Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ΑΝΑΛΥΣΗ 4: ΗΧΟΣ

23 Μαρτίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1871 φορές

Φέτος στην Κατηγορία του ΗΧΟΥ έχουμε να παρατηρήσουμε και να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το ότι φέτος, Ηχος και Ηχητικό Μοντάζ , το τελευταίο με όλα τα συμπαρομαρτούντα του, συμπεριλαμβανομένων και των Ηχητικών Εφφε, συγχωνεύθηκαν σε ενιαίο βραβείο. Από την απονομή του 1964, τότε που αυτά διαχωρίστηκαν από τον συνολικό Ηχο και με τα χρόνια εξελίχθηκαν και μεταλλάχθηκαν, δίνοντας την τελευταία 20ετία το βάρος στο μοντάζ του ήχου. Μέχρι και την απονομή του 1963, από καταβολής ομιλούντος, τα ηχητικά εφφέ λογαριάζονταν μαζί με τα οπτικά ως ενιαίο βραβείο. Αυτό είναι το ιστορικό.

Το καθαρώς κινηματογραφικό τώρα: Αυτό που βλέπουμε στη φετινή επιλογή ως 5άδα του Ηχου, μας υποδεικνύει ότι για τα blockbuster ήταν περισσότερο η κατηγορία των Ηχητικών Εφφέ και του Ηχητικού Μοντάζ. Φέτος που ως βραβείο εξέλιπε, οι επιλογές του Ηχου από τον κλάδο των Ηχοληπτών στην Ακαδημία που περιλαμβάνει και τους ηχητικούς μοντέρ και τους πάντες (ηχητικά..), έχει να κάνει με το design του ήχου, με το τι σχεδιάζεται ως ήχος και ποιες είναι επιλογές του ηχολήπτη σε συνδυασμό με την ιστορία , με το σενάριο δηλαδή, και με τη σκηνοθεσία. Η απουσία του «Tenet» είναι απολύτως ενδεικτική αυτής της συγχώνευσης.

Το «μενού» της 5άδας που ακολουθεί, θα μας τα εξηγήσει καλύτερα

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. GREYHOUND, H MAXH TOY ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ- Γουόρεν Σω, Μάικλ Μίνκλερ, Μπο Μπόρντερς, Ντέηβιντ Γουάιμαν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΜΑΪΚΛ ΜΙΝΚΛΕΡ, έχει πάρει ΟΣΚΑΡ ΤΡΕΙ:Σ φορές: Το 2002 για το «ΜΑΥΡΟ ΓΕΡΑΚΙ: Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ» , το 2003 για το «CHICAGO» και το 2007 για το «DREAMGIRLS». Η φετινή είναι η 13η υποψηφιότητα του. Εχει προταθεί και για τα φιλμ: «Ηλεκτρικός καβαλάρης» (1980), «Αλλόκοτες καταστάσεις»(1981), «Tron» (1983), «A chorus line» (1986), “Γεννημένος την 4η Ιουλίoυ» (1990), «JFK»(1992), «Cliffhanger»(1994), «Αδοξοι μπάσταρδοι» (2010), «Κάποτε στο Χόλυγουντ» (2020).

Για τον Μπο Μπόρντερς είναι η 2η υποψηφιότητα. Είχε προταθεί το 2014 για το «Lone survivor».

Για τον Γουόρεν Σω και τον Ντέηβιντ Γουάιμαν είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Στη «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, είχαμε την αποθέωση της σκηνοθέτησης του Ηχου. Εδώ έχουμε κάτι «αντίστροφο». Ο ήχος είναι αυτός που κάνει κουμάντο σε όλη την ταινία. Το γεγονός πως είναι η μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας, μιλά εύγλωττα. Την ταινία την έχουν αναλάβει οι Ηχολήπτες, να τη στήσουν κι όλο να γίνει βάσει της δικής τους δουλειάς. Πολεμικό, ναυτικό φιλμ, η επιχείρηση στο Βόρειο Ατλαντικό, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με όλη την ένταση, την αγωνία, τη δράση να έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τον Ηχο. Ακόμα κι η φωτογραφία, για αυτόν δουλεύει. Πρωταγωνιστούν οι ήχοι των μανιασμένων κυμάτων του Βόρειου Ατλαντικού, με τη φωτογραφία να το υπογραμμίζει, καθώς κι οι ήχοι από τα «σόναρς» και φυσικά οι βομβαρδισμοί κι οι τορπίλες, όλα αυτά σε επίπεδο ήχου. Η αίσθηση της απειλής έρχεται από τον ήχο. Η μουσική τίθεται κι αυτή απολύτως στην υπηρεσία του, δεν της «επιτρέπεται» η παραμικρή αυτονόμηση, κι όταν στο τέλος της κάνει τη χάρη, είναι για να ολοκληρώσει αυτή, τη δουλειά του Ηχου. Μην ξεχνάμε ότι μέρος του Ηχου είναι κι η Μουσική αλλά με καθεστώς αυτονόμησης, διότι είναι κι αυτόνομη Τέχνη και θα δούμε παρακάτω και τέτοιες περιπτώσεις. Εδώ πάντως εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον Ηχο κι όχι τον εαυτό της.

  1. MANK- Ρεν Κλάυς, Τζέρεμι Μόντον, Ντέηβιντ Πάρκερ, Νέηθαν Νανς, Ντρου Κούνιν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΠΑΡΚΕΡ, έχει πάρει ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ, για τον «ΑΓΓΛΟ ΑΣΘΕΝΗ» το 1997 και για «ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝ» το 2008. Η φετινή είναι η 11η υποψηφιότητα του, καθότι και διπλή διότι έχει προταθεί και για το «Soul». Ηταν υποψήφιος και για τα φιλμ: «Never cry wolf»(1984), «Πειρατές της Καραϊβικής» (2004), «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (2009), «The social network» (2011), «Το κορίτσι με το τατουάζ» (2012), «Rogue One» (2017), «Star Wars, Τελευταίος Τζεντάι» (2018)

 Ο Ρεν Κλάυς προτείνεται για 9η φορά, χωρίς να έχει κερδίσει ως τώρα. Φέτος έχει διπλή υποψηφιότητα , εδώ και στο «Soul». Εχει προταθεί για τα φιλμ «Fight Club» (2000, ηχητικό μοντάζ), «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (2009), «The social network» (2011), «Το κορίτσι με το τατουάζ (2012- διπλή υποψηφιότητα, για ήχο και για ηχητικό μοντάζ), «Star Wars, Τελευταίος Τζεντάι» (2018- διπλή υποψηφιότητα, για ήχο και ηχητικό μοντάζ)

3η υποψηφιότητα για τον Ντρου Κούνιν. Είχε προταθεί για τη «Ζωή του Πί» (2013) και για τη «Γεφυρα των κατασκόπων» (2016)

Για τον Τζέρεμι Μόλοντ και τον Νέηθαν Νανς είναι η πρώτη υποψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εδώ είναι η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του Ηχου. Όχι σε επίπεδο «Δουνκέρκης» αλλά σε μια άλλη , πάρα πολύ σύνθετη δουλειά, θα το χαρακτήριζα ως ορισμό στην έννοια “design” του ήχου. Θαρρείς κι ο Φίντσερ έκανε μια ολόκληρη σκηνοθεσία ειδικά για τον Ηχο, ξεχωριστά από τη σκηνοθεσία της εικόνας , και τα πάντρεψε. Το τι συνυπάρχει εκεί μέσα και το τι δουλεύει υπόγεια και διακριτικά από μουσική μέχρι τους φυσικούς ήχους, είναι για μελέτη κι απόλαυση. Δεν καταλαβαίνεις πόσο έχει συμβάλει ο ήχος στο να σου ομορφύνει την αίσθηση της παρακολούθησης. Από τη φασαρία των στούντιο του Χόλυγουντ ως το δωμάτιο της απομόνωσης του ήρωα. Επιπροσθέτως η ταινία περιλαμβάνει κι ένα ακόμα ηχητικό επίτευγμα: Την καθαρότητα στις ομιλίες. Την ευκρίνεια στο λόγο. Ηχοι πλατώ στην πλειοψηφία τους αλλά το ίδιο απολαμβάνουμε την καθαρότητα του λόγου και στα εξωτερικά γυρίσματα. Το sound recording στην αποθέωση του. Κάτι που συνέβαινε στα φιλμ των δεκαετιών εκείνων που αναφέρεται το «Mank» , στο Χόλυγουντ εκείνης της εποχής με τον ήχο του πλατό. Υπάρχουν πολλά έργα εκείνης της περιόδου που πήραν Οσκαρ για ήχο πλατό, όπως το «The bells of St Mary» ή το «The bishops wife» (Ενας άγγελος στη Γη) αλλά η ΑΠΟΘΕΩΣΗ του είδους ήχος πλατό που παίρνει Οσκαρ ήχου είναι το «ALL ABOUT EVE» του αδελφού Μάνκιεβιτς (αδελφού του ήρωα που παίζει ο Γκάρυ Ολντμαν), ένας ήχος που είχε να κάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σχεδόν  με τον ΔΙΑΛΟΓΟ, σε συνθήκες πλατό

  1. ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ (News of the world)- Ολιβερ Τάρνεϋ, Μάικ Πρεστγουντ Σμιθ, Γουίλιαμ Μίλερ, Τζων Πρίτσετ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ:

4η υποψηφιότητα για τον Ολιβερ Τάρνεϋ, είχε προταθεί στα φιλμ «Captain Phillips» (2014), «Η διάσωση» (2016), «1917» (2020, ηχητικό μοντάζ)

3η υποψηφιότητα για τον Τζων Πρίτσετ , διεκδίκησε στο «Δρόμο της απώλειας» (2003) και στις «Αναμνήσεις μιας γκέισας» (2006)

2η υποψηφιότητα για τον Μαικ Πρέστγουντ Σμιθ (2014), ήταν κι αυτός στην ηχητική ομάδα του «Captain Phillips»

Για τον Γουίλιαμ Μίλερ είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Οι Ηχολήπτες εδώ,  παίρνουν στο κατόπι το διευθυντή φωτογραφίας με τις κάμερες του  και τη φοβερή κίνηση κάμερας, δίνουν ήχο στα πλάνα των απέραντων εκτάσεων, καταγράφουν κι επεξεργάζονται κι εξωτερικούς, φυσικούς ήχους, κάνουν στάση κι αυτοί με την κάμερα και συνθέτουν ήχους πλατό και δίνουν τεράστιο χώρο στη ΜΟΥΣΙΚΗ όταν χρειαστεί να δουλέψει για πάρτη τους και της αξιοποιούν στο ακέραιο  την αυτόνομη δημιουργία. Μαζί με το «Soul» είναι οι δύο καταπληκτικότερες φετινές περιπτώσεις της συνεργασίας Μουσικής και Ηχου.

  1. SOUL- Ρέυ Κλάυς, Κόγια Ελιοτ, Ντεηβιντ Παρκερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τον Πάρκερ και τον Κλάυς, διαβάστε πιο πάνω στην παράγραφο του «Mank», έχουν διπλή υποψηφιότητα, Για τον Κόγια Ελιοτ είναι η παρθενική

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Οι ήχοι του κινουμένου σχεδίου συνυφαίνονται με τους ήχους των μουσικών οργάνων αλλά και των ηλεκτρονικών κι όλοι μαζί σχηματίζουν το θαύμα του ήχου. Κυρίως το γεγονός πως ο γνώριμος ήχος των ταινιών αυτού του είδους έχει πάρει και τη μουσική του διάσταση λόγω θέματος, μια κι ο καρτούν ήρωας είναι πιανίστας της τζαζ  κι όλα τα γνώριμα ηχητικά κόλπα των καρτούν φιλτράρονται μέσα από αυτό.

  1. SOUND OF METAL (Ηχος από μέταλο)- Νίκολας Μπέκερ, Χάιμε Μπαξτ, Μισέλ Κουτολεν, Κάρλος Κορτές, Φίλιπ Μπλαντ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους πέντε ηχολήπτες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Ο ΣΕΝΑΡΙΑΚΟΣ ΗΧΟΣ. Ο Ηχος εδώ δεν υπαγορεύεται απλώς από το Σενάριο, είναι γραμμένος στις σκηνές του σεναρίου κανονικότατα. Ο Ηχος εδώ είναι ΡΟΛΟΣ. Είναι γραμμένος από τους σεναριογράφους, που μπαίνει, πότε βγαίνει ,πως διαθλάται, γιατί εξαφανίζεται. Διότι το έργο είναι η ιστορία ενός χεβιμεταλά ντραμίστα που χάνει την ακοή του. Κι ο κόσμος γύρω του πάει να γκρεμιστεί, αν και το παλεύει. Τα ψυχολογικά του στάδια, η μειωμένη ακοή, η σίγηση, το περιβάλλον όμως που έχει ήχους σε σκηνές που τονίζεται το μοναχικό του συναίσθημα, όλα αυτά είναι γραμμένα από το σενάριο. Το σενάριο είναι Ηχος και το Μοντάζ το εκτοξεύει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το ότι οι Σεναριογράφοι θα ψηφίσουν μονοκούκι τον «Ηχο από μέταλο» ούτε λόγος. Και θα πάρουν μαζί τους και τους Μοντέρ. Οι οποίοι θα δουν τη συμβολή του κλάδου τους σε αυτή τη δραματική υπεροχή του Ηχου. Οι Σκηνοθέτες ούτε συζήτηση , το «Μανκ» είναι ταινία για να σαγηνεύσει ηχητικά την Τέχνη του Σκηνοθέτη.  Οι Διευθυντές Φωτογραφίας θα μοιραστούν σε «Μανκ» και «Του κόσμου τα νέα»  διότι , ειδικά σε αυτό, θα δουν τον Ηχο από τη μεριά της κάμερας.. Το «Soul» ως Ηχος θα πάρει μονοκούκι τους Μουσικούς. Και φυσικά και τους Animators. Οι Ηθοποιοί στον Ηχο αντιδρούν πιο πρωτοβάθμια, όπως κι οι Ενδυματολόγοι, τους ενδιαφέρει αυτό που ακούνε χωρίς περαιτέρω διεισδύσεις. Μένει να δούμε τα Σωματεία Ηχοληπτών κι Ηχητικών Μοντερ τι θα αποφασίσουν συντεχνιακά διότι κι αυτό το «Greyhound» δεν μπορεί να μην πάρει ψήφους όταν ο Ηχος είναι ο Απολυτος Πρωταγωνιστής και Κουμανταδόρος…, Μη σας πω ότι μπορεί να πάρει κι από Ηθοποιούς επειδή είναι ένα παραδοσιακό είδος  που συνδέεται με τον ήχο, έτσι όπως στέκονται οι ηθοποιοί απέναντι στον Ηχο. Ομως η ευκρίνεια του Ηχου στο «Μανκ» όπου οι ηθοποιοί ακούγονται τόσο καθαρά, δεν θα αφήσει τον κλάδο ασυγκίνητο, όπως φυσικά δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους ηθοποιούς και το ηχητικό δράμα του ήρωα «στον ήχο από μέταλο» των σεναριογράφων. Περιμένουμε τα νέα των Σωματείων.

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo