Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΣΚΑΡ 2022- ΑΝΑΛΥΣΗ 13: ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

12 Μαρτίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2764 φορές

Ο τομέας των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ στάθηκε καλά φέτος μολονότι επρόκειτο για χρονιά σκαμπανεβασμάτων εν γένει ως προς το σινεμά, ωστόσο το είδος που «σηκώνει» τη συγκεκριμμένη κατηγορία μπόρεσε και κρατήθηκε,  ίσως επειδή στη νέα τάξη πραγμάτων η αίθουσα, ακόμα κι όταν βάλλεται από τις πανδημίες και τους περιορισμούς, θα θρέφεται κινηματογραφικά από αυτά τα blockbusters ενώ τα «άλλα» προγραμματίζονται για τις πλατφόρμες-σύμφωνα με το νέο σχέδιο…Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που, με εξαίρεση το «Tenet», το οποίο και κέρδισε, το είδος έδειχνε σημάδια κόπωσης κι εξάντλησης

Φέτος έχουμε και δυνατό blockbuster καλλιτεχνικών προδιαγραφών να  εκπροσωπεί , κι εννοώ το «Dune», έχουμε, όμως και πολύ διασκεδαστικά δείγματα του είδους  «ταινία οπτικών εφφέ» κι είναι διασκεδαστικά επειδή τα εφφέ τους είναι δουλεμένα όχι μόνο στο κομπιούτερ αλλά  κάπου συμβουλεύονται και σενάριο (του είδους-εννοείται). Τέλος ένα εξ αυτών, ο τελευταίος Τζέημς Μποντ, το «NO TIME TO DIE» τιμήθηκε από την ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ( η οποία φόρτωσε με 8 διακρίσεις το δικό της βαρύ καλλιτεχνικό κι υποψήφιο για 4 Οσκαρ «DRIVE MY CAR») με το βραβείο της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ. Yes. Όπως άλλωστε, το 2013, κι η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ είχε τιμήσει το «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ARGO» με το ΣΕΖΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ πριν πάρει το ΟΣΚΑΡ. Αυτά για τους ακατάρτιστους και τους σχολιασμούς τους που δεν ξέρουν ούτε τα στοιχειώδη και νομίζουν ότι δουλειά των Ακαδημιών είναι να βραβεύουν… «δημιουργούς», τις «περνάνε» για Φεστιβάλ, αγνοούν τον ΕΡΓΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ και τι εστί ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα 5 φετινά. Και να επισημάνω , επίσης, ότι έχουμε κι έναν ΔΙΚΟ ΜΑΣ, τον ΝΙΚΟ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ, υποψήφιο με την ομάδα του «FREE GUY»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. DUNE- Πωλ Λάμπερτ, Τρίσταν Μάιλς, Μπράιαν Κόνορ, Γκερτ Νεφζερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΔΙΣ ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΠΩΛ ΛΑΜΠΕΡΤ. Το ΠΗΡΕ , back to back που λένε, το 2018 για το «BLADE RUNNER 2049» και το 2019 για το «ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Αυτή είναι η 3η του υποψηφιότητα

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΤΡΙΣΤΑΝ ΜΑΪΛΣ , για τον «ΠΡΩΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» κι αυτός, το 2019, αυτή είναι η 2η υποψηφιότητα.

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΓΚΕΡΝΤ ΝΕΦΖΕΡ,  για το «BLADE RUNNER 2049» το 2018, αυτή είναι η 2η υποψηφιότητα.

Ο Μπράιαν Κόνορ θα επισκεφθεί για 1η φορά την αίθουσα των Οσκαρ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Κυρίως είναι η αντίληψη πάνω στην έννοια «Οπτικό Εφφέ» σε μια ταινία που θέλει να έχει και το σοφιστικέ μερίδιο της, μια και προέρχεται από βιβλίο αλλά και να συναρπάζει τον θεατή την ώρα που το εφφέ συμβαίνει. Ο τρόπος προετοιμασίας από τη δράση για την υποδοχή των οπτικών εφφέ αλλά κι η δουλειά του επιτελείου των καλλιτεχνών των εφφέ , πάνω σε τούτο, είναι που αξίζει μελέτης. Τα εντομόπτερα, που είναι σαν εντομοειδή ελικόπτερα κι η αποθέωση της ερήμου ως κινούμενη θάλασσα είναι τα κύρια συστατικά που ετοιμάζονται με πολλή διακριτικότητα από ανθυπο-εφφέ( ας μου επιτραπεί η έκφραση) μέχρι να καταλήξουν στα «μεγάλα».

  1. FREE GUY – Σουέν Γκίλμπεργκ, Μπράιαν Γκριλ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, Νταν Σούντικ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο Νταν Σούντικ έχει προταθεί 10 φορές ο άνθρωπος κι έχει χάσει και φέτος φτάνει τις 12 διότι έχει διπλή υποψηφιότητα, και για το «Free guy» και για το «Spider-man: no way home» . Οι προηγούμενες του ήταν για τα φιλμ: «Master and Commander» (2004), «Ο πόλεμος των κόσμων» (2006), «Iron Man» (2009), «Iron Man 2» (2011), «The avengers» (2013), «Iron Man 3» (2014), «Captain America: Ο στρατιώτης του χειμώνα» (2015), «Φύλακες του Γαλαξία 2» (2018), «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας» (2019), «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» 2020).

Είναι η 3η υποψηφιότητα του Μπράιαν Γκριλ. Είχε προταθεί το 2011 για το «Η ζωή μετά» του Κλιντ Ηστγουντ και το 2015 με το «Captain America 2- Ο στρατιώτης του χειμώνα» αλλά δεν κέρδισε.

 Για τον Σουέν Γκίλμπεργκ είναι η 2η υποψηφιότητα. Είχε προταθεί το 2012 για το «Real Steel» , χωρίς νίκη

Για τον Νίκο Καλαϊτζίδη είναι η παρθενική, το καλωσόρισμα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Είναι μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική ταινία η οποία έχει να κάνει με το σεναριακό εύρημα από το οποίο γεννιούνται τα εφφέ της, κι αυτό είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στο σύμπαν του οποίου κινούμαστε.  Κι ένας δευτερεύων χαρακτήρας αυτού του παιχνιδιού, βγαίνει έξω από το κάδρο, αυτονομείται, αναστατώνει όλη την πόλη της εικονικής πραγματικότητας και περιπλέκει την πλοκή και τη δράση. Με έξυπνα ευρήματα όπου εφφέ και σενάριο αλληλο-εξυπηρετούνται. Τα εφφέ έχουν να κάνουν με το περιβάλλον του βιντεοπαιχνιδιού που είναι ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας του έργου.

  1. ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE- Τσάρλι Νομπλ, Τζόελ Γκριν, Τζόναθαν Φώκνερ, Κρις Κορμπουλντ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΚΡΙΣ ΚΟΡΜΠΟΥΛΝΤ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της παρέας, το ΠΗΡΕ το 2011 για το «INCEPTION». Αυτή είναι η 6η υποψηφιότητα του. Εχει προταθεί και για τα φιλμ: «Σκοτεινός ιππότης» (2009), «Star Wars- Η δύναμη ξυπνάει» (2016), «Star Wars- Ο τελευταίος Τζεντάι» (2018), «Christopher Robin» (2019).

Για τον Τζόναθαν Φώκνερ είναι η 3η υποψηφιότητα. Είχε προταθεί το 2015 για το «Οι φρουροί του Γαλαξία» και το 2018 για το «Φρουροί του Γαλαξία Νο 2»

Για τους Τσάρλι Νομπλ και Τζόελ Γκριν είναι η πρώτη.

TAYTOTHTA KATHΓOΡIAΣ: Να τα κάνεις να φαίνονται τόσο «αληθινά» υπακούοντας σε μια παράδοση του είδους αφενός κι αφετέρου   στη συναισθηματική «ρεαλιστικοποίηση» του τελευταίου φιλμ. Οι καταδιώξεις των αυτοκινήτων, τα κόλπα των μοτοσακών, οι περιπέτειες στα χιόνια, οι εκρήξεις στα γυάλινα κτήρια….όλα έχουν την τελειότητα της ψευδαίσθησης σαν να μην έχει εφφέ αυτός ο τελευταίος Τζέημς Μποντ. Κι όπως ενημέρωσαν οι καλλιτέχνες του, είναι πάνω από 400 (!!!!!!!!!!)

  1. O SHANG-CHI KAI O ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ (Chang Chi and the legend of the Ten Rings)- Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Τζο Φαρέλ, Σον Νόελ Γουόκερ, Νταν Ολιβερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 3η υποψηφιότητα για τον Κρίστοφερ Τάουνσεντ. Είχε προταθεί για το «Iron man 3» (2014) και για το «Φύλακες του Γαλαξία 2» (2018)

2η υποψηφιότητα για τον Τζο Φαρέλ, ήταν και στο «Η ζωή μετά» (2011)

2η και για τον Νταν Ολιβερ, είχε προταθεί το 2016 για το «Mad Max, o δρόμος της οργής»

Παρθενική για τον Σον Νόελ Γουκερ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Διασκεδαστική κι αυτή, ακριβώς όπως και το «Free Guy» έχει να κάνει με ευρήματα τα οποία καταλήγουν στο οπτικό εφφέ περνώντας από σενάριο του είδους κι από το «Κουνγκ Φου Μάστερ» όπου το έργο πολεμικών τεχνών της ασιατικής σχολής μετατρέπεται σε αφθονία κι ευρηματικότητα εφφέ. Μερικές φορές, κυρίως όταν εκσφενδονίζονται ή υπερίπτανται αντικείμενα, το μυαλό πάει στα «ιπτάμενα στιλέτα» αλλά εδώ έχουμε άλλη αποστολή. Το χθες και το σημερα εναλλάσσονται, η αρχαία Κίνα με το Σημερινό Σαν Φραντσίσκο της μεγαλης κινεζικής μειονότητας κι η αποθέωση στο φινάλε όπου εμφανίζονται όλων των ειδών τα αποκτήματα του είδους.

  1. SPIDER-MAN: NO WAY HOME- Κέλλυ Πορτ, Κρις Γουέγκνερ, Σκοτ Εντελστάιν, Νταν Σούντικ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα για τον Κέλλυ Πορτ, Ηταν και το 2019 για το «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας»

Για τους Κρις Γουέγκνερ και Σκοτ Εντλστάιν είναι η πρώτη φορά, ενώ για τον Νταν Σούντικ κοιτάξτε στο «FREE GUY», είναι κι εκεί υποψήφιος, εκεί τα γράφω.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το Σωματείο των Καλλιτεχνών Οπτικών Εφφέ εξήρε την ειδικότητα «Περιβάλλον» σε αυτή την ταινία και την βράβευσε  με ειδικό βραβείο περί supporting εφφέ. Αφορά στην μεγάλη σεκάνς με την καθρεφτική μηχανή, είναι  εκεί που ο Spider-man συναντά τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς  που του φτιάχνει γυάλινο virtual reality και σκαρφαλώνουν στο διερχόμενο τραίνο…Κι όντως είναι αποθεωτικό. Βέβαια, εξίσου αποθεωτική είναι κι η σκηνή στο φινάλε όπου τα εφφέ δίνουν και παίρνουν και ενώνουν και τους τρεις spider-men που εμφανίζονται στην ταινία εξαιτίας ενός λανθασμένου εξορκισμού…Στον “spiderman” όλα τα εφφέ είναι γραμμένα κανονικά στο σενάριο. Υπαγορεύονται λεπτομερώς από εκεί.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το Σωματείο των Οπτικων Εφφέ βράβευσε ως συνολική δουλειά το «Dune». Πολλές φορές το Βραβείο αυτού του Σωματείου δεν συμπίπτει με τα Οσκαρ διότι στην Ακαδημία λένε την εκτίμηση τους για τα εφφέ όλοι οι κλάδοι και πολλοί είναι αυτοί που δίνουν στο εφφέ δραματουργική και σεναριακή σημασία. Και δεν το βλέπουν συντεχνιακά όπως οι των Οπτικών Εφφε και του Σωματείου που ενδιαφέρονται για το εφφέ και την τεχνολογική του πραγμάτωση και την πρόοδο πάνω σε αυτό. Το «Dune» είναι ταινία που μπορει να κάνει και τους άλλους κλάδους να δώσουν την συγκατάθεση τους. Στα εφφέ «περιβάλλοντος» οι δυο «μονομάχοι» είναι ο «Spider-man» και το «Free guy» όπου εδώ το Σωματείο πριμοδότησε το πρώτο. Το «No time to die» είναι μία άλλη κατηγορία- δεν ανέφερα τυχαία την καλλιτεχνική του διάκριση από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου και σίγουρα, με όλο αυτό που εκπροσωπεί και με τον τρόπο που το εκτελεί,  θα πάρει συγκατάθεση από καλλιτέχνες πολλών κλάδων, ακόμα κι από σκηνοθέτες ή και σεναριογράφους αν και η παρουσία του «Dune» , σε αυτούς τους κλάδους είναι άκρως ελκυστική.

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo