Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«DUNE» ΣΤΑ ΕΦΦΕ, «ΕΝCANTO» ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, «007» ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ

09 Μαρτίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1092 φορές

Δύο ακόμα Ενώσεις καλλιτεχνών του κινηματογράφου υπέβαλαν τις προτιμήσεις των κλάδων τους για τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και τις παρέδωσαν στην κοινή θέα.  Ο κλάδος των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ κι o Σύνδεσμος ΣΥΝΘΕΤΩΝ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ-ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΩΝ Κινηματογράφου.

  1. ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

Ξεκινώντας από τα ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ έχουμε να αναγγείλουμε πως ο μεγάλος νικητής του Συνδέσμου είναι το «DUNE», το οποίο θεωρείται φαβορί στον τομέα αυτό και για το Οσκαρ, υποστηριζόμενο από σύνολο 10 άλλων υποψηφιοτήτων. Εχει σημασία αυτό διότι πολλές φορές- στα τελευταία χρόνια τις περισσότερες- το βραβείο του εν λόγω Σωματείου δεν μετετράπη και σε Οσκαρ καθώς οι άλλοι κινηματογραφικοί κλάδοι έδειξαν άλλη εκτίμηση στο επίτευγμα κι όχι την ίδια με το Σωματείο και την πιό συντεχνιακή ματιά του ως προς τη δουλειά στα οπτικά εφφέ. Το σύνολο των Κινηματογραφιστών προτιμούσε οπτικά εφφέ ενσωματωμένα στο σενάριο και στη συνολική δράση της ταινίας, το Σωματείο επικροτούσε το εφφέ για το εφφέ με συντεχνιακά κριτήρια που είναι άλλωστε και το αντικείμενο τους.

Το «ENCANTO» έφυγε με βραβείο Εφφέ Κινουμένου Σχεδίου, δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία στα Οσκαρ απλώς ενισχύεται κι άλλο η παρουσία του στην υποψηφιότητα περί Κινουμένου Σχεδίου καθώς φαίνεται ότι θα μαζεύει ψήφους από πολλούς κλάδους έχοντας την επίσημη έγκριση αρκετών.

Μέσα στις πάμπολλες κατηγορίες που έχει το Σωματείο με τις άπειρες εξειδικεύσεις, θα αναφέρουμε τη διάκριση “outstanding supporting visual effect” που πήγε στην ταινία «ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΣΟΧΟ» καθώς και την διάκριση «outstanding created environment» που απονεμήθηκε στο «SPIDERMAN- NO WAY HOME» για τη σκηνή «Mirror dimension» εκεί που γίνεται η συνάντηση με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στην οροφή του κινούμενου τραίνου. Η ταινία αυτή είναι αντίπαλος του «Dune» στα Οσκαρ, στην κατηγορία των Οπτικών Εφφέ.

  1. Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ-ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΩΝ

Το «ENCANTO» ήταν κι εδώ ο νικητής, ο κύριος νικητής, στην κατηγορία της ΜΟΥΣΙΚΗΣ για ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ- Η ΖΕΡΜΑΙΝ (ή Χερμάινε- αναλόγως σε ποια γλώσσα θα τη διαβάσει κανείς) ΦΡΑΝΚΟ  πήρε το βραβείο της μουσικής για το φιλμ κινουμένoυ σχεδίου, είναι η πρώτη γυναίκα από λατινόφωνη χώρα που κερδίζει τη διάκριση, είναι Κολομβιανή, μαζεύει βραβεία από παντού, μπαίνει στην πρώτη σειρά για το Οσkαρ. Αν και είναι  μιούζικαλ  και τα τραγούδια δεν τα έχει γράψει  η ίδια, υπάρχει ιστορικό προηγο;yμενο, όπου κέρδισε το Οσκαρ ο συνθέτης του score κι ας είχε γράψει άλλος τα τραγούδια (περιπτώσεις ΕΛΜΕΡ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ στο «ΓΛΥΚΕΙΆ ΜΟΥ ΜΙΛΛΗ» το 1968 και ΧΑΝΣ ΖΙΜΕΡ στο «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ» το 1995 είναι οι πιο ενδεικτικές)

Υπάρχει και Βραβείο Μουσικής για ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ κι αυτό το κέρδισε  ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΧΑΡΤ για τον «ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΠΠΟΤΗ» που δεν είναι στην 5άδα των Οσκαρ.

Στο ΤΡΑΓΟΥΔΙ ο μελαγχολικός Τζέημς Μποντ των τίτλων αρχής και του περιεχομένου εν γένει έδωσε το βραβείο στο ομότιτλο τραγούδι «ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE» που είναι κι υποψήφιο για Οσκαρ και το έγραψαν δυο νεαρά άτομα , η ΜΠΙΛΙ ΕΛΙΣ κι ο ΦΙΛΕΑΣ Ο’ΚΟΝΕΛ. Η περίοδος Ντάνιελ Κραιγκ έχει αποδειχθεί η απολύτως γούρικη περίοδος Μποντ στο κεφάλαιο ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Και το «SKYFALL» και το «SPECTRE» έφυγαν με Οσκαρ, που δεν είχαν φύγει τραγούδια , ακόμα και σουξέ, των προκατόχων..

Εδωσαν και βραβείο τραγουδιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ, στο «Just look up» από το «Dont look up», το οποίο όμως στα Οσκαρ δεν πέρασε ως αυτονομημένο τραγούδι αλλά ως τμήμα του συνολικού score, το οποίο είναι υποψήφιο στα Οσκαρ μόνο ως score

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo