Θα ήθελα να πω δύο κουβεντες για την ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ, μια και σημερα, που το ημερολόγιο λέει 30 Μαρτίου, είναι η θλιβερή επέτειος της εκτέλεσης του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ κι ήταν συγκατηγορούμενη, στην ίδια υπόθεση.
Ή, όπως θα γινόταν την επόμενη μέρα , στις ΕΚΕΙ Κινηματογραφικές Σχολές..
Και φτάσαμε στην τελική κατηγορία, στην οποία συνοψίζεται η έννοια «Απολογισμός», ειδικά από όταν η 5άδα έγινε εδώ 10άδα κι απόκτησε μεγαλύτερη διαπλάτυνση το θέμα. Αυτό είχε κι ως αποτέλεσμα να αλλάξει το τρόπος ψηφοφορίας ως προς την «καλύτερη ταινία».
«Το Νησί της Αφροδίτης» το είχαν εξαφανισμένο για χρόνια, 50και βάλε, διότι έδειχνε τον αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων για την Ενωση με την Ελλάδα, κι ας μην διευκρινίζεται στο εργο διότι τότε θεωρείτο δεδομένο, κι από την εισβολή των Τούρκων το 1974, άρχισαν να μιλάνε για άλλα κι άλλα.
Στο star performance παίζεται ο φετινός Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ κι από κει θα κερδίσει αλλά από κει μπορεί και να χάσει..
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, που είναι και πρόσφατο, κι έκανε ην «ανατροπή», φέρνοντας μπροστά τον ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ στο «A COMPLETE UNKNOWN» ως Μπομπ Ντλαν ενώ μέχρι εκείνη την ώρα, τα προεόρτια στηριζαν κατά βαση ΑΝΤΡΙΕΝ ΜΠΡΟΝΤΥ στο «THE BRUTALIST»
Δανείστηκα για τίτλο της κριτικής, τον τίτλο ενός θεατρικού έργου της αείμνηστης Κωστούλας Μητροπούλου που είχε ανεβάσει η Τζένη Ρουσσέα στου «Μουσούρη»..Δεν έχουν τίποτε κοινό ως έργα. Απλώς, δεν εύρισκα άλλες λέξεις να χαρακτηρίσω αυτή την ταινία του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ. Η οποία δεν έχει σχέση με το σύνολο του έργου του.
Tα χρώματα; Η ατμόσφαιρα; Η κίνηση της κάμερας; Η σύλληψη της στιγμής ή και της αίσθησης; Η παρακολούθηση των εφφέ;
Και το adapted screenplay, το Εκ Διασκευης Σενάριο, που η πρώτη ύλη του προέρχεται από άλλη πηγή και δεν είναι πρωτότυπης επινόησης, στην τελική με ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ θα αξιολογηθεί και θα κριθεί κι όχι με τους κανόνες της αρχικής πηγής.
Σκεφτείτε πως 3 από τις 5 υποψήφιες έχουν περάσει και σε άλλες κατηγορίες , δυο εξ αυτών έχουν μπεί στη λιστα της εν γένει καλύτερης ταινίας εκ των οποίων η μία είναι υποψήφια σε 13 (ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ κατηγορίες), και μία εχει περάσει και στην πενταδα του κινουμένου σχεδίου. Αυτά όλα μαρτυρούν το «globality» της Ακαδημίας που εδώ και χρόνια την κάνει κυρίαρχη και σε όλες τις χώρες πλέον έχουν κατά νου και κατ’ ελπίδαν, σε κάθε φιλμ που κάνουν, την πιθανότητα του Oscar. Με πρώτη τη δικιά μας την ευρωπαϊκή που άλλαξε και τους κανονισμούς αφού η Αμερικανική την κάλεσε να είναι από τις ξένες, η Πρώτη Κυρά.