Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

“QUO VADIS, AIDA?” ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

12 Δεκεμβρίου 2021 Διαβάστηκε 1063 φορές

….Αλλά και «ΠΑΤΕΡΑΣ» και «FLEE»- το τελευταίο θα μας απασχολήσει κι άλλο στο μέλλον, το σημειώνουμε

Την ταινία της ΒΟΣΝΙΑΣ -ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ που ήταν υποψήφια για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας  την άνοιξη του 2021, βράβευσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Ας σημειωθεί ότι είχε χάσει το Οσκαρ από την περσινή νικήτρια των Ευρωπαϊκων Βραβείων- οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των δύο ταινιών τις «χώρισαν» χρονολογικά στο καταστατικό των Ευρωπαϊκών- δηλαδή από το «ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ» του ΤΟΜΑΣ ΒΙΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ για τη ΔΑΝΙΑ. Οπότε, στα φετινά Οσκαρ η επιρροή των Ευρωπαϊκών Βραβείων πως θα «εκδηλωθεί»; Θα είναι χρονιά για κάποιο μη ευρωπαϊκό ή για κάποιο άλλο από την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία που θα περιμένει την αναγνώριση του; Δεν το βάζω τυχαία, διαβάστε το κείμενο ως το τέλος!......

Το «QUO VADIS, AIDA?», ένα συγκλονιστικό δράμα από τον Πόλεμο της Βοσνίας το 1996 , τότε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τιμήθηκε επίσης με τα ΒΡΑΒΕΙΑ της ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ(για την ΓΙΑΣΜΙΛΑ ΖΜΠΑΝΙΤΣ)και της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΓΙΑΣΝΑ ΝΤΟΥΡΙΣΙΤΣ.

Ηταν η γυναικεία ματιά πάνω στον Πόλεμο με σκηνές που άγγιζαν τα όρια του συγκλονιστικού. Με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα που δείχνει ότι η πληγή αυτή παραμένει ανοικτή και δεν κλείνει εύκολα…

Δεύτερος δυνατός σε νίκη, ο «ΠΑΤΕΡΑΣ», ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το επαναλάβει τη διπλή νίκη των Οσκαρ και στην Ευρώπη: Βραβείο στο ΣΕΝΑΡΙΟ των ΦΛΟΡΙΑΝ ΖΕΛΕΡ και ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΑΜΠΤΟΝ (από το θεατρικό έργο του πρώτου) και στον Σερ ΑΝΤΟΝΥ ΧΟΠΚΙΝΣ ως καλύτερη ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ της Χρονιάς. Ούτε στα Ευρωπαϊκα παρέστη ο Σερ Αντονυ, με link συνδέθηκαν με Παρίσι όπου βρισκόταν ο Φλοριάν Ζελέρ κι απεύθυνε τους ευχαριστήριους λόγους και για τον εαυτό του κι για λογαριασμό των συνεργατών του, του Χάμπτον στο σενάριο και του Σερ Αντονυ για την ερμηνεία.

Τα link, οι συνδέσεις δηλαδή μέσω link έδωσαν και πήραν  διότι αλλιώς την προγραμμάτιζαν την τελετή κι αλλιώς τους προέκυψε εξ αιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας. Ενώ μας είχαν στείλει, στα μέλη, ειδοποιήσεις για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία , αιτήσεις για συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση καθώς και στο Δείπνο – όλα αυτά στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ-, ύστερα από λίγο καιρό το «ντύσου!» έγινε «γδύσου!»- ακυρώνονται τα προγραμματισμένα, αλλάζει πάλι η τελετή, θα γίνει σχεδόν όπως η περσινή, και κάπως έτσι έγινε.

Παρόντες, ουσιαστικά ήταν μόνο το προεδρείο, όπου από φέτος έχουμε καινούργιο Πρόεδρο, Γυναίκα αυτή τη φορά, την Πολωνή σκηνοθέτη ΑΝΙΕΣΚΑ ΧΟΛΑΝΤ, η οποία αντικατέστησε τον απελθόντα Βιμ Βέντερς..Και εκτός από το προεδρείο, ήταν παρόντες μόνο οι παρουσιαστές και κάποιοι των τιμητικών βραβείων, όπως η Δανή σκηνοθέτης ΣΟΥΖΑΝΕ ΜΠΙΕΡ κι ο Αφρο-Βρετανός ΣΤΗΒ ΜΑΚΚΟΥΗΝ. Αντιθέτως, στην Ουγγαρέζα βετεράνα ΜΑΡΘΑ ΜΕ’ΤΖΑ’ΡΟΣ, το βραβείο της παραδόθηκε στο σπίτι της στη Βουδαπέστη.

Με τις ταινίες, όμως, δεν κλείσαμε εδώ. Και δεν εννοώ τη λίστα με τα επιμέρους επιτεύγματα που τα παραθέτω πιο κάτω, αλλά με κάτι ιδιαίτερο για συγκεκριμένη ταινία, την τρίτη που θριάμβευσε στην απονομή των Ευρωπαϊκών 2021, μετά το «Quo Vadis, Aida?» και το «Πατέρας». Η εν λόγω ταινία, που έφυγε με τρία Βραβεία, λέγεται «FLEE». Είναι από τη ΔΑΝΙΑ- ποιος ξαφνιάζεται;. Η ταινία αυτή βραβεύτηκε κι ως ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ κι ως ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. Προσέξτε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ. Της έδωσαν κι ένα Βραβείο που έχουν θεσπίσει οι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Και το κερασάκι της συγκεκριμένης τούρτας είναι πως την έχει επιλέξει η Δανία και για το Διεθνές Οσκαρ 2022.

Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση αυτή η ταινία να βρεθεί υποψήφια και στη Διεθνή και στο Ντοκυμαντέρ και στο Κινούμενο Σχέδιο.

Και πραγματικά θέλω να την αναφέρω ξεχωριστά, διότι από όλα τα φιλμ που είδα φέτος, από την πανευρωπαϊκή συγκομιδή, τούτο εδώ το δανέζικο το θεωρώ ως αυτό που λένε «νέα πρόταση» και καλύπτει πλήρως τον όρο.

Εχω τοποθετηθεί με άποψη πάνω στο είδος που λέγεται «Κινούμενο Σχέδιο», έχω πάρει μέρος και σε συνέδριο επί του θέματος που είχε οργανώσει η Ευρωπαϊκη Ακαδημία στα πλαίσια των εκδηλώσεων μιας απονομής (στην Πολωνία συγκεκριμένα), και μοιράζομαι τον προβληματισμό πολλών κινηματογραφανθρώπων περί του κινουμένου σχεδίου  κι αν έχουμε δικαίωμα να το «κλέψουμε» από τους μικρους θεατές..Ενα ερώτημα που έχει ξεκινήσει από τοτε με εκείνο το συγκλονιστικό φιλμ από το Ισραήλ, το «Βαλς με τον Μπασίρ», τι εξυπηρετεί το να δείξεις το δράμα της εισβολής στο Λίβανο μεσω καρτούν…Ένα ερώτημα που συνεχίζεται για πολλά φιλμ, που έχουν προταθεί και για Οσκαρ κλπ. Με το φετινό «FLEE» του προικισμένου ΓΙΟΝΑΣ ΠΟΧΕΡ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Σχολή της Δανίας για την οποία κάνω επαναλαμβανόμενες αναφορές, σηκώνω κι εγώ τα χέρια ψηλα. Ως ένα τρόπος έκφρασης που εδώ ο τύπος συνδυάζει το κινούμενο σχέδιο με το ντοκυμαντέρ και μας λέει μια αληθινότατη ιστορία (στην οποία υπάρχει και ΣΕΝΑΡΙΟ κα δηλώνεται φαρδιά-πλατιά στους τιτλους- για να θυμίζω εκείνη την τραυματική μου εμπειρία με τους Ελληνάρες και την Αμερικάνα την ντοκυμαντερίστρια που της έκαναν «μπούλινγκ» στην εισήγηση της περί σεναριακής αναγκαιότητας στην ανανέωση του είδους, στην αναγέννηση του). Κι η ιστορία που μας λέει είναι δραματική και βαριά, έχει να κάνει με την οδύσσεια μας οικογένειας που πέρασαν του «λιναριού τα πάθη» από το Αφγανιστάν για να φτάσουν στη Μόσχα, να καταλήξουν προσωρινά στη Σουηδία κι επιτέλους στη Δανία με όλων των ειδών το trafficκing, ξεκινώντας από το «σήμερα» και το ντιβάνι του ψυχαναλυτή, με τον  ήρωα  (διότι υπάρχει κεντρικός ήρωας ο οποίος συμμετέχει στο σενάριο) να ψυχαναλύεται και για την εσωτερική του διαδρομή και για την αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας του- μαζί με όλα τα άλλα.. Ναι, τα ερωτήματα κι οι προβληματισμοί περι «είδους» παραμένουν, όμως εδώ πέρα έχουν ανακατευθεί και καλοχωνευθεί πολλά είδη, με βαθιά γνώση και δεν μπορείς να τα προσπεράσεις εύκολα, μόνο με την προσκόλληση σε κάποια δεδομένα...

Ακολουθεί η λίστα των Νικητών , όπως την έστειλε η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα μέλη της και θα δείτε εδώ μέσα και το «PROMISING YOUNG WOMAN» να βραβεύεται στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (για την ΕΜΕΡΑΛΝΤ ΦΕΝΕΛ)

EUROPEAN FILM 2021 
QUO VADIS, AIDA?
Bosnia-Herzegovina, Austria, The Netherlands, France, Poland, Norway, Germany, Romania, Turkey
WRITTEN & DIRECTED BY Jasmila Žbanić
PRODUCED BY Damir Ibrahimović & Jasmila Žbanić

EUROPEAN COMEDY 2021
NINJABABY

Norway
DIRECTED BY Yngvild Sve Flikke

EUROPEAN DISCOVERY 2021-Prix FIPRESCI
PROMISING YOUNG WOMAN

USA, UK
DIRECTED BY Emerald Fennell

EUROPEAN DOCUMENTARY 2021
FLEE
FLUGT
Denmark, France, Sweden, Norway
DIRECTED BY Jonas Poher Rasmussen

EUROPEAN ANIMATED FEATURE 2021
FLEE

FLUGT
Denmark, France, Sweden, Norway
DIRECTED BY Jonas Poher Rasmussen

EUROPEAN SHORT FILM 2021
MY UNCLE TUDOR

NANU TUDOR
Belgium, Portugal, Hungary, Moldova
DIRECTED BY Olga Lucovnicova

   

EUROPEAN DIRECTOR 2021

Jasmila Žbanić for QUO VADIS, AIDA?

EUROPEAN ACTRESS 2021

Jasna Đuričić in QUO VADIS, AIDA?

EUROPEAN ACTOR 2021

Anthony Hopkins in THE FATHER

EUROPEAN SCREENWRITER 2021

Florian Zeller & Christopher Hampton for THE FATHER

EUROPEAN CINEMATOGRAPHY 2021

Crystel Fournier for GREAT FREEDOM

EUROPEAN EDITING 2021

Mukharam Kabulova for UNCLENCHING THE FISTS

EUROPEAN PRODUCTION DESIGN 2021

Márton Ágh for NATURAL LIGHT

EUROPEAN COSTUME DESIGN 2021

Michael O'Connor for AMMONITE

EUROPEAN HAIR & MAKE-UP 2021

Flore Masson, Olivier Afonso & Antoine Mancini for TITANE

EUROPEAN ORIGINAL SCORE 2021

Nils Peter Molvær & Peter Brötzmann for GREAT FREEDOM

EUROPEAN SOUND 2021

Gisle Tveito & Gustaf Berger for THE INNOCENTS

EUROPEAN VISUAL EFFECTS 2021

Peter Hjorth & Fredrik Nord for LAMB

EUROPEAN LIFETIME ACHIEVEMENT 

Márta Mészáros 

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 

Susanne Bier

EUROPEAN INNOVATIVE STORYTELLING

Steve McQueen for SMALL AXE

EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD 

Maria Ekerhovd

EUROPEAN YOUNG AUDIENCE AWARD 2021 Already announced in May
THE CROSSING
FLUKTEN OVER GRENSEN
Norway
DIRECTED BY Johanne Helgeland

EUROPEAN UNIVERSITY FILM AWARD 2021 Already announced on 8 December
FLEE
FLUGT
Denmark, France, Sweden, Norway
DIRECTED BY Jonas Poher Rasmussen

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo