Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ΑΝΑΛΥΣΗ 9 : ΤΡΑΓΟΥΔΙ

01 Απριλίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1776 φορές

Και  το ΤΡΑΓΟΥΔΙ, όπως κι η ΜΟΥΣΙΚΗ, με ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ κανόνες εξετάζεται, η κινηματογραφική αξία του είναι αυτή που ελέγχεται και αξιολογείται. Η σχέση του με το έργο ή με το θέμα ή με τον κεντρικό χαρακτήρα και φυσικά η λειτουργικότητα του, αυτά είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του.

Στο φετινό μενού, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα 4 από τα 5 τραγούδια, ακούγονται στους τίτλους φινάλε. Οπερ σημαίνει ότι λειτουργούν ως επιμύθιο, ως συμπύκνωση που εκδηλώνεται με τραγούδι.

Μόνο ένα, αυτό της «Eurovision Contest:The Fire Saga» βγαίνει μέσα από τη δράση, στη διάρκεια της δράσης κι ας ακούγεται προς το τέλος, δεν είναι τραγούδι τίτλων φινάλε.

Θα εξετάσουμε λοιπόν όλο αυτό που συμβαίνει φέτος με τα τραγούδια, τη θέση τους και το περιεχόμενο τους. Διότι και τα Τραγούδια, όπως κι όλοι οι τομείς, τίθενται στην κοινή κινηματογραφική θέα, όλων των ειδικοτήτων, και δεν ψηφίζονται μόνο από τους τραγουδοποιούς. Οι τελευταίοι κάνουν μόνο την εισήγηση, με τις υποψηφιότητες. Στο «Εν Κατακλείδι» θα πούμε περισσότερα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. «Fight for you» από το «Ο ΙΟΥΔΑΣ ΚΙ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ» (Judas and the Black Messiah)- Μουσική: H.E.R και Ντερνστ Εμίλ, Στίχοι: H.E.R και Τιάρα Τόμας

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τρεις

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: To φιλμ διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’60 κι έχει να κάνει με τους «Μαύρους Πάνθηρες» και με ένα ομόχρωμο τους που λειτουργεί ως «καρφί» του FBI.To έργο ανελίσσεται δραματουργικά – και δραματικά-πάνω σε αυτή τη σύγκρουση κι έχει να κάνει με τις διεκδικήσεις των μαύρων της Αμερικής. Μπαίνει στο φινάλε της ταινίας. Στους τίτλους. Και το έργο έχει κλείσει δραματικά. Το τραγούδι  εκφράζει το φιλμ μέσα από τους στίχους, η μουσική ακούγεται ως κάτι από μπαλάντα διαμαρτυρίας, οι στίχοι αποκρυσταλλώνουν τη διαμαρτυρία, έχουν μια επαναστατική διάθεση κι απηχούν επί της ουσίας τα αίτια που γέννησαν το κίνημα των «Μαύρων Πανθήρων» κι είναι σαν να υπόσχονται μια συνέχεια.. Επικεντρώνεται στο Μαύρο Κίνημα

  1. «Hear my voice» από το «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ» (The trial of the Chicago 7)- Mουσική: Ντάνιελ Πέμπερτον, στίχοι : του συνθέτη και της Σελέστ Γουέιτ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους δύο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Πολιτικό τραγούδι από πολιτική ταινία με μια δόση επιρροής από Μπητλς σε περιεχόμενο και στο άκουσμα μπαλάντας. Ακούγεται στο φινάλε της ταινίας η οποία πραγματεύεται τη δίκη των 7 που κατηγορήθηκαν για παρακίνηση σε στάση όταν πήγαν να μποϋκοτάρουν το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το 1968, ως διαμαρτυρία για το Βιετνάμ. Η δίκη πέρασε από πολλές περιπέτειες, στο τέλος  η δικαίωση επήλθε, ωστόσο κάποια από τα πρόσωπα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά.. Το θέμα της ταλαιπωρίας των προσώπων έρχεται ως επίλογος, μετά το ηρωικό φινάλε και κατεβάζει τους ηρωικούς τόνους. Το τραγούδι που έπεται , όταν πιά πέφτουν οι τίτλοι, εκφράζει το «κουκούτσι» ακριβώς αυτού του τελευταίου: Ζητεί, δηλαδή, το να ακουστεί η φωνή της διαμαρτυρίας που το Σύστημα έχει τον τρόπο να την καταπνίγει. Και στέκεται σε αυτό, στην έκκληση περί ακούσματος της φωνής. Περισσότερο σε έκκληση παρά σε παρακίνηση.

  1. «Husavik» από το «EUROVISION SONG CONTEST: THE STORY OF FIRE SAGA». Μουσική και Στίχοι: Σάβαν Κοτέκα, Φατ Μαξ Γκσους, Ρίκαρντ Γκοέρανσον

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τρεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Είναι πολύ διασκεδαστικό φιλμ, καμωμένο με τους κανόνες της μουσικής κωμωδίας, με άφθονα στοιχεία μιούζικαλ , στρέφεται γύρω από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που η παγκόσμια απήχηση του τον έχει κάνει πλέον Θεσμό Διηπειρωτικό, κι αντλεί ως κωμική αφορμή τη συμμετοχή ενός ζευγαριού από ένα ψαροχώρι της Ισλανδίας που θα πάρουν μέρος στα προκριματικά της χώρας. Είναι οι χειρότεροι όλων, όμως η Μοίρα τά φέρνει ώστε καταλήξουν υποχρεωτικώς αυτοί στην εκπροσώπηση της πατρίδας τους. Κι όταν πάνε για τις πρόβες συμβαίνουν του κόσμου τα ευτράπελα. Το θέμα είναι ότι για το φιλμ έχουν γραφτεί θαυμάσια Eurovision-οειδή τραγούδια, με αποθέωση το τραγούδι της Ρωσίας που είναι και σατιρικό και στο πνεύμα και από κείνα που ξεσηκώνουν , καθώς και άλλα,  μα στης Ρωσίας δίνεται μεγαλύτερη έμφαση επειδή ο Ρώσσος καλλιτέχνης που συμμετέχει θα εμπλακεί και στην ιστορία του ζευγαριού. ΟΜΩΣ.. Το τραγούδι που προτάθηκε για το Οσκαρ και θεωρήθηκε ότι ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ (αλλά ΚΑΙ Μελωδικά) ξεχώρισε, είναι μια μπαλάντα, η οποία είναι καλύτερη φυσικά από τα τραγούδια της συμμετοχής, κι έτσι τη θέλει το έργο, η οποία δεν διαγωνίζεται αλλά είναι αυτή που οδηγεί το κωμικό ζευγάρι της ιστορίας, στη δική τους εξέγερση από σκηνής Eurovision. Και δίνει και μια άλλη τροπή στην ιστορία..

  1. «Io si» από το «Η ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ» (The life ahead) (La vita davanti a se)- Μουσική: Νταϊάν Γουόρεν, στίχοι : Νταϊαν Γουόρεν, Νικολό Αλιάρντι και Λάουρα Παουζίνι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Η Νταϊαν Γουόρεν είναι κάτι χειρότερο από Γκλεν Κλόουζ της κατηγορίας «Τραγουδιού». Το έχει χάσει 11 φορές κι η φετινή είναι η 12η υποψηφιότητα της. Υπενθυμίζω τις προηγούμενες: «Nothing gonna stop us now» (από το «Μανεκέν»- 1988), «Because you loved me» (από το «Υπόθεση πολύ προσωπική»- 1997), «How do I live» (από το «Con Air»-1998), «I dont want to miss a thing»(από το «Αρμαγεδών»- 1999), «Music of my heart» (από το «Μια τρυφερή σχέση»- 2000), «There well be» ( από το «Περλ Χάρμπορ»- 2002), «Grateful» (από το «Beyond the lights»- 2015), «Til it happens to you» από κοινού με τη Λαίδη Γκάγκα (από το ντοκυμαντέρ «The hunting ground»-2016), «Stand up for something» (από το «Marshall»- 2018), «Ill fight» (από το «RBG»- 2019), «Im standing with you» (από το «Breakthrough»- 2020)

Για την Λάουρα Παουζίνι, την κορυφαία Ιταλίδα τραγουδίστρια, είναι η πρώτη της υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Από όλη αυτή τη συγκινητική ταινία με τη Σοφία Λόρεν, που από τους κινηματογραφιστές της Ακαδημίας δεν θεωρήθηκε ότι πήγε παραπέρα το αρχικό μοντέλο του remake της, τη γαλλική «ΜΑΝΤΑΜ ΡΟΖΑ» του ΜΟΣΕ ΜΙΖΡΑΧΙ με την Σιμόν Σινιορέ, που είχε τιμηθεί με το ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ το 1978, εκτιμήθηκε μόνο το τραγούδι. Το οποίο μπαίνει στους τίτλους φινάλε της ταινίας , μπαλάντα είναι, με εξαιρετικούς στίχους στους οποίους συμπυκνώνεται το νόημα της αγάπης ανάμεσα στη γριά Εβραία πόρνη και τον Σενεγαλέζο πιτσιρικά που τον μεγάλωσε. Και βέβαια το ερμηνεύει θεσπέσια η Λάουρα Παουζίνι.

  1. «Speak now» από το «ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ» (One night in Miami)- Μουσική και Στίχοι: Λέσλι Οντομ τζ και Σαμ Ασγουορθ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη αλλά ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΌΤΗΤΑ για τον Λέσλι Οντομ τζ ο οποίος έχει προταθεί ταυτοχρόνως και για τραγούδι αλλά και για ηθοποιία β’ ρόλου από το ίδιο φιλμ. Για το συνεργάτη Σαμ Ασγουορθ πρώτη υποψηφιότητα αλλά…μονή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Κι αυτό το τραγούδι, όπως και το φιλμ, έχουν να κάνουν με το κίνημα των Μαύρων κι η ιστορία τοποθετείται (από το θεατρικό έργο που μεταφέρθηκε σε σενάριο) σε μια συνάντηση, ημι-πραγματική , ημι-υποθετική όπου συναντιούνται 4 προσωπικότητες -εκπρόσωποι της μαύρης Αμερικής κι ένας από αυτούς είναι ο τραγουδοποιός Σαμ Κουκ. Ο οποίος έχει μπει στο showbiz, ενδιαφέρεται για την κονόμα, δέχεται κριτική γι αυτό από τον Μάλκολμ Χ, οποίος του φέρνει ως παράδειγμα ανοίγματος στον κόσμο τον Μπομπ Ντύλαν, που τον μισεί λόγω χρώματος αλλά τον αποδέχεται ως παράδειγμα για αυτό που κάνει με την Τέχνη του. Το τραγούδι μπαίνει μεν στους τίτλους φινάλε της ταινίας αλλά έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συζήτησης των 4 μαύρων θρύλων (οι άλλοι δύο είναι ο Κάσιους Κλέη πριν γίνει Μωχάμετ Αλι και ο σταρ του σινεμά και πρωην ποδοσφαιριστής Τζιμ Μπράουν και το τραγούδι συμπυκνώνει αφενός το περιεχόμενο των συζητήσεων, κυρίως όμως της παραίνεσης Μάλκολμ Χ προς τον Σαμ Κουκ. Και το έχει γράψει ο Λέσλι Οντομ που στην ταινία υποδύεται τον Κουκ κι είναι υποψήφιος για Οσκαρ στην ερμηνεία του. Εχουμε δηλαδή κι ένα τραγούδι ταύτισης ερμηνευτή και χαρακτήρα διότι πρόκειται για τραγούδι επιρροής Μπομπ Ντύλαν που θυμίζει τα τραγούδια όμως και του Σαμ Κουκ.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ έχουν ήδη εκδώσει πόρισμα απ΄το Σωματείο τους: «Husavik». Από το φιλμ για την Eurovision. Κα θα είναι πολύ ενδιαφέρον, και για την ίδια την Eurovision, να βρεθεί και με ΟΣΚΑΡ. Θα έχουν ανέβει οι μετοχές της ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ. Κι έχει όλα τα προσόντα το τραγούδι για να κερδίσει διότι  είναι και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟ, κι όπως ανέφερα στην εισαγωγή είναι και το μόνο από τα 5 που διαδραματίζεται κατά την εξέλιξη της ιστορίας κι όχι από τους τίτλους φινάλε.

Από την άλλη όμως έχουμε αφενός το ιταλικό τραγούδι που είναι υποδειγματικό στο πως συμπυκνώνει περιεχόμενο κι επειδή είναι κι  ωραία μελωδία και τραγουδιέται μοναδικά, επίσης έχει λόγους να θέλξει τους κινηματογραφικούς παράγοντες.

Από τα άλλα τρία , τα  καθαρώς πολιτικά, στέκομαι στο τραγούδι από το «Μια νύχτα στο Μαϊάμι» , για τους λόγους που εξήγησα στην αναφορά του, στην παράγραφο του και στο ότι επειδή φτιάχνει κάτι πολύ σύνθετο που έχει να κάνει και με το χαρακτήρα και με τον ερμηνευτή και με το «βιογραφούμενο» πρόσωπο αλλά και με την δουλειά του καλλιτέχνη Οντομ που γράφει το τραγούδι που παιζει και το ρόλο κι ακολουθεί Μπομπ Ντυλαν και Σαμ Κουκ σε εξελιξη και μέσα από δικους του ήχους……Εδώ, για όλους αυτούς τους λόγους βλέπω ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ και μουσικούς αλλά ως ένα βαθμό τους τελευταίους- όχι απολύτως, να στέκονται μπροστά του με προσοχή. Κι επίσης τους ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ διότι ο χαρακτήρας που ξεχωρίζει, επισημαίνεται ενδυματολογικά ότι είναι ο ρόλος του έργου που ξεχωρίζει και καταλήγει να γράψει αυτό το τραγούδι που ακούγεται βέβαια στους τίτλους…

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo