Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΣΚΑΡ 2022- ΑΝΑΛΥΣΗ 6: ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

20 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2818 φορές

Η φετινή χρονιά θυμίζει αρκετά την απονομή του 2019 ως προς το ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ηταν ξεκάθαρη τότε η κυριάρχηση των ψυχαγωγικών κινουμένων σχεδίων κι υπήρχε κι ένα της καλλιτεχνικής , ευρωπαϊκής σχολής για να ταράζει τα νερά και να βάζει «θέμα».

Δίπλα στο «καλλιτεχνική», διευκρινίζω το «ευρωπαϊκή» επειδή στην Ευρώπη είναι που το κινούμενο σχέδιο επιχειρεί άλλου είδους ψαξίματα. Μακριά, όμως, από το παιδικό κοινό. Κι αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους Ευρωπαίους διότι όλο ξεκινά από το ότι η παιδική κινηματογραφική ψυχαγωγία του κινουμένου σχεδίου δεν κατάφερε να φτιάξει στην Ευρώπη ανταγωνιστικές βάσεις ανάπτυξης μιας αυτόνομης παιδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πλην Ανατολικο-Ευρωπαίων και δη Σοβιετικών στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου κι όντως έχω δει κάποια από εκείνες τις χώρες και τις σχολές κι ήταν κάτι σαν « ανατολικό μπλοκ της Ντίσνευ». Μεμονωμένα, γίνονται πράγματα τέτοιου τύπου στις σημερινές ευρωπαϊκες χώρες, όπως και παλιότερα.. Όχι όμως στο βαθμό εκείνο περί ανταγωνιστικότητας. Τα παιδάκια σε ‘όλη την Ευρώπη (όπως και σε όλη την υφήλιο) ψυχαγωγούνται, με βάση τα αμερικανικά. Που και που ξεπετάγεται και κάποιο δικό τους, που να απευθύνεται σε αυτά. Αντιθέτως, καλλιτέχνες του κινουμένου σχεδίου από όλη την Ευρώπη κι από όλο τον κόσμο πηγαίνουν κι εναποθέτουν τις υπηρεσίες τους  στην οργανωμένη Αμερική και δι’ αυτού του τρόπου διευρύνουν το εκεί σύστημα. Και φέτος πάλι έχουμε και «ιταλική» ταινία ανάλογη, από Ιταλό καλλιτέχνη, και «Κολομβιανή» και «κινεζική».

Στην Ευρώπη το κινούμενο σχέδιο γίνεται αντικείμενο πειραματικής, καλλιτεχνικής έκφρασης, με κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που όμως, απομακρύνονται από το κόσμο των παιδιών. Ωστόσο κάποια από αυτά, δεν μπορείς να τα προσπεράσεις εύκολα. Όπως το φετινό «FLEE» της Δανίας που θα αναλύσουμε πιο κάτω μαζί με τα υπόλοιπα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΕΝΚΑΝΤΟ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΓΙΚΟΣ (Encanto)- Τζάρεντ Μπους, Μπάιρον Χάουαρντ, Υβετ Μερίνο, Κλαρκ Σπένσερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: OΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΜΠΑΪΡΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ, το ΠΉΡΕ το 2017 για τη «ΖΩΟΥΠΟΛΗ», κι η φετινή είναι η 3η υποψηφιότητα του. Είχε προταθεί και το 2009 για το «Bolt».ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΚΛΑΡΚ ΣΠΕΝΣΕΡ, επίσης το 2017 για το «ΖΩΟΥΠΟΛΗ», Fμαζί με τον Χαουαρντ το είχαν κάνει. 3η υποψηφιότητα και για αυτόν, είχε μία και για το «Ραλφ εναντίον Ιντερνετ» το 2019

ΤΟ ΦΙΛΜ: Η ιστορία ενός κοριτσιού και κατεπέκταση της οικογένειας της που ζουν κάπου στα βουνά της Κολομβίας σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον κι είναι προικισμένοι όλοι με μαγικές ιδιότητες. Εξαιρείται η ηρωίδα ,για τους λόγους που μας εξηγεί κι εξιστορεί το σενάριο , στην προσπάθεια της να γίνει «πλήρες» μέλος αυτής της οικογένειας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το παραμύθι με το μιούζικαλ σε αγαστή σύμπνοια ΄που εδώ έρχονται και καλλιτέχνες του σημερινού θεατρικού μιούζικαλ οι οποίοι περνούν και στον κινηματογράφο κι αναφέρομαι στον Λιν Μανουελ Μιράντα ο οποίος έχει γράψει τα τραγούδια, έχει προταθεί για Οσκαρ σε ένα εξ αυτών και τα τραγούδια μαζί με τη μουσική της Κολομβιανής μουσικού Ζερμαίν Φράνκο έρχονται να του ανεβάσουν επίπεδο μέσα κι από χρώματα που συνυπογράφουν παραμύθι κι αίσθηση.

  1. FLEE- Γιόνας Ποέρ Ρασμούσεν, Μόνικα Χέλστρεμ, Σίγκνε Μπίργκεν Σέρενσεν, Σαρλότ Ντα Λα Γκουρνιέρ

ΠΡΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ολοι τους κατεβαίνουν με πρώτη φορά υποψηφιότητες σε τρεις ταυτοχρόνως κλάδους, εξαιρείται η Σίγκνε Μπίρκεν Σέρενσεν, που ως συστηματική ντοκυμαντερίστρια έχει δύο ακόμα, στην κατηγορία αποκλειστικά του ντοκυμαντερ

ΤΟ ΦΙΛΜ: Η ντοκυμαντερίστικη, αληθινή ιστορία ενός Αφγανού που διέφυγε στη Δύση ύστερα από Οδύσσεια προσωπική κι οικογενειακή και φτάνει ως τις μέρες μας καθώς ήρθε η ωρα να αποκαλύψει κι άλλο ένα μυστικό, την ομοφυλοφιλία του. Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί τον αγαπημένο του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ:  Καταρχάς μιλάμε για ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ!!! Σόκ;  Τι είδος κι αυτό!!!!!!!!!!!!!!Κατά συνέχεια μιλάμε για κάτι μοναδικό στα χρονικά: Μία ταινία να προτείνεται ταυτοχρόνως σε τρεις φαινομενικώς «άσχετες» μεταξύ τους κατηγορίες ήτοι του ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, του ΝΤΟΚΜΑΝΤΕΡ και της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ως εκπρόσωπος της ΔΑΝΙΑΣ. Εδώ είναι άλλη ιστορία το κινούμενο σχέδιο, είναι άλλη λογική, δεν θα έλεγα πως είναι άλλη Τέχνη , είναι, όμως, άλλη χρήση. Ως εμπειρία για όποιον ενδιαφέρεται για το σινεμά γενικότερα,  είναι «σοκαριστική». Ως επί της ουσίας αποτελεσματικότητα σηκώνει πολλή συζήτηση, όχι, υποχρεωτικώς, αρνητική.

  1. LUKA- Ενρίκο Καζαρόζα, Αντρέα Γουόρεν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα για την Αντρέα, ο Καζαρόζα έχει προταθεί στο παρελθόν και σε μικρού μήκους

ΤΟ ΦΙΛΜ: Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά…Ο ήρωας που ζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια «έξοδο» του από το νερό γνωρίζει ένα φίλο και του αλλάζει η ζωή. Μόνο που δεν πρέπει να βραχεί. Με το φίλο ανακαλύπτει το βεσπάκι, αμολιούνται στην ιταλική περιπλάνηση κι η «υποθαλάσσια» famiglia ετοιμάζεται να κυνηγήσει, να επέμβει και να παρέμβει …..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το χωνευτήρι της Pixar απλώνεται προς Ιταλία στα πλαίσια της αναζήτησης ανανεωτικών ιδεών και προκύπτει μία εκ των καλυτέρων: Τίμια, ειλικρινής, ευφάνταστη , πρωτότυπη, γεμάτη ιταλικό χρώμα και ιταλικό συναίσθημα, χωρίς να λείπει ούτε η ιταλική μουσικότητα…Και φυσικά δεν λείπει και το ιταλικό γούστο εν γένει…

  1. O ΜΙΤΣΕΛ ΚΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ (The Mitchells v/s the machines)- Μάικ Ριάντα, Φιλ Λορντ, Κρίστοφερ Μίλερ, Κουρτ Αλμπρεχτ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΚΡΙΣΤΙΦΕΡ ΜΙΛΕΡ, το ΠΗΡΕ το 2019 για το « Ο SPIDER-MAN ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΟΣΥΜΠΑΝ». Αυτή είναι η 2η υποψηφιότητα του.

Οι άλλοι τρεις είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στα Οσκαρ

ΤΟ ΦΙΛΜ: Μια οικογένεια ξεκινούν ένα ταξίδι και πέφτουν πάνω στην Εξέγερση των Ρομπότ. Καλούνται να αναλάβουν δράση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Περιπετειώδης κωμωδία δράσης , στο είδος κινουμένου σχεδίου, με πάρα πολλά γκαγκς, άλλα τόσα ευρήματα και κυρίως με εξαιρετικό, στα όρια του θαυμασμού design σε ό,τι κυκλοφορεί μέσα στην ταινία κι έχει να κάνει με τα ρομπότ- μόνο που δεν περιορίζεται στην παλαιική έννοια περί «ρομπότ» αλλά σε κάθε τι ηλεκτρονικό και ψηφιακό και «λογισμικό» και..και..και, που συμμετέχει στην ρομποτική εξέγερση. Ταινία ψυχαγωγίας πέρα για πέρα και φαντασίας βέβαια

  1. H ΡΑΪΑ ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ (Raya and the last dragon)- Ντον Χωλ, Κάρλο Λόπεζ Εστράντα, Οσνατ Σουρέρ, Πήτερ Ντελ Βέτσο

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΝΤΟΝ ΧΩΛ, το ΠΗΡΕ το 2015 για τους «ΥΠΕΡΕΞΙ», η φετινή είναι η 2η υποψηφιότητα του

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΠΗΤΕΡ ΝΤΕΛ ΒΕΤΣΟ, το είχε πάρει το 2014 για το «ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ» - και για αυτόν ετούτη είναι η 2η υποψηφιότητα.

2η υποψηφιότητα  αλλά χωρίς νίκη για τον Σουρέρ, είχε προταθεί το 2017 για την «Μοάνα»

Για τον Εστράντα είναι η 1η υποψηφιότητα

ΤΟ ΦΙΛΜ: Από τη Μυθολογία ης Νοτιο-ανατολικής Ασίας έρχεται ως ένα καθαρόαιμο παραμύθι κινουμένων σχεδίων με ηρωίδα την «πριγκίπισσα» Ράια, που έρχεται να συμμαχήσει με τον τελευταίο δράκο μια κι όπως μαθαίνουμε από το παραμύθι, οι δράκοι ήταν καλοί αλλά τους εξαφάνισαν δυνάμεις του σκότους. Και τώρα αυτές οι κακές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξανάρθουν..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:..Ενπάση περιπτώσει, η υπόθεση είναι ακριβώς υπόθεση παραμυθιού, με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της Ντίσνευ της κλασικής, έργο που έρχεται να υπενθυμίζει πως ένα είδος είναι πάντα εδώ και υπαρκτό διότι είναι κλασικό και παραμένει κλασικό επειδή ανανεώνεται..

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ. Θα μονομαχήσουν η Κολομβιανή με τον Ιταλό εκτός αν η ανατροπή  της Δανίας δεν είναι μόνο πάνω στο είδος που συνδυάζει τα ασυνδύαστα αλλά και στην ίδια την αναγνώριση του άρα στην απονομή.

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo