Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ»…ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ : ΚΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. «ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ» Ο «ΠΙΝΟΚΙΟ»

26 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 688 φορές

Δεν έχει αφήσει Σωματείο για Σωματείο η ταινία των  ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΥΑΝ και ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΑΪΝΕΡΤ που να μην συμπαρασύρει με βράβευση υπερ της. Μετά τους Σκηνοθέτες πήρε και τους Παραγωγούς, χώρια ότι έχει πάρει και Σωματεία που ο κλάδος τους δεν την έχει υποψήφια για Οσκαρ στον τομέα του (φερειπείν τα σκηνικά είτε ως σκηνογραφική διεύθυνση είτε ως διάκοσμος- παρόλα αυτά…).

Το συμπέρασμα που εξάγεται, πριν φτάσουμε στη Μεγάλη Βραδιά , είναι ότι η αναζήτηση του νέου, του διαφορετικού, του αλλιώτικου, η τάση για ανανέωση με άλλα λόγια δείχνει να μοιάζει επιταγή της Κινηματογραφίας. Τέλος. Αυτό θα επισφραγιστεί στα Oscar περι της αναζήτησης ανανέωσης, καθώς περιμένουμε και τους Ηθοποιούς αλλά και τους Σεναριογράφους για να δούμε κι εκεί τί γίνεται μην έχουμε κάποια ανατροπή η οποία θα φανεί και στην ακαδημαϊκή ψηφοφορία.

Πάντως, το «Τα Πάντα Όλα» πηγαίνει σαρωτικά κι αυτό δεν μπορεί να μην καθρεφτιστεί με κάποιο τρόπο στα OSCAR.

Ωστόσο, στην «Καλύτερη Ταινία» οι αντίπαλοι της ταινίας ευελπιστούν. Πρώτον, στο ότι από όταν καθιερώθηκαν οι δεκάδες στις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας, δηλαδή από το 2010 ίσαμε σήμερα, 3 (ΤΡΕΙΣ) φορές, το βραβείο των Παραγωγών δεν συνέπεσε με το Oscar. Και στο παρελθόν έχουν συμβεί κι άλλες. Συνήθως, όμως, συμπίπτει. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 2020 κι έλαβε χώρα και στο Σωματείο Σκηνοθετών, όπου κι οι δυο πανίσχυρες ενώσεις είχαν επιβραβεύσει το «1917» του Σαμ Μέντες. Και τα έχασε και τα δυο αντίστοιχα Οσκαρ από τα κορεάτικα «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του ΜΠΌΝΓΚ ΤΖΟΥΝ ΧΟ. Εξου κι ευελπιστούν οι αντίπαλοι.  Απλώς στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, από όταν έγινε δεκάδα από πεντάδα που ήταν, η ψηφοφορία-βαθμολογία γίνεται αλα Eurovision: Ψηφίζονται και οι δέκα ταινίες. Κι όχι μία, ένας σταυρός προτίμησης δηλαδή, όπως συμβαίνει στις άλλες κατηγορίες. Οπότε εδώ μετρά το σύνολο των βαθμών κι όχι των σταυρών πρώτης θέσης.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς από τον Σύνδεσμο Παραγωγών  ο ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ ο οποίος απολαμβάνει αναγνώρισης για  τη συνδρομή του στο να μπει ξανά κόσμος στις αίθουσες με το «Top Gun: Maverick», του το είπε κι ο Σπήλμπεργκ στη συνεστίαση γνωριμίας των υποψηφίων για τα Oscar που είχε διοργανώσει η Ακαδημία. Πρώτες βέβαια ήταν οι Κάνες που  τον είχαν τιμήσει κι εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση, οι Κάνες τον Τομ Κρουζ, το Φεστιβάλ Βερολίνου τον Στήβεν Σπήλμπεργκ , τα «Σεζάρ» της Γαλλικής Ακαδημίας τον Ντεηβντ Φίντσερ…κάτι έχουν παρεξηγήσει οι ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ περί Χόλυγουντ κι Ευρωπαίων, περί Ευρώπης κι αμερικάνικου σινεμά  και τη σχέση εκτίμησης  κι αγνοούν φυσικά  ότι οι Ευρωπαίοι  το σπουδάζουν  το αμερικάνικο σινεμά στις Σχολές τους. Παλιο και νέο, κλασικό και σύγχρονο, ανεξάρτητο και blockbusters

«ΠΙΝΟΚΙΟ»- ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ο «ΠΙΝΟΚΙΟ», το κινούμενο σχέδιο του ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ, επίσης σαρώνει παντού στη Κατηγορία του, Χτες τιμήθηκε κι από τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ στο είδος ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (και προσωπικά ο Ντελ Τόρο για τη δουλειά που έκανε), τιμήθηκε όμως κι από το φυσικό του χώρο, τους Animatοrs, στα ΒΡΑΒΕΙΑ «ΑΝΝΙΕ». Όπως διάβασα στο «Variety» έφυγε με τρόπαιο από τους Παραγωγούς, και πήγε στην άλλη εκδήλωση απευθείας, των Animators με το τρόπαιο των Παραγωγών ανα χείρας και μάζεψε και τα δικά τους. Οπου εκεί πήρε πολλά, και επι μέρους, και για σκηνοθεσία κινουμένου σχεδίου μαζί με τον Γκούσταφσον, τον συνεργάτη του ενώ βραβείο κινουμένου σχεδίου ανεξάρτητης παραγωγής απέσπασε το «MARCEL THE SHELL WITH SHOES ON»

Σε κάποιους τoμείς κινουμένου σχεδίου (ψηφιακής επεξεργασίας κλπ) τιμήθηκε και το «AVATAR: THE WAY OF WATER»

 ΚΙ ΟΙ…..CAMERA OPERATORS ΜΕ ΤΟ «ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ….»

Εχουν δικό τους, ξεχωριστό σωματείο,  οι άνθρωποι που δουλεύουν την κάμερα, υπάγονται στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, κι ως βραβείο , στα OSCAR, ναι μεν μέλη της Ακαδημίας αλλά ψηφίζουν στις υποψηφιότητες για την αναδειξη της 5άδας της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Και μετα, για το βραβείο ψηφίζουν κι αυτοί όλες τις κατηγορίες.  Το Σωματείο τους λοιπόν επέλεξε ως καλύτερη δουλειά χειρισμού κάμερας , το «ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ» και το βραβείο παραδόθηκε στον ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΙΣΟΠ. Οπότε, η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του γερμανικού φιλμ (η οποία τιμήθηκε και στα BAFTA -υπογράφεται απο Βρετανό διευθυντή φωτογραφίας, τον ΤΖΕΗΜΣ ΦΡΕΝΤ, κι όχι από Γερμανό αν και γερμανική παραγωγή. Κι ο Ντάνιελ Μπίσοπ είναι επίσης Βρετανός, μέλος της Βρετανικής Ενωσης Οπερατέρ, κι όπως φαίνεται η φωτογραφία, η συνολική όψη, της ταινίας «Ουδεν νεώτερον..» στήθηκε από Βρετανούς κι όχι από Γερμανούς. Οπότε καταλαβαίνουμε λιγουλάκι και τους λόγους υποστήριξης της ταινίας από τα BAFTA, κατά το ημισυ σχεδόν είχαν βρετανική στήριξη ως παραγωγή… Επίσης, δίνω την πληροφορία ότι ο Ντάνιελ Μπίσοπ ήταν camera operator και στην  «Tar», επίσης υποψήφια για Οσκαρ Φωτογραφίας – εκεί όμως ο διευθυντής φωτογραφίας είναι Γερμανος, ο ΦΛΟΡΙΑΝ ΧΟΦΜΑΪΣΤΕΡ. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τη σημαντικότητα του camera operator στη διεύθυνση Φωτογραφίας. Είναι όπως ο casting director στη Σκηνοθεσία, ή ο location manager στη Σκηνογραφική Διεύθυνση.

 

 

Τροποποιήθηκε Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 20:27
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo