Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2023- ΑΝΑΛΥΣΗ 15: ΣΕΝΑΡΙΟ (ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ)

01 Μαρτίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1000 φορές

Προσέχουμε κι αυτό το σημείο στα πλαίσια της φετινής τάσης για ανανέωση που παρατηρείται και από πλευράς Σωματείων επιδοκιμάζεται. Ποιο είναι αυτό; Ότι το Εκ Διασκευής Σενάριο, που συνήθως είναι κυρίαρχο, φέτος δεν υποστηρίζεται από σκηνοθεσία. Κανένα από τα 5. Θα το χαρακτήριζα σχεδόν πρωτοφανές. Συνήθως , τα πρωτότυπα ήταν εκείνα που λιγόστευαν σε στήριξη.

Φέτος όμως η ανανεωτική τάση, έχει πολύ να κάνει με το πρωτότυπο σενάριο διότι έρχεται κι αποδεικνύει για εκατομμυριοστή φορά ότι η ανανέωση από εκεί ξεκινά. Από τον άλλο τρόπο γραφής. Γι αυτό και βλέπουμε απόλυτη ταύτιση στις 5άδες πρωτοτύπου σεναρίου-σκηνοθεσίας  και το εκ Διασκευής να συνοδεύεται μόνο από  περιπτώσεις που έχουν μπει μεν στην 10άδα (όχι 5άδα- όπως ήταν κάποτε) της Καλύτερης Ταινίας αλλά χωρίς σκηνοθεσία, ούτε το «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον» ούτε το «Top Gun:Maverick», ενώ το "γυναικείες κουβέντες" είναι ουσιαστικά σκέτο σενάριο- δηλαδή κείμενο... Βέβαια, στη διασκευή του «ουδεν νεωτερον, συνυπογράφει , με άλλους δυο κι ο σκηνοθέτης. Όμως , στην Ακαδημία εξετάζονται εργοκεντρικά επιτεύγματα κι αυτό που προβιβάζεται για να διαγωνιστεί στον τελικό , στη συγκεκριμένη περίπτωση,  είναι το σενάριο κι όχι η σκηνοθεσία- ασχέτως αν το πρόσωπο είναι το ίδιο.  To αυτο ισχύει και για την Σαρα Πόλεϋ από τις γυναικείες  κουβεντες" αλλά και για τον Ράιαν Τζόνσον του "Glass Onion". Μόνο ως σενάρια 

Την Εργοκεντρική διαφορά από την Ποιητοκεντρική, που είναι η πεμπτουσία του Αριστοτελικού Νόμου,  τη συναντάμε κάθε τόσο και θα τη συναντάμε διαρκώς, εξίσου διαρκώς κι ο υπογράφων θα την υπενθυμίζει. Είναι Θεμελιώδης.

Επίσης, το φετινού μενού μας δίνει τη δυνατότητα κι ενός μαθήματος περί Εκ Διασκευής Σεναρίου, κάτι που δεν γνωρίζουν οι μη ασχολούμενοι. Ότι το sequel κατατάσσεται στη Διασκευή αφού βασίζεται σε πηγή προγενέστερη. Θα το εξηγήσουμε όμως στις παραγράφους του «Glass Onion: A knives out mystery» και του «Top Gun: Maverick»

Πάμε λοιπόν να δούμε τα 5 φετινά σενάρια Εκ Διασκευής από ποιες συγγραφικές- κινηματογραφικές  θάλασσες αλιεύτηκαν.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ:

  1. ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ (All quiet on the western front) (Im Westen Nichts Neues)- Εντβαρντ Μπεργκερ , Λέσλυ Πάτερσον, Ιαν Στόκελ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους 3- ο Μπέργκερ κατεβαίνει κι ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ταινίας

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τελευταίες μέρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Δυτικό Μέτωπο, στα χαρακώματα των Γερμανών, μέσα από τις αγωνίες των στρατιωτών που βλέπουν την ήττα να έρχεται..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:  Η  συγκεκριμένη σεναριακή διασκευή είναι η βάση της επιτυχίας. Είναι διασκευή για να αναπτυχθεί ωραία παραγωγή, για να δείξουν οι παραγωγοί στη Γερμανία (με την βοήθεια των συν-χρηματοδοτών τους και συμπαραγωγών τους) ότι μπορούν να κάνουν πολεμική παραγωγή αλα αμερικάνικα (κι οι Γερμανοί όπως κι οι λοιποί κινηματογραφιστές Ευρωπαίοι το θαυμάζουν το αμερικάνικο- σε αντίθεση με αυτά που νομίζουν εγχώριοι αστοιχείωτοι σχολιαστές)) κι όλο αυτό να έχει την ποιότητα που απορρέει από ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αυτό του Εριχ Μαρία Ρέμαρκ, του προοδευτικού Γερμανού συγγραφέα,  το οποίο δεν αλλοιώνεται. Δεν εμβαθύνει αλλά και δεν αλλοιώνεται. Είναι remake ταινίας που είχε κάνει το Χόλυγουντ το 1930, παρακαταθήκη στο είδος της με Οσκαρ Ταινίας και Σκηνοθεσίας (Λούις Μαιλστόουν), οι Γερμανοί τώρα τόλμησαν να το πιάσουν στα χέρια τους κι η διασκευή που θέλησαν ήταν να μιλάει η εικόνα, μέσα από τη εξέλιξη του είδους, Ουσιαστικά έκαναν σενάριο εικόνων. Αν κι οι  δύο σεναριογράφοι, πλην του σκηνοθέτη που βάζει την  ντεκουπαριστική πινελιά κι είναι Γερμανός της Κάτω Σαξονίας,  είναι Εγγλέζα κι Αμερικάνος. Είναι διασκευή που προάγει την γερμανική κινηματογραφική βιομηχανία και δεν έχει σχέση με το είδος του Γερμανού auteur. Όλα αυτά τα υπαγορεύει το σενάριο ως τρόπο εκτέλεσης. Από αυτό ξεκινούν.

  1. GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY (Glass Onion: Στα μαχαίρια)- Ράιαν Τζόνσον

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 2η υποψηφιότητα, ουσιαστικά για το ίδιο σενάριο, το πρώτο , το «Στα μαχαίρια» ήταν στην κατηγορία του original, το τωρινό που είναι sequel, υπάγεται στην κατηγορία του Εκ Διασκευής αφού  βασίζεται σε συνέχεια ή σε νέα ιστορία του κεντρικού ήρωα της προηγούμενης.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Αστυνομική κομεντί,  στην οποία ο ντετέκτιβ της προηγούμενης ταινίας, ο Μπενουά Μπλανκ,  παίρνει πρόσκληση από έναν άγνωστο του  , κοινωνικά γνωστό ζάπλουτο , να φιλοξενηθεί σε πολυτελές γιοτ, σε κρουαζιέρα στην Ελλάδα, με αφετηρία τις Σπέτσες.  Ο οικοδεσπότης έχει στήσει ένα παιχνίδι θανάτου, την υποτιθέμενη δολοφονία του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Ο Ράιαν Τζόνσον  πάνω στην αστυνομική κομεντί, που θύμιζε το «Λαγωνικό 24 καρατίων» του Μπλέηκ Εντουαρντς το οποίο προερχόταν από την θεατρική «Ηλίθια» του Γάλλου συγγραφέα Μαρσέλ Ασαρ, έφτιαξε κάτι που έλλειπε. Το κύριο στοιχείο της είναι ο συνδυασμός αινίγματος  και διόγκωσης, το οποίο κρίνεται με βάση το σύμμεικτο. Ούτε το αμιγές αστυνομικό τύπου αινίγματος ούτε και το αμιγές κωμικό. Είναι ένα καθαρώς αστυνομικό, χιουμοριστικό παιχνίδι, που θα μπορούσε να ήταν κι επιτραπέζιο, με μα ανατροπή στην πλοκή και στην αποκάλυψη, που μόνο μέσω κωμωδίας θα μπορούσε να ισχύει. Αυτό αναγνωρίζεται  στον συγκεκριμένο, από τους σεναριογράφους συναδέλφους του, και στις δυο ταινίες, αυτή η μείξη ειδών σε ένα προσωπικό κι ενιαίο.. Σε συνδυασμό με τον κοσμοπολίτικο περίγυρο που περιγράφει και που δίνει βάση για κινηματογραφική ανάπτυξη  γκλαμ ταινίας. Κι αυτό προσμετράται στο σενάριο. Εννοείται .Παρόλο ότι σεναριογράφος και σκηνοθέτης είναι το ίδιο πρόσωπο. Αυτά είναι του σεναρίου. Η σκηνοθεσία είναι άλλο πράγμα

  1. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ (Living)- Κάζουο Ισιγκούρο

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ενας μοναχικός δημόσιος υπάλληλος,  στην τρίτη ηλικία, στην Αγγλία της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, πληροφορείται ότι του μένουν λίγοι μήνες ζωής. Πως αντιδρά ένας άνθρωπος που στη ζωή του έχει μάθει να είναι σιωπηλός και τυπικός, χωρίς εκδηλωμένα αισθήματα είτε στο δούναι είτε στο λαβείν;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Βασίζεται σε original σενάριο του Ακίρα Κουροσάβα, το “Ikiru” ,κι αυτή τη φορά ο Ιάπωνας της Αγγλίας, ο συγγραφέας Κάζουο Ισιγκούρο, έγραψε το σενάριο αυτοπροσώπως ενώ στη μεταφορά τoυ δικού του μυθιστορήματος «Τα απομεινάρια μιάς μέρας» τη διασκευή υπέγραφε η Ρουθ Πράουερ Τζαμπβάλα, μόνιμη συνεργάτης του Τζέημς ΑΙβορυ. Ο Ισιγκούρο σέβεται απόλυτα την ιστορία και το θέμα του σεναρίου του Κουροσάβα, όμως , προχωρά σε δική του αναδημιουργία,  πέρα από την εποχή δράσης και τη χώρα στην οποία το μεταφυτεύει βάζει έκτυπα τη δική του υπογραφή και στον κεντρικό ήρωα έχει προσδώσει στοιχεία από τον μπάτλερ των «απομειναριών..» Κι ο ηθοποιός που θα παίξει το ρόλο καλείται να ακολουθήσει ερμηνευτικές λύσεις σαν εκείνου του «μπάτλερ: Να βρει την έκφραση.

  1. TOP GUN: MAVERICK- Εχρεν Κρούγκερ, Ερικ Γουόρεν Σίνγκερ, Κρίστοφερ Μακ Κουάιρι . Story: Πήτερ Κραιγκ, Τζάστιν Μαρκς

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: OSCAR-ΟΥΧΟΣ ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΜΑΚ ΚΟΥΑΪΡΥ, το είχε ΠΑΡΕΙ το 1996 για το «ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ». Αυτή είναι δεύτερη συγγραφική υποψηφιότητα του. Εχει προταθεί κι ως παραγωγός.

1η υποψηφιότητα για τον Εχρεν Κρούγκερ, Πήτερ Κραίγκ, Τζάστιν Μαρκς,  2η για Ερικ Γουόρεν Σίνγκερ,

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ο Μάβερικ του πρώτου «Top Gun» της πολεμικής αεροπορίας, 30 χρόνια μετά, καλείται να αναλάβει μια εκπαιδευτική αποστολή η οποία θα τον φέρει σε επαφή με τα φαντάσματα του παρελθόντος του από τα οποία θα ήθελε να ξεφύγει και τα έχει θάψει βαθιά μέσα του Όμως  αυτά είναι εκεί και τον περιμένουν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η επιτυχία κι αυτής της ταινίας  ξεκίναγε επίσης από το σενάριο της. Κάτι που στο πρώτο «Top Gun» ως αξία  είχε υποτιμηθεί. Εδώ όμως είναι αναπόφευκτη η αναγνώριση για το πως παντρεύει τις ψυχολογικές αφορμές ώστε να του δώσει υπόσταση για  36 χρόνια μετά - sequel. Σε συνδυασμό με την εξέλιξη των σχέσεων, το κλείσιμο των λογαριασμών, το ανθρώπινο κομμάτι με το γιό του παλιού φίλου και με τον βετεράνο που αργοπεθαίνει και με τις αεροπορικές λήψεις  και τις σκηνές δράσης που πρέπει να «παντρευτούν» με τις αφορμές που αναφέραμε πριν. Μια συνεργασία παραγόντων για σενάριο, διαφορετικών αφετηριών γραφής, που να στηριχτεί πάνω του φιλόδοξη παραγωγή και να κερδίσει το στοίχημα. Κι αυτό εκλαμβάνεται ως εκ διασκευής, ακριβώς επειδή προέρχεται από προηγηθέν φιλμ. Εδώ μάλιστα η ιστορία κρατεί αρκετά από το παρελθόν, από την προϊστορία του ήρωα

  1. ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ (Women talking)- Σάρα Πολεϋ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 2η υποψηφιότητα, ήταν και για το «Υστερόγραφο μιας σχέσης» με την Τζούλι Κρίστι, χωρίς νίκη

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Σε μια απροσδιόριστη αποικία, σε μια φάρμα, ένα 24ωρο του 1910, γυναίκες τριών γενεών, που οι άνδρες λείπουν, θα εξομολογηθούν τα τραύματα τους, τις ανάγκες τους ,και τις αποφάσεις τους για το πως θα πάνε παρακάτω

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Αν κι είναι από βιβλίο, η συγγραφή μοιάζει να έχει θεατρικές καταβολές. Σε μία φάρμα, που σκηνογραφείται και φωτίζεται απροσδιόριστα στήνεται ατμόσφαιρα για να μιλήσουν οι γυναίκες για τα δικά τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατάγεται κι από το «Θέατρο Ιδεών» μια κι ολοι οι χαρακτήρες που παρελαύνουν είναι φορείς καταστάσεων, εμπειριών, θέσεων. Είναι σενάριο που δίνει τη δυνατότητα σε  καλές γυναίκες ηθοποιούς να φτιάξουν έναν «αμιγή» γυναικείο θίασο -υπάρχει κι ένας ανδρικός ρόλος ο οποίος είναι κοντά σε αυτές τις γυναίκες, τις νιώθει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Στις γυναίκες ψηφοφόρους , όλων των ειδικοτήτων, κυρίως ηθοποιούς, πονταρει το «Γυναικείες κουβέντες». Όμως για τους σεναριογράφους , το πράγμα δεν είναι σίγουρο. Σεναριογράφοι και σκηνοθέτες θα κινηθούν υπέρ του «Ουδέν νεωτερον..»και σκηνοθετικά δεν το στήριξαν, όμως είναι ένα σενάριο ανάμεσα στα 5 που έχει λόγο να ελκύσει τους Σκηνοθέτες περισσότερο από τα άλλα 4. Το αμέσως επόμενο προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το «To Gun:Maverick».  Επειδή και τα δυο αυτά, είναι σενάρια που μπορούν να εμπνεύσουν σκηνοθεσία και βασικά παραγωγή, κι οι σκηνοθέτες, αφού δεν έχουν κάτι άλλο πιο…σκηνοθετικό, θα κινηθούν προς αυτά. Κι οι σεναριογράφοι όμως θα πράξουν ανάλογα, θα κινηθούν ανάμεσα σε αυτά τα δυο, ως σενάρια που στηρίζουν παραγωγή και φέρνουν αποτέλεσμα. Οι κάπως πιο προσωποκεντρικοί σεναριογράφοι θα πάνε με το «Living» προς το οποίο θα κοιτάξουν φυσικά κι οι ηθοποιοί. Οι μοντέρ θα πέσουν σύσσωμοι στο «Top Gun», οι διευθυντές φωτογραφίας στο «Ουδέν νεότερο..», οι Ηχολήπτες θα πάνε με «Top Gun», ο Ηχος είναι μέρος του σεναρίου και το Σενάριο έχει φροντίσει την αξιοποίηση του, Οι Μουσικοί θα διαιρεθούν ανάμεσα σε «ουδεν νεωτερον…» και «Top Gun»…

 

Τροποποιήθηκε Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 04:18
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo