Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ΑΝΑΛΥΣΗ 5 : Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

25 Μαρτίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2282 φορές

Στο PANTIMO.GR, από το 2015 που ξεκινήσαμε τις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, υπάρχουν αρχειοθετημένες όλες οι χρονιές, όπου σε κάθε κατηγορία, δίνω κάθε φορά και διαφορετικά αναλυτικά παραδείγματα περί του τι αντιπροσωπεύει η εκάστοτε . Για το Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ έχω πει πολλά και δεν θα σταματήσω αλλά δεν θα γράφω και κάθε χρόνο τα ίδια. Μπορείτε να ανατρέχετε και να συμπληρώνετε μαθήματα και να διαπιστώνετε ότι κάθε φορά λέμε και κάτι πρόσθετο.

Φέτος, ο Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ από πλευράς ρόλων είναι πολύ ξεκάθαρος περί του τι εστί supporting, στηρικτικός ρόλος δηλαδή και δεν χρειάζονται πολλαπλές εξηγήσεις. Μόνο η ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΒΑ στο «BORAT 2» θα μπορούσε από πλευράς διάρκειας και μήκους ρόλου , να θεωρηθεί «πρωταγωνίστρια».. ΟΜΩΣ, επεξηγώ και πάλι ότι και σε αυτή την περίπτωση ο διαχωρισμός α και β’ γυναικείου έχει να κάνει με τη θέση που ο ρόλος κατέχει στο σενάριο. Ποια είναι η θέση της, σχετικά με τον κεντρικό ήρωα.

Για παράδειγμα η Τάλια Σάιρ στο «Ρόκυ», η «Αντριαν» δηλαδή, θεωρείται πρωταγωνιστικός διότι είναι καθοριστική η  συμβολή της ως συναισθηματικό δεκανίκι στην εξέλιξη του ήρωα. Το ίδιο κι η Βαλερί Περίν στο «Λένυ ο βρωμόστομος» του Μπομπ Φόσι με τον Ντάστιν Χόφμαν αφού η γυναίκα αφηγείται κι εκθέτει την κοινή τους ιστορία κι ας είναι δική του. Για την Λουίζ Φλέτσερ στη «Φωλιά του  κούκου», ούτε λόγος, είναι ο ανταγωνιστής του κεντρικού ήρωα. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των σκηνών όσο η θέση που κατέχει ο ρόλος στο σενάριο.

Στην πρόσφατη φιλμογραφία έχουμε δυο πολύ καθοριστικά παραδείγματα που δια γυμνού οφθαλμού , μπορεί και να μπερδεύουν τον θεατή όταν ακόμα δεν έχει πάρει την πληροφορία. Είναι δυο ταινίες με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον ΕΝΤΙ ΡΕΝΤΜΕΪΝ στο «Η θεωρία των πάντων» και στο «Κορίτσι απ΄τη Δανία».  Στο πρώτο, η παρτενέρ Φελίσιτυ Τζόουνς θεωρείται Α’ ρόλος διότι το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της ηρωίδας που υποδύεται, της γυναίκας του , κι είναι κοιταγμένο το story μέσα από τη δική τη αφηγηματική ματιά. Στο «Κορίτσι από τη Δανία», η ΑΛΙΣΙΑ ΒΙΚΑΝΤΕΡ, που κέρδισε και το Οσκαρ θεωρείται supporting , αφού το σενάριο εκλαμβάνεται ως ιστορία του άντρα ήρωα που ντύνεται γυναίκα και φτάνει ως το σημείο να αποφασίσει να πάει για εγχείρηση αλλαγής φύλου. Η γυναίκα, κι ας έχει μεγάλο ρόλο, θεωρείται ότι σεναριακά τον support-άρει, δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις του και στις αποφάσεις του.

Με βάση αυτά που είναι για προχωρημένους, ξεκινάμε τη φετινή «έκθεση»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΒΑ «Borat 2»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Η πρωτόγονη χαζούλα κόρη του Bοrat, που ξεκινά από το Καζακστάν για την Αμερική, με σκοπό να γίνει νέα Μελάνια Τραμπ

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η αποκάλυψη ενός θηλυκού κλόουν. Κωμική ερμηνεία που διακωμωδεί τη χυδαιότητα της χαζούλας, η οποία περνά τον πάντα κωμικό ρόλο της από πολλά ερμηνευτικά στάδια. Τo έργο είναι η ιστορία του Borat, η Μπακάλοβα λειτουργεί ως «εργαλείο» του, της έχουν γράψει εκπληκτικό ρόλο κι ατάκες αλλά το μεγάλο της επίτευγμα είναι ότι στο παίξιμο της δεν υπάρχει καμία κωμική «προβλεψιμότητα» , τίποτε από τα καθιερωμένα. Μια ηθοποιός από τη Βουλγαρία – πόσο έψαξαν μέχρι να βρουν την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ!- που αποκαλύπτει μια ξεχωριστή, κωμική προσωπικότητα.

  1. ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ «Το τραγούδι του Χίλμπιλη»(Hillbilly Elegy)

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 8η υποψηφιότητα για την ακόμα αβράβευτη Γκλέν Κλόουζ. Υπενθυμίζω τις υποψηφιότητες της που καμία δεν κατέληξε σε νίκη: «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ» (1983- β’ ρόλου), «Η μεγάλη ανατριχίλα» (1984- β’ ρόλου), «Ο καλύτερος» (1985- β’ ρόλου), «Ολέθρια σχέση» (1988- α’ ρόλου), «Επικίνδυνες σχέσεις» (1989- α’ ρόλου), «Albert Nobbs» (2012- α’ ρόλου), «Η σύζυγος» (2019- α’ ρόλου)

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια δυναμική γιαγιά στην αμερικάνικη επαρχία, η σχέση της με τον εγγονό της αλλά και με την κόρη της μα και το παρελθόν της με το ποιος πραγματικά ήταν ο σύζυγος της.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Ρόλος που έχει να κάνει με το μακιγιάζ αλλά στον οποίο η Γκλεν Κλόουζ κατάφερε να της αναγνωριστεί ερμηνευτικό επίτευγμα. Ο δυναμισμός και το πάθος που έδωσε σε αυτή τη γιαγιά , τα σπινθηροβόλα μάτια της που αν και μέσα από ματογυάλια μπόρεσαν να αυτονομηθούν από το μακιγιάζ και να προβάλουν προς τα έξω εσωτερική έκφραση και βέβαια ο συντονισμός του σώματος της προς τις επιταγές του ηλικιακού μακιγιάζ.

  1. ΟΛΙΒΙΑ ΚΌΛΜΑΝ «Πατέρας» (The father)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Η ΟΣΚΑΡΟΥΧΑ της πεντάδας. Πήρε ΟΣΚΑΡ Α’ ρόλου το 2019 για την «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» του Γιώργου Λάνθιμου. Η φετινή είναι η 2η υποψηφιότητα της.

Ο ΡΟΛΟΣ: Η ώριμης ηλικίας κόρη ενός 80χρονου πατέρα, ο οποίος πάσχει από αλτζχάιμερ και την έχει στο νου του, έτσι όπως του τα υπαγορεύει το «χάσιμο» του.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΤΕΥΓΜΑ: Η Ολίβια Κόλμαν παίζει το ρόλο με μια εξισορρόπηση του δικού της χαρακτήρα, μιας γυναίκας που νοιάζεται για τον πατέρα αλλά και για τη δική της ζωή που είναι ανεξάρτητη από εκείνον, και του πως τη βλέπει ο πατέρας της μέσα από το δικό του σαστισμένο μυαλό. Και το κάνει με ένα τρόπο εντελώς κινηματογραφικό, απολύτως λιτό και αβίαστο κι είναι παίξιμο εντελώς μα εντελώς διαφορετικό από εκείνο που της χάρισε το Οσκαρ πριν από δύο χρόνια. Ευρύτητα ερμηνευτικής σκάλας.

  1. ΑΜΑΝΤΑ ΣΕΫΦΡΙΝΤ «Mank»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ. Υποδύεται την Μάριον Ντέηβις, την στάρλετ που προσπαθούσε να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ, κι ήταν ερωμένη του μεγιστάνα Ράντολφ Χερστ, ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο του σεναριογράφου Χέρμαν Μάνκιεβιτς για τον «Πολίτη Κέιν» του Ορσον Γουελς.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η ταινία την κοιτάζει μέσα από τον κεντρικό ήρωα, που είναι ο Μάνκιεβιτς και τον παίζει ο Γκάρυ Ολντμαν, κι η Αμάντα Σέυφριντ  παίζει όλες τις σκηνές και τις καταστάσεις στα ΟΡΙΑ: της «χαζής», της «πονηρής», της «εξαρτημένης», της «φιλόδοξης», της «έξυπνης»…  Χωρίς σε κανένα από όλα αυτά να αραξοβολεί ώστε να πάρει ταυτότητα.. Κάνει μια σύνθεση όλων των παραπάνω στοιχείων κι αυτό της δίνει αμέτρητους πόντους στην ιδιότητα  ΗΘΟΠΟΙΟΣ

  1. ΓΙΟΥ ΤΖΟΥΝΓΚ ΓΙΟΥΝ «Μinari»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια Κορεάτισσα γιαγιά που έρχεται στην Αμερική, να ζήσει στην επαρχία με την οικογένεια της κόρης της, που ο γαμπρός της τους ξερίζωσε προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Η γιαγιά κουβαλά την κουλτούρα και τη θυμοσοφία του τόπου της και της ηλικίας της κι είναι αυτή που έχει άμεση σχέση σεναριακή με το φυτό του τίτλου.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η απόλυτη αυθεντικότητα, ή αν θέλετε, η αυθεντικότητα ως ζητούμενο στην ερμηνεία. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με μας τους ανθρώπους της Δύσης που είμαστε μιας άλλης κουλτούρας και μπορούμε σε περιπτώσεις σαν κι αυτήν να μιλάμε μόνο για Εντυπώσεις. Η εντύπωση από την ερμηνεία της Γιου Τζουνγκ Γιουν είναι αυτή: Ο,τι πιο αληθινό. Κι επειδή, λέω κι επαναλαμβάνω, ότι οι ρόλοι εξαρτώνται από το σενάριο, η ερμηνεία της ηθοποιού, εκφράζει την ψυχή, το «κουκούτσι» του συγκεκριμένου σεναρίου. Κατεπέκταση κι έργου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Ανασκουμπωνόμαστε τώρα για τη μύηση στο πως αξιολογείται κινηματογραφικά μια ερμηνεία, εδώ στον β’ ρόλο, που τα κριτήρια του διαφέρουν από του α’ διότι στον β’ ρολο είναι που παίζουν καθοριστικό ρόλο η θέση του ρόλου μέσα στο σενάριο σε συνδυασμό , φυσικά, με την ερμηνευτική επιλογή. Λοιπόν: Η ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ παίζει πιο κινηματογραφικά από όλες. Εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ΜΟΝΤΕΡ θα την ψηφίσουν σχεδόν στο ακέραιο. Πρώτα από όλα είναι μια ερμηνεία που υπακούει στη δομή του έργου και στο στήσιμο του που όλα αυτά έχει υπαγορέψει το μοντάζ του Γιώργου Λαμπρινου για το οποίο θα κάνουμε την ανάλυση που του πρέπει στο κεφάλαιο ΜΟΝΤΑΖ. Είναι η ερμηνεία όπως την βλέπουν οι Μοντέρ και γνωρίζουν πόσο πολύ διευκόλυνε με το παίξιμο της τον μοντέρ στο έργο του. Η Κόλμαν θα ψηφιστεί στα σίγουρα κι από Σεναριογράφους διότι ο ρόλος όπως δίνεται από το Σενάριο έχει κρυφές ιδιαιτερότητες κι η ηθοποιός τις αξιοποιεί στο έπακρο. Αρα , έχει την εκτίμηση των συγγραφέων.

Η ΑΜΑΝΤΑ ΣΕΥΦΡΙΝΤ θα εκτιμηθεί από σκηνοθέτες διότι έπαιξε την σκηνοθεσία του Φίντσερ με τις συνθέσεις που προανέφερα στην παράγραφο της, όπως επίσης κι από διευθυντές φωτογραφίας που ανταποκρίνεται στις δικές τους επιταγές φωτισμού, μακιγιαζ και κάδρου περισσότερο από τις άλλες τέσσερις. Αν κι η Κόλμαν, έχει να ελπίζει μερικώς κι από αυτό τον κλάδο. Η Σέυφριντ σίγουρα θα έχει και την προτίμηση των ενδυματολόγων, οι οποίοι αξιολογούν τις ερμηνείες με βάση το πως ο ηθοποιός προσαρμόζεται κι υποστηρίζει το ρούχο που φοράει. Εχω παράδειγμα ενδυματολόγου του τι είπε για μια ηθοποιό η οποία πρόβαλε ιδιοτροπίες για τα ρούχα,  τελικά ερμηνευτικά δεν τα πήγε πολύ καλα  και δεν θα ξεχάσω το πόρισμα της ενδυματολόγου «ΤΟ ΡΟΥΧΟ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ». Ότι δεν έπαιξε το ρόλο σύμφωνα  με τις επιταγές του κοστουμιού

Τωρα, μέσα σε όλους αυτούς έχουμε τις δύο γιαγιάδες: Την Ερμηνευτική της Κλόουζ και την Αυθεντική της Κορεάτισσας. ΔΥΣΚΟΛΟ. Καθότι η μία αναιρεί την άλλη. Κι αυτό θα έχει πολύ να κάνει με τους ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, με τον Κλάδο των Ηθοποιών, κι η Κλόουζ από αυτόν περιμένει την ενίσχυση, ο οποίος ακόμα δεν έχει βγάλει τα αποτελέσματα του και τι θέση επιφυλάσσει όχι μόνο για τις δυο γιαγιάδες αλλά και για την ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΒΑ, για το κωμικό της ταλέντο, την κωμική αποκάλυψη, η οποία επίσης θα έχει στήριξη κι από Συγγραφείς διότι δεν είναι μόνο η ίδια Κωμικός , είναι Κωμικός κι ο ΡΟΛΟΣ και ΡΟΛΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ.

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo