Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΟΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ

08 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2080 φορές

Μπαίνουμε στη φάση των Σωματείων και μια κι έχουμε πιάσει φέτος το θέμα από μεριάς Γιώργου Λάνθιμου αφού η ταινία του «Ευνοούμενη» δείχνει να βαδίζει προς τα Οσκαρ αλλά δεν ξέρουμε μέχρι που, θα ξεκινήσω από αυτόν. Και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡ μας έδωσε μεγάλη χαρά με την ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗ. Στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ όμως η «Ευνοούμενη»  είναι εξ αρχής «εκτός» για λόγους συντεχνιακούς του συγκεκριμένου Σωματείου, κι όχι καλλιτεχνικούς, και θα τα γράψουμε πιο κάτω.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗΣ, λοιπόν, προτάθηκε στην κατηγορία «COMEDY» διότι το Σωματείο, χωρίζει σε «είδη» (κωμωδία ή δράμα δηλαδή, τα δύο θεμελιώδη των ειδών, όχι τις υποδιαιρέσεις τους) τις ταινίες κι η «Ευνοούμενη» κατατάσσεται στην «κωμωδία».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΔΗΣ απολαμβάνει της εκτίμησης των συναδέλφων του Αμερικανών μοντέρ κι είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται για βραβείο από το Σωματείο τους. Είχε προταθεί και το 2017, πάλι στο «comedy», για τον «Αστακό», ο οποίος , όμως, δεν είχε καταφέρει να του δώσει και την οσκαρική υποψηφιότητα. Φέτος, μια κι η «Ευνοούμενη» είναι ταινία άλλου μεγέθους, ευελπιστούμε. Ωστόσο, ο Γιώργος, στην κατηγορία του έχει να αντιμετωπίσει πολύ δυνατά πράγματα στον τομέα του μοντάζ, κυρίως μοντάζ σεναρίων γραμμένων με τη λογική του μοντάζ κι αναφέρομαι στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» και στο «VICE».

Περιέργως (;) οι ΜΟΝΤΕΡ δεν έχουν συμπεριλάβει στη λίστα τους το «blockbuster» «BLACK PANTHER» που δείχνει ότι γενικώς απολαμβάνει αποδοχής (οι Σεναριογράφοι, για παράδειγμα, το έχουν συμπεριλάβει στη δική τους λίστα όπως θα δείτε πιό κάτω) κι αυτό σημαίνει ότι δεν το έχουν «εγκρίνει» άρα θα χάσει ψήφους από αυτούς στις υποψηφιότητες για «καλύτερη ταινία» μια και για την «καλύτερη ταινία» ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι κλάδοι στις υποψηφιότητες, μαζί με τον κλάδο στον οποίο ανήκουν.

Ακολουθούν οι λίστες των υποψηφιοτήτων οι οποίες δεν είναι μία και δύο, κι από αυτές τις τόσες πολλές μόνο πέντε ταινίες θα περάσουν με το μοντάζ τους στα Οσκαρ.

Best Edited Feature Film (Dramatic)
“BlacKkKlansman” (Barry Alexander Brown)
“Bohemian Rhapsody” (John Ottman, ACE)
“First Man” (Tom Cross, ACE)
“Roma” (Alfonso Cuarón & Adam Gough)
“A Star is Born” (Jay Cassidy, ACE)

Best Edited Feature Film (Comedy)
Crazy Rich Asians” (Myron Kerstein)
“Deadpool 2” (Craig Alpert, ACE, Elísabet Ronaldsdóttir & Dirk Westervelt)
“The Favourite” (Yorgos Mavropsaridis, ACE)
“Green Book” (Patrick J. Don Vito)
“Vice” (Hank Corwin, ACE)

Best Edited Animated Feature Film
“Incredibles 2” (Stephen Schaffer, ACE)
“Isle of Dogs” (Andrew Weisblum, ACE, Ralph Foster & Edward Bursch)
“Spider-Man: Into the Spider-Verse” (Robert Fisher, Jr.)

Best Edited Documentary (Feature)
“Free Solo” (Bob Eisenhardt, ACE)
“RBG” (Carla Gutierrez)
“Three Identical Strangers” (Michael Harte)

“Won’t You Be My Neighbor?” (Jeff Malmberg & Aaron Wickenden, ACE)

Η απονομή θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2019.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η «Ευνοούμενη» εξ αρχής δηλώθηκε ως μη έχουσα δικαίωμα συμμετοχής επειδή στο Σωματείο Σεναριογράφων (μόνο σε αυτό!) υπάρχει ένα συντεχνιακό στοιχείο όπου οι σεναριογράφοι πρέπει να είναι μέλη του Σωματείου ή να έχουν κλείσει τη δουλειά, ακόμα κι αν είναι ξένοι, μέσω του Σωματείου. Οπότε η «Ευνοούμενη» δεν συμμετέχει αλλά αυτό δεν την αποκλείει από τα Οσκαρ, είναι καθαρά Σωματειακή υπόθεση.

Στους σεναριογράφους, αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι το θρίλερ «ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ» που το περιέλαβαν κι οι Παραγωγοί στη δική τους λίστα, πήρε κι αυτών την έγκριση ως σενάριο του είδους θρίλερ και πλέον είναι ξεκάθαρο πως από τη συγκομιδή του είδους στο έτος που πέρασε, το «Ένα ήσυχο μέρος» είναι που παίρνει κεφάλι. Και κανένα από τα άλλα…

Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω απευθύνεται σε όλους αυτούς που ενώ δεν ξέρουν τι είναι σενάριο κτυπούν τη «ROMA» νομίζοντας ότι δεν έχει σενάριο. Συγχέουν την έλλειψη του «δια ταύτα» με πρόβλημα ύπαρξης σεναρίου. Δεν έχουν καταλάβει τι είδους σενάριο είναι επειδή προφανώς δεν γνωρίζουν. Ωστόσο εκφράζουν «απόψεις» παρά την άγνοια που τους διακατέχει. Το Σωματείο Σεναριογράφων την συμπεριέλαβε στην κατηγορία του Original- o Κουαρόν είναι μέλος των Σωματείου Σεναριογράφων κι ας είναι ξένη παραγωγή η συγκεκριμένη ταινία, έχει δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής, κάτι που δεν συμβαίνει με τους Βρετανούς σεναριογράφους της «Ευνοούμενης».

Το τρίτο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως το περιβόητο «FIRST REFORMED» του ΠΟΛ ΣΡΕΗΝΤΕΡ δεν πήρε την έγκριση των Σεναριογράφων κι ας το βραβεύουν «μονοκοπανιά» οι ενώσεις των κριτικών. Όπως έχω ξαναγράψει ο Σρέηντερ είναι σεναριογράφος των κριτικών διότι γράφει σενάρια που εξυπηρετούν τη θεωρία του auteur τα οποία, όταν τα εξετάσει κανείς ως σενάρια, με σεναριακούς κανόνες κι όχι με auter-ίστικους, διαπιστώνει ότι είναι διάτρητα, ότι μπάζουν από πολλές μεριές.

Ακολουθεί η λίστα με τα σενάρια που προτάθηκαν για το βραβείο του Σωματείου κι υπάρχει και κατηγορία για σενάρια ντοκυμαντέρ.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ

ORIGINAL SCREENPLAY

“Eighth Grade,” Written by Bo Burnham; A24

“Green Book,” Written by Nick Vallelonga & Brian Currie & Peter Farrelly; Universal Pictures

“A Quiet Place,” Screenplay by Bryan Woods & Scott Beck and John Krasinski, Story by Bryan Woods & Scott Beck; Paramount Pictures

“Roma,” Written by Alfonso Cuarón; Netflix

“Vice,” Written by Adam McKay; Annapurna Pictures

ADAPTED SCREENPLAY

“Blackkklansman,” Written by Charlie Wachtel & David Rabinowitz and Kevin Willmott & Spike Lee, Based on the book by Ron Stallworth; Focus Features

“Black Panther,” Written by Ryan Coogler & Joe Robert Cole, Based on the Marvel Comics by Stan Lee and Jack Kirby; Walt Disney Studios Motion Pictures

“Can You Ever Forgive Me?” Screenplay by Nicole Holofcener and Jeff Whitty, Based on the book by Lee Israel; Fox Searchlight

“If Beale Street Could Talk,” Screenplay by Barry Jenkins, Based on the novel by James Baldwin; Annapurna Pictures

“A Star Is Born,” Screenplay by Eric Roth and Bradley Cooper & Will Fetters, Based on the 1954 screenplay by Moss Hart and the 1976 screenplay by John Gregory Dunne & Joan Didion and Frank Pierson, Based on a story by William Wellman and Robert Carson; Warner Bros.

DOCUMENTARY SCREENPLAY

“Bathtubs Over Broadway,” Written by Ozzy Inguanzo & Dava Whisenant; Focus Features

“Fahrenheit 11/9,” Written by Michael Moore; Briarcliff Entertainment

“Generation Wealth,” Written by Lauren Greenfield; Amazon Studios

“In Search of Greatness,” Written by Gabe Polsky; Art of Sport

 

Η απονομή θα γίνει, ταυτοχρόνως σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες, στις 17 Φεβρουαρίου

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo