Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«QUO VADIS, AIDA?» ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ…

26 Οκτωβρίου 2021
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 905 φορές

 

Το φιλμ της ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ που ήταν υποψήφιο για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΣΚΑΡ 2021, δείχνει πως τα όσα άφησε ο πόλεμος με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θα τους ταλανίζουν για καιρό, ίσως και για πάντα…

Είναι το κείμενο που είχα γράψει στο οσκαρικο αφιέρωμα για την ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΙΝΙΑ και το μεταφέρω ατόφιο

«QUO VADIS, AIDA?» της ΤΖΑΣΜΙΛΑ ΖΜΠΑΝΙΤΣ (ΒΟΡΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΑ Η ΒΟΣΝΙΑ, πήρε ΟΣΚΑΡ το 2002 με το «NO MANS LAND» του ΝΤΑΝIΣ ΤΑΝΟΒΤΣ. Αυτή είναι η 2η υποψηφιότητα της.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ο αγώνας μιας γυναίκας, που εργάζεται ως διερμηνέας για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, να βγάλει την οικογένεια της από την Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, που την πολιορκεί ο σέρβικος στρατός, στον πόλεμο του 1995 που κατέληξε σε μακελειό με πάνω από 8000 νεκρούς.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το δράμα του πολέμου. Κι ο αγώνας του Ανθρώπου για την Σωτηρία των δικών του από ένα μακελειό στο οποίο η πίστη κι η αγάπη μπορούν να παρέμβουν. Αυτό είναι το έργο, φτιαγμένο κι αυτό  από γυναίκα σκηνοθέτη, όπως και το τυνησιακό, και κυριαρχεί η ένταση, η οποία υποστηρίζεται από φοβερό μοντάζ που ακριβώς αυτή την ένταση προβάλει, κάτι ανάλογο με εκείνο της Κάθρην Μπιγκελόου στο «The hurt locker» κι η Βόσνια  σκηνοθέτης μας το μεταφέρει με τη βοήθεια και της εκφραστική πρωταγωνίστριας Τζάσνα Τζούρισις. Σε ένα δράμα πολέμου απολύτως βιωματικό.

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo