Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2023- ΑΝΑΛΥΣΗ 17: Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

07 Μαρτίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1116 φορές

Το πόσο οι ερμηνείες εξαρτώνται από το έργο, είναι κάτι που έρχεται να μας διδάξει η φετινή χρονιά κι έχει επιλέξει την κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου για να γίνει σωστά το μάθημα.

Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «το έργο χάλια αλλά εκπληκτική η ερμηνεία» είναι λιγάκι.. επίφοβο, ισχύει και δεν ισχύει, κάπου λογαριάζεται κι ως αντίφαση. Στην υπερεκτίμηση του ενός, στην υποτίμηση του άλλου. Διότι οι ερμηνείες αξιολογούνται αρχής γενομένης από τον ρόλο. Ο οποίος εξετάζεται μέσα από το σενάριο .Κι από το σενάριο εξαρτάται ολόκληρη η ταινία.  Ο ηθοποιός μπορεί να παίζει καλά, προπάντων ο δοκιμασμένος ηθοποιός, όμως, στην αξιολόγηση με βάση το έργο .τα όποια κενά του έργου να παίρνουν φαλάγγι και τον ηθοποιό, ειδικά σε ένα έργο προσωποκεντρικό, ανθρωποκεντρικό. Μια και στην Τεχνη όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Αυτή είναι και η βάση της ακαδημαϊκής εξέτασης με βάση τον αριστοτελικό, εργοκεντρικό νόμο από τον οποίο προκύπτουν κι οι Ακαδημίες.

Από την άλλη, όμως, στα πλαίσια πάντοτε του ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ, κάλλιστα ο ηθοποιός μπορεί να αναγνωριστεί ότι καταφέρνει κι αναπληρώνει τα κενά του έργου. Με την προσωπικότητα του, με το εκτόπισμα του. ΑΥΤΟ είναι το σημείο ουσίας του φετινού μαθήματος, της φετινής αξιολογικής εξέτασης.

Πάμε να εξετάσουμε τις πέντε ερμηνεύτριες και στο «ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ» θα κάνουμε και τα …αποκαλυπτήρια

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ

  1. ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ «Tár

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: ΔΥΟ φορές ΚΑΤΟΧΟΣ. Β’ γυναικείου το 2005 για το «AVIATOR» (Ιπτάμενος Κροίσος) , Α’ Γυναικείου ρόλου το 2014 για την «ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ». Η Μπλάνσετ έχει κερδίσει  με τους δυο μεγαλύτερους σκηνοθέτες ΗΘΟΠΟΙΩΝ της εποχής μας, τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Γουντυ Αλλεν. Αυτό που ήταν στο παλαιότερο αμερικάνικο σινεμά ο Γουίλιαμ Γουάιλερ κι ο Ηλία Καζάν. Η φετινή είναι η 8η υποψηφιότητα της.

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει την Ταρ, διευθύντρια ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, γυναίκα βαθιά μυημένη στην Τέχνη της, βλέπει τα πάντα μέσα από αυτήν, βεβαίως και τις σχέσεις είτε τις προσωπικές είτε τις επαγγελματικές οπωσδήποτε τις καλλιτεχνικές, σαν μαέστρος που θέλει να διευθύνει τα «όργανα». Κι έρχεται κι η ώρα της εκτροπής.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η Κέητ Μπλάνσετ παρουσιάζεται βαθιά χωμένη στο ρόλο, στο χαρακτήρα, στην ηρωίδα. Αλωνίζει σε όλη την ταινία, προβάλλει με εκπληκτική τεχνική τα σημεία και τις λεπτομέρειες του ρόλου της, , συμπεριλαμβανομένου και του αέρα με τον οποίο παίζει καθώς και του στυλ με το οποίο τοποθετείται ως αυτή η σύγχρονη, εξουσιαστική ,χειριστική, καλοβαλμένη διανοούμενη. Κουβαλά ολόκληρο το έργο στην πλάτη της, ο σκηνοθέτης σεναριογράφος  Τοντ Φηλντ το έχει φτιάξει πάνω της διότι μόνο μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να το κάνει πράξη καθότι έργο τρομερά δύσκολο στην επικοινωνία του.

  1. ΑΝΑ ΝΤΕ ΑΡΜΑΣ «Blonde»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει την Μαίριλυν Μονρόε, μέσα από μια εσωτερική ανίχνευση, μέσα από την «κλινική» ματιά της ψυχολογικής της κατάστασης και των τραυμάτων της.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ:  Το δύσκολο είναι να παίξεις ένα μύθο   όχι , όμως, από τη μεριά της εικόνας του μύθου, αλλά μέσα από την εσωτερική του κατάσταση, όπως την όρισε η μυθοπλασία. Εκεί η ηθοποιός σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί τους κανόνες της Μυθοπλασίας και παίζει την Μαίριλυν του σεναρίου κι όχι εκείνη των εικόνων, διότι πρέπει να την φτιάξει εξ αρχής, σαν ηρωίδα έργου που δεν ξέρουμε κι αν έχει σχέση και πόση με το βιογραφούμενο πρόσωπο. Να της δώσει δηλαδή αυτονομία. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο καλείται , υποχρεούται θα έλεγα, να παίξει και σκηνές ταινιών της. Οπου εδώ το προσόν είναι να πείθει ως Μαίριλυν  των ταινιών και ταυτοχρόνως ως τραγικό, κλινικό πρόσωπο του σεναρίου. Τα συνύφανε. Κι ήταν τρομερά δύσκολο.  

  1. ΑΝΤΡΕΑ ΡΑΪΣΜΠΟΡΩ «Οσα φέρνει η ζωή» (To Leslie)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια γυναίκα, κάπου στο Τέξας,  με παιδί, έχει κερδίσει ένα λαχείο και το έχει κατασπαταλήσει. Χρόνια αργότερα, τη βαραίνει μια χαμοζωή, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στα προσωπικά της και προσπαθεί να δει με τι τρόπο θα ξανακτίσει τη ζωή της που την έκανε σμπαράλια κι έχει και μια καταφυγή στο αλκοόλ.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ. Η ηθοποιία της γυναίκας αυτής, της όχι γνωστής στο ευρύ κοινό ηθοποιού, είναι  ένα συγκλονιστικά δραματικό, αβίαστο παίξιμο, από εκείνα τα έργα που στην εποχή των στούντιο τα κρατούσαν για να στείλουν κάποια από τις πρωταγωνίστριες τους στα Οσκαρ. Εδώ έχει γυριστεί με τους όρους της «ανεξάρτητης» , κι εννοώ από πλευράς παραγωγής , και δεν υπάρχει στούντιο για να ψάχνει την Σούζαν Χέιγουορντ να το παίξει αλλά μια μικρή παραγωγή, με χαμηλό προϋπολογισμό, που βρίσκει μια ηθοποιό άγνωστη, η οποία μπαίνει στην 5άδα από τον θαυμασμό των συναδέλφων της ηθοποιών.  

  1. ΜΙΣΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ «The Fabelmans»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 5η υποψηφιότητα. Μέχρι στιγμής χωρίς νίκη

Ο ΡΟΛΟΣ: Η μητέρα του Στήβεν Σπήλμπεργκ, του κορυφαίου σκηνοθέτη, στην παιδική κι εφηβική του ηλικία. Μητέρα που στέκει δίπλα στο παιδί της, λίγο αλαφροΐσκιωτη, συναισθηματική αλλά κι..αέρινη, η οποία σιγά- σιγά  στήνει παράλληλο δεσμό κι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον σύζυγο και πατέρα του σκηνοθέτη για κάποιον άλλον άντρα….

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Πως καταφέρνεις να παίξεις τη μητέρα του σκηνοθέτη όπου ο ίδιος σε καθοδηγεί στο να είσαι ο ρόλος κι όχι η μάνα του. Αυτό είναι ένα στοιχείο που  επέτρεψε στην ηθοποιό (χάρη στην ευφυία του σκηνοθέτη ο οποίος ήξερε τι έργο ήθελε - κυρίως να προβάλλονται φιλτραρισμένες οι μνήμες του)) την αποδέσμευση από το να ψάξει πρότυπο και πρωτότυπο  και να δημιουργήσει αυτό το «αέρινο» πλάσμα με ενίοτε στοιχεία κωμικότητας  αλλά και μιας ανεμελιάς ως στοιχείο στη μητρική διαχείριση.

  1. ΜΙΣΕΛ ΓΕΟ «Τα πάντα όλα» (Everything everywhere all at once)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη φορά

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια μεσόκοπη γυναίκα, μετανάστρια από την Κίνα, καλείται να σώσει την επιχείρηση της- ένα καθαριστήριο ρούχων- από τη χρεωκοπία , να σώσει και την οικογένεια της αλλά και τον.. Πλανήτη μέσω ενός παράλληλου Σύμπαντος που της φέρνει ο σύζυγος με τον οποίο δεν τα πήγαιναν καλά.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Πως να παίξεις τον κεντρικό χαρακτήρα σε μια τρελή ταινία όπου η σκηνοθετική καθοδήγηση πάνω στις γραμμές του σεναρίου δεν σου μιλάει για κωμωδία..Οτι πρέπει να την παίξεις ρεαλιστικά, σου λέει. Διαφορετικά, δεν θα βγει όλη αυτή η παράνοια του πρωτότυπου εγχειρήματος. Πως παίζεις ρεαλιστικά μια τέτοια γυναίκα, σε ένα τέτοιο story, σε ένα τέτοιο σύστημα; Οπου εκτός των άλλων το κάθε παράλληλο Σύμπαν περνά κι από μια άλλη κινηματογραφική Σχολή κι εσύ , ως πρωταγωνίστρια του σεναρίου και του περιεχομένου πρέπει να είσαι εκεί, όρθια και καθημερινή ως μία σύζυγος και μητέρα και θυγατέρα και μαγαζάτορας και να μη σε παρασύρουν οι ανεμοστρόβιλοι της ιδιορρυθμίας αυτού που παίζεις, να σε βλέπει ο θεατής ως μια κανονική γυναίκα;

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Διαβάστε το, συμβουλευόμενοι τον πρόλογο, όπου τώρα θα εξηγήσω τι εννοούσα εκεί πάνω. Οι βασικές διεκδικήτριες είναι δυο- δεν γεννάται θέμα: Η ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ κι η ΜΙΣΕΛ ΓΕΟ. Η νικήτρια θα κριθεί από την ταινία; Σε αυτή την περίπτωση με βάση τα Σωματεία και τη σάρωση» του «Τα πάντα όλα», η ΜΙΣΕΛ ΓΕΟ δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο διότι υπέρ αυτής απεφάνθη και το Σωματείο Ηθοποιών, άρα έχει και τους Ηθοποιούς με το μέρος της κι επιπλέον, που για τον υπογράφοντα αυτό είναι το στοιχείο που θα πρυτανεύσει κατά την ψήφιση της είναι η πρωτοτυπία του ρόλου, το unique του ρόλου, ένα είδος που δεν υπάρχει , που δεν εμφανίζεται συχνά και μια Ακαδημία- αυτό είναι ένα «μυστικό», στην ουσία είναι κανόνας- οφείλει το διαφορετικό και το unique να το επισημάνει, περιλαμβάνοντας το στους κόλπους της.

Από την άλλη, είναι η Κέητ Μπλάνσετ, η ταινία της έχει εγκριθεί, είναι στις μεγαλες κατηγορίες, δεν απολαμβάνει ως ταινία την αποδοχή του «Τα πάντα όλα» , όμως είναι ολοφάνερο πως χωρίς αυτήν, η ταινία δεν θα γινόταν. ‘Η δεν θα έβγαιναν οι προθέσεις του σκηνοθέτη. Σε συνδυασμό με το μοναδικό της εκτόπισμα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Οι Ηθοποιοί στάθηκαν στο πλευρό της Μισέλ Γεό, αλλά αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν κι οι Ηθοποιοί της Ακαδημίας, έχουν την ίδια άποψη με το όλον του Σωματείου κι αν στο Σωματείο δεν ηταν μειοψηφία οι υποστηρικτές της ερμηνείας της Μπλάνσετ, οι οποίοι θα πλειοψηφήσουν στην Ακαδημία Θα το κάνω λιανά: Τα μελη της Ακαδημίας είναι ένα μικρό ποσοστό των μελών του Σωματείου. Το ένα είναι επαγγελματικό όργανο στο οποίο γράφεσαι όταν ξεκινάς δουλειά, το άλλο είναι καλωσόρισμα στο χώρο των Εκλεκτών.  Κι αυτό της Μπλάνσετ που σηκώνει όλη την ταινία πάνω της , την εξαιρετικά δύσκολη, βλέπω να το υποστηρίζουν ηθοποιοί από την Ακαδημία αλλά κι οι διευθυντές φωτογραφίας- με την κάμερα που κάνει «αγγέλους» για πάρτη της, , να μοιράζονται ακόμα κι οι Σκηνοθέτες. Κι επίσης οι Μοντέρ να είναι μεν ως έργο με «Τα πάντα όλα» αλλά να γούσταραν  το πως θα «έκοβαν» την Μπλάνσετ σε μονοπλάνα και να την θαυμάζουν για το πως τους έκανε τη ζωή εύκολη  στο μοντάζ, στο να δημιουργεί  ο μοντέρ στο δύσκολο είδος του μονοπλάνου, χάρη στην πρωταγωνίστρια.

Υπάρχει και μια τρίτη: Η ΑΝΤΡΕΑ ΡΑΪΣΜΠΟΡΩ. Αυτή έχει έρθει για να αφαιρέσει ψήφους. Αυτά που δεν ξέρουμε είναι αφενός αν οι ψήφοι που θα αφαιρεί μπορεί να φτάσουν για να βγάλει πρώτο αριθμό υπερ της κι αφετέρου , από ποια από τις δυο διεκδικήτριες αφαιρεί. Από την Μπλάνσετ ή από τη Γεό;  Όταν εχεις περιπτώσεις «κάποιου που αφαιρεί» συνήθως αφαιρεί από όλους- κι από τις 4 αντίπαλες. Σιγουρα οι ψηφοφόροι της είναι ηθοποιοί και μπορεί να είναι αυτή η ποσόστωση που σας εξήγησα παραπάνω μεταξύ Ακαδημίας και Σωματείου Το Σωματείο δεν την είχε καν υποψήφια  Αυτή θα ψηφιστεί κατά βάση  από Ηθοποιούς και δη από ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ. Το παίξιμο της είναι τέτοιο ώστε για τις πρωταγωνίστριες και δη τις καθιερωμένες, να είναι η κύρια επιλογή, για τη δική τους ματιά η καλύτερη από τις 5 και σαφέστατα από τις δυο διεκδικήτριες. Με τον τρόπο που παίζει. Το θέμα είναι οι άλλοι κλάδοι, κυρίως Σεναριογράφοι αλλά και σκηνοθέτες, ειδικά φέτος που ταυτίζονται οι 5άδες τους, αν θα καταλήξουν σε αυτήν ή σε κάποια από τις άλλες που παίζουν καλύτερα σενάρια.  Επεκτεινόμενοι σε όλες τις ειδικότητες, η Ράισμπορω μπορεί να είναι η επιλογή για εκείνους που δεν άρεσαν ούτε «Τα πάντα όλα» ούτε την «Tar». Και τέτοιοι θα υπάρχουν πολλοί. Από αυτούς θα περιμένει,άλλωστε, κι η Μισέλ Γουίλιαμς

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo