Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ΑΝΑΛΥΣΗ 12: ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

07 Απριλίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1979 φορές

Φέτος, τα ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ, μαζί με το ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, είναι οι δύο κατηγορίες στις οποίες εκδηλώνεται πιο έκτυπα η μεταβατική φάση της περιόδου που διανύουμε.

 

 Στην περίπτωση των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ, βρισκόμαστε μεταξύ «καινούργιου» κι «αδιεξόδου». Διότι τα Οπτικά Εφφέ είναι η κατεξοχήν κατηγορία των blockbusters και φέτος το είδος είχε ελάχιστη εκπροσώπηση κι όπου υπήρχε, του έλειπαν οι ιδέες.

Από την άλλη, στο «καινούργιο» παρατηρούμε έλλειψη που να καθρεφτίζεται στο είδος και οι ταινίες των Οπτικων Εφφέ, στο σύνολο τους δεν ήταν καλές, ακόμα κι εκείνες που ξεχώριζαν. Με εξαίρεση ίσως το «Τένετ» και δευτερευόντως ως ταινία, το «The Midnight Sky” που είναι κι αυτό το οποίο πήρε το διαβατήριο από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ.

 Εδώ τώρα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα κι ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ σε αυτή την αφιερωματική ενότητα, ας διαβαστεί ως «ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ».

Διότι το Σωματείο Οπτικών Εφφέ , με το βραβείο του δεν βλέπει συχνά να επαναλαμβάνεται η νίκη στα Οσκαρ. Μαζί με το Σωματείο για τη Φωτογραφία . Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα, θα αναφέρω ενδεικτικά τον «Πλανήτη των Πιθήκων», του οποίου τα εφφε βραβεύτηκαν από το Σωματείο και στις τρεις ταινίες της σειράς αλλά στα Οσκαρ δεν επανελήφθη καμμία. Όπως και του «Avengers». Στην περίπτωση των Οπτικων Εφφε έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίληψη  πάνω στο Είδος μεταξύ ειδικών των Οπτικών Εφφε   και των υπολοίπων κινηματογραφιστών όπου οι πρώτοι επισημαίνουν ως επίτευγμα το εφφέ καθαυτό ενώ στην Ακαδημία, το σύνολο των Κινηματογραφιστών στρέφει την προσοχή περισσότερο στη δραματουργική συμβολή του. Θυμηθείτε , πέρσι, το «Lion King» που νίκησε στο Σωματείο ενώ το ΟΣΚΑΡ πήγε στο «1917». ‘Η, ακόμα πιο ενδεικτικά, το 2016, όπου συναγωνίζονταν ο «Mad Max» με το «Star Wars- H δύναμη ξυπνά» αλλά το Οσκαρ πήγε στο λιτό εφφέ του ‘ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» (EX MACHINA) όπου εκεί τα εφφέ είχαν την απόλυτη σεναριακή εξυπηρέτηση, Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορές που να συμπίπτουν αλλά εκεί πρέπει να ταυτίζονται και τα δύο ζητούμενα.

Κι επειδή έχω εξηγήσει ότι τα Σωματεία με τις επιλογές τους παραδίδουν το βραβευμένο επίτευγμα στην ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ, στα οπτικά εφφέ, καλούμαστε ,να κρατούμε μικρό καλάθι. Χωρίς να αποκλείει το νικητήριο

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ (Love and Monsters)- Ματ Σλόαν, Ζενεβιέβ Καμιλέρι, Ματ Εβεριτ, Μπράιαν Κοξ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τέσσερις

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Χαρακτηριστικό της επικρατούσας φετινής κατάστασης. Για το είδος, δεν πρόκειται περί μεγάλης παραγωγής, τα εφφέ έχουν να κάνουν κυρίως με κάποια τέρατα τα οποία έχουν καταλάβει τη Γη κι οι άνθρωποι ζουν κρυμμένοι στα..λαγούμια. Ωσπου ο ήρωας ύστερα από εφτά χρόνια έρχεται στην επιφάνεια για να πάει να βρει το κορίτσι του κι είναι πρόθυμος να τα βάλει με τα τέρατα. Οι μονομαχίες με αυτά, σηματοδότησαν τη μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας.

  1. O OYΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ (The Midnight Sky)- Ματ Κασμίρ, Κρις Λόρενς, Μαξ Σόλομον, Ντέηβιντ Γουότκινς

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΚΡΙΣ ΛΩΡΕΝΣ, πήρε ΟΣΚΑΡ το 2014 για το «GRAVITY». Αυτή  είναι η 4η υποψηφιότητα του. Εχει προταθεί και για τα φιλμ «Η διάσωση» (2016) και «Christopher Robbin» (2019)

Για τους άλλους τρεις , είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εφφέ «διαστημικά» αν κι η υπόθεση διαδραματίζεται στον Αρκτικό Κύκλο, ύστερα από μια καταστροφή, ωστόσο από το Διάστημα απειλείται  επικείμενος αφανισμός και η πληθώρα των εφφέ στρέφεται εκεί. Ταινία του Τζορτζ Κλούνεϋ που πήγαινε για «σοβαρή» του είδους αλλά μόνο τα οπτικά εφφέ προβιβάστηκαν κι έχουν και τον έπαινο-δίπλωμα του Σωματείου τους.

  1. MULAN- Σών Αντριου Φέιντεν, Αντερς Λαγκλάντς, Σεθ Μωρι, Στηβ Ινγκραμ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα για τον Αντερς Λαγκλαντς, είχε προταθεί και το 2016 για τη «Διάσωση». Παρθενική υποψηφιότητα για τους άλλους τρεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Όταν είχα αναλύσει τα ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, είχα αναφέρει ότι το «Mulan» ήταν το μόνο από τα πέντε που δεν συνοδευόταν από υποψηφιότητα στο μακιγιάζ, σε αντίθεση με τα άλλα τέσσερα, κι έγραφα χαρακτηριστικά ότι εδώ , την αρωγή την αναλαμβάνουν τα οπτικά εφφε. Το βραβείο του Σωματείου μίλησε πολύ εύγλωττα χτες, πάνω σε αυτό: Δόθηκε στο φιλμ το βραβείο εφφε μιας πολύ συγκεκριμένης σωματειακής εξειδίκευσης: Εφφέ περιβάλλοντος. Της παρέμβασης δηλαδή των Εφφέ στο περιβάλλον. Δηλαδή ουσιαστικά εδώ τα εφφέ γίνονται ντεκόρ, κατά κάποιο τρόπο, για να αναπτυχθούν τα κοστούμια. Στα εφφέ κυριαρχούν οι μάχες που υποστηρίζονται από τις στολές και βέβαια δεν λείπουν και τα απαραίτητα ιπτάμενα , στιλέτα και μη, που απαντώνται στα κινεζικής προέλευσης παραμύθια.

  1. THE ONE AND ONLY IVAN- Νικ Ντέηβις, Γκρεγκ Φίσερ, Μπεν Τζόουνς, Σαντιάγκο Κολόμο

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα για τον Νικ Ντέηβις. Είχε προταθεί και το 2009 για το «Σκοτεινός ιππότης».

Για τους άλλους τρεις, είναι η πρώτη υποψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Οι κατασκευές του Γορίλλα και του Ελέφαντα αφενός, κι αφετέρου η προσαρμογή φωνής που δίνονται τόσο σε αυτούς όσο και στα άλλα ζώα του τσίρκου που κάνουν νούμερα κι επιδιώκουν να δραπετεύσουν από εκεί μέσα. Περιορισμένη παραγωγή για το είδος, ενδιαφέρει κυρίως για τις κατασκευές αυτές και δευτερευόντως για τις φωνές.

  1. ΤΕΝΕΤ- Αντριου Τζάκσον, Ντέηβιντ Λη, Αντριου Λόκλι, Σκοτ Φίσερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΔΙΣ ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΟΚΛΙ, πήρε το ΠΡΩΤΟ ΟΣΚΑΡ για το «INCEPTION» το 2011 και το ΔΕΥΤΕΡΟ για το «INTERSTELLAR» το 2015- και τα δύο δηλαδή με ταινίες του ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ. Με ταινία του Νόλαν είναι κι η 3η υποψηφιότητα του και ως τώρα δεν είχε απώλειες..

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΣΚΟΤ ΦΙΣΕΡ, κι αυτός για το «INTERSTELLAR» το είχε κερδίσει, είχαν δουλέψει κι εκεί μαζί με τον Αντριου Λόκλι κι η φετινή είναι η 2η υποψηφιότητα του

 2η υποψηφιότητα για τον Αντριου Τζάκσον, χωρίς νίκη, είχε προταθεί και το 2016 για το «Mad Max: Fury Road».

Παρθενική υποψηφιότητα για τον Ντέηβιντ Λη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Σύμφωνα με τους κλάδους των Κινηματογραφιστών, οι δύο τομείς που προώθησαν το σχέδιο του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν για το «Tenet» ως ένα έργο πάνω στο Χρόνο, ήταν τα οπτικά εφφε κι η Σκηνογραφική Διεύθυνση, για την οποία θα κάνουμε δικό της αφιέρωμα φυσικά κι εκεί θα πούμε το συμπλήρωμα. Ουσιαστικά η παρέμβαση των εφφέ στο ντεκόρ με την οποία υποδηλώνεται το πρωθύστερο του Χρόνου είναι αυτό που εκτιμάται  για τους συντελεστές της ταινίας. Χώροι και σκηνικά που πηγαίνουν ανάποδα και ξαναδημιουργούνται στο πριν και στο μετά,  είναι η βάση του επιτεύγματος των οπτικών εφφέ. Τα οποία βρίσκουν υλικό για..δράση από τον Υπεύθυνο Σκηνογραφίας και τους συνεργάτες του.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: «Εν κατακλείδι» εδώ είναι ο πρόλογος, όπως έγραψα και στην εισαγωγή. Διαβάστε τον ώστε να μπείτε στο νόημα περί του πως βλέπουν τα εφφε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αλλά κι οι υπόλοιποι κινηματογραφιστές. Ισως από αυτούς τους υπόλοιπους, που είναι και οι πολλοί, το «Tenet» να μην έχει πεί τον τελευταίο του λόγο…

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo