Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΑΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» ΚΑΙ ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΦΡΕΗΖΕΡ

27 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 822 φορές

Σε κάθε ανακοίνωση Σωματείου γράφω για την αμέριστη υποστήριξη του  στο «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ», την ιδιόρρυθμη ταινία των ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΥΑΝ και ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΑΪΝΕΡΤ. Αυτό που έγινε με τους ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ στα βραβεία του Σωματείου τους, τα «SAG AWΑRDS»  δεν είναι στήριξη της ταινίας αλλά του ΣΑΡΩΜΑΤΟΣ  αυτής.

Έχασε μόνο τον Α’ Ανδρικό, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί δεν υπήρχε υποψήφιος από την ταινία. Όλα τα άλλα πήγαν στο  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ η ΜΙΣΕΛ ΓΕΟ

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ο ΚΕ ΧΙΟΥI ΚΟΥΑΝ

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ η ΤΖΕΙΜΗ ΛΗ ΚΕΡΤΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ : ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ.

Συνεπώς, αναμένονται γεγονότα πλέον στα Oscar, διότι τέτοια σαρωτική στήριξη από τα Σωματεία, δεν μπορεί να περάσει έτσι, να μην έχει κάποιο αντίκτυπο  εκεί, στο βαθμό που για το «εκεί» γίνονται όλα αυτά τα προεόρτια.

Και οι τρεις νικητές βγαίνουν πολύ δυναμωμένοι, η νίκη των γυναικών μάλιστα κόβει τα φτερά και θα φέρει ανήσυχο ύπνο ως τη βραδιά εκείνη τόσο στην Κέητ Μπλάνσετ όσο και στην Αντζελα Μπάσετ.

Ξεκινώ από την Μπάσετ διότι η βράβευση της στο Σωματείο θα είχε νόημα στήριξης. Οτι οι 100 χιλιάδες ηθοποιοί που αριθμούν, και  των οποίων τα κριτήρια  δεν είναι  μόνο καλλιτεχνικά- εργοκεντρικά  αλλά είναι και συντεχνιακά – αυτή είναι κι η διαφορά Σωματείου κι Ακαδημίας-θα έδιναν δυναμική στήριξη. Γιατί; Διότι  στα συντεχνιακά τους πλαίσια, και στην αναζήτηση δουλειάς και ρόλων, η «απενοχοποίηση» της Marvel μέσω νίκης της Μπάσετ, θα τους έκανε να αισθάνονται καλύτερα. Ότι σπάει ένα ταμπού. Κι όμως, οι Ηθοποιοί δεν ακολούθησαν το συντεχνιακό τους κι έδωσαν το βραβείο στην ΤΖΕΪΜΥ ΛΗ ΚΕΡΤΙΣ .  Της οποίας το κωμικά υποψιασμένο παίξιμο είναι για μελέτη στα πλαίσια ενός συνόλου , ενός σκηνοθετημένου συνόλου.

Η αναγνώριση από τους Ηθοποιούς τόσο του Συνόλου με το Βραβείο Ομαδικής Ερμηνείας και των τριών ερμηνευτών ξεχωριστά, δείχνει επιβράβευση της σκηνοθεσίας.

Κι αυτό φαίνεται πολύ και στην περίπτωση της ΜΙΣΕΛ ΓΕΟ, η οποία πλέον αντιμετωπίζει την Κέητ Μπλάνσετ στα ίσα, έχοντας το unique ως ρόλο στην κύρια αποσκευή της καθώς και το ότι παίζει ένα τρελό και παλαβό πράγμα με απίστευτη λιτότητα σαν να επρόκειτο για ρόλο του ρεαλισμού και του βγάζει και ψυχολογικές αποχρώσεις  σαν να επρόκειτο για κοινωνική ταινία. Αυτή η αναγνώριση από μεριάς ηθοποιών την κάνει άκρως απειλητική διότι μπορεί να υποκρύπτει και στήριξη της από τους σκηνοθέτες. Σε συνδυασμό με το  ότι η ταινία της Γεό σαρώνει σε όλα τα Σωματεία, άρα δηλώνονται δεξαμενές άρδευσης ψήφων . Απέναντι στο unique του ρόλου μα και στον τρόπο ερμηνείας του που υπακούει στην ιδιαίτερη σκηνοθεσία του ιδιάζοντος σεναρίου. Αντιθέτω στην περίπτωση της Κέητ Μπλανσετ, η ταινία της «Tar» δεν σαρώνει πουθενά, μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδια.

Αυτά που γράφω για την Μισέλ Γεό, ισχύουν εξίσου και για τον ΚΕ ΧΙΟΥΙ ΚΟΥΑΝ, που παίζει το σύζυγο και πήρε το βραβείο του β’ ανδρικού, αυτός κι αν παίζε με λιτότητα τον θεοπάλαβο κι ευρηματικό ρόλο του έργου, του εκπροσώπου των παράλληλων κόσμων, παράλληλο Σύμπαν, κινηματογραφικές σχολές κι όλο παιγμένο ως ενιαίο με βάση την αφαίρεση.

Βέβαια, πάντα λαμβάνουμε υπόψη- κι αυτό ισχύει για όλους και για όλα- ότι στην Ακαδημία ψηφίζουν όλοι οι κλάδοι, όλες οι ειδικότητες, κι αυτοί είναι 10.000 καλλιτέχνες, δεν είναι ένας και δυο ούτε μια φεστιβαλική επιτροπή των 7-8 ανθρώπων

Ο μόνος που εξαιρέθηκε από το σάρωμα του «Τα πάντα όλα» είναι ο Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ κι οι Ηθοποιοί πρόκριναν την Ερμηνεία του ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΦΡΕΗΖΕΡ στην «ΦΑΛΑΙΝΑ» κι αυτήν στηρίζουν. Συνεπώς, ο  Φρέηζερ κατεβαίνει δυναμωμένος απέναντι στον Ωστιν Μπάτλερ του «Elvis ο οποίος έχει μεγαλύτερη δεξαμενή κατηγοριών για υποστηρικτικές ψήφους της ερμηνείας του, αλλά δεν έχει τους Ηθοποιούς. Οι οποίοι είναι κι ο μεγαλύτερος αριθμητικά κλάδος στην Ακαδημία για τον εξής πολύ απλό λόγο: Πόσοι σκηνοθέτες ή μοντέρ ή σεναριογράφοι δουλεύουν, φερ’ ειπείν, σε μια ταινία και ΠΟΣΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ;

ΥΓ ..ΟΙ ΗΧΗΤΙΚΟΙ ΜΟΝΤΕΡ

Δεν εκπροσωπούνται , πλέον, με ξεχωριστό βραβείο στα Oscar, στον συνολικό ΗΧΟ υπάγονται, έδωσαν όμως κι αυτοί στο Σωματείο τους βραβεία για τον κλάδο τους, ίδια μέρα με τους Ηθοποιούς και καταλαβαίνουμε και ποια φιλμ θα στηρίξουν: «TOP GUN: MAVERICK» και «ELVIS» αμφότερα υποψήφια στην κατηγορία του ΗΧΟΥ, καθώς επίσης και «ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ» που δεν έχουν υποψηφιότητα στον Ηχο,  ο κλάδος, όμως, το επιβράβευσε για το μοντάζ στο διάλογο, είναι κι αυτή μια από τις ειδικότητες, όπως και για τα σύμμεικτα μοντάζ σε διάλογο και μουσική κι εγγραφές ήχου, επιβράβευσε τη δουλειά του «Elvis»

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo