Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 2022: ΥΠΕΒΑΛΑΝ Τις ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

28 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1657 φορές

Ξεκινώ με το «υπέβαλαν τις προτιμήσεις τους» διότι με τα βραβεία τα Σωματεία αυτό ακριβώς κάνουν: Παραδίδουν στην κοινή θέα τη δική τους επιλογή. Επειδή όμως κάθε ειδικότητα του σινεμά κρίνεται με τα επι μέρους κριτήρια της κάθε άλλης ειδικότητας, δεν ξέρουμε τι θα υπαγορέψει το σύνολο. Εξού και δεν συμπίπτουν υποχρεωτικώς με τα Οσκαρ όσο κι αν σε κάποιες επιλογές ταυτίζονται

Στην περίπτωση των Ηθοποιών είναι χαρακτηριστικό το συγκεκριμένο , στο πως θα δουν την επιλογή τους και οι άλλοι κλάδοι. Συν το γεγονός ότι μεταξύ Ηθοποιών Σωματείου και Ηθοποιών της Ακαδημίας που επίσης είναι μέλη του Σωματείου υπάρχουν αποκλίσεις διότι είναι κι άλλος ο αριθμός. Άλλο οι 2.000 κι άλλο οι 100.000. Και στα Σωματεία υπάρχει κι ένα συντεχνιακό κριτήριο, ενώ στις Ακαδημίες το κριτήριο είναι σταθερά Εργοκεντρικό, έχει να κάνει με επίτευγμα κι όχι με πρόσωπο.

Θεώρησα ως είδηση αυτή τη διευκρίνιση, για αυτό και ξεκίνησα από αυτήν , και θα προχωρήσω τώρα στις επιλογές τους διότι υπάρχουν και μερικά διευκρινιστικά ακόμα, τα οποία όμως θα κρατήσω για το τέλος, αφού πρώτα διαβάσετε τους νικητές

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Γουίλ Σμιθ «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: Τζέσικα Τσαστέιν «Τα μάτια της Τάμι Φαίη»

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Τρόϋ Κότσερ «Coda»

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: Αριάνα Ντε Μπόσε «West Side Story»

ENSEMBLE: CODA

Κάποιες διευκρινίσεις: Τόσο στον Α’ Ανδρικό όσο και στον Α’ Γυναικείο υπήρχαν τρεις κοινές επιλογές με την Ακαδημία και δύο αποκλίσεις. Δεν είναι απαραίτητο, αυτό που υπήρχε κάποτε ως μύθευμα, να ισχύσει, αφού από τα γεγονότα έχει ανατραπεί: Ότι για να πάρεις Οσκαρ πρέπει να έχεις προταθεί τουλάχιστον από το Σωματείο. Δεν ισχύει. Όταν κάτι συμβεί μια φορά δεν έχει λόγο να μη συμβεί και δεύτερη.. Οταν  ξεπεράσει κι αυτήν , τότε έχουμε ανατροπή κανόνα. Πιθανόν η τετράδα του Σωματείου να είναι 4άδα νικητών του Οσκαρ, πιθανόν και να μην είναι μια και δεν κρίνουν την Ηθοποιία οι άλλες κινηματογραφικές ειδικότητες με τα κριτήρια των Ηθοποιών

Ειδικά στον Α’ Γυναικείο ρόλο, η κατάσταση είναι απολύτως ρευστή και θα τα πούμε αναλυτικά για το θέμα όταν θα γίνει η ΑΝΑΛΥΣΗ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ στο pantimo.gr, διότι καμία από τις 5 πρωταγωνίστριες δεν προέρχεται από ταινία υποψήφια για Καλύτερη Ταινία και μόνο μία από σενάριο. Και σε όλες υπάρχει ένα σεναριακό έλλειμα γύρω από το ρόλο. Φυσικά, η Τζέσικα Τσαστέιν αυτή τη στιγμή παίρνει πόντους.

Οσο για το CODA,που πήρε το βραβείο της Ομαδικής διανομής, το «ensemble cast», υπάρχει μια παρερμηνεία από τα δημοσιεύματα, πως όποιο φιλμ τιμάται για το «ensemble cast» παίρνει και το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το «ομαδικό καστ» είναι ομαδικό καστ και τίποτε άλλο. Βραβεύει ένα ερμηνευτικό σύνολο πέραν των επιμέρους ερμηνευτικών επιτευγμάτων . Συνηθιζόταν να λέγεται πως στο Χώρο των Ηθοποιών, το εν λόγω ισοδυναμεί με βραβείο «καλύτερης ταινίας» από μεριάς του κλάδου τους. Εχει ανατραπεί και δεν μπορεί πια να χρησιμοποιείται ούτε ως δοξασία.

Η τελετή έγινε κανονικότατα σε δείπνο, με πολλούς καλεσμένους, στη Σάντα Μόνικα, ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ και χωρίς καν αναφορές περί covid . Το κοινωνικό-ανθρωπιστικό ήταν στραμμένο αποκλειστικά στην Ουκρανία. Απορίας άξιο πως ένα 24ωρο πριν, δύο παρόμοιες εκδηλώσεις, των Παραγωγών και των Animators είχαν ακυρωθεί λόγω του κορονοϊού.

Να κλείσω με την εμφάνιση της βραδιάς που ανήκει αναμφισβήτητα στην ΚΕΪΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ η οποία ήταν μια κούκλα κανονική και το «πειραγμένο» πρόσωπο στο «Μην κοιτάτε πάνω» είχε να κάνει με παραμόρφωση τελικά τού χαρακτήρα που υποδυόταν , αυτές τις τηλεπαρουσιάστριες με τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά από τα λίφτινγκ και τα μποτοξ..

Και μια αναφορά από Ελλάδα μεριά: Οποία τιμή το εγκώμιο Επιδαύρου κι ελληνικού πνεύματος από την ΕΛΕΝ ΜΙΡΕΝ που βραβεύτηκε για το σύνολο της καριέρας της και στο λόγο της περί αξίας ερμηνευτικής, ανήγαγε σε ύψιστο σημείο την εμφάνιση της στην Επίδαυρο με τη «Φαίδρα» κι εκεί, τότε, κατάλαβε….

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo