Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«COLLECTIVE»: ΤΟ ΝΤOΚΥΜΑΝΤΕΡ ΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ

15 Οκτωβρίου 2021
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 892 φορές

Η ταινία αυτή, εκ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, έρχεται να αποδείξει κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Ότι το Ντοκυμαντέρ ως είδος έχει ξεφύγει από τα παλιά στάδια του κι έχει περάσει σε επόμενο επίπεδο.

Επαναφέρω ατόφιο το κείμενο, χωρίς να πειράξω ούτε σημείο στίξης, που είχα γράψει στα οσκαρικά αφερώματα του 2021 και συγκεκριμμένα στο κεφάλαιο «ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ» όπου το εν λόγω φιλμ ήταν υποψήφιο και ταυτοχρόνως είχε προταθεί κι ως Ντοκυμαντέρ.

Ιδού το τότε κείμενο

 

«COLLECTIVE» του ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΑΝΑΟΥ (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα της Ρουμανίας

ΤΟ ΦΙΛΜ: Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς στη Ρουμανία που φτάνει ως το θέμα της Υγείας και της περίθαλψης και των εταιριών Φαρμάκων, με αφορμή μια πυρκαγιά σε νυχτερινό club. Οπου πολλοί κάηκαν κι οι εγκαυματίες που επέζησαν , αρκετοί εξ αυτών, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και κατέληξαν εξ αιτίας ελλείψεων λόγω διαφθοράς. Επεσε Κυβέρνηση εξ αιτίας αυτού κι ήρθε κυβέρνηση τεχνοκρατών που τα απόκαμε..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Μόνο που αυτό που διαβάζετε ως υπόθεση του φιλμ είναι ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. Και δεν πρόκειται για πολιτικό θρίλερ της Σχολής Κώστα Γαβρά αλλά για ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. Το οποίο έχει προταθεί και στην Κατηγορία του Ντοκυμαντέρ και το είχαμε βραβεύσει και στα Ευρωπαϊκά, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία ως Ντοκυμαντέρ, ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ!!!. Και με προβληματίζει ευχάριστα αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια (πλην Ελλάδος φυσικά που προπηλάκισαν κάποτε οι Ελληναράδες μια Αμερικανίδα – βασικά επειδή  ήταν Αμερικανίδα κι οι εδώ απλώς αμόρφωτοι) που μίλησε για την εξέλιξη του Ντοκυμαντέρ και την αναγκαιότητα του Σεναρίου- θα το λέω και θα το επαναλαμβάνω διότι αισθάνθηκα μεγάλη ντροπή ως Ελληνας τότε από τους «γηγενείς» μας)όπου πέρσι η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με το «Honeyland» και φέτος η ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το «Collective» σπάνε το φράγμα του διαχωρισμού ντοκυμαντέρ και κανονικής ταινίας και προτείνονται για Οσκαρ και στις δύο κατηγορίες- με την ίδια ταινία!!!!!.  Φυσικά, λόγω της εξέλιξης του Ντοκυμαντέρ ως είδος είναι που η Ακαδημία εδώ και χρόνια αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα και να κάνει δεκτές τις υποβολές των ξένων χωρών στην Ξενόγλωσση Ταινία, κι ας ανήκουν στο είδος ντοκυμαντέρ, κι ας υπάρχει ξεχωριστά η κατηγορία του Ντοκυμαντέρ. Διότι ένα έργο σαν κι αυτό της Ρουμανίας, για ποιο ντοκυμαντέρ μιλάμε; Εδώ έχουμε ουσιαστικά ένα ΜΕΙΚΤΟ ΕΙΔΟΣ, μια ΕΞΕΛΙΞΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Με αυτό το μοντάζ, με αυτές τις γωνίες λήψεις, με αυτά τα πλάνα αδυνατείς να πιστέψεις ότι πρόκειται για Ντοκυμαντέρ. Και ναι, δεν πρόκειται για ντοκυμαντέρ έτσι όπως το ξέραμε ή όπως έχουμε κολλήσει στην Ελλάδα να το νομίζουμε λόγω μη εξέλιξης. Το φιλμ της Ρουμανίας είναι ένα πολιτικό δράμα που μόνο σε ντοκυμαντέρ δεν σε παραπέμπει. Και στους τίτλους υπάρχει φαρδιά πλατιά το όνομα σεναριογράφου με την ένδειξη δραματουργική επεξεργασία. Α, ρε Αμερικάνα, α ρε αμόρφωτοι Ελληνάρες..

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo