεναριο ούτε Μοντάζ άρα του δυσχεραίνει τη θέση… Κυρίως η απουσία του Σεναρίου δηλώνει πως δεν υιοθέτησαν το περιεχόμενο αλλά την ΤΑΙΝΙΑ ΩΣ ΤΑΙΝΙΑ. Κι αυτό γίνεται νίκη του σκηνοθέτη Ντέηβιντ Φίντσερ.

Το »Μανκ» των 10 (υποψηφιοτήτων) έρχεται αντιμέτωπο με τις ….6άδες. Οι ταινίες που προτάθηκαν στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ έχουν όλες από 6 υποψηφιότητες πλην του «PROMISING YΟUNG WOMAN» που έχει 5.Σε αυτές τις 5 όμως είναι κι η σκηνοθεσία και το σενάριο κι η πρωταγωνίστρια Κάρεϊ Μάλιγκαν αλλά και το Μοντάζ!  Κι η σκηνοθέτης του φιλμ αυτού, η ΕΜΕΡΑΛΝΤ ΦΕΝΕΛ, μπαίνει στην 5άδα της Σκηνοθεσίας όπου για πρώτη φορά έχουμε δύο γυναίκες στην κατηγορία αυτή από εκεί που κάποτε δεν υπήρχαν.

Η άλλη είναι η ΚΛΟΕ ΖΑΟ του «NOMADLAND», η οποία έχει δικές της, ΑΤΟΜΙΚΕΣ της, τις 4 από τις έξη υποψηφιότητες της ταινίας. Διότι είναι και ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ και ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ και ΜΟΝΤΕΖ. Μιλάμε για θηλυκό ….Αλφόνσο Κουαρόν…ή και για Ντέηβιντ Λην, τότε με το «Πέρασμα στην Ινδία» που είχε προταθεί και για τη σκηνοθεσία και για το Σενάριο και για το Μοντάζ….Οι  δυο  κατηγορίες που δεν περιλαμβάνεται η Ζαο είναι της πρωταγωνίστριας (Φράνσες Μακ Ντόρμαντ)  και της Φωτογραφίας…χαχαχα

Το »ΜΙΝΑΡΙ» τα πήγε πολύ καλά στις μεγάλες κατηγορίες όπως φυσικά τα έχουν πάει πολύ καλά, κι ας μην περιλαμβάνονται στη Σκηνοθεσία, ο «ΠΑΤΕΡΑΣ», «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ» και το «SOUND OF METAL» καθώς και το «JUDAS AND THE BLACK MESSIAH»

Οι ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ έκαναν και πάλι την ΥΠΕΡΒΑΣΗ, όπου επέλεξαν Σκηνοθέτη Ξένης Ταινίας στην 5άδα, προτίμησαν την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του  ΤΟΜΑΣ ΒΙΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ της ΔΑΝΙΑΣ στο «ANOTHER ROUND», που προτάθηκε και για το ΔΙΕΘΝΕΣ (Πρώην Ξενόγλωσσο) ΟΣΚΑΡ, στη θέση του Ααρον Σόρκιν που περιλάμβανε το Σωματείο. Αυτή ηταν κι η μόνη παρέκκλιση από την 5άδα του Σωματείου Σκηνοθετών.

Οι θαυμαστές της ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ αναφτερώνουν τις ελπίδες τους να τη δουν νικήτρια στο «ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΙΛΜΠΙΛΗ» όπου της αναγνωρίστηκε κι ΕΡΜΗΝΕΙΑ μαζί με το ΜΑΚΙΓΙΑΖ, από κει και πέρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίπολο ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΒΑ και ΓΙΟΥ ΤΖΑΝΚ ΓΙΟΥΝ αλλά αυτά θα τα πούμε στις αναλύσεις.

Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις ανα κατηγορία, ας πούμε στον ΗΧΟ, όπου τώρα που συγχωνεύτηκε η κατηγορία με το ηχητικό μονταζ των ηχητικών εφφέ ,απουσίασε το «Tenet», άρα έχουμε να μιλήσουμε περί Ηχου  αλλά αυτά θα τα πούμε στις επιμέρους αναλύσεις στα Αφιερώματα.

Η απονομή θα γίνει στις 25 Απριλίου 2021, τα αφιερώματα του PANTIMO.GR ξεκινούν την Τετάρτη 17 Μαρτίου

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo