Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

11 Δεκεμβρίου 2022 Διαβάστηκε 642 φορές

Κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά, την «ταύτιση» Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και «Χρυσού Φοίνικα» των Κανών, ζήσαμε φέτος. Και δεν μιλάμε για απλή ταύτιση στην επιλογή της «Καλύτερης Ταινίας» αλλά για ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ σε όλες τις λεγόμενες «Μεγάλες» κατηγορίες.

«ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» του Σουηδού ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ που τιμήθηκε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ του 2022 με τον «ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ» πήρε σχεδόν όλα τα μεγάλα» βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας που απονεμήθηκαν το Σαββατο 10 Δεκεμβρίου, στο Ρέκυαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Πήρε δηλαδή της Καλύτερης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας, του Σεναρίου και της Ανδρικής Ερμηνείας στον ΖΛΑΤΚΟ ΜΠΟΥΡΙΚ για τον κωμικό τόνο που έδωσε στον Ρώσο ολιγαρχη του..

Ας σημειωθεί πάντως ότι ο Ρούμπεν Εστλουντ κι οι ταινίες του είναι αυτές που κάνουν την εξαίρεση στη «διασταση»  μεταξύ Χρυσου Φοίνικα κι Ευρωπαϊκής Ακαδημίας μια και το «ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» η προηγούμενη ταινία του, που επίσης είχε πάρει Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, στη συνέχεια πήρε ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία που πήρε και το «Τρίγωνο της θλίψης». Η μόνη διαφορά είναι πως το «Τετραγωνο» ως καθαρόαιμο σουηδικό είχε υποβληθεί από τη Σουηδία και για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ κι είχε μπει και στην 5άδα (είχε χάσει από το χιλιανό «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λιέτο)ενώ το τωρινό δεν θα μπορέσει να φτάσει δια της Διεθνούς 5άδας διότι η Σουηδία δεν το υπέβαλε, κι ένας πρώτος λόγος είναι η γλώσσα , όπου τα αγγλικά είναι κυρίαρχα και το καταστατικό της Ακαδημίας τα θέλει περιορισμένα ώστε το έργο να κατατάσσεται στα «ξενόγλωσσα». Λόγω, όμως, της αναγνωρισης που δείχνει να απολαμβάνει, μπορεί να προταθεί στις άλλες κατηγορίες χωρίς να χρειαστεί να περάσει από την ξενόγλωσση

Στο βραβείο της Γυναικείας Ερμηνείας, όπου φετος υπήρχε πολύ ενδιαφέρων συνωστισμός από πλευράς γυναικείων ερμηνειών, τελικά νικήτρια αναδείχτηκε η ΒΙΚΥ ΚΡΙΠ ως ωριμη Σίσσυ της Αυστριας στο «ΚΟΡΣΕΣ», φιλμ το οποίο έχει υποβληθεί από την Αυστρία για το Οσκαρ κι ανεβάζει τώρα και τις μετοχές της πρωταγωνίστριας για μια πιθανή διεκδίκηση θέσης στην 5άδα του Οσκαρ.

Στο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΩΜΩΔΙΑΣ έπεσαν κάτι ειρωνικοί υπαινιγμοί από τους νικητές, ήταν το ισπανικό φιλμ «ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ» που δήλωσαν ξαφνιασμένοι για βραβείο κωμωδίας σε ένα εργο που εκείνοι το θεωρούν δράμα.

Τις λεπτομέρειες θα τις δειτε στη λιστα που ακολουθεί

Υπενθυμίζω ότι τα επι μέρους βραβεία έχουν δοθεί σε άλλη ημερομηνία κι υπάρχει ειδικό άρθρο για αυτά

ΝΙΚΗΤΕΣ

EUROPEAN FILM: TRI­AN­GLE OF SAD­NESS (Sweden, Germany, France, UK )

EUROPEAN COMEDY: THE GOOD BOSS / EL BUEN PATRÓN  (Spain)

EUROPEAN DISCOVERY - PRIX FIPRESCI: SMALL BODY / PIC­COLO CORPO (Italy, France, Slovenia)

EUROPEAN DOCUMENTARY MAR­I­UPO­LIS 2 ( Lithuania, France, Germany )

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM: NO DOGS OR ITAL­IANS AL­LOWED

(France, Italy, Belgium, Switzerland, Portugal )

EUROPEAN SHORT FILM : GRANNY’S SEX­UAL LIFE / BABIČINO SEK­SU­ALNO ŽIVL­JENJE

Slovenia, France (13 min)

EUROPEAN DIRECTOR: RUBEN ÖSTLUND for TRIANGLE OF SADNESS

EUROPEAN ACTRESS: VICKY KRIEPS for CORSAGE

EUROPEAN ACTOR: ZLATKO BURIC for TRIANGLE OF SADNESS

EUROPEAN SCREENWRITER: RUBEN ÖSTLUND for TRIANGLE OF SADNESS

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo