Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΜΕ «TAR», KOΛΙΝ ΦΑΡΕΛ, ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ , «ΕΟ», ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ Ν.Υ

03 Δεκεμβρίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 666 φορές

Μπήκαμε στην οσκαρική περίοδο και…Καλή μας Χρονιά…

 

Η Νέα Υόρκη, η Ενωση δηλαδή των Κριτικών της Νέας Υόρκης, ανοίγει την αυλαία , τουλάχιστον από τις μεγάλες οργανώσεις , των ετήσιων βραβεύσεων, που προλέγουν (κι όχι «προβλέπουν») τα Οσκαρ

 

Κι η νικήτρια ταινία , των εν λόγω Κριτικών, είναι το «TAR» του Τοντ Φηλντ, ωστοσο, το βραβείο σκηνοθεσίας δεν το εδωσαν οι κριτικοί στον σκηνοθετη της καλύτερης ταινίας αλλά στον Ινδό Σ.Σ. ΡΑΤΖΑΜΟΥΛΙ για το επικό ΙΝΔΙΚΟ φιλμ «RRR», το οποίο είναι παλαιότερο, δεν είναι δηλαδή η φετινή υποβολή της Ινδίας για το Οσκαρ.

Ο ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ πήρε την επίσημη εύνοια των κριτικών για δυο ταινίες του, το «After Yang» και το «The banshees of Inisherin» -το τελευταίο πήρε και το βραβείο ΣΕΝΑΡΙΟΥ (το έγραψε ο ΜΑΡΤΙΝ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑ) ενώ η ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ που έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές για το «TAR» θεωρείται από τους θαυμαστές της «φαβορί» για το Οσκαρ κι η Ενωση Κριτικων Νεας Υόρκης ξεκινά την ενίσχυση της προοπτικής για Οσκαρ Νο 3.

Στους β ρόλους η ΚΕΚΕ ΠΑΛΜΕΡ που ξεχώρισε από το ημι-ανεκδιήγητο «NOPE» του Τζορνταν Πηλ κι ο ΚΕΪ ΧΟΥΙ ΚΟΥΑΝ που παίζει τον σύζυγο της Μισέλ Γεό στο  «Τα πάντα όλα», είναι αυτοί που πήραν την διάκριση από τους κριτικούς.

Ξεχωριστά αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΙΝΊΑ επέλεξαν το φιλμ του ΓΕΡΖΙ ΣΚΟΛΙΜΟΦΣΚΙ «ΕΟ», το οποίο εχει υποβληθεί αό την ΠΟΛΩΝΙΑ για το Διεθνές Oscar και δείχνει μια πρώτη αποδοχή. Στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία, το συγκεκριμένο φιλμ, τιμήθκε με το βραβείο της μουσικής, είναι υποψήφιο στη Σκηνοθεσία για τον Σκολιμόφσκι , ‘όχι όμως και στην καλύτερη ταινία…..

Ακολουθεί η πλήρης λίστα:

Best Film: Tár
Best Director: S. S. Rajamouli, RRR
Best Actor: Colin Farrell, After Yang and The Banshees of Inisherin
Best Actress: Cate Blanchett, Tár
Best Screenplay: Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin
Best Supporting Actor: Ke Huy Quan, Everything Everywhere All At Once
Best Supporting Actress: Keke Palmer, Nope
Best Animated Feature: Marcel the Shell with Shoes On
Best Cinematography: Claudio Miranda, Top Gun: Maverick
Best First Film: Aftersun
Best Foreign Language Film: EO
Best Nonfiction Film: All the Beauty and the Bloodshed
Special Award: Jake Perlin
Special Award: dGenerate Films
Special Award: Jafar Panahi

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo