Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

TIPS ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΛΗΣ «ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-6

23 Οκτωβρίου 2022
Κατηγορία ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Διαβάστηκε 1326 φορές

Είπα να κάνω δωρο  στους αναγνώστες  και θεατές της σειράς «ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ», ως προεισαγωγή, ένα tip από τη σχέση ΚΥΒΕΛΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και να το καθιερώσω για τα Σάββατα, να ξεκινώ με ένα tip σχετικό με τους δυο

Εδώ, για την Ιστορία, όπως την καταγράφει ο PANTIMO, βρίσκονται τα tips των 6 (έκι) πρώτων επειοσδίων. Και θα ακολουθήσουν και τα άλλα, όταν με το καλό θα έρθει η ώρα τους

TIP 1ου ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: Κυκλοφόρησε ως ανέκδοτο αλλά οι "insiders' και των δυο πλευρών, λένε πως δεν ήταν ανέκδοτο κι αφορούσε στην ιδιοσυγκρασία της Κυβέλης

H Κυβέλη , λοιπόν, κι ο Γεωργιος Παπανδρέου έχουν χωρίσει το 1949 αλλά δεν έχουν πάρει διαζύγιο. Τα χρόνια έχουν περάσει, έχουν επαφές αλλά δεν ξέρω τι είδους, εκείνη με το που χώρισαν επιστρέφει στο θέατρο ύστερα από 18 χρόνια απόσυρσης κι είναι σαν να μην έλειψε μια μέρα, μόνο κάτι οκάδες φορτώθηκε όπως έλεγε η "ΑΛΚΗΣ ΘΡΥΛΟΣ" μα το ταλέντο θαρρείς και του είχε κάνει μετάγγιση αίματος. Κι έτσι από το 1949 (καλοκαίρι του 1950 ξαναβγηκε στο θέατρο) ως το 1967 που θα αποσυρθεί οριστικά, ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ. Οταν λέμε ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ , σε μεγάλα έργα και σε δυνατό ρεπερτόριο.

Ο Γεωργιος Παπανδρέου, με τη σειρά του, δεν είναι στην αναλογη κατάσταση. Ως το 1961 που κηρύσσει τον "Ανένδοτο Αγώνα" αναλαμβανει την αρχηγία της Ενωσης Κέντρου και το 1963 γίνεται Πρωθυπουργός

Καλοκαίρι 1965 έχουμε την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ . Και την παραίτηση του. Χαλάει ο κόσμος κι ο ντουνιάς. λαοπρόβλητος ηγέτης κι ο λαός ποτάμι με το μέρος του. Κι ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη συγκεντρωση στην συμπρωτεύουσα μετά την παραίτηση του στα Ιουλιανά. Λαοθάλασα στην Αριστοτέλους.. Και καταλύει στο ίδιο ξενοδοχείο που μένει η Κυβέλη η οποία από το 1963 ως το 67 έχει συμβόλαιο με το ΚΘΒΕ. και βρίσκεται μόνιμα σχεδόν στη Θεσσαλονίκη

Συναντιούνται καθως ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να βγει στο μπαλκονι να μιλήσει στη Λαοθάλασσα. Και τότε η Κυβέλη γυρίζει και του λέει το ιστορικό αμίμητο:

"ΑΧ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΟΣΜΟ"

Αχαχαχααααααααααααααααααααααααα

ΤΙP, ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2, ΦΛΟΓΑ ΚΙ ΑΝΕΜΟΣ

Αφορά στον Γεωργιο Παπανδρέου , μου το είχε διηγηθεί ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικών δραμάτων αλλά και βιβλίων ΙΣΤΟΡΙΑΣ, συνεργατης στα "ΝΕΑ" και διευθυντής στον "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ"

Βενιζελικός, Παπανδρεϊκος αλλά και συγγραφέας

Οταν λοιπόν μαθεύτηκε η σχέση Παπανδρέου-Κυβέλης κι ότι το πάνε για γάμο, έσπευσαν συνεργάτες του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Κόμμα των "Φιλελευθέρων" να τον ενημερώσουν λέγοντας του: "Τα μάθατε Κύριε Πρόεδρε; Ο Γέωργιος Παπανδρέου πρόκειται να νυμφευθεί θεατρίνα". Κι ο Βενιζέλος αποκρίνεται :"Αν εννοείτε την Κα Κυβέλη, κάνετε λάθος στη διατύπωση. Η ΚΥΡΙΑ ΚΥΒΕΛΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΔΡΕΥΘΕΊ ΘΕΑΤΡΙΝΟ"

Κι ο αείμνηστος Ρούσσος μου το είχε πει, σκασμένος στα γέλια.

TIP Eπ 3 ΦΛΟΓΑ ΚΙ ΑΝΕΜΟΣ

Οδηγίες προς..ναυτιλομένους, μια και μπλέξαμε με το ..Μυραταίικο και με το ..Κυβελαίικο..

Υπάρχει μια ακόμα Κυβέλη που μπορεί παρακάτω στα επεισόδια να εμφανιστεί μπροστά μας. Κι να καταμπερδέψει το Σύμπαν διότι ονομάζεται ΚΥΒΕΛΗ ΜΥΡΑΤ.

Αυτή η Κυβέλη Μυράτ ήταν επίσης ηθοποιός. Ηταν κι αυτή εγγονή της Κυβέλης, εξού και το μικρό όνομα, ήταν κόρη του μεγαλου της γιου του Αλέξανδρου Μυράτ από τον πρώτο γαμο της με τον Μήτσο Μυρατ. Ο Αλεξανδρος Μυρατ είχε παντρευτεί ηθοποιό που πηρε το επώνυμο του και με αυτό έκανε καριέρα, την ΡΙΤΑ ΜΥΡΑΤ. Η οποία υπήρξε πρωταγωνίστρια του θιασου Κοτοπούλη στη διάρκεια της Κατοχής, αυτή έπαιξε την "Κυρία με τις καμέλλιες" όπου πρωτοκανε Αρμανδο ο Χορν, αυτ'η ηταν κι η πρώτη διδαξασα του "Χτυποκάρδια στο θρανίο" μόνο που δεν λεγόταν έτσι, ως γνήσιο ουγγρικό της Κατοχής λεγόταν "Αδικαιολογητη απουσία". Και το έπαιζε με τον κουνιάδο της Δημήτρη Μυρατ, ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου. Η Ρίτα Μυρα είναι γνωστή στο σινεμα από την "Δούκισα της Πλακεντίας" και κυρίως από τον "Λουστρακο" της Μαρίας Πλυτα ως μάνα των Βαιλάκη Καιλα-Δημητρη Παπαμιχαηλ..Εκανε καριέρα ως καρατερίστα στο Εθνικό από όπου αποχώρησε με τις απολύσεις επί Χούντας το 1971...Και μετά ιδιώτευσε

Η ΚΥΒΕΛΗ ΜΥΡΑΤ λοιπόν, η κόρη της Ρίτας που ήταν νύφη της Κυβέλης, το ξαναλέω, είναι πρώτη εξαδελφη της Κυβέλης Θεοχάρη που είναι κορη της Μιράντας αδελφής του Αλέξανδρου.

Η Κυβελη Μυρατ παντρευτηκε τον ηθοποιό Ιορδάνη Μαρίνο κι είχαν κάνει και θίασο.

Καλά ξεμπερδέματα.

Τι σόι κι αυτό. Κι είπαμε μόλις ένα μερος του.

Θα έχω κι άλλα tips σε επομενα

ΤΙΡ Επ 4 ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ

Περί "Κατασκοπείας" των δυο θιάσων

Το είχε διηγηθεί ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ. Σε μια εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, όταν είχε καλέσει το ζευγος Μυρατ-Ζουμπουλάκη και τους είχε αφιερωσει εκπομπή, εκεί στο 1970, λόγω του θριάμβου που έκαναν με ένα δύσκολο έργο, το "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ" της Ιταλίδας συγγραφέως Αλμπα Ντε Τσεσπέντες και το έπαιζαν δύο χρόνια..

Κι ο Μυρατ και τι δεν είχε πει..Κι αναφέρθηκε και στα περι κατασκοπείας των δυο θιάσων Κοτοπούλη-Κυβέλης, τα δύο αντίπαλα θέατρα όπως τα χαρακτήριζε και στάθηκε σε ένα περιστατικό από την ανάποδη εκείνου που είδαμε . Οπου το ίδιο έργο έπαιξαν ταυτοχρονα κι οι δυο με τον ίδιο θρίαμβο η κάθε μία. Στην περίπτωση της "Κυρίας με τις καμέλιες" ίσχυσε απόλυτα,

Ο Μυρατ , όμως,αναφέρθηκε σε ένα άλλο, με ένα καινούργιο έργο, δεν θυμάμαι ποιό, όχι πάντως κλασικό, που της το είχε κλείσει της Κυβέλης ο Θεοδωρίδης στο Παρίσι κι ετοιμαζαν πρεμιέρα την οποία ανακοίνωσαν ξαφνικα Η Κοτοπούλη δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι το είχε κλείσει η Κυβέλη και το ΄θελε κι αυτή. Εστειλε λοιπόν τους κατασκόπους, τους, το έφεραν από το Παρίσι άρον-άρον στου Αρώνη που έλεγε μια παλιά ραδιοφωνική διαφήμιση, σε μία μέρα μεταφράστηκε , ανακοίνωσε πρεμιέρα, κι οι ηθοποιοί την τρίτη πράξη την έπαιξαν με υποβολέαα, δεν είχε προλάβει καν να τυπωθεί για να το διαβάσουν και να μάθουν τα λογια τους.

Και το αποτέλεσμα ποιό ήταν;; Οτι η παράσταση πέτυχε στης Μαρίκας που έγινε με αυτές τις πρωτόγονες κλεψιμαίικες συνθήκες κι απέτυχε στης Κυβέλης που το είχε ανεβάσει με όλους τους κανόνες της σωστής προετοιμασίας.

Θεός ή Δαίμονας του Θεάτρου;

Ο Μυρατ το θεωρούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο Θέατρο δεν υπάρχουν κανόνες πρόβλεψης

ΥΓ. Τωρα που παίρνουμε από το σηριαλ μια ιδέα του ανταγωνισμού των δυο κυριών της Σκηνής, φανταστείτε τι έγινε εκείνο το βράδυ. Στο ένα θέατρο και στο άλλο...

ΤΙP Eπ 5"ΦΛΟΓΑ ΚΙ ΑΝΕΜΟΣ"

ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙΝΙ ΤΗΣ ΜΙΡΑΝΤΑΣ

Καλοκαίρι 1983 κι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ εχει ανεβάσει και παλι τη μεγαλη επιτυχία του "ΟΔΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ', αυτή τη φορά στο θέατρο "Μπουρνέλη" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σε αυτο το ανέβασμα κάνει επανεμφάνιση η ΜΙΡΑΝΤΑ, η κόρη της Κυβέλης, στο ρόλο μιας παραλογισμένης, ξεπεσμένης πριμαντόνα.

Στην πρεμιέρα, μετά την παράσταση, πάμε στο καμαρίνι της να τη χαιρετίσουμε. Και μπαίνουμε σε ένα καμαρίνι το οποίο ήταν σαν τα ανθοπωλεία έξω από τη Βουλή. Πνιγμένο στις γλάστρες , στα καλάθια και στις ανθοδέσμες.

"Είδατε υποδοχή που σας επιφύλαξε το κοινό; Σας γέμισε λουλούδια"

Κι η απάντηση της Μιράντας : "ΣΤΙΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΤΗΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ"!!!!

Ασχολίαστο

ΤΙP Eπ 6 ΦΛΟΓΑ ΚΙ ΑΝΕΜΟΣ

ΚΥΒΕΛΗ με ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Η Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Κατερίνα Ανδρεάδη αλλά με ασφαλιστικά μέτρα του πρώην συζυγου ύστερα από το διαζύγιο τους, της απαγορεύτηκε να φέρει πλέον το συζυγικό επώνυμο κι έτσι από το 1944 ήταν "Κα Κατερίνα" ως ονοματεπώνυμο, και στα προγράμματα, και στις διαφημίσειςκαι στις διανομές και παντού)ήταν ΚΟΡΥΦΑΙΑ πρωταγωνίστρια και θιασάρχης. Θεωρείτο η μοντέρνα, διπλα στις πρεσβύτερες Κοτοπουλη-Κυβέλη, η οποία σπούδασε στη Σχολή του Ράινχαρτ στη Βιέννη και μετα και στο Βερολίνο κι ήρθε στην Ελλάδα κι έφτιαξε τρίτη κατάσταση.

Είχε λοιπόν θίασο με τον οποίο συνεργάστηκαν τα μεγαλύτερα ονόματα. Ενα απο αυτά ήταν κι η ΚΥΒΕΛΗ. Την οποία η ΚΑΤΕΡΙΝΑ θαύμαζε απεριοριστα. Η πρώτη συνεργασία πήγε κατευχήν: Το 1952 που επαιξαν το "ΤΡομεροί Γονείς" του Ζαν Κοκτώ με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία.

4 χρόνια μετά, η Κατερίνα, η οποία έβρισκε χρόνο να πηγαίνει στο εξωτερικό και να ενημερώνεται, αγοράζει τα δικαιώματα του έργου "Αναστασία" που χάλαγε τότε κόσμο κι ως ταινία χάρισε στην Ινγκριντ Μπέργκμαν το 2ο της Οσκαρ. Η προϋποθεση για τα δικαιώματα ήταν ότι θα το έπαιζε μαζί με την Κυβέλη. Διότι το θεατρικό επικεντρώνεται στη σκηνή της αναγνώρισης και των αντιφάσεων κι αμφιβολιών που προηγούνται, μεταξύ υποτιθέμενης Αναστασίας, κορης του Τσάρου, και Μαρίας Φιοντόροβνα, της μητέρας του, η οποία είχε γλυτώσει και ζούσε αυτοεξοριστη στην Κοπεγχαγη.

Κλείνουν λοιπον το έργο, κλείνουν και τη μεταξύ τους συμφωνία και ξεκνούν οι παραστάσεις στο "Ιντεάλ"με εισιτήρια προπωλημένα και κόσμο να φευγει άπραγος από το ταμείο.

Και μια μέρα, στο μήνα απάνω, η Κατερίνα φθάνει ασθμαίνουσα στο θέατρο, πάει στο καμαρίνι της Κυβέλης και τη ρωτά με φωνη τρεμάμενη: "Κυρία Κυβέλη, τι είναι αυτά που μου λένε; Εχουμε τόσο κόσμο, έχουμε συμβόλαιο κι εσείς πήγατε κι υπογράψατε, λέει, με το Εθνικό;"

Κι η Κυβέλη που χτενιζόταν στον καθρέφτη , της απαντά ενζενίστικα κι απαθέστατα : "Καλέ, μαθεύτηκε;"

Και της έκανε μεγάλη ζημιά της Κατερίνας, κρίμα στα έξοδα. Διότι δεν σηκωνε κι αντικατάσταση. Ποια θα έπαιζε αντι της Κυβέλης; Αποζημιώθηκε όμως η Κατερίνα, διότι το έργο με το οποίο αντικατεστησε την "εκτελεσμένη" απο την Κυβέλη πλέον "Αναστασία" ήταν η "Θεατρίνα" του Σομερσετ Μομ με την οποία έβγαλε σχεδόν δυο σαιζόν.

Ομως κι η Κυβελη στο Εθνικό, έκανε δημιουργία θριαμβου, ως Αρκάντινα στον "Γλάρο" του Τσέχωφ με μια διανομή από εκείνες που έκαναν το θεατρο συνώνυμο της αίγλης: Βασω Μανωλίδου, Θανος Κωτσόπουλος, Ελσα Βεργή, Παντελής Ζερβός και ΤΡέπλιεφ ο νεαρός Δημήτρης Παπαμιχαηλ. Ας σημειωθεί ότι και στο 2ο εργο της Κατερίνας, μια νεαρή επρόκειτο να βρει ρόλο που σε ένα χρονο θα την είχε κάνει πρωταγωνίστρια, η Αλίκη... Και κατοπινή του "Κυβελικού" Δημήτρη

Κοιτάτε κάτι συμπτώσεις..

"Καλέ, μαθεύτηκε;" Φοβερη Κυβέλη, βεντετα της Σκηνής , λίγο ευαίσθητη, λιγο αναίσθητη- για να παραφρασω και το στίχο του Δαβαράκη

ΥΓ Εννοείται πως η Κατερίνα ούτε που την ξαναπλησίασε την Κυβελη για συνεργασία

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo