Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2023 – ΑΝΑΛΥΣΗ 3: ΜΑΚΙΓΙΑΖ- ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

31 Ιανουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1150 φορές

Η  συνύπαρξη των δύο αυτών κλάδων κι η πολυπλοκότητα της έννοιας «Μακιγιάζ» είναι ενδιαφέρουσα για όποιον θέλει να μελετήσει το φετινό «μενού» καθ’ όσον έχουμε περιπτώσεις  πολλές και ποικίλες. Εχουμε το μακιγιάζ των πολεμικών τραυμάτων, έχουμε το μακιγιάζ μεταμόρφωσης του πρωταγωνιστή, έχουμε και το κομμωτικό να υπερτερεί και  να είναι  αυτό που δίνει την εικόνα, έχουμε και περιπτώσεις που οδηγούν στη διαπίστωση ότι μια εξωτερική κατασκευή, που θα μπορούσαν κάποιοι να την παρερμηνεύουν ως ενδυματολογική, μαθαίνουμε από τους αρμόδιους ότι είναι καθαρά «ψιμυθιακή», ότι στο μακιγιάζ πιστώνεται  και θα τα πούμε αυτά στις προσήκουσες ταινίες .

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ (Im Westen nichts neues) (All quiet on the western front)- Χάικε Μέρκερ, Λίντα Αϊσενχαμεροβά

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα και για τις δύο καλλιτέχνιδες, την Γερμανίδα Μέρκερ και την Τσέχα Αϊσενχαμεροβά

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ του πολέμου στα χαρακώματα. Πολύ συγκεκριμένη κατάσταση. Οπου εδώ οι μακιγιέζ έχουν να δουλέψουν πάνω σε στρατιώτες κι αξιωματικούς, που είναι στην πρώτη γραμμή, τα σώματα τους είναι καλυμμένα από τις χλαίνες  και τις στολές κι οι μακιγιέζ καλούνται   να προβάλουν τα πρόσωπα..  της μάχης, της πείνας, της αγωνίας στα χαρακώματα, κατόπιν της λάσπης και του καιρού πάνω σε αυτά τα πρόσωπα και βεβαίως στη συνέχεια τα  τραύματα  που ποικίλουν…και κάποια εξ αυτών πάνε και στο υπόλοιπο σώμα, το καλυμμένο μέχρι εκείνη τη στιγμή από τη στολή και πρέπει να φανεί ο τραυματισμός και τι είδους τραυματισμός είναι.. Η δουλειά των μακιγιέζ να δείξουν μέσα από τη δική τους Τέχνη την φρίκη του χαρακώματος, που είναι και το περιεχόμενο της ταινίας.

  1. THE BATMAN- Μάικλ Φοντάιν, Νάομι Ντον, Μάικλ Μαρίνο

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φοντάιν, που είναι και νεαρότατος, 3η για την Νάομι Ντον-χωρίς νίκη ως τώρα, 2η για τον Μάικλ Μαρίνο, επίσης χωρίς νίκη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:To πιο δύσκολο από τα 5 φετινά υποψήφια του Οσκαρ Μακιγιάζ για να το δεί το μη έμπειρο μάτι ,είναι τούτο εδώ. Πολλοί ίσως αναρωτήθηκαν για το αν η Καλύπτρα, η κουκούλα του Batman, θεωρείται μακιγιάζ. Κι όχι κοστούμι. Δεν είναι η καλύπτρα το άμεσο αντικείμενο παρόλο ότι είναι αυτή που βοηθάει κι ενέπνευσε διότι αυτή το «αποκαλύπτει». Κι αυτό είναι το βάψιμο των ματιών του Batman, η χρησιμοποίηση του eyeliner όταν ο Batman βγάζε την κουκούλα. Κι όπως αποκάλυψαν οι μακιγιέρ ήταν σκηνοθετική εντολή, ο Ματ Ρηβς ο σκηνοθέτης , που ήθελε να κάνει την ταινία σκοτεινή, ήθελε να βγαίνει σκοτεινός κι ο Batman. Να δίνει στον ηρωα-και στον ηθοποιό- μια αίσθηση μελαγχολικού ροκά.  Και το μακιγιάζ στο οποίο κατέφυγαν ως δάνειο ήταν εκείνο που είχε λανσάρει ο Κουρτ Κομπέην. Αυτό δοκιμάστηκε, αυτό εγκρίθηκε από τον σκηνοθέτη και τα πεπειραμένα όμματα αυτών των αετών εκεί μέσα διέκριναν τη συμβολή του eyeliner στην ταινία και το ψήφισαν στα 5.

  1. BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER – Καμίλ Φρέντ, Τζόελ Χάρλοου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: O TZOEΛ ΧΑΡΛΟΟΥ είναι μακιγιέρ, ειδικός κι  επί των κατασκευών των ειδικών εφφέ  και των προσθετικών ,κι έχει ΠΑΡΕΙ OSCAR το 2010 για το STAR TREK. H φετινή είναι η 4η υποψηφιότητα του. Για την Καμίλ Φρεντ, ειδικευμένη στην κομμωτική είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Φυσικά και στο Μακιγιάζ , όπως και στα Κοστούμια, το βάρος έπεσε στη νέα φυλή , αυτή από τη Μέση Αμερική, που έχει να κάνει με τη θάλασσα ώστε να δημιουργηθούν αντιθέσεις με του υπόλοιπου κόσμου που ερχόταν από το προηγούμενο φιλμ της Marvel και θα ήταν αυτό που θα έδινε τον τόνο. Το καθαυτό μακιγιάζ συνδυάστηκε πολύ με τα «μπιχλιμπίδια» των κοστουμιών των φυλών, οι κομμώσεις πήραν πρωταγωνιστικό ρόλο στο look της ταινίας, καθώς μέσα από τις κομμώσεις της παλιάς φυλής φαινόταν και το πέρασμα των χρόνων. Και στο μακιγιάζ, όπως και στα κοστούμια, πάνω στην Αντζελα Μπάσετ έπεσε ειδική περιποίηση για να υπογραμμιστεί ως «βασίλισσα».  Πραγματικά μακιγιάζ της Απόλυτης ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.

  1. ELVIS- Μαρκ Κούλιερ, Τζέησον Μπαιρντ, Αλντο Σινιορέτι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: ΔΥΟ OSCAR έχει πάρει ο Βρετανός ΜΑΡΚ ΚΟΥΛΙΕΡ, για την «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ» το 2012 και για το «GRAND BUDAPEST HOTEL» το 2015. Η φετινή είναι η 4η υποψηφιότητα του. 4η υποψηφιότητα και για τον  Ιταλό Αλντο Σινιορέτι αλλά χωρίς νίκη ως τώρα, παρθενική για τον Τζέησον Μπαιρντ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: To να φτιάξεις το look του Ελβις, του Έλβις Πρίσλευ, πάνω σε ένα ηθοποιό και να το κάνεις και συνολική εικόνα ενός φιλμ. Καταρχάς, οι κομμώσεις εδώ αποκτούν πρωτοκαθεδρία, για το πως φτιάχνουν εκείνο το ξεχωριστό κτένισμα του Ελβις , και στις 3 δεκαετίες. Του 50, του 60, του 70. Συγχρόνως, εδώ έχεις να μακιγιάρεις ανάλογα και τον περίγυρο αυτών των δεκαετιών, κι εδώ  πάλι το βάρος πέφτει στις κομμώσεις. Η προσθετική υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της μεταμόρφωσης αλλά δεν φαίνεται τόσο, αποθεώνεται, όμως, όπως είναι φυσικό, στην Τρίτη πράξη στο Λας Βέγκας , με τον Ελβις να παίρνει κιλα και να δυσκολεύεται. Ξεχωριστά βέβαια θα αναφέρουμε το μακιγιάζ στον Τομ Χανκς, που είναι για να δείξει τον αρνητικό χαρακτήρα του εκμεταλλευτή του Ελβις, να τον επικοινωνήσει και λίγο πιο.. γουρουνοειδή. Του έχουν φτιάξει ένα άτσαλο πάχος.

  1. Η ΦΑΛΑΙΝΑ (The whale)- Αντριεν Μορό, Τζούντι Τσιν, Ανν Μαρί Μπράντλεϋ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 2η υποψηφιότητα για τον Μορό, πρώτη για τις Τσιν και Μπράντλεϋ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εδώ έχουμε τη μεγάλη περίπτωση ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΑΝΩ ΣΕ ΡΟΛΟ, μακιγιάζ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκεί που η κατασκευή είναι σαν κοστούμι, ως ένα απαραίτητο πλαίσιο για να κινηθεί και να συμπληρωθεί ερμηνευτικά ο ηθοποιός . Πως θα ήταν η Μέρυλ Στρηπ ως Θάτσερ χωρίς τη συνδρομή του Μακιγιάζ, τι Τσωρτσιλ θα ηταν ο Γκάρυ Ολντμαν χωρίς εκείνο;  Ο Μπρένταν Φρέηζερ δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία στην οποία το μακιγιάζ είναι το απαραίτητο κοστούμι του ρόλου Από τη στιγμή που παίζει έναν υπέρβαρο ο οποίο κατάντησε έτσι ως αυτοτιμωρία  το μακιγιάζ αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο. Καταλαβαίνει ο ηθοποιός καλύτερα τις βαριές ανάσες που πρέπει να πάρει, στις δοκιμές με το σώμα του όταν πάει να σηκωθεί κι απ΄το βάρος δεν μπορεί, το μακιγιάζ του δίνει αυτό που χρειάζεται, Είναι μακιγιάζ ανθρωποκεντρικό, σε ταινία ανθρωποκεντρική, συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή του δράματος που ζει ο ήρωας.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Οι Ηθοποιοί θα πέσουν κατά μιλιούνια στη «Φάλαινα» μαγεμένοι κι από τη συμβολή στο ρόλο, το ίδιο λογικά κι από τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους. Ωστόσο, η ογκώδης δουλειά του «Elvis» καθώς κι η αισθητική κυρίως των κομμώσεων στο «Black Panther» θα συγκεντρώσει την προσοχή σχετιζόμενων κλάδων. Το «Ουδέν νεώτερον..» θα περάσει από καθεστώς συγκρίσεων με άλλα πολεμικά φιλμ  πάνω στην ειδικότητα , κυρίως τον «στρατιώτη Ράιαν και το «1917», επί του συγκεκριμένου τομέα. Αν συμβεί, θα είναι μεγάλη νίκη, πάντως είναι τομέας στον οποίο υποκλίθηκε κι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία η οποία κατά τα άλλα περιφρόνησε την ταινία.

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo