Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΟΣΚΑΡ 2019: Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

22 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3150 φορές

Καταρχάς έχουμε μεγάλη χαρά , για τον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΝΘΙΜΟ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗ (ο υποφαινόμενος έχει και προσωπική χαρά για τον δεύτερο με τον οποίο γνωριζόμαστε από παιδιά και ξέρω τη ΣΠΑΝΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ) που μπήκαν στη πεντάδα των Οσκαρ, προτάθηκαν ο πρώτος για τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ο δεύτερος για το ΜΟΝΤΑΖ , αμφότεροι για την «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ». Η οποία «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ» τίθεται επικεφαλής, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ «ROMA» του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, με 10 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ εκάστη. Τις περισσότερες από όλες τις άλλες ταινίες.

Κι είναι μεγάλη επιτυχία για τον Λάνθιμο, η αναγνώριση του από την Ακαδημία, από τον κλάδο των Σκηνοθετών, όταν το Σωματείο Σκηνοθετών τον είχε αποκλείσει.  Ο Λάνθιμος μαζί με τον ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ του πολωνικού «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» εγκρίθηκαν από τν ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΟΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ» κι  άφησαν έξω δυο προτιμητέους του Σωματείου, τον Μπράντλευ Κούπερ του «Ένα αστέρι γεννιέται» και τον Πήτερ Φαρέλι από το «Πράσινο βιβλίο»

Και οι δύο αυτές ταινίες προτάθηκαν στην 8άδα της καλύτερης ταινίας , που δείχνει, όμως, ότι δεν έχουν την έγκριση των Σκηνοθετών. Στην περίπτωση του Πήτερ Φαρέλι, που η ταινία του είναι υπέροχη, καθίσταται σαφές ότι οι υποψηφιότητες στο ΣΕΝΑΡΙΟ (πρωτότυπο) και στο ΜΟΝΤΑΖ είναι , κατά τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ, τα δύο επιτεύγματα που σήκωσαν την ταινία ψηλά, μαζί με τους δύο ερμηνευτές φυσικά, ένα σενάριο εκπληκτικής αφήγησης και ρυθμού όπου το μοντάζ ήρθε και του πρόσφερε τον κινηματογραφικό ρυθμό που χρειαζόταν κι ότι αυτό δεν ήταν της σκηνοθεσίας.

Στην περίπτωση του «Ένα αστέρι γεννιέται» δείχνει πως οι σκηνοθέτες-μέλη της Ακαδημίας αναζήτησαν πιο σύνθετα πράγματα από τους συντεχνιακούς του Σωματείου κι όχι ένα remake τέταρτης γενιάς που κρατάει από το 1937. Βέβαια, την άποψη των Σκηνοθετών για την ταινία του Κούπερ δεν την μοιράζονται λοιποί συντελεστές και δη οι Σεναριογράφοι αλλά εκεί το έκριναν ως «διασκευή».

Θρίαμβος για τη «ROMA» του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ που μπαίνει και στην καλύτερη ταινία και στην Ξένη Ταινία κι ήρθε ίσως η ωρα για να πάρει Οσκαρ το Μεξικό κι όχι μόνο οι Μεξικάνοι σκηνοθέτες που σαρώνουν στην Αμερική, όπου το ΜΕΞΙΚΟ καταγράφει φέτος την 9η υποψηφιότητα του, χωρίς νίκη ίσαμε… χτες. Θα δούμε. Μαζί το πρότειναν και σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, για εκείνους που δεν ξέρουν τι σημαίνει σενάριο, ωστόσο ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι δεν το πρότειναν στη δική τους κατηγορία οι μοντέρ. Είναι τελικά αυτοί που του χρέωσαν τον «πλατειασμό». Και κανένας άλλος. Όπως έχει ενδιαφέρον από μεριάς ηθοποιών της Ακαδημίας η επισήμανση όχι μόνο της πρωταγωνίστριας ΓΙΑΛΙΤΣΑ ΑΠΑΡΙΣΙΟ , της ερασιτέχνη που παίζει την πρωταγωνίστρια-υπηρέτρια αλλά και της ΜΑΡΙΝΑ ΝΤΕ ΤΑΒΙΡΑ  ως supporting, που παίζει την κυρά, την είδαν ως συμπληρωματική ολοκλήρωση της ηρωίδας. Αυτά μόνο στην Ακαδημία. Όπως πέρσυ με την ΛΕΣΛΥ ΜΑΝΒΙΛ ως αδελφή του Ντάνιελ Ντέι Λιουις στην «Αόρατη κλωστή»….

Μεγάλη η νίκη και του ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΦΣΚΙ με τον «ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ» που προτάθηκε όχι μόνο για την ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ αλλά και για τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ καθώς και για τη μαυρόασπρη του φωτογραφία- δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες (μαζί με τη «Roma») καθώς το σινεμά αναζητεί να ξεφύγει από την …τηλεορασίτιδα.

Μεγάλη η νίκη και του ΓΟΥΙΛΕΜ ΝΤΑΦΟ, που του αναγνώρισαν την προσωπική δημιουργία ως Βαν Γκονγκ στην «ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ» ενώ δεν του είχε γραφτεί ρόλος, ωστόσο μόνος του είχε φτιάξει τον Βαν Γκονγκ. Το ότι η ταινία δεν πήρε άλλη υποψηφιότητα το δηλώνει περίτρανα. Αν του είχε γραφτεί ρόλος μπορεί και να έπαιρνε το Οσκαρ. Τωρα επισημάνθηκε με την υποψηφιότητα. Και μπήκε ως «Ο ΠΕΜΠΤΟΣ» πλάι στη σταθερή ΤΕΤΡΑΔΑ που αποτελείτο από τους ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΕΗΛ , ΜΠΡΑΝΤΛΙ ΚΟΥΠΕΡ, ΡΑΜΙ ΜΑΛΕΚ, ΒΙΓΚΟ ΜΟΡΤΕΣΕΝ. Ελπίζω να έγινε πιά κατανοητό πως η απουσία του Ράυαν Γκόσλινγκ στο «First Man» χρεώθηκε ως ΥΠΟΠΑΙΞΙΜΟ και δεν πιστώθηκε ως «εσωτερική» ή «λιτή» «ερμηνεία», όπως επίσης και του Ηθαν Χωκ στο «First reformed» που ενισχυόταν από τους κριτικούς αλλά οι άλλοι είδαν τον μονοκόμματο ρόλο.

Στον β΄ ανδρικό βρισκόμαστε ενώπιον υπεροχής του ΜΑΧΕΡΣΑΛΑ ΑΛΙ στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» και κοιτάμε  ως επισήμανση την ολιγόλεπτη δημιουργική, σατιρική απόδοση του ΣΑΜ ΡΟΚΓΟΥΕΛ, περσυνού νικητή του ΟΣΚΑΡ στο «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ», ως εν κρυπτώ αλκοολικού και λίγο ασχετούλη Τζορτζ Μπους τζ, όπως τον ήθελε το σενάριο.

Οι «εχθροί» του Τιμοτέ Σαλαμέ που δεν συμπεριελήφθη στην πεντάδα του β’ ανδρικού με το «Ένα όμορφο αγόρι» θα πανηγυρίζουν, προφανώς ο πιτσιρικάς τα είχε δώσει όλα στο περσινό μονοπλάνο-δώρο του φινάλε και δεν πήγε παρακάτω στο φετινό.

Στο β’ γυναικείο, η ΕΪΜΥ ΑΝΤΑΜΣ πάει να γίνει η καινούργια Γκλεν Κλόουζ, παίρνει την 6η υποψηφιότητα με το «Vice» (ως supporting) χωρίς προοπτικές νίκης απέναντι στη ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ ή στα κορίτσια του Λάνθιμου, την εξωστρεφή ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ και την λιτή και στέρεη ΡΕΪΤΣΕΛ ΒΑΙΖ.

Το «BLACK PANTHER μπήκε στην 8άδα της καλύτερης ταινίας, ψηφισμένο τελικά από τους τεχνικούς καλλιτέχνες της Ακαδημίας, αλλά δεν το αναγνώρισαν σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, παρόλο ότι οι τελευταίοι το είχαν στο δικό τους Σωματείο. Στην Ακαδημία έμεινε με τα τεχνικά αλλά οι ψήφοι τους έφταναν για να μπει στην 8άδα. Ωστόσο, επισημαίνω από τώρα πως είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ζημιά στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου σε σκηνικά και κοστούμια ως «άλλη λογική». Όμως οι δέκα υποψηφιότητες της «Ευνοούμενης» δείχνουν ότι αυτός ο φόβος μπορεί και να μην επαληθευτεί.

Ο κύριος αντίπαλος της δυάδας «ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ»-«ROMA» σε ταινία- σκηνοθεσία είναι η «ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΗ» του ΣΠΑΪΚ ΛΗ, που είναι δυνατά ενισχυμένος από ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο και στην τελευταία κατηγορία δεν απειλεί το Λάνθιμο, η «Παρείσφρηση» είναι για ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ σενάριο, ενώ ο δικός μας κατεβαίνει στο πρωτότυπο. Ενδιαφέρον επίσης ότι από το cast της ταινίας , ως ηθοποιός που ξεχωρίζει από την Ακαδημία αναδεικνύεται ο λευκός ΑΝΤΑΜ ΝΤΡΑΪΒΕΡ που είχε και το ρόλο με τις αποχρώσεις και τον κέντησε με τον τρόπο του- κι όχι ο μαύρος πρωταγωνιστής. Στο ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ θα γίνει σφαγή διότι εκεί υπάρχουν και το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» και το «VICE» απέναντι στην «Ευνοούμενη» κι εδώ… γαία πυρί μιχθήτω .

Το «VICE» με τις 8 υποψηφιότητες που του αναγνωρίζεται και σκηνοθεσία και μοντάζ κι είναι ενδεικτικό του πως γράφει τα σενάριο ο ΑΝΤΑΜ ΜΑΚ ΚΕΪ (στις ίδιες κατηγορίες ήταν υποψήφιο και «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ») προτιμήθηκε από τους σκηνοθέτες αντί του «Πράσινου βιβλίου»  κι ευελπιστεί για νίκη στο σενάριο και στο μοντάζ. Αντίθετα ο ΣΠΑΪΚ ΛΗ είναι αυτός που απειλεί τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ από Κουαρόν και Λάνθιμο.

Στο ΜΑΚΙΓΙΑΖ πάντως, δίπλα στο «VICE» υπάρχει μια ακόμα εξαιρετική επισήμανση, το σουηδικό «BΟRDER», επίσημη υποβολή της ΣΟΥΗΔΙΑΣ για το Ξενόγλωσσο, δεν κατάφερε να μπει ούτε στη short list όμως αυτό το μακιγιάζ των ρεαλιστικών ανθρωπο-troll αναγνωρίστηκε ως το SOMETHING της ταινίας. Αντίθετα, το μακιγιάζ του «ΧΟΝΤΡΟΥ ΛΙΓΝΟΥ» απερρίφθη συλλήβδην μαζί με όλο το φιλμ.

Οι θαυμαστές της ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ ίσως ήρθε η χρονιά να χαρούν διότι επιτέλους της γράφτηκε ρόλος στο «THE WIFE» και μπορεί να διεκδικήσει το Οσκαρ που της «χρωστιέται» με περισσότερη άνεση απέναντι όχι τόσο στην ΛΕΪΝΤΥ ΓΚΑΓΚΑ όσο στην ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ του δικού μας η οποία είναι πρωταγωνίστρια-επικεφαλής του cast κι όχι κεντρική ηρωίδα του σεναρίου, δεν είναι σαρωτικά πάνω της, όμως η ίδια κατεβαίνει με «κέντημα» ως η κύρια αντίπαλος της Γκλεν Κλόουζ.

Χαρά πήραν κι οι φίλοι της ΙΑΠΩΙΚΗΣ ταινίας «ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» με την υποψηφιότητα και θα τη δουν να παλεύει τη «ROMA» και τον «ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ». Ο «Ενοχος» της Δανίας δεν κατάφερε να περάσει τον σκόπελο του «αντίγραφου» του «Σε λάθος χρόνο».

Κάπου εδώ σταματώ τις πρωτες εκτιμήσεις, της πρώτης ματιάς, διότι από αύριο, ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ξεκινώ στο PANTIMO.GR τα καθιερωμένα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ κι εκεί θα έχουμε να πούμε πολλά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ, ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ τους ΝΙΚΗΤΕΣ.

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo