Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΠΟΡΕΙΑ ΛΑΝΘΙΜΟΥ Νο 2: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ – ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ;

11 Δεκεμβρίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2340 φορές

Συνεχίζουμε με την παρακολούθηση της πορείας του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ και της ταινίας του «Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ», τώρα πια επί αμερικανικού εδάφους όπου ξεκίνησαν οι πρώτες διακρίσεις. Διότι στην πρώτη συγκομιδή, από τις πρώτες ενώσεις, ήταν στην απέξω. Υπενθυμίζω ότι η αισιοδοξία ανέβηκε με τις δέκα διακρίσεις στην ΑΓΓΛΙΑ από τα BRITISH SPIRIT AWARDS και στη συνέχεια ήρθαν οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ από τις  "ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ» (ξανά δηλαδή πίσω στην Αμερική) όπου κατέληξαν στο «ναι μεν αλλά…» . Πέντε υποψηφιότητες για την ταινία, ο Λάνθιμος όμως εκτός σκηνοθεσίας.

Προχωράμε λοιπόν τώρα και βλέπουμε πως άρχισαν και στις ΗΠΑ (βάζουμε μέσα και τον Καναδά») οι βραβεύσεις. Από ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ εννοείται. Οπερ σημαίνει πως κι εδώ θα κρατήσουμε μια επιφύλαξη διότι άλλες οι αναζητήσεις των κριτικών κι εντελώς άλλα τα ΚΡΙΤΗΡΙΑ των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ (αυτό που ξέρουμε και λέμε ΑΚΑΔΗΜΙΑ)

Στο ΤΟΡΟΝΤΟ λοιπόν, η εκεί ένωση κριτικών απεφάνθη για «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ»: Καλύτερο ΣΕΝΑΡΙΟ (υπενθυμίζω πως ΔΕΝ το έχει γράψει ο ίδιος ο Λάνθιμος) ,από κοινού όμως με «FIRST REFORMED» του Πολ Σρέηντερ. Και Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ για την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ που είχε τιμηθεί και στη Βενετία καθώς και στα BRITISH SPIRITS. Για πληρέστερη είδηση οι κριτικοί Τορόντο βράβευσαν ταινία-σκηνοθεσία την «ROMA» του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, που θα αποδειχτεί κι από τα παρακάτω ως η φετινή ευνοούμενη των κριτικών, Α΄Ανδρικό τον ΗΘΑΝ ΚΩΚ για «first reformed» , σταθερά β΄γυναικείο ρόλο, που μαζεύει από όλες τις ενώσεις, την ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ στο «IF BEALE STREET COULD TALK» ενώ για ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ δεν βράβευσαν την ξενόγλωσση «Roma» που εκπροσωπεί στα Οσκαρ το ΜΕΞΙΚΟ αλλά το «BURNING» της Νοτίου Κορέας… Μυστήριοι αυτοί οι κριτικοί… Από το «Burning» προέκυψε κι ο β΄ανδρικός, ο ΣΤΗΒΕΝ ΓΙΟΥΝ…..

Στο ΣΙΚΑΓΟ, από την Ενωση Κριτικών προηγήθηκαν κι υποψηφιότητες. Η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» του Λάνθιμου, είχε προτάσεις στην καλύτερη ταινία, στη σκηνοθεσία, διπλή στον β’ γυναικείο, στο πρωτότυπο σενάριο, στη φωτογραφία, στα σκηνικά.

Από αυτές τις υποψηφιότητες κατέληξαν ΣΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΟ ΔΥΟ: Τα ΣΚΗΝΙΚΑ, και η ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ αλλά εδώ ως supporting που νίκησε την άλλη supporting υποψήφια της ταινίας, την Ρέιτσελ Βάις. Προφανώς, επειδή η «ευνοούμενη» είναι ταινία συνόλου, η Ολίβια Κόλμαν από τους συγκεκριμένους κριτικούς «εξελήφθη» ως supporting. Εδώ, όμως, είναι κριτικοί, δεν ακολουθούνται κανόνες, στην Ακαδημία θα κριθεί η τοποθέτηση του ρόλου με βάση τη θέση που κατέχει στο σενάριο.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες , ο Γιώργος Λάνθιμος έχασε το βραβείο της σκηνοθεσίας από τον Αλφόνσο Κουαρόν για τη «Roma», όπως κι η ταινία έχασε το βραβείο της καλύτερης από τη «Roma», στο πρωτότυπο σενάριο έχασε από το «First reformed» και στη φωτογραφία επίσης από τη «Roma». Να πούμε ότι είναι η μόνη ένωση που δεν βράβευσε ως supporting την Ρετζίνα Κινγκ ενώ να επισημάνουμε ότι το «IF BEALE STREET COULD TALK» του ΜΠΑΡΥ ΤΖΕΝΚΙΝΣ βραβεύεται σταθερά από τις ενώσεις κριτικών ως καλύτερο ADAPTED SCREENPLAY. Στο Σικάγο νικήτρια Α γυναικείου αναδείχτηκε η ΤΟΝΙ ΚΟΛΕΤ από την «ΔΙΑΔΟΧΗ», σταθερός στον Α’ ανδρικό ο ΗΘΑΝ ΧΩΚ, β’ ανδρικός ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΑΝΤ για το «CAN YOU EVER FORGIVE ME?» Η «ROMA» κέρδισε κι ως ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ- πιο συνεπείς οι του Σικάγου από εκείνους του Τορόντο.

Και στο ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ μπόλικες και κορυφαίες οι υποψηφιότητες για τον ΓΩΡΓΟ ΛΑΝΘΙΜΟ και την «ΕΥΝΟΟΟΥΜΕΝΗ» του: Στην καλύτερη ταινία, στη σκηνοθεσία, στον α’ γυναικείο, σε δύο β’ γυναικείους , στο πρωτότυπο σενάριο, στη φωτογραφία, στα σκηνικά, στο μοντάζ ο φίλος μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗΣ.

Στο ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ, όμως, η «EYNOOOYMENH» αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά «ευνοούμενη» και ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΠΟΤΕ.

Εχασε την καλύτερη ταινία από τη «Roma» και πάλι, τη σκηνοθεσία ο Λάνθιμος από τον ΣΠΑΪΚ λΗ στο «ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΗ» (από τον οποίο είχε χάσει και σε άλλη ένωση), στον Α’ γυναικείο προτιμήθηκε η ΜΕΛΙΣΑ ΜΑΚΚΑΡΘΥ για το «CAN YOU EVER FORGIVE ME?, στο β’ γυναικείο ηττήθηκαν και οι δυό από την σταθερή ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ, στο πρωτότυπο σενάριο ο ΠΟΛ ΣΡΕΗΝΤΕΡ πήρε κεφάλι με το «FIRST REFORMED, στη φωτογραφία ο Αλφόνσο Κουαρόν για τη «Roma», στα σκηνικά το «BLACK PANTHER» ενώ ο φίλος μας ο Γιώργος έχασε στο μοντάζ από το «the other side of the wind» που πρέπει να είναι αυτό το χαμένο κι ημιτελές φιλμ του Ορσον Γουέλες……. Κι όλα αυτά μάλλον λόγω ονόματος Γουέλες… κριτικοί γαρ….

Το «κριτικοί γαρ» επανελήφθη και στην περίπτωση της Ξενόγλωσσης Ταινίας όπου η «Roma» ενώ παίρνει τα βραβεία ως «καλύτερη», χάνει ως «ξενόγλωσση» όπου αναδεικνύεται κι εδώ μία άλλη, το… « Η ΛΙΑΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ» της Κλαιρ Ντενί…Κύριε Ελέησον!!!!!! Ωραίοι κριτικοί.

Ο ΗΘΑΝ ΧΩΚ κατήγαγε κι εδώ περιφανή νίκη που λένε και πλέον είναι ο πρωταγωνιστής που από μεριάς κριτικών μαζεύει τα βραβεία, το ένα μετά το άλλο.

Πήρε κι από την Ενωση Κριτικών του ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ που ακολουθεί, κι έχουμε κι εδώ  διάκριση στον Α΄Γυναικείο για την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ από την ταινία του Λάνθιμου αλλά….thats all. To έβγαλαν runner up στο σενάριο (το βραβείο το έδωσαν στο «CAN YOU EVER FORGIVE ME?») και στα σκηνικά (όπου για βραβείο προτιμήθηκε το «BlACK PANTHER» το οποίο αναδεικνύεται σε κύριο σκηνογραφικό αντίπαλο της «Ευνοούμενης»).Κι εδώ ο Ηθαν Χωκ βραβεύτηκε ως πρωταγωνιστής, κι η Ρετζίνα Κινγκ ως supporting, καλύτερη ταινία το «ROMA» αλλά η σκηνοθεσία δόθηκε  στην ΝΤΕΜΠΡΑ ΓΚΡΑΝΙΓΚ για το «LEAVE NO TRACE»….. Όμως κι αυτοί οι κριτικοί του Λος Αντζελες ρε παιδί μου… Βραβεύουν ως καλύτερη ταινία τη ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ «ROMA» αλλά ως καλύτερη ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ εξ ημισείας την ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ «BURNING» και την ΙΑΠΩΝΙΚΗ «SHOPLIFTERS». Μήπως να μας εξηγούσαν το σκεπτικό; Και πως γίνεται ο διαχωρισμός; Να είναι καλύτερη ταινία μια ξενόγλωσση αλλά να μην είναι η καλύτερη ξενόγλωσση; Τότε, γιατί δεν βράβευσαν ως καλύτερη ταινία την…. «Άλλη» Ξενόγλωσση, που ήταν και «καλύτερη»;

Από τους ON LINE Κριτικούς της Νέας Υόρκης, η «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» βραβεύτηκε για το ΣΕΝΑΡΙΟ και για το ENSEMBLE CAST. Εδώ α γυναικείος για την ΜΕΛΙΣΑ ΜΑΚΚΑΡΘΥ στο «CAN YOU EVER FORGIVE ME?» από το οποίο προκύπτει κι ο Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ για τον ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΑΝΤ, σταθερά στον Α΄ Ανδρικό ο ΗΘΑΝ ΧΩΚ και στον Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ Η ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ, Ταινια-Σκηνοθεσία η «ROMA», ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ». Μα τι γίνεται με τις ενώσεις των κριτικών;

Όπως βλέπουμε λοιπόν, με τα μάτια ανοιχτά και το χέρι στην καρδιά, η ταινία του Λάνθιμου μαζεύει υποψηφιότητες αλλά στον τελικό φτάνει με πενιχρά αποτελέσματα. Για την ώρα…

Σε πολλές κατηγορίες την συναντάμε υποψήφια και  στα CRITICS CHOICE (έλεος πιά… πόσες ενώσεις; Τι βραβειομανία; Τι λύσσα μίμησης των Οσκαρ είναι αυτή; τι υπερπληθωρισμός; Τι ακύρωση;) στην καλύτερη ταινία, στον α’ γυναικείο, σε δύο β’ γυναικείους, στο ensemble cast, στη σκηνοθεσία, στο πρωτότυπο σενάριο, στη φωτογραφία, στα σκηνικά, στα κοστούμια, στο μοντάζ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗ, στο μακιγιάζ αλλά και στην Κωμωδία καθώς και σε ηθοποιία κωμωδίας για την Ολίβια Κόλμαν…..

Εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo