Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ ΤΗΝ ΤΖΕΗΝ ΚΑΜΠΙΟΝ- «ΕΚΠΛΗΞΗ» ΣΤΟΥΣ «ΑΝΙΜΑΤΟRS»

13 Μαρτίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1137 φορές

Πλέον , η Νεοζηλανδή σκηνοθέτης και σεναριογράφος ΤΖΕΗΝ ΚΑΜΠΙΟΝ κατεβαίνει πάνοπλη στη διεκδίκηση του ΟΣΚΑΡ της 27ης Μαρτίου 2022.

Χτες, το Σωματείο Σκηνοθετών αναγνώρισε τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ της στο «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» ως την καλύτερη της χρονιάς  κι αυτό την καθιστά  σχεδόν βέβαιη νικήτρια του Οσκαρ. Λέω «σχεδόν», επειδή στα 73 χρόνια που δίνει βραβεία το Σωματείο Σκηνοθετών, 8 φορές δεν συνέπεσε με το Οσκαρ. Μόνο 8 φορές αλλά…συνέβη. Εξού κι επειδή στα 73 χρόνια συνέβη μόνο 8 φορές η απόκλιση, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η νίκη. Η τελευταία φορά που «διέλαθε» ήταν μόλις πρόπερσι, το 2020 όπου το Σωματείο Σκηνοθετών βράβευε «1917» του Σαμ Μέντες κι ο φάκελος στο Dolby Theatre καλούσε τον  Μπονγκ Τζουν Χό να ανέβει να παραλάβει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για τα «Παράσιτα».

Πάντως ενημερώνω τους αναγνώστες πως ούτε από το Σωματείο Σκηνοθετών έχει βραβευτεί σκηνοθεσία είτε του Χίτσκοκ είτε του Κιούμπρικ. Δεν είναι «αποκλειστικότητα» των Οσκαρ δηλαδή, όπως νομίζουν οι ακατάρτιστοι, ισχύει και για άλλους αρμόδιους φορείς. O Χίτσκοκ, αν και Βρετανός, δεν έχει παρει ούτε BAFTA  για Σκηνοθεσία.  

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη που έχει θεσπιστεί στα τελευταία χρόνια, απονεμήθηκε στην ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΑΛ για την ‘ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ’, που δεν διεκδικεί Οσκαρ στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας  αλλά μόνο στου Σεναρίου (εκ Διασκευής) καθώς και σε δύο ερμηνευτικές κατηγορίες (α’ γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν, β’ γυναικείου για την Τζέσι Μπακλς)

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΑΝΝΙΕ»

Στα Βραβεία των ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ είχαμε «έκπληξη» , έτσι όπως την ορίζουν τα δημοσιεύματα μια κι από παντού, από Σωματεία άλλων κατηγοριών, βλέπαμε να κερδίζει παντού το «Encanto». Κι οι θαυμαστές του ιταλικών διαθέσεων «Luca» περίμεναν το «θαύμα». Όταν ήλθε η ώρα του αρμόδιου Συνδέσμου, ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΟΙ καλλιτέχνες Κινουμένου Σχεδίου αναγνώρισαν ως καλύτερο του είδους στη χρονιά που πέρασε το «ΟΙ ΜΙΤΣΕΛ ΚΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ» (The Mitchells v/s the Machines), το οποίο, όπως έχω γράψει και στην ΑΝΑΛΥΣΗ περί ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ είναι ένα φιλμ ευφάνταστο, διασκεδαστικό με υπέροχα κι εμπνευσμένα σχέδια..

Στην κατηγορία «Ανεξάρτητο», οι Animators βράβευσαν το φιλμ της Δανίας «FLEE» που είναι  υποψήφιο για Οσκαρ κι ως Κινούμενο Σχέδιο κι ως Ντοκυμαντέρ αλλά κι ως Διεθνής Ταινία.

Σημειώνω πως τα Βραβεία Κινουμένου Σχεδίου μοιάζουν πολύ σε απόδοση κι αποδοχή με τα βραβεία των Οπτικων Εφφέ. Οι ειδικοί του κλάδου  βλέπουν με «κλαδικά» κριτήρια τα έργα, το κινούμενο σχέδιο ως εύρημα ή ως τεχνολογία , ενώ το σύνολο των μελών, οι υπόλοιποι δηλαδή κλάδοι της κινηματογραφίας, τα βλέπουν πιό σφαιρικά, κι όχι «στενά».

Συνεπώς, όπως στα Οπτικά Εφφέ έτσι και στα Κινούμενα Σχέδια δεν είναι δεδομένη η επανάληψη της νίκης του Σωματείου και στα Οσκαρ.

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo